×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 24 noiembrie 2017, 09:43
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Întemniţat şi torturat de comunişti la Jilava
Monseniorul Vladimir Ghika, declarat martir al Bisericii de către Papa Francisc

Sfântul Părinte Papa Francisc a semnat decretul prin care preotul român de confesiune catolică Vladimir Ghika (1873-1954) este declarat martir pentru credinţă. El va fi ridicat la cinstea altarelor şi va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice. Monseniorul Vladimir Ghika şi-a dat viaţa ca martir pentru credinţă în închisorile comuniste.

Înalt Prea Sfinţia sa Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, a declarat că acest gest al Papei Francisc este un dar deosebit pentru întreaga Biserică Catolică din România. Încă din 1991, ÎPS Ioan Robu a adresat Sfântului Scaun cererea pentru începerea Procesului în Cauza de beatificare şi canonizare a monseniorului. Existau deja dovezi şi multe mărturii despre viaţa de credinţă a monseniorului şi moartea lui martirică. „Vladimir Ghika devine astfel primul martir al Bisericii locale care va fi declarat fericit de către Vatican”, a explicat Pr. Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare şi canonizare a monseniorului.

Vladimir Ghika (n. 25 decembrie 1873, Constantinopol - d. 16 mai 1954, Jilava, Bucuresti) a fost prinţ, diplomat, scriitor, om de caritate şi preot român. Este nepotul lui Grigore Alexandru Ghika, ultimul principe al Moldovei, tatăl lui Vladimir Ghika fiind Ioan Grigore Ghika, ministru de Externe al României. Monseniorul s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol (astăzi Istanbul - Turcia) şi a fost botezat ortodox, mama sa fiind o credincioasă ataşată de Biserica Ortodoxă, tatăl său fiind în acea perioadă ministru plenipotenţiar al României în Turcia. În anul 1878 este trimis la şcoală în Franţa, la Toulouse, şi va fi lăsat în grija unei familii protestante în ceea ce priveşte educaţia şi practica religioasă, deoarece în zonă nu exista nicio biserică ortodoxă. O va termina în anul 1895, după care va urma la Paris Facultatea de Ştiinţe Politice. În paralel va frecventa cursuri de medicină, botanică, artă, litere, filozofie, istorie şi drept. Se întoarce în România, unde îşi va continua studiile până în 1898, când merge la Roma, unde va urma Facultatea de Filosofie-Teologie a dominicanilor în Roma, Angelicum. Dorea să devină preot sau călugăr, însă Papa Pius al X-lea l-a sfătuit să renunţe la idee, măcar pentru o perioadă, şi să se dedice apostolatului ca laic. Şi-a desfăşurat activitatea extraordinară în toată lumea, la Bucureşti, Roma, Paris, Congo, Tokyo, Sydney, Buenos Aires. Mai târziu, în glumă, Papa Pius al XI-lea îl va numi “marele vagabond apostolic”. Devine astfel unul dintre pionierii apostolatului laical.

Întors în ţară, se dedică operelor de caritate şi deschide primul dispensar gratuit Bethleem Mariae la Bucureşti, pune bazele marelui spital şi sanatoriu Sf. Vincenţiu de Paul, înfiinţând astfel primul spital gratuit din România şi prima ambulanţă, devenind fondatorul primei opere catolice de caritate din România. Participă la serviciile sanitare în războiul balcanic din 1913 şi se dedică fără frică îngrijirii bolnavilor de holeră la Zimnicea. În timpul Primului Război Mondial s-a ocupat de misiuni diplomatice, de victimele cutremurului de la Avezzano, de tuberculoşii din ospiciul din Roma, de răniţii de război, trecând de la ambientele diplomatice la cele populare cu o naturaleţe surprinzătoare.

În 7 octombrie 1923 este sfinţit preot la Paris de Cardinalul Dubois, arhiepiscopul locului; îşi va desfăşura ministerul sacerdotal în Franţa, până în 1939. Deoarece inima îi era în România, cere Sfântului Scaun privilegiul de a putea celebra în cele două rituri: latin şi bizantin, privilegiu care i se acordă la scurt timp după hirotonire, devenind astfel primul preot român biritual. I se încredinţează o parohie într-o mahala sărăcăcioasă şi periculoasă a Parisului, Villejuif, unde schimbă din temelii spiritul cartierului. În 1930, când se îmbolnăveşte, este retras şi este numit Rectorul Bisericii Străinilor din Paris.

În 1924 întemeiază o societate auxiliară de misiuni, Opera Fraţilor şi Surorilor Sf. Ioan, şi cumpără în acest scop o clădire dezafectată a unei foste închisori pentru femei (cu secole în urmă fusese o mănăstire); din motive financiare se va vinde şi membrii se vor dispersa. La 13 mai 1931 este numit de Papă Protonotar apostolic. Ezită să primească această numire deoarece la intrarea în rândul clericilor făcuse votul de a nu accepta niciodată demnităţi ecleziastice. O primeşte totuşi, făcând observaţia: “Nimic nu se va schimba în felul meu de viaţă, va fi doar o panglică îngustă adăugată la reverendă”.

La 3 august 1939 se întoarce în România, unde îl surprinde cel de-Al Doilea Război Mondial, dar refuză să părăsească România pentru a fi alături de săraci şi bolnavi, pentru a-i putea ajuta şi încuraja. După venirea la putere a comuniştilor refuză din nou să plece cu trenul regal pentru aceleaşi motive. Este arestat la 18 noiembrie 1952 sub acuzaţia de înaltă trădare şi întemniţat la Jilava, unde este ameninţat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar în 16 mai 1954, slăbit, înfometat şi suferind, trece la cele veşnice, din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.

Valentin RăileanuPublicat Joi, 28 martie 2013
7930
 | 54
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
doru b
0
Deci era ORTODOX si nu catolic !! Sa-si vada Roibu de panglicarii lui si de biserica lui. De ce in Ardeal ,in bisericile romano-catolice -se aficiaza slujbe NUMASI in maghiara? De ce nu in l romana sau latina,cum era in 1989 ? De ce bisericile romano-catolice au ajuns sub papucul lui Toches si UDMR ?De ce monumentul crinalului Nyro troneaza si azi in curtea unei biserici romano-catolice din Reghin ,aflata sub autoritatea sa ?
Publicat Marţi, 07 mai 2013
+Răspunde
Olivia
+1
Domnul episcop Robu ar trebui sa spuna ca decretul papal se refera la "Vladimir Ghika, preot turc ucis in ura cre dintei" - deci nici vorba de onorarea bisericii catolice din Romania. Cititi pe *editat* nazone *editat* n-nepot-de-domnitor.html
Publicat Luni, 01 aprilie 2013
+Răspunde
tot
+8
israelienii deghizati incomunisti l-or fi omorat?/??ca altfel ,de ce ? om.ul nu facea prozelitism religios, ci ajuta nevoiasii
Publicat Vineri, 29 martie 2013
+Răspunde
Doamne ajută
+12
Doamne ajută ! Deșteaptă-te române.
Publicat Vineri, 29 martie 2013
+Răspunde
un singur "post"
+14
Față de un asemenea articol, un singur ”post” rămâne potrivit = Doamne ajută. Eventual, ar putea să fie însoțit și de Rugămintea către CEL DE SUS = Desteaptă-te române. Orice alt comentariu este rău și neavenit, cuvinte ”în deșert” sau chiar mai nepotrivit decât acestea.
Publicat Vineri, 29 martie 2013
+Răspunde
Cami
+12
Cu Parintele Arsenie Boca, Parintele Argatu si alti ce va face BOR-ul?
Publicat Vineri, 29 martie 2013
+Răspunde
De
-4
BOR fierbe de ciuda!
Publicat Vineri, 29 martie 2013
+Răspunde
e randul BOR, acum
+14
gest foarte frumos, acum e randul BOR sa faca cativa sfinti dintre inchisoriile comuniste de la Aiud, Jilava,etc. Doamne ajuta!
Publicat Vineri, 29 martie 2013
+Răspunde
Sobru
+4
@BOR La sedinta de Sinod, daca strigi "colonele" sar jumate in picioare, si domnul general preafericit, le spune pe loc repaus. Ce sa ceri de la colegii securisti ai lui Base, sa inteleaga din crestinism sau din jertfa unor oameni. Ei au fost turnatori, ca Monica Macovei, rame fata de daramatorii de biserici......
Publicat Vineri, 29 martie 2013
+Răspunde
IULIAN
+23
Multumim Domnului ca am trait acest moment sa vedem pe acest martir care a ramas in tara si a slujit acest popor pana si-a dat ultima suflare.De acolo din ceruri ne vegheaza si fiind in Saptamana Mare ne rugam pentru odihna sufletului sau.
Publicat Vineri, 29 martie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017