×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 02:21
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Părintele protopop Florin Tohănean:
"Aici, dacă nu ştii ungureşte, ori înveţi, ori pleci!"

S-a ajuns ca, în inima ţării, limba română să se mai vorbească doar în biserică?

Vor să părăsim zona. Sunt parohii în protopopiatul nostru, sate în care găsim câte două biserici româneşti. Şi mai sunt câte 10-15 suflete care se declară că sunt români. Ceilalţi sunt români de sânge, botezaţi ortodocşi, dar care zic ”dom'le, suntem unguri!”. Ce să mai zici?

Dar să vedeţi în partea Baraoltului, încolo, Aita Mare, Aita Medie. Am slujit acolo în biserică împreună cu preotul şi cu episcopul, şi când am mers la masa de după slujbă, am rămas trăsnit: românii de la masă vorbeau ungureşte între ei. Şi i-am întrebat: „Băi, fraţilor, voi ce sunteţi? Români! Păi de ce vorbiţi ungureşte? Păi în casă vorbim ungureşte, numai la biserică vorbim româneşte”. Mi-am făcut cruce, da!

S-a cam retrocedat tot în Harghita şi Covasna, mai puţin pământurile Bisericii Ortodoxe Române...

E o problemă încă nerezolvată. S-a încălcat legea agrară, ei au retrocedat toate suprafeţele expropriate de România înainte de 1945. Dacă cineva ar fi curios să studieze un pic legea actuală, aşa cum e ea, cu imperfecţiunile ei, va vedea că „nu face obiectul retrocedării nicio palmă de pământ care a fost expropriată înainte de 1945”, or, ei şi-au refăcut tot ce au avut înainte de acel an, deşi se plătiseră atunci şi despăgubiri. Ni se spune că nu mai există teren de retrocedat, în condiţiile în care Biserica noastră - în Covasna vorbesc, aici unde sunt în cunoştinţă de cauză - mai are peste 700 de hectare de teren arabil neretrocedat şi peste 300 de hectare de pădure.

La nivel judeţean se încearcă „ştergerea urmelor”?

Eu m-am preoţit mai târziu oleacă, aşa pe la 38 de ani, fiind iniţial inginer agronom. Episcopul m-a împuternicit să mă ocup de problema asta a pământurilor. Am găsit hărţi, schiţe cadastrale de la reforma agrară, procese-verbale de împroprietărire. I-am luat un pic pe nepregătite, iar când s-au „trezit” le-au făcut dispărute. Nu se mai găsesc acum, dar mi-am făcut copii, cât am putut să fac... Nu sunt chiar aşa de nevinovaţi, acţionează în perfectă cunoştinţă de cauză.

Care este reacţia guvernului?

Să ştiţi că autoritatea statului în zonă e aproape de cota zero. Chiar şi acolo unde mai sunt români, statul nu şi-a manifestat în niciun moment interesul - culmea - să-şi apere proprietăţile lui! Practic ştiţi ce se întâmplă? Terenurile care au fost ale Bisericii Ortodoxe n-au fost în proprietate nudă, au fost majoritatea date sub titlu de folosinţă. A rămas statul proprietar, Biserica având drept de folosinţă. Eh, acum când s-a retrocedat, practic s-a retrocedat proprietatea statului. Am fost pe la Procuratură, pe la Preşedinţie, pe la ministere, pe unde am crezut eu de cuviinţă să-i înştiinţez. Nici măcar nu s-au obosit să-mi răspundă, darămite să mai ia şi măsuri! Nu i-a interesat şi nu-i interesează nici acuma.

S-au succedat destule guverne, de diverse „coloraturi”, şi mai toate au jucat ceardaşul cu UDMR. Care să fie motivul?

Până anul acesta - şi vorbesc în nume personal, îmi exprim convingerile mele - s-au supus toţi unui şantaj ordinar, scuzaţi-mi expresia. Aveau nevoie de udemerişti pentru a se menţine la putere cu orice preţ. N-au ţinut seama de mamă, de tată... doar puterea! Pur şi simplu nu le-a păsat. Dar nici măcar acum, existând această „circumstanţă atenuantă”, nu se întâmplă nimic. Ăştia nu mai au nevoie de unguri la putere şi nu-i înţeleg de ce nu fac nimic. Am crezut că se va „mişca” câte ceva, dar nimic, nimic, nimic, sub nicio formă. De-aia sunt aşa obraznici, pentru că se cred intangibili. Şi ştiţi de ce se cred intangibili? Pentru că ei nu recunosc legile statului românesc, legi care oricum nu se aplică. Asta-i concluzia mea. Nici nu le pasă, domnule!

Ce-nseamnă, părinte, să-ţi duci crucea de român în teritoriul pe care-l denumim generic HarCov?

Vedeţi, toată lumea se foloseşte de sintagma asta, ”românii minoritari”. Noi nu ne considerăm şi nu ne simţim minoritari pentru un simplu motiv: în ţara ta nu poţi să fii minoritar! Suntem inferiori numeric, suntem mai puţini - suntem cam 24 la sută -, dar suntem la noi în ţară. Şi-aici e durerea mare, pentru că noi cu ungurii am trăit - aici trăind şi moşii noştri şi strămoşii şi vom mai trăi şi noi şi cei de după noi -, dar cei puşi de Dumnezeu să ne conducă nu fac acest lucru. Noi nu contăm pentru ei, contează doar interesele politice şi materiale. Ăştia cu bani mulţi nu se mai uită care e ungur şi care e român... N-au ruşine faţă de oameni şi nici în faţa lui Dumnezeu. Ne-au părăsit! Ba mai mult, atunci când le convine şi le-apare câte-o situaţie favorabilă, îşi mai aduc aminte, aşa în treacăt...

Era o vreme când pe tricolor, pe stema regală, scria „Nimic fără Dumnezeu”... Când vom mai vedea aşa ceva?

Probabil când se va pune din nou coroana regală pe steag, atunci ne vom întoarce din nou cu faţa spre Dumnezeu. Noi ştim să ne trăim viaţa aicea cu ungurii, dar acum avem nevoie de ajutor. Ce să vă mai zic, iată şi un domn ministru de-aici din zonă, domnul Duşa - Dumnezeu să-i dea sănătate -, pe care-l cunosc dinainte de a fi ministru, chiar avansa ideea, ca şi când ar fi descoperit apa caldă: „Domnilor, românii şi ungurii de condiţie socială normală se înţeleg domnule, e o armonie”. Da’ cum să nu, leul şi mielul trăiesc împreună! Nu-s de acord cu opinia asta, care este valabilă doar pentru generaţiile mai vârstnice. Generaţiile de după 1990 nu mai sunt aşa. De ce? Pentru că ei au avut abilitatea să-şi urmărească consecvent strategia pe care şi-au pus-o la punct. Îi stimez din punctul ăsta de vedere, să ştiţi. Le zic „bravo!”. Şi-aţi văzut cum s-a purtat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamaş Şandor, cu ce aroganţă...

Mi-ar fi ruşine să mă numesc guvernant sau un om politic al zilelor noastre dacă aş realiza ce se întâmplă. După 1990 s-a realizat şi s-a reuşit o segregare. Şcoala e separată. Ruşine, în secolul 21 să vorbeşti de şcoala românească şi şcoala ungurească. Cultura... Avem teatru românesc şi unguresc, conservator separat, muzeu secuiesc şi românesc, auziţi...! Prima lor grijă în '90 a fost să arunce exponatele româneşti din muzeul judeţean şi să-l transforme în muzeu secuiesc. Ei n-au făcut întâmplător chestia asta. Tinerii care sunt acum la vârsta de douăzeci de ani au trăit în climatul ăsta al intoleranţei, educaţi în sensul ăsta, după manuale editate în Ungaria, care prezintă, culmea, istoria şi geografia României. Cum sunt posibile toate aceste lucruri? Prin complicitatea şi îngăduinţa guvernanţilor... Până la urmă, fără a spune vorbe mari, eu consider că este un act de trădare naţională! E un cuvânt greu, dar trebuie să-l spun.

Spuneaţi nu demult că în acest ritm vom ajunge precum în vremea ocupaţiei horthyste din ’40...

Am spus lucrul ăsta. Deja suntem în situaţia de a ne declara 1940. Mi-a spus cineva că vorbesc prostii, că exagerez. Nu vorbesc prostii! Îl înţeleg pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita când a zis „va fi ca în Irlanda!”, el asta urmăreşte. Dacă statul şi-ar exercita autoritatea aşa cum trebuie - nu să facă exces de zel -, s-ar rezolva multe lucruri. Vă dau un exemplu: am primit o clădire - Banca Naţională a avut o clădire în mijlocul municipiului Sfântu Gheorghe -, o clădire faină, ce să vă spun. În 2004, guvernul României, când s-a schimbat atunci, pe ultima sută de metri, a dat această clădire în folosinţă Bisericii, la cererea noastră, prin hotărâre de guvern. A ieşit un scandal mare, care continuă şi astăzi. Cum de a făcut guvernul chestia asta, să dea clădirea în folosinţa Bisericii Ortodoxe... Au făcut ce au făcut, a venit domnul Tăriceanu, pe vremea aceea era prim-ministru Marko Bela - Lenin al lor -, care avea vreo patru miniştri în guvern şi care a zis că „sub nici o forme nu se pote da această clodire... indiferent de consecinţe, românilor; trebuie neaporat să fie a comunităţii locale”. De parcă noi, românii, biserica, am fi din Patagonia.

Biserica noastră vă sprijină?

Ne sprijină, dar ce poate să facă? Aici este vorba de o chestiune ce ţine de legalitate. Biserica este o putere în stat, dar să ştiţi că părintele arhiepiscop Ioan, aşa ne-a educat pe noi, aici în zonă: totul să fie în spiritul dreptăţii şi legalităţii. Biserica nu poate, prin natura ei, să folosească măsuri represive şi agresive.

Sunteţi cel mai fin observator al zonei, pentru că toată lumea vine la dumneavoastră. Care ar fi calea de ieşire, paşii ce trebuie urmaţi pentru a reveni la normalitate?

Un singur pas ar trebui făcut: statul să revină în îndatoririle şi drepturile lui. Să-şi restaureze autoritatea asupra acestei zone. Este act de voinţă ăsta, şi de responsabilitate naţională. Dacă nu realizează guvernanţii că ei sunt cei care trebuie să-şi restabilească autoritatea asupra zonei, indiferent ce am face noi, nu vom avea nici un rezultat pozitiv. Ei nu respectă legea, justiţia. L-a întrebat domnul Cornel Nistorescu la un moment dat pe domnul Tamaş Şandor: „Domnule Tamaş, dumneavoastră respectaţi o sentinţă definitivă şi irevocabilă?”, la care domnul Tamaş a răspuns: „Da, eu respect legea”. Or, eu am acum cazul acesta concret în care el dispreţuieşte şi nu se conformează unei sentinţe definitive, irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Iar partea tragică este că acest lucru se întâmplă cu complicitatea RA-APPS-ului, o instituţie de stat, subordonată Guvernului României. Nu respectă legile ţării pentru că nu le cunosc. Trebuie puşi la punct. Cum? Cu legea. L-au schimbat pe Codrin Munteanu (n.r. - fostul prefect de Covasna). Au dat mâna cu ei şi le-a satisfăcut cererile, că asta urlau toţi: „Munteanu afară!”. Le-a făcut pe plac. Revenind la domnul Duşa, dânsul zicea că există o înţelegere inter-etnică. Nu există, e un slogan fals ăsta. Există numai între oamenii bătrâni, că aşa au fost educaţi. Tinerii sunt educaţi în spirit revanşard, intoleranţă şi dispreţ faţă de tot ce este românesc. Între tineri nu există această convieţuire, ei resping tot ce este românesc.

Tare mi-e teamă că istoria tinde să se repete. Probabil că regionalizarea va rezolva problema din punct de vedere economic. Banul nu va mai fi în mâna Consiliului Judeţean, va fi în altă parte, într-o regiune care la rândul ei va încerca să se autodetermine teritorial şi politic. Nu se vor schimba treburile prea mult, vă spun eu. Dimpotrivă, mi-e teamă să nu fie mai grave, pentru că atunci ei stau şi mai ascunşi şi îşi fac lucrarea şi mai obscur, mai liniştiţi. Adică cum? Statul român finanţează activităţile societăţilor lor fasciste? Statul român le finanţează tabere şi şcoli de vară în care se ştie ce se întâmplă?

Considerând că de mâine îmi iau catrafusele şi doresc mă mut undeva în Covasna, să îmi iau o casă, am variante să rezist acolo ca român?

Nu, dacă nu aveţi ceva, puţin acolo, aşa cum avem noi, deşi nici eu nu sunt de-al locului. Auzi, să spună că eu sunt venetic. Păi venetic e el, eu sunt în ţara mea, cum să fiu venetic? Dacă veniţi în locuri cum e partea noastră a Întorsurii, unde suntem majoritar români, atunci da, că sunteţi încă român. Dar dincolo, unde aveţi nevoie de o autorizaţie, aveţi nevoie să vă cumpăraţi pământul. Ştiţi că există, neoficial, interdicţie de a se vinde pământ românilor? Deci unguri care vor să îşi vândă pământul în condiţii normale românilor sunt pur şi simplu proscrişi, daţi deoparte, stigmatizaţi. Ăsta este adevărul. Greu poate un român să îşi cumpere pământ în zonă. au apucat să îşi cumpere, că eu ştiu în zona asta apropiată de Braşov că şi-au mai cumpărat după ’90. Acum să meargă cineva să cumpere să vadă dacă mai poate! Nu mai vinde nimeni, că şi ungurilor le e frică, pentru că sunt scoşi afară din comunitate. Sunt consideraţi trădători. Nu prea mai ai unde să te angajezi, şi aici îţi spune clar, în faţă: ştii ungureşte, bine, nu ştii ungureşte, să fii sănătos, ori înveţi, ori pleci!

Şi să fie foarte clar: dacă în 1918 aveam conducătorii de azi, la această oră vorbeam toţi ungureşte. Marea Unire n-ar mai fi existat!

Marcel BărbăteiPublicat Vineri, 01 februarie 2013
43096
 | 143
 | 96
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
antiunguri
0
Afara din Romania cu bozgorii astia ordinari nu mai suportam aceste jigodii la noi in tara.Huo!
Publicat Duminică, 03 mai 2015
+Răspunde
agnostica
-2
in satul meu, aproape de Sfantu Gheorghe dar si de Brasov, mor batranii si vin orasenii, cumpara casele, vin si unguri din Sf Gheorghe dar vin si romani din Brasov...se impaca bine lumea, femeile vorbesc de ale lor, barbatii se plang de femeile lor, ungurii si romanii. Oare de ce vin romanii aici, sa sufere cum scrie libidinosul asta care se mira de scoli unguresti, de muzeul secuiesc, care asa a fost construit de Kos Karoly, din munca satenilor si donatii? xenofobul asta asa invata si copiii, de aia avem raportul de tara pe negativ, pe langa parlamentarii hoti mai e si xenofobia de la noi...avem si biserica ortodoxa, fara credinciosi, la constructie a luat pamantul femeii care dupa 89 a cerut banii, nu i-a vazut nici azi. casa parohiala s-a luat din casele bisericii reformate, asa ca nu-l cred pe asta ca cineva ar fi luat ceva de la BOR, poate invers...nu cunosc pe nimeni care ar fi luat ceva de la BOR, nici daca mori pe treptele lor.
Publicat Marţi, 28 aprilie 2015
+Răspunde
Sorin
+1
Pai stiu exact romanii sau daciiiiiiiiiiiiiiiiiii noroc am avut cu puternicul regele dac BUREBISTA a facut imperiul dac sau statul dac care acum e statul roman de azi din care lipseste nejustificat din istoria romaniei si istoria universal ca azi nu prea ar fi existat romanii sau romania dar se pare ca se uita acest adevar important sant majoritari aici prin europa dar nu au cine sai conduca mai ales ca nu au steag e invers si nu au cap de lup si trup de searpe nici pe moneda nationala ce ceeace e greseala imensa si mai stiu ca in mod josnic in anul 1812 am pierdut o mare parte adica toata partea de nord adica de la west la est sau de la est la west din teritoriu pe care l-au furat rusia si daciiiiiiiiiiiiiiiiiii sau romanii nu au facut nimic nici acum si nu ne cunoastem limba daca cica ca sar fi pierdut dupa asasinarea lui burebista si avem o limba necunoscuta sau de balta ,secundara sau intermediara.
Publicat Vineri, 17 mai 2013
+Răspunde
romanul dezamagit
+9
Afara, afara,cu ungurii din tara,sa fie scosi la granita,cu sfanta lor dorinta Hunggaria.Sa fie tratati democratic ca in perioada marelui De GAULE,in FRANTA.
Publicat Sâmbătă, 23 februarie 2013
+Răspunde
Vasile
-8
Partial este foarte adevarat ce spune popa referitor la situatia din cele doua-trei judete din secuime! Dar si-a pus vreodata el problema ca ei, ortodocsii se comporta mult mai rau cu semenii lor romanii de religie greco-catolica? Si asta in tot Ardealul! Dupa ce, ca in anul 1948, ei ortodocsii au fost sculele stalinistilor care au suprimat Biserica Greco-Catolica, luindu-si "partea leului", respectiv intrand abuziv in posesia tuturor averilor acestei Biserici-Martir si persecutandu-i pe mai marii acestei biserici, cat si pe ceilalti enoriasi prin trimiterea lor in puscariile comuniste, nici astazi ei nu se comporta crestineste, adica civilizat, refuzand cu obstinatie retrocedarea acestor bunuri proprietarilor de drept, adica Bisericii Greco-Catolice! Si aici nu este vorba de vre-o disputa interetnica ci una pur etnica, intre romani, cele doua biserici fiind de fapt de rit rasaritean si a caror slujbe, randuieli si calendare fiind aproape identice! Asa ca, cu tot respectul pentru parintele intervievat, acesta si confratii lor ar trebui sa mediteze mai mult asupra situatiei deloc demne creata si mentinuta de catre unii ierarhi de varf ai BOR! BOR!
Publicat Marţi, 12 februarie 2013
+Răspunde
@81&82
+17
Prostii spui tu. Daca romanii au venit prin secolul 14 in Transilvania, de ce riurile majore poarta aceleasi nume din antichitate si de ce in Transilvania exista arhaisme latine. De ce, dupa teoria imigrationista, romanii au disparut din Transilvania dar au supravietuit in afara ei, exact in partea cea mai expusa invaziilor barbare? Teoria imigrationista este nu numai un fals grosolan si rauvoitor la adresa romanilor ci si ridicola, intrucit totii vecinii au o astfel de teorie, de exemplu sirbii considera ca romanii au venit din nord. Daca s-ar corobora aceste teorii, s-ar trage concluzia ca romanii au aparut aici din neant.
Publicat Luni, 11 februarie 2013
+Răspunde
Gregorian
+12
Am văzut recent un documentar unde s-a descris povestea unde naziştii îşi căutau originalul cărţii de căpătâi, o lucrare de Tacitus " De origine, situ, moribus ac populis Germanorum" prin care justificau atât dominaţia, cât rasismul, şi toate celelalte manifestări ce au dus la exterminarea "adversarilor" fără de precedent, intre 33-45. Justificau "lebensraumul", crima premeditată, războiul. Asta a fost in secolul trecut. Dacă aici şi acum, încă este o problemă de lebensraum, e cam grav.Transilvania, în ultimii 1000 de anişori, a fost pustiită şi repo *editat* tă de-ţi vine să ameţeşti. Mai citească cine nu crede , un pic de istorie de la surse. Aşa că, discuţia de cine este venetic sau nu , este pe lângă a fi fără de sens, răutăcioasă şi de prost gust. Aviz amatorilor.
Publicat Vineri, 08 februarie 2013
+Răspunde
Ardealean 4ever rom never
-12
i, bine ma tataie, arati ca muma padurii cu pletele jegoase si pamant romanesc sub unghii si vrei sa te placa secuii? Si mai ai si ochi melancolici libidinosi. Du-te cu viteza MIG-ului d'aici ca strici peisajul. Cum o fost cand baronul Andras Saguna mitropolitul vost canonizat, o vandut-o pe Ecaterina Varga-aparatoarea motilor? Dar cand i-ati vandut pe Horea, Closca si Crisan? Ati facut o afacere pe cinste atunci. Pe "cinstea" voasta bineinteles. Dar cand in biserica se vorbea slavoneste si ati vrut ca toti romanii din Ardeal sa vorbeasca sarbeste? Dar cand le-ati furat bunurile la greco-catolici si i-ati bagat in puscarii? Nu exista Dumnezeu daca nu va bate.
Publicat Joi, 07 februarie 2013
+Răspunde
Dancila Serban -Sibiu
+10
Ma da nu vi rusine ma gunoi etnic ce sunteti?!ma v-am dat nu un deget,o mana calda de drepturi de nu are neam de etnie minoratara in toata europa,si tot voi sunteti nemultimiti ma fiarelor?romanii din ungaria au drepturile voastre ma impotenti mintali ce sunteti?cum poti sa spui ca ca noi va asuprim cand voi faceti ce vreti in judetele astea ma,undei padurea din covasna si harghita,tupeul asta jegos al vostru adica voi ati maghiarizat si in continuare maghiarizati si tot voi spuneti ca ardealul este al vostru,tot voi faceti gura?si francezii au zis ca ne purtam urat cu *editat* ii ca facem discriminare,etc, si cand au ajuns la ei in franta nu iau trimis inapoi ba mai mult io si platit cica sa nu se mai intoarca!DA E STRIGATOR LA CER CA TU SA FACI DIN VACARU ION IN VAKARY IANOS SI SA SUSTII CA ARDEALUL E AL TAU???E LA MINTEA COCOSULUI CA SUNTETI NISTE IMPOSTORI EXTREMISTI SOVINISTI! din start oricine are un gram de materie cenusie isi da seama cine sunteti ce vreti de fapt.din moment ce maghiarizati,nu vindeti pamant romanilor doar ungurilor,chiar asa tampiti ne credeti?ma cum ar fi ca romanii din spania sa inceapa sa romanizeze adica din juan pedro sa i zica ioan petre?si dupa aia sa zicem ca o bucata din spania e a noastra ?!sper sa postati postul meu!la noi in ardeal e o vorba : umbli dupa dracu,de dracu dai!
Publicat Joi, 07 februarie 2013
+Răspunde
Troler
-3
Sa te ajutam mai synti la impachetat? Bonus iti aranjam si o partida la frizer, ca arati dracu, sa nu te barfeasca lumea cand treci granita si ajungi la locurile de bastina din sud sau vest. Si-ti mai gratis si un mic ghid de bunapurtare, ca , vad ca teautrimis degeaba aici: ca nu s-a lipit pic de civilizatie de matale, ramas-ai cu prostia traditional-ortodoxa.
Publicat Miercuri, 06 februarie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017