×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 08:34
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Bulgaria a răspuns MCV-ului cu dansuri şi cu vitalitate balcanică
Comisarul european Kristalina Gheorghieva: "Dacă mai au prejudecăţi, să le arătăm carisma naţiunilor noastre"

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi situaţii de criză, bulgăroaica Kristalina Gheorghieva, a părăsit pentru un moment atitudinea scrobită obişnuită pe la Comisia Europeană ca să îmbrace un costum popular al ţării ei şi să iasă în stradă. La propriu. Este adevărat, nu oriunde, ci chiar în plin centru turistic al Bruxelles-ului. Ea a organizat în Grande Place din Bruxelles o horă (“horo”, în limba bulgară), aducând, prin ritmurile dansului folcloric bulgăresc, un pic din vitalitatea tradiţiilor balcanice. Evenimentul a făcut parte din festivalul Balkan Trafik.

Printre aparatele de fotografiat sau camerele video ale turiştilor veniţi din întreaga lume, fascinaţi de privelişte, comisarul european a încins o horă în Grande Place împreună cu compatrioţii ei, dar şi cu turiştii străini. Totodată, la eveniment au participat şi ansambluri folclorice din Turcia. După ce s-au îndopat cu gaufres, cu bere şi ciocolată "made in Belgium", turiştii s-au prins în hora bulgărească şi au luat o porţie de energie sufletească sud-est europeană.

Muzica populară bulgărească conţine tonalităţi şi moduri orientale, ortodoxe medievale şi europene occidentale, unul din aspectele sale tipice fiind timpul ritmic extins, formă care nu are echivalent în restul muzicii europene. Grande Place, punctul zero al atracţiei turistice din Belgia, a răsunat de ecourile unor instrumente tradiţionale precum cum ar fi gadulka (cobză), gaida (cimpoi), cavalul şi toba.

Comisarul Kristalina Gheorghieva, organizatoarea şi personajul principal al acestui spectacol cultural, este o figură atipică pe la Comisia Europeană. Fostă vicepreşedintă al Băncii Mondiale, ea a reuşit să se impună ca o persoană prietenoasă faţă de jurnalişti, în plus dând dovadă de un fel extrem de călduros de a se apropia de cetăţeni. Extrem de bine pregătită în multiple domenii (economie, finanţe, ştiinţe sociale), bulgăroaica s-a dovedit unul dintre cei mai buni profesionişti ai Comisiei Europeană. Printre figurile de birocraţi extrem de cenuşii, Kristalina poate fi considerată cel mai sufletist comisar european.

Horă cu bulgari

Ca orice est-european care nu a uitat experienţa lipsurilor şi a privaţiunilor de tot felul de pe vremea comunsimului, Kristalian Gheorghieva îşi mobilizează energia pentru a se implica în rezolvarea unor grave crize umanitare, precum cea din Haiti, Pakistan sau Siria, fiind meru alături de oamenii aflaţi în nevoie. Ea a vizitat şi România în timpul indundaţiilor de acum doi ani. În 2010, revista "European Voice" îi acorda titlul de "Europeanul anului".

Cu ocazia evenimentului din Grande Place, Kristalina Gheorghieva a avut amabilitatea să răspundă câtorva întrebări pentru cotidianul.ro.

George Bogdan: Care este scopul acestei manifestări organizate în Grande Place din Bruxelles?

Kristalina Gheorghieva: Pentru că Bulgaria, ca şi România, se confruntă încă cu prejudecăţi din partea unor europeni, este important să le arătăm farmecul, vitalitatea, carisma naţiunilor noastre. Ce am vrut este să arătăm faţa frumoasă a ţărilor balcanice. Nimic nu este la fel de minunat ca dansurile şi cântecele Balcanilor şi sper că asta va deveni o tradiţie. Sunt încântată să văd belgieni şi străini aici, alăturându-se horei noastre. Şi cred că atunci când fac acest lucru pleacă de aici cu inima uşoară şi amintiri bune despre cultura noastră, cea bulgară.

Taraf bulgăresc

Ansamblu turcesc

Unii europeni mai uită uneori că facem parte din aceeaşi familia cu ei şi că împărtăşim aceleaşi valori…

Noi, bulgarii, şi românii suntem şi noi europeni, iar Bruxelles-ul este şi capitala noastră. Trebuie să fim mândri că suntem europeni, mai ales pentru că în Bulgaria, ca şi în România, sprijinul pentru Uniunea Europeană rămâne totuşi încă foarte puternic. În aceste timpuri de criză, este bine să le aducem europenilor un pic de spirit pozitiv, de energie sufletească, să îi ţinem alături. 500 de milioane de cetăţeni europeni din UE, care rămân uniţi, reprezintă o forţă. Fiecare stat dintre cele din UE, luat separat, nu poate fi puternic de unul singur. Chiar şi cel mai puternic stat din UE, Germania, nu ar putea de unul singur să facă faţă concurenţei cu giganţi precum China sau Statele Unite. Să fim solidari unii cu alţii în Uniunea Europeană înseamnă să fim puternici şi să asigurmă un viitor mai bun copiilor noştri.

Această horă de aici din Bruxelles ar putea fi o formă de răspuns la raportul MCV negativ pe care l-au primit şi românii şi bulgarii anul acesta…?

Eh, cred că viitorul ţărilor noastre este chiar în mâinile noastre, nu ale altora. Dacă vrem să fim pozitivi, vom fi pozitivi…

George BogdanPublicat Luni, 22 aprilie 2013
3831
 | 21
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
gemaru maria
0
ce înseaMNĂ ASTA
Publicat Miercuri, 09 octombrie 2013
+Răspunde
DAN
+21
Popoare de slugi..In loc sa ne batem cu ei ca poonezii ,bulgarii si romani stau capra la toate gunoaiele pamantului ..Vezi Germania cu sute de milioane de morti in razboaiele de cucerire..
Publicat Luni, 22 aprilie 2013
+Răspunde
Sa traiasca din dansuri..
-12
Foarte frumos pentru bulgari, nu avem nimic impotriva. Ei sa traiasca din dansuri, noi inca mai incercam sa ne punem agricultura si economia pe picioare.
Publicat Luni, 22 aprilie 2013
+Răspunde
Care danseaza mai bine?
-5
Daca nemtii ar dansa de-ar rupe papucii, dar nu ar munci pe rupte, s-ar mai uita cineva la ei? De unde convingerea asta absurda ca dansurile nationale ridica imaginea unui popor? Occidentalii se uita la dansurile astea EXACT asa cum ne uitam noi la dansurile africanilor sau altor popoare straine: cu o maaaree distantare!
Publicat Luni, 22 aprilie 2013
+Răspunde
ANTI U.E
+28
PARLAMENTUL EUROPEAN Hotia nu are limite si granite:O ADUNĂTURĂ DE CĂPUȘE! ȘI TU MUNCEȘTI CA UN SCALV CE ESTI ȘI TE ÎMBOLNĂVEȘTI DIN CAUZA STRESULUI, PÎNĂ LA 65 DE ANI SAU MAI MULT, PENTRU 200-300 EURO/LUNA, iIAR EI PENTRU ABSENTEISM CASTIGA 12.000 € pe lună!” In continuare va prezentam un reportaj, prin care televiziunea germană face o încercare de a demonstra, că în zilele de vineri, la orele 7 dimineaţă, numeroşi parlamentari europeni se prezintă la serviciu, se înregistrează pentru a beneficia de indemnizaţia de prezenţă deloc neglijabilă (284 euro/zi)… dar cu valizele gata pregătite pentru plecarea imediată în week-end. CE GAINARI MIZERABILI! Ceea ce surprinde foarte mult este ca nu le e ruşine de colegii lor, ci numai ca nu vor să fie filmaţi; atâta tot!Desi furaciunea este pe fata si evidenta, aceasta este un mizilic pe langa afacerile de triliarde din spatele acestui paravan de fațada numit Parlamentul European care este pus acolo ca sa para ca cineva ne apara drepturile europene, ca vorba aia „suntem cetateni europeni si avem drepturi” (LOL:) si astfel sa putem dormi linistiti, caci totul este sub control. „Criza financiara” e o sperietoare de ciori (de fapt de prosti), iar masurile de austeritate sunt doar praf in ochi pentru prostime (goimii). DIN ALTA PERSPECTIVA PRIVIND: TINAND CONT CA FAMILIA ROTSHCHILD INVARTE O AVERE ESTIMATA LA 500 DE TRILIARDE DE DOALRI – 5 MII DE MILIARDE DE DOLARI (APROAPE JUMATATE DIN BANII PLANETEI) , INTREBATI-VA OARE CINE CONDUCE PLANETA SI DESPRE CE FURTURI VORBIM IN CAZUL NESIMTITILOR DE PARLAMENTARI? (lol) CARE E PROPORTIA FURTULUI? CE FURA ACESTI PARLAMENTARI ESTE PRAFUL DE PE TOBA PE LANGA CE BANI FURA SI INVART LA NIVEL INALT ADEVARATII PROPRIETARI/SAMSARI AI PLANETEI. ASA CA SA NU NE AMAGIM SI SA CREDEM CA DIN CAUZA UNOR MARIONETE PENIBILE, PUSE PE GAINARII, SUFERA GOIMUL DE RAND. Detalii la newsinfo1000 word press
Publicat Luni, 22 aprilie 2013
+Răspunde
@tuturor
+4
Mai toti sinteti in afara subiectului si a realitatii. Din pacate.Nu dispuneti de infor *editat* ( mai putin Harakiri), nu cititi, nu aveti simt analitic ci doar injurati. De asta l-ati si votat pe Ponta. Votul aiurea e consecinta directa a infatuarii de mahala si a lipsei de informare.
Publicat Luni, 22 aprilie 2013
+Răspunde
Bulgarii = Romanii ?
+9
Foarte subtila actiunea bulgarilor, ii baga si pe romani in rahat. Romania si Bulgaria, chiar daca sunt codasele Europei, sunt percepute DIFERIT de catre europeni. A pune semnul egal intre cele doua natiuni, cel putin in ce priveste caracterul national, este o mare greseala sau o mare subtilitate. ROMANII TREBUIE SA REUSEASCA SINGURI !
Publicat Luni, 22 aprilie 2013
+Răspunde
Tare destepti bulgarii..!
-38
Cu dansul si cu bancurile nu poti sa ajungi decat la balci. Niste irealisti, pop.oare.le astea care te sufoca cu ospitalitatea si traditia lor, ca dupa aceea sa astepte pomana sau sa te scuipe in spate. Rigioarea economica si din justitie nu are nimic in comun cu dansurile si voia buna.
Publicat Luni, 22 aprilie 2013
+Răspunde
@! 6 Markus
+19
A propos de bancomate.... Aseara am aflat ca una din medaliile de aur la Salonul inventiilor de la Geneva, din acest an,( bancomatul securizat ) a fost cistigata de inventia romanului care a creat si scanerul rapid pentru avioane ( Marele Premiu si Medalia de aur la acelasi salon).Om care , ce sa vezi, la ora asta se afla in puscarie. ( Harakiri )
Publicat Luni, 22 aprilie 2013
+Răspunde
@harakiri
+6
multumesc de sfat.Va sbateti inutil.Eu traiesc aici, in Bulgaria.Deci...
Publicat Luni, 22 aprilie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017