×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 05:59
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Relatare incredibilă din oraşul Covasna:
Elevă ameninţată cu moartea pentru că a purtat o bentiţă tricoloră
Sursă foto: hirmondo.ro
Sursă foto: hirmondo.ro

Sabina Elena, elevă în clasa a IX-a la un grup şcolar din Covasna, intervievată aseară de cotidianul.ro.

Cum v-aţi gândit să mergeţi cu însemne tricolore la şcoală?

N-am luat vreo decizie în comun, pur şi simplu ne-am dus trei colegi cu o cocardă , cu o bentiţă şi cu un steguleţ, toate tricolore. Vineri am început şi am continuat luni şi marţi. Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel şi fel de cuvinte jignitoare, n-aş vrea să le reproduc aici.

Apoi a venit diriginta. Ce ţi-a spus?

Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre asta. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Şi astăzi a venit la mine să mi-o ia . A venit cu o foarfecă, cred că intenţiona s-o taie, nu ştiu dacă a tăiat-o sau dacă a smuls-o, că era prea mare agitaţia. N-aveam ce să fac, doar nu era să mă iau la bătaie cu doamna dirigintă... Până la urmă mi-a luat-o şi  a plecat cu ea.

Şi ce a mai urmat?

Am fost chemată la Direcţiune, mi s-au pus fel de fel de întrebări...

Ce te-au întrebat?

M-au întrebat cu ce scop am făcut asta, ce am avut de câştigat, mi s-a spus că asta e instigare, că am stricat imaginea şcolii..Mi s-a mai spus că am făcut-o lată, că problema a fost ridicată la nivel naţional, că am instigat ...Şi-am întrebat şi eu; ”la ce am instigat?’’ , le-am spus că n-am avut nimic de demonstrat, că atâta timp cât şcoala nu-mi impune o ţinută obligatorie pot purta ce vreau şi cam atât...Ba nu, mai e ceva, pe facebook am fost ameninţată cu moartea, înjurată şi făcută ţigancă.

Cine te-a ameninţat?

Unul, Zsolt Lendvay Simon. Vă citesc ?

Da...Chiar te rog...

Moarte Sabina Elena !!!  Trăiască Ungaria Mare ... Ţinutul Secuiesc în libertate, Ardealul nu-i România, România-Ţigănia, p...a mă-tii țigan S.E.

Nu e cam ciudat că tocmai de ziua maghiarimii v-aţi ales să purtaţi însemne tricolore?

Povestea e mai veche. De 1 Decembrie au venit mai mulţi colegi maghiari cu tricouri cu harta Ungariei Mari şi cu un steag unguresc. Când noi am cântat imnul naţional, au început să huiduie şi să ne facă semne obscene. Mai mult ei au instigat prin ceea ce-au făcut de 1 Decembrie.

Şi-atunci nu a fost afectată imaginea şcolii? Nu i-a chemat nimeni la Direcţiune?

Nu, nu s-a legat nimeni de ei !

Directorul, care spunea că nu se face politică în şcoală face parte din UDMR?

Da!

Update 1: Diriginta pune paie pe foc

Pentru că şi astăzi Sabina împreună cu o colegă au avut „tupeul” să vină la şcoală purtând bentiţa tricoloră, doamna dirigintă a luat decizia să le trimită acasă de la repetiţiile unei piese de teatru în care fetele jucau. Motivul, cităm; „instigare şi atitudine nefirească, provocatoare...”. Întrebată fiind de ce i-a furat Sabinei bentiţa tricoloră, doamna dirigintă Baykoy Mihaela (fostă Vulpoi) a spus în doi peri că avea nevoie de ea să-şi strângă părul.

Update 2: Fostul prefect Codrin Munteanu: Aveam cunoştinţă de acest tip de manifestări

Fostul prefect al judeţului Covasna Codrin Munteanu a confirmat pentru cotidianul.ro faptul că avea cunoştinţă de manifestările de natură separatistă din şcolile din judeţ şi că a atras de nenumărate ori atenţia directorilor să nu mai facă politică în instituţiile de învăţământ, inclusiv directorului de la şcoala în care învaţă Sabina.

Marcel BărbăteiPublicat Miercuri, 20 martie 2013
84271
 | 353
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
A NU UITA!
+23
"Se împlinesc 72 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă - Se împlinesc 72 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. În aprilie 1941, peste 3000 de români care se îndreptau cu un steag alb, cu prapori şi icoane spre noile graniţe ala ţării, au fost seceraţi de mitralierele sovietice, în nordul Bucovinei ocupat de URSS. (...) Era în duminica de Paşte, din 1 Aprilie 1941, la Fântâna Albă, din Poiana Varniţa, la circa 3 km de graniţa români. Peste 3.000 de tineri, bătrâni, femei şi copii, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au fost ucişi de grănicerii sovietici doar pentru că erau români şi doreau să trăiască între graniţele României. Un adevărat katyn românesc cunoscut atât de puţin de români. Există mărturii care vorbesc de scene de tortură: oamenii au fost legaţi de cai şi târâţi, apoi aruncaţi în gropi comune, vii, morţi sau muribunzi. ”În acele gropi, pământul s-a mișcat apoi două zile, până ce toți românii aruncați acolo și-au dat și ultima suflare”, povestesc puţinii supravieţuitori. (...) În România, după ani de ignorare şi uitare, după tentativa ruşinoasă a Institutului condus de Tismăneanu de a bloca alegerea unei zile speciale de comemorare a românilor masacraţi, s-a făcut în sfârşit dreptate. În 2011 Parlamentul a votat o lege care stabileşte ziua de 1 APRILIE drept Ziua Natională în memoria românilor-victime ale masacrelor de la Fântâna Alba si alte zone, ale deportarilor si ale Foametei organizate de regimul totalitar sovietic în nordul Bucovinei, Ţinutul Herţei şi întreaga Basarabie."
Publicat Luni, 01 aprilie 2013
+Răspunde
pacat ...
+49
Este pacat, mare pacat. Atat de multe comentarii care nu ar merita sa fie "expuse" pentru ca sunt jignitoare, pentru ca sunt urate, pentru ca nu merita. Nu are NICIO importanta daca se "ascunde" ceva, sau nu, in "spatele" acestui gest. GESTUL ESTE CEL CARE CONTEAZA. Nu este deloc bine ca etnii care traiesc in aceeasi țară - iar țara se numește ROMÂNIA, toți din această țară, dacă vor să rămână aici, sunt români - să se dușmănească, Problemele din Ardeal sunt de multă vreme și se pare că există indivizi interesați ca ele să rămână ”veșnice”. Lipsește Credința, lipsește bunul simț, lipsesc lucruri elementare. Pentru că, dacă ar exista, totul ar fi foarte simplu. Copilul care a dorit să poarte BENTIȚA CU TRICOLOR ar trebui mângâiat și felicitat. Dacă știe Imnul, să îl cânte. Dacă nu știe, să îl învețe. Dacă alți colegi, de etnie maghiară sau de orice altă etnie nu îl știu, ar trebui să îl învețe și să îl cânte împreună, chiar și zilnic. ROMÂNIA este ROMÂNIA, stilul pe care unii-alții (de peste mări și țări sau chiar din interiorul țării noastre) vor să îl impună, această SECULARIZARE, des-naționalizare etc nu este acceptabil. Trăim în ROMÂNIA, suntem români, toți cei de alte etnii sunt români, sunt concetățenii noștri, îi respectăm dar și ei trebuie să respecte valorile naționale, să știe limba română la perfecțiune (chiar dacă știu și alte 1-2-n limbi străine sau materne), să susțină România, să o apere chiar dacă atacul vine dintr-o țară precum Ungaria - să ia modelul REGELUI, care era de cetățenie germană, dar când a devenit REGELE ROMÂNIEI a fost ROMÂN, chiar și în război. Modele există, important este să fie urmate MODELELE și nu anti-modelele. E foarte simplu. Doamne ajută. Deșteaptă-te române!
Publicat Joi, 28 martie 2013
+Răspunde
JAMES BONDoc
+12
Sluga ticaloasa si mincinoasa ('serviciile'), care a jurat credinta cetatenilor a pactizat cu administratorul im putit si vremelnic al tarii (partide, guverne) spre a jefui mai crunt ca hoardele tatare aceasta tara, in ultimii 20 de ani, exterminandu-i popu latia de la 23,5 milioane in 1990 la 19 milioane in 2013 ( din care peste 4 milioane au fugit sa supravietuiasca binnneeee in SUA, Canada, Italia si Spania) prin razboiul politic, social si psihologic dus, praduindu-i intreaga avere nationala (rafinarii, hoteluri, fabrici, terenuri, restaurante , petrol, aur etc.)
Publicat Miercuri, 27 martie 2013
+Răspunde
raul in Romania !
-5
Se numeste Dorel,cunoscut de concetateni sub denumirea de c.a.c.a.r.a.u.Acest gunoi de om vrea sa ajunga presedinte.Javra a tradat ideologia partidului si s-a unit cu socialistii pentru a ajunge presedinte.Aceasta lichea a ingropat o femeie,pe nevasta lui religioasa si s-a unit cu o parashuta.Acum vrea sa ingroape poporul roman si s-a unit cu alta parashuta.Jos penelepra antonescu.! .Acesta impreuna cu dementul de ghise si turnatorul felix viseaza cai verzi pe pereti.
Publicat Miercuri, 27 martie 2013
+Răspunde
minciuni Realitatea
-69
Copilul a fost invatat in culise ce sa raspunda si dupa aceia citea raspunsurile dupa promter.Am fost in culise.
Publicat Miercuri, 27 martie 2013
+Răspunde
declaratia copilului
+66
Vineri seară, Sabina Elena a declarat, în cadrul emisiunii "Jocuri de putere" de la Realitatea TV, că nu urăşte maghiarii. Întrebată dacă îi urăşte pe maghiari, Sabina Elena a răspuns: "Nu. Nu am de ce să îi urăsc. Urăsc faptul că ei mă urăsc". E un lucru foarte urât - ura, dar acest copil nu a spus că ar urî pe cineva, ci o idee, o reacție.
Publicat Marţi, 26 martie 2013
+Răspunde
Miraj
-1
Spiritul mioritic, indemn la pace si prietenie... Cateodata stau si ma intreb daca noi chiar nu ne meritam soarta. Vai, ce mesaje sovine! De fapt, pentru pacifisti, ce ar fi trebuit sa facem acum? Sa o condamnam pe Sabina? Sa ii mangaiem duios pe capatani pe cei care au amenintat-o cu moartea, spunandu-le numele de alint? Oare, nu chiar aceasta atitudine a adus lucrurile in stadiul actual? Oare, nu tocmai raspunsul ferm si, pe alocuri, iesit din tiparele decentei au generat reactia de frica-da, de frica!- a reprezentantilor udmr? Oare Pacat, de la 1142 nu observa ca nici in aceste momente, foarte tensionate si periculoase, autoritatile nu au facut nimic? Sa nu priceapa acelasi autor faptul ca Sabina a scapat nepedepsita-culmea, urma sa fie pedepsita ea!- multumita si acestor mesaje, asa licentioase cum sunt? Imi pare rau, nu sunt credincios...nu intorc obrazul, ripostez cu toata puterea...si nici naiv, nu cred in bune intentii cand cineva imi ameninta copilul...
Publicat Marţi, 26 martie 2013
+Răspunde
minciuni Realitatea !
-2
Copilul a fost invatat in culise ce sa raspunda si dupa aceia citea raspunsurile dupa promter.Am fost in culise.
Publicat Marţi, 26 martie 2013
+Răspunde
raul in Romania !
-4
Se numeste Dorel,cunoscut de concetateni sub denumirea de c.a.c.a.r.a.u.Acest gunoi de om vrea sa ajunga presedinte.Javra a tradat ideologia partidului si s-a unit cu socialistii pentru a ajunge presedinte.Aceasta lichea a ingropat o femeie,pe nevasta lui religioasa si s-a unit cu o parashuta.Acum vrea sa ingroape poporul roman si s-a unit cu alta parashuta.Jos penelepra antonescu.! .Acesta impreuna cu dementul de ghise si turnatorul felix viseaza cai verzi pe pereti.
Publicat Marţi, 26 martie 2013
+Răspunde
pacat ...
+28
Este pacat, mare pacat. Atat de multe comentarii care nu ar merita sa fie "expuse" pentru ca sunt jignitoare, pentru ca sunt urate, pentru ca nu merita. Nu are NICIO importanta daca se "ascunde" ceva, sau nu, in "spatele" acestui gest. GESTUL ESTE CEL CARE CONTEAZA. Nu este deloc bine ca etnii care traiesc in aceeasi țară - iar țara se numește ROMÂNIA, toți din această țară, dacă vor să rămână aici, sunt români - să se dușmănească, Problemele din Ardeal sunt de multă vreme și se pare că există indivizi interesați ca ele să rămână ”veșnice”. Lipsește Credința, lipsește bunul simț, lipsesc lucruri elementare. Pentru că, dacă ar exista, totul ar fi foarte simplu. Copilul care a dorit să poarte BENTIȚA CU TRICOLOR ar trebui mângâiat și felicitat. Dacă știe Imnul, să îl cânte. Dacă nu știe, să îl învețe. Dacă alți colegi, de etnie maghiară sau de orice altă etnie nu îl știu, ar trebui să îl învețe și să îl cânte împreună, chiar și zilnic. ROMÂNIA este ROMÂNIA, stilul pe care unii-alții (de peste mări și țări sau chiar din interiorul țării noastre) vor să îl impună, această SECULARIZARE, des- naționalizare etc nu este acceptabil. Trăim în ROMÂNIA, suntem români, toți cei de alte etnii sunt români, sunt concetățenii noștri, îi respectăm dar și ei trebuie să respecte valorile naționale, să știe limba română la perfecțiune (chiar dacă știu și alte 1-2-n limbi străine sau materne), să susțină România, să o apere chiar dacă atacul vine dintr-o țară precum Ungaria - să ia modelul REGELUI, care era de cetățenie germană, dar când a devenit REGELE ROMÂNIEI a fost ROMÂN, chiar și în război. Modele există, important este să fie urmate MODELELE și nu anti-modelele. E foarte simplu. Doamne ajută. Deșteaptă-te române!
Publicat Marţi, 26 martie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017