×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:17
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
În Cluj, codrii Apusenilor au devenit o palidă amintire
PSD vrea toate pădurile din Clujul cel putred de corupt

La finele săptămânii trecute, Clujul a fost zguduit de un nou scandal de corupţie. După arestarea din 2011 a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Radu Bica (condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie) şi apoi arestarea fostului primar Sorin Apostu, acum a venit rândul şefului Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, să fie reţinut şi apoi arestat preventiv pentru luare de mită.

La fel ca şi în celelalte două cazuri, arestatul e doar vârful unui iceberg înfricoşător.

Concret, potrivit stiridecluj.ro şi comunicatelor DNA, Traian Mariş a fost denunţat de pădurari care au povestit că au fost obligați să plătească 20.000 de euro annual, plus material lemnos, dacă vor să mai rămână în funcții, dacă vor ca şeful Direcţiei Silvice să nu încheie acte de control în defavoarea acestora şi pentru a beneficia de controale ”blânde” în teren. Denunţătorii au precizat că ştiau de la alți colegi că, în cursul lunii aprilie, urmau controale în Cantonul Silvic Beliș, însuşi prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, arătându-se iritat de defrişările excesive din zonă, pădure în valoare de peste 20 de milioane lei tăiată în doar 2-3 ani. Mai mult, în biroul lui Mariş de la Direcţia Silvică s-a descoperit un process-verbal întocmit de inspectorii silvici, care au găsit grave nereguli în sectoarele celor doi pădurari din Beliș. Conform acestui raport, pădurarii din ocolul silvic Beliș ar fi trebuit să fie mutați disciplinar pe alte funcţii, pe o perioadă de trei luni.

Fără îndoială, şeful Direcţiei Silvice Cluj a fost găsit în flagrant de procurorii DNA, cu o sumă de bani înseriaţi, probabil mită, bani a căror provenienţă nu a putut-o justifica.

Dincolo de acestea însă merită notate o serie de alte aspecte. În ultimii 20 de ani, România a fost tunsă de păduri. Mafia lemnului de la nivel naţional este una prosperă, pe traficul major cu lemne clădindu-se atât averi colosale, cât şi campanii electorale ori grupuri de interese şi protecţii zonale. Senatorul Valer Marian afirma zilele trecute într-o scrisoare deschisă către tata socru al PSD că “în locul vânării principalilor vinovaţi de dezastrul ţării şi de umilirea şi sărăcirea românilor şi în detrimentul soluţionării problemelor economice şi sociale, aţi acordat prioritate şi preeminenţă goanei după sinecuri şi grijii personale şi instituţionale pentru umplerea propriului portofel. Şi codrul (alias directorul general Romsilva, Adrian Crăciunescu) şi asfaltul (alias ex - ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi) şi energia (alias ministrul Constantin Niţă) şi unele judeţe (Giurgiu, Timiş, s.a) vorbesc”.

La nivel judeţean, în Cluj, codrii Apusenilor au devenit o palidă amintire. Centrul de comandă pare a fi la Huedin, cotidianul.ro (http://www.cotidianul.ro/afacerile-nebune-ale-politistilor-din-huedin-204802) acordând un amplu spaţiu deja afacerilor nebune ale poliţiştilor din Huedin. Deşi pădurile sunt tunse de zeci de ani pe zeci de mii de hectare din Apuseni, de abia acum prefectul de Cluj şi DNA fac declaraţii şi capturi senzaţionale. Taman unde!? În zona Mărişel, unde primar este liberalul Traian Mariş, unul dintre puţinii primari liberali din zona Apusenilor dominată de primari PDL. Prefectul Clujului, Vuşcan, fost lider local al PSD, flutura în faţa ziariştilor exact în momentul reţinerii lui Mariş, un control de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, potrivit căruia în comuna Mărișel au fost descoperite defrișări ilegale din ultimii doi ani, peste două hectare.

”Au fost descoperite defrișări nelegale la Mărișel într-un volum de masă lemnoasă estimat la 61.490 mc, recoltat ilegal, fără documente reprezentative, cu o valoare a prejudiciului de 20 de milioane de lei. Au fost făcute controale pe o suprafață de 2.030 de hectare fond forestier și 441 pășuni împădurite. Pentru a-și pierde urmele, cei de la Composesorat și de la Primăria din Mărișel au transferat atributul de cotrol și gestiune a acestui fond forestier în 2012, fără a se constata existența unor cioate provenite din tăieri, unui ocol silvic privat Vlădeasa-Huedin”, a declarat prefectul Vușcan. Mai mult, raportul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj-Napoca, urmând să fie începută o anchetă penală. Niciun control la poliţiştii care asigură transportul acestui material lemnos, nici un control în alte Ocoale Silvice rămase fără păduri! A descoperit prefectul apa caldă!

Şi taman unde dă lovitura DNA?! La şeful Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, numit de liberali în funcţie în vara anului 2012.

Pe de-o parte o lovitură dură încasată de PNL, care astfel este asociat cu corupţia şi furtul de lemne la scară industrială. Pe de altă parte, o dată cu îndepărtarea liberalului Mariş de la Direcţia Silvică Cluj, partenerul de coaliţie, PSD, va putea să numească un şef nou, din aria sa de influenţă. Astfel, puşculiţa pădurilor din Apuseni trece la PSD. Un PSD care este dominat de celebrul Grup de la Cluj, ale cărui relaţii de amiciţie cu fărădelegile democrat-liberalilor sunt prea bine cunoscute. Absolut întâmplător, liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, a fost uns exact în perioada arestării lui Mariş ca vicepreşedinte PSD.

Jocurile sunt şi mai cusute cu aţă albă dacă se analizează cu atenţie o serie de declaraţii din dosar. În primul rând se pune întrebarea de unde au simpli pădurari sume de zeci de mii de euro pentru a le plăti şefilor lor?! Apoi, strigător la cer este faptul că în România se permite un denunţ al unui mituitor către şeful său, mituitor care recunoaşte că mita e pentru a beneficia de controale blânde sau pentru a acoperi grave nereguli constatate în munca lor. Pe numele pădurarilor care au dat mită şi l-au denunţat apoi pe Mariş există procese- verbale întocmite de inspectori silvici, care dovedesc grave nereguli în sectoarele lor de activitate, propunându-se mutarea lor disciplinară. Bravii noştri procurori nu se sesizează însă în ceea ce priveşte aceste aspecte. Trăiască mituitorul care prin denunţ îşi acoperă neregulile!

Seamănă cu povestea Aspaziei Droniuc, cea care după ce l-a denunţat pe fostul primar Sorin Apostu a dispărut de pe faţa pământului, niciun mandat de aducere la procesul lui Apostu neputând fi pus în aplicare…

Vlad DumitraşPublicat Miercuri, 24 aprilie 2013
7961
 | 43
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Bata-l sa-l bata!
+3
Sa te manace CANCERUL DIN NOU, IOAN RUS! Traznite-ar dracu hotule imputit. Blestemele lumii pe capul tau si al familiei tale. Sa-ti moara baiatul in accident de masina iar fata sa-ti ajunga *editat* pe centura. Sa crapi cat mai curand de cancerul care o sa-ti revina in doua luni. Doua luni mai ai si vei afla vestea proasta: METASTAZE ! VEI PLATI PENTRU TOT CE AI FURAT SI PENTRU TOT CE AI FACUT RAU, IOAN RUS!
Publicat Joi, 25 aprilie 2013
+Răspunde
IN SFARSIT,
+54
adevarul, ca mult s-a mai lasat asteptat: clujul - campion la jaf, coruptie si antiromanism! Capitala reactiunii antiromanesti, filomaghiare. Cum, n-ati stiut, nu v-ati prins?
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
@Kincses Kolozsvar
+10
Ai dreptate cu romanii astia primitivi damboviteni. Noroc cu ardeleanul civilizat Verestay care protejeaza padurile de nu mai ramane nimic in urma lui, de asta i se spune "Atila drujba lui Dumnezeu". Ioi, Istenem, Istenem!
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
Proiect de lege
+21
In timp ce toate minoritatile se bucura de privilegii care depasesc toate standardele europene, minoritatea romaneasca din HarCov este ostracizata cum nu mai e nici una pe continent. Prin lege sa i se acorde aceleasi drepturi ca si celorlalte minoritati: sa aiba deputat propriu in parlament, sa aiba dreptul de a-si cultiva limba, religia, portul, obiceiurile, simbolurile nationale, sa i se asigure prezenta periodica in presa scrisa si audi-video la fel cu ungurii, hebreii, tzig'anii etc, sa primeasca subventii de la buget. Orice atentat la identitatea sa etnica sa fie sanctionat potrivit legilor antidiscriminare.
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
bio
-4
Romanul e javra ordinara
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
sa traiti bine
+41
Sute de gatere pe valea Somesului Rece si Cald pina la limita cu Alba si Bihor de la BELIS ,MARGAU ,RACHITLE .IC PONOR ,POIANA CALINEASA unde arde rumegusul si marginile de 20 ani cu un PARC NATIONAL APUSENI inexistent cu interese meschine mostenite si perpetuate de hotii pusi sa aiba grija de padurile APUSENILOR
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
acum
+59
ca o are pe kovesi la orizont, janos rusz a inceput "curatirea" penelistilor, foarte straniu inceput avand in vedere casapirea fondului forestier ...dar prea cinstitul camarad al lui Pontici, uite-l frate pe aici prin partile esentiale facand si "anticoruptie"! USL se va sparge datorita marilor minciuni la care asistam, orchestrate de dubiosi afaceristi -politici ca Rusz , Ponta da rasoleala ,pe deasupra sa-si intareasca tronul de lemn si cherestea furnizat de gaterele ticalosilor...nu credem ca exista oamnei de buna credinta care sa apere coruptii, insa ascunderea gunoiului imens sub pres, a adevaratei si periculoasei coruptii nu da decat impresia simulacrului regizat de insasi grupul de crima politica organizata.
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
ozun
-11
da mult mai lucreaza verestoy in toata tara aceasta ,taie,taie toate padurile de la Bucovina in Apuseni din Maramures pana in Arges si Snagov,plus codrii Vlasiei,restul politicienilor plus popii, se uira la el si nimeni nu il ajuta
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
Padurar
+9
În primul rând, fiecare dintre pădurarii din zona Mărişel au acasă câte un gater banzic. Lemnul este adus gratis de către localnicii care sunt lăsaţi la furat în pădure. Totul se face la mica înţelegere. Omul primeşte permisiunea de a intra în pădure cu condiţia ca la finalul zilei să coboare şi pentru pădurar, la un drum auto, o remorcă de lemne. Aşa se face că doar într-o singură zi pădurarul îşi poate duce la gaterul banzic pe care îl are acasă sau la o rudă apropiată, câteva zeci de metri cubi de lemn. Sunt pădurari care au două astfel de gatere, cu unul lucrează pentru a cotiza mai departe iar cu celălalt pentru el", susţine pădurarul
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
Kincses Kolozsvár.
-66
De cand e putred de corupt politicul clujean ? Pai, de cand au navalit romanii primitivi si a fost politica nationala romana de impamantire a mocanilor si tuturor veniturilor, care au venit descult sa prinda mai repede radacini si au furat si fura vartos cu incurajare damboviteana pentru a distruge si acapara tot ce nu ei au gandit si construit.
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017