×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 01:19
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Vasile Lăiu - protopop de Bârlad:
"Prefer să mor cu fruntea sus decât cu capul în noroiul Chevron-ului"

Părinte, la vremuri de restrişte - exceptând ultimele decenii -, preoţii au fost întotdeauna în fruntea credincioşilor. De ce aţi simţit să ieşiţi în stradă alături de manifestanţi?

Nu pot simţi altfel în momentul în care credincioşii pe care mi i-a dat Dumnezeu îşi apără viaţa şi sănătatea. Eu nu pot să stau în spate, să mă ascund după cortină. Nu pot juca teatru. Dacă mi-am asumat o misiune trebuie să o duc până la capăt, cu toate riscurile. Am fost acuzat, blamat că mă implic într-o problemă care nu mă priveşte...

Cine v-a acuzat?

Diverse persoane din politică, din mass-media, oameni care au o altă opinie faţă de marea majoritate în problema aceasta a fracturării hidraulice, dar mărturisesc cu mâna pe inimă şi pe Sfânta Cruce că nu mă împinge nici un alt interes decât acela de a-mi apăra dreptul la viaţă, al meu, al familiei mele şi al credincioşilor pe care mi i-a dat Dumnezeu. Şi mai ştiu ceva: Dumnezeu ne va judeca pe fiecare - şi mai ales pe noi, preoţii - şi pentru lucrurile bune pe care le puteam face şi nu le-am făcut. Cred că şederea noastră în faţa credincioşilor noştri e un lucru pe care putem şi trebuie să îl facem.

Cum v-aţi convins că aceasta este calea cea bună?

Acum un an aveam o părere foarte vagă despre această tehnologie. Vedeam frământări din partea credincioşilor, care mă întrebau în legătură cu problema gazelor de şisturi şi mi-era ruşine pentru că nu ştiam ce să le răspund. Astfel am început să mă documentez. Găseam destul de greu informaţii despre această metodă de extracţie, dar i-am întâlnit pe aceşti oameni minunaţi cu care am format la Bârlad Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene; ne-am întâlnit aproape săptămânal, ne-am documentat şi poate acum par lipsit de modestie, dar pot să ţin prelegeri în faţa oricui pe această temă cu date şi probe argumentate.

Deranjaţi mari interese financiare. Nu sunteţi acuzat că vă plăteşte KGB-ul?

Ba chiar mi s-a spus aşa ceva. Eu însă am apelat la o logică simplă: dacă aş fi fost plătit de KGB sau de alte servicii, imaginaţi-vă că s-ar fi găsit până acum vreo rublă, vreun dolar sau vreun euro, vreun cont sau orice altceva care ar fi fost dat imediat publicităţii.

De înscenări aţi auzit?

M-am gândit şi la aşa ceva. Chiar am fost întrebat: „Părinte, nu ţi-e teamă?”. De ce să îmi fie teamă? Eu ştiu un singur lucru: omul se naşte o singură dată şi moare o singură dată, dar acum depinde cum mori. Prefer să mor cu fruntea sus decât cu capul în noroiul Chevron-ului.

Aţi spus la miting că nu luptaţi doar pentru bârlădeni, ci pentru toţi românii...

Credeţi-mă - uite că deja mă emoţionez -, am participat de 1 decembrie la un eveniment deosebit - a fost adus aici, în oraş, steagul lui Ştefan cel Mare, cu chipul Sfântului Gheorghe, Sfântul aşezat pe un tron, având la picioare balaurul. Am spus atunci că spiritul lui Ştefan este prezent pretutindeni şi există în fiecare român adevărat. Ştefan nu s-a luptat doar pentru familia sau pentru ţara lui. S-a luptat pentru întreaga creştinătate. Lui i se datorează faptul că azi suntem creştini, şi nu musulmani. Noi, românii, am fost un neam care nu a căutat să cotropească, ci şi-a apărat sărăcia, nevoile şi neamul. Acest lucru îl facem şi noi aici.

Nu toţi oamenii sunt informaţi cu privire la adevărata dimensiune a viitoarelor exploatări de acest gen din întreaga ţară. Până unde veţi merge cu protestele?

Nu ne vom opri până când oamenii puşi de noi în funcţii nu ne vor auzi şi respecta vrerea şi vocile. Masele îşi aleg conducătorii, şi nu invers. Urmând acest principiu, noi credem că mai sunt şi oameni acolo sus care se gândesc că după ce vor pleca din funcţii vor da socoteală în faţa cuiva. Vine o vreme când nu mai contează nici interese de grup, nici străine, nici corporaţiile. Copiii lor vor avea coşmaruri vis-a-vis de părinţii lor, care s-au comportat iresponsabil atunci când, temporar, au deţinut o funcţie. Eu cel puţin mă simt mândru şi stau cu fruntea sus în faţa credincioşilor mei. Le spun tuturor: deocamdată, soluţia este să ieşim în stradă ori de câte ori e nevoie, şi de 10 ori pe zi dacă trebuie, ca să ducem la capăt ceea ce ne-am propus.

Marcel BărbăteiPublicat Joi, 28 februarie 2013
19996
 | 152
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
@100
-2
intr-un cuvant = lepră (sau pe înțelesul tău = ”ești o lepră”) !
Publicat Miercuri, 26 martie 2014
+Răspunde
BOR Breaking News
-29
Biserica Ortodoxa Romana si Miscarea pentru Integrare Spirituala in Absolut au semnat un acord pentru comercializarea unei noi bauturi energizante numita Pishorade. Formula secreta a fost dezvoltata in laboratoarele comune ale BOR si MISA de specialistii in spirale urinare. Principalele componente care stau la baza noii bauturi energizante sunt aghiasma si urina ezoterica. Aceasta bautura ajuta enorm la absorbtia completa a compusilor fecaloizi din dieta crestinilor pupatori de bvvci facatoare de minuni.
Publicat Luni, 23 septembrie 2013
+Răspunde
@Dacicus Maximus
+28
Rar mi-a fost dat sa vad un dobitoc mai mare ca tine!!! Limbaj de lemn" bruxelian", bolovan in loc de creier, schilodit sufleteste, cel mult vorbitor de limba romana! Stai, dobitocule, si crapi sub burghiurile Chevronului, dar nu in Romania, pentru ca tara asta nu este a cretinilor si a iudelor ca tine. Tara asta nu este nici a hotilor care o parjolesc. Romania este a urmasilor urmasilor nostri, fara cianuri, fara otravuri, fara stapani veniti de aiurea. Du-te unde vezi cu ochii, avortonule!
Publicat Sâmbătă, 21 septembrie 2013
+Răspunde
I.MOLLA
+39
Cu astfel de LEADERI(parintele protopop VASILE LAIU), o po *editat* tie poate accede la STATUT de NATIUNE DEMNA pe care FORTELE OCULTE ,HULPAVE DE LA BRUXELLES,LONDRA SI WASHINGTON (CARE JEFUIESC ROMANIA -IN COMPLICITATE CU FORTELE (NE)OCULTE AUTOHTONE,TRADATORI DE NEAM SI TARA,),NU O VOR PUTEA TRANSFORMA IN COLONIE PERPETUA!!!ROG PE SFINTIIA SA,SA-SI ASUME O MISIUNE MAI GREA-ACEEA DE A CANDIDA PENTRU O FUNCTIE POLITICA,PENTRU A PUTEA SA IA DECIZII SI SA IMPUNA LEGI !!!
Publicat Sâmbătă, 09 martie 2013
+Răspunde
Dacicus Minimus
+30
De ce iti vinzi tara, Maximusule ? Ce rau ti-a facut Romania ? De ce nu pleci, daca nu-ti plac oamenii, pamantul si apele tarii ? Nu ai unde ? Pacat...
Publicat Luni, 04 martie 2013
+Răspunde
marin
+50
iata un adevarat "pastor", iata exemplu ce trebuie urmat, nu au murit toti romanii. Trebuie sa ne strangem in jurul oamenilor adevarati! Treziti-va, pentru ca dezastrul va fi iremediabil!
Publicat Luni, 04 martie 2013
+Răspunde
BOICOTESCU
+9
CLASA POLITICA ROMANEASCA AR TREBUI SA IA EXEMPLU SI SA NU MAI INCURAJEZE NEMUNCA CERSETORIA, HOTIA , SA SE PLINGA CA N-AU VENITURI LA BUGET SI SA-I PEDEPSEASCA PE CEI CARE AU TRUDIT DIN GREU IN INSTITUTIILE STATULUI Mekka țigănească în Elveția Însfârșit am reușit să înțeleg, dece nu preferă țiganii Elveția, față de Canada, Franța sau Danemarca. Recent m-am reîntors dintr-o călătorie de studiu din Elveția. Și acolo se găsesc mulți țigani, dar surprinzător, acolo ei muncesc din greu. Conform celor povestite, de către chiar doi proprietari de hoteluri, motivațiile lor sânt următoarele: - ajutorul de șomaj se acordă numai după cinci ani de muncă neîntreruptă - dacă refuzi o ofertă de loc de muncă, pierzi orice ajutor din partea statului - dacă pierzi din vina ta locul tău de muncă: de ex.consum de alcool la locul de muncă, pierzi orice ajutor din partea statului. - dacă provoci distrugeri în locuința ta socială, sau la orice alt obiectiv ce se află în proprietatea statului, trebuie să suporți ori costul reparațiilor, ori să lucrezi în cadrul unui penitenciar în folosul societății, până la recuperarea pagubelor. Este surprinzător însă, că nimeni nu condamnă Elveția, fiindcă nu hrănește fără muncă pe cei dezavantajați de soartă. Și nici nu se amintește nimic pe tot teritoriul Europei despre rasismul elvețian ! Aș dori ca partidele noastre parlamentare să reflecteze asupra acestor lucruri !! CEL MAI TARE STAT POLITIENESC ! fara gluma, daca mergi in vizita la un elvetian si fortuit sau invitat, dormi le el, a doua zi se trezesc cu politia la usa in urma unei “sesizari” a vecinilor !
Publicat Luni, 04 martie 2013
+Răspunde
@Dacicus Maximus
+23
Dar daca era un gunoier sau un medic ce mai comentai ? Ai beneficiat de ceva in urma imprumutului de 20 de miliarde facut la FMI,ai avut vreun avantaj direct in urma privatizarii Petrom ? Nu stimabile si nu vei avea nici in urma otravirii Romaniei de catre Chevron !
Publicat Duminică, 03 martie 2013
+Răspunde
@DRacicus Minimus 92
+25
Barladul, Parintele se opune fracturarii hidraulice alaturi vedete de film si TV si mii de americani victime ale Chevronului, si ale ambiguitatii legislative Halliburton care le permite sa polueze acviverele si sa nu fie trasi la raspundere. Asta in ciuda dovezilor STIINTIFICE care arata potentialul mare de risc de contaminare, si ca sa o scalde o tin tot mereu in studii stiitifice si ras-amana sa traga niste concluzii de altfel evidente.
Publicat Duminică, 03 martie 2013
+Răspunde
Dacicus Maximus
-74
biserica inseamna obscurantism!legenda lui Isus inventata cap-coada in anul 150 en, a slujit biserica timp de 2000 de ani ca sa franeze dezvoltarea spirituale a omenirii,prostii sunt mai valorosi pentru parazitii celor care se pun in frunte,decat desteptii!acest popa e un bou,opus civilizatiei si care face pe martirul de duzina ,habar nu are de gaze si de extractie,dar vrea caldura ,vrea apa calda, jigodia !
Publicat Duminică, 03 martie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017