×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 04:43
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Moştenirea lui Patapievici la ICR (II)
Topul profitorilor ICR şi al editurilor străine umflate de banii noştri

După auditul efectuat de Curtea de Conturi a României la Institutul Cultural Român (ICR) sub conducerea lui H-R Patapievici a ieşit la iveală dimensiunea unui jaf uriaş, de care a profitat clientela politică aservită fostei Puteri. Datele pe care le prezentăm şi în acest episod sînt oficiale, provenind din documentele contabile ale ICR.

În episodul de ieri, în ancheta relizată de cotidianul.ro şi ziaristionline.ro, am prezentat situaţia incredibilă a stocului de carte nevîndută, care zace în depozitul ICR, a cărui valoare depăşeşte 500.000 de euro, bani pe care vechea conducere a ICR i-a aruncat pe apa sîmbetei.

Datele pe care vi le prezentăm în acest episod vizează finanţările externe, adică sumele plătite unor edituri străine pentru a publica volumele clienţilor ICR, precum şi situaţia cheltuielilor de deplasare, protocol şi drepturi de autor oferite „neo-boierilor”, adică lui Vladimir Tismăneanu, Norman Manea, Lucian Ban şi mulţi alţii.

TOPUL PROFITORILOR ICR

Primele zece persoane care au primit cele mai mari finanţări directe de la ICR sînt următoarele:

- Lucian Ban – 993.880 RON,
- Mihai Chirilov – 142.543 RON,
- Norman Manea – 112.347 RON,
- Vladimir Tismaneanu – 102.539 RON,
- Ion Horia Leonida Caramitru – 76.675 RON,
- Mircea Cartarescu – 48.048 RON,
- Dan Lungu – 37.817 RON,
- Matei Vișniec – 33.039 RON,
- Dan Sorin Perjoschi – 30.485 RON,
- Amalia Perjoschi – 25.616 RON.

Medalia de aur a finanţărilor ICR: pianistul Lucian Ban

În mod surprinzător, pe primul loc se află Lucian Ban, un pianist american de jazz, originar din România, care, într-un interviu pentru „Forula AS”, declara: „Eu nu pun mare preţ pe ideea de patriotism”! Pe patriotism, nu, dar pe banii banii patriei, da!

Iată cîteva acţiuni finanţate de ICR pentru pianistul american, aşa cum sînt prezentate chiar pe site-ul oficial:
„După un turneu de lansare cu impact răsunător în Statele Unite, albumul "The Romanian-American Jazz Suite", lansat de Sam Newsome şi Lucian Ban, ajunge şi în Europa, în organizarea Institutului Cultural Român”.
Era vorba despre un turneu din anul 2008, care cuprindea următoarele concerte:

- Bucureşti, sala ArCuB, 19 octombrie
- Tallinn, Kumu Hall, 20 octombrie
- Luxembourg, Opderschmelz Regional Cultural Centre, 22 octombrie
- Rotterdam, World Music Dance Centre, 23 octombrie
- Bruxelles Music Village, 24 octombrie
- Poznan, Blue Note Jazz Club, 25 octombrie
- Brno, Club Alterna, 26 octombrie
- Viena, Reigen-Live Club, 27 octombrie
- Paris, Duc de Lombards, 28 octombrie

În noiembrie 2011, i s-a asigurat finanţarea pentru a participa la London Jazz Festival 2011 „cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra”, operaţiune repetată şi în 2012!

De ce trebuia să-i finanţeze ICR-ul astfel de turnee, din moment ce, prin valoarea sa, Lucian Ban trebuia să încaseze banii necesari chiar din biletele vîndute?

Medalia de argint a finanţărilor ICR: pianistul Mihai Chirilov

Pe locul 2 al încasărilor se află Mihai Chirilov, un critic de film pe care ICR l-a plimbat prin toată lumea.

Nu mai tîrziu decît anul trecut, lui Mihai Chirilov i s-au plătit banii necesari pentru a fi în America la... o dezbatere! Iată ce se scrie chiar pe site-ul ICR: „În 7 iunie 2012 ICR New York organizează dezbaterea The Romanian Film Festival in New York: Histories to Tell, moderată de Corina Şuteu şi Mihai Chirilov. ICR New York contribuie, de asemenea pentru al treilea an consecutiv, la producerea publicaţiei speciale în limba engleză aperiTIFF, realizată sub îngrijirea lui Mihai Chirilov”.

Şi asta nu e nimic faţă de şederea lui pe banii ICR cîteva luni la New York în aprilie 2009, România alegîndu-se din huzureala criticului cu cîteva observaţii linguşitoare la adresa altor profitori care ţineau diverse conferinţe pe banii ICR!

Cine vrea să vadă de ce i se dau bani lui Mihai Chirilov, poate citi ce scria „maestrul” în „Evenimentul zilei” din 6 aprilie 2012:

„Promovarea inteligentă şi dezvoltarea de parteneriate cu instituţii americane de prestigiu – toate acestea fiind strâns legate de experienţa decisivă în management cultural a Corinei Şuteu, director ICRNY, şi de viziunea de ansamblu a lui Horia Roman Patapievici care a ştiut să reconfigureze de la zero politica culturală a ICR-ului”. Ei? Nu merita omul bani de la ICR pentru asemenea cuvinte despre şeful cel mare al centralei şi şefuţa de la ICR New York?

Medalia de bronz a finanţărilor ICR: Norman Manea

Despre scriitorul Norman Manea, stabilit de multă vreme în America, Nicolae Manolescu scria în „Istoria...” sa: „În parte, „Întoarcerea huliganului” răscumpără o operă prolixă, nehotărîtă între ficţiune şi mărturie, scrisă adesea în limbă de lemn, prezumţioasă şi greu de citit”. (p. 1443). Manolescu îi invocă lui Norman Manea şi „naivităţile utemistului din anii ’50, care a acceptat excluderi şi linşaje morale”.

Pentru astfel de merite, ICR i-a plătit şi lui Norman Manea o sumedenie de turnee prin lume, între care la Gőteborg şi Stockholm (în 2012), la Viena (în februarie 2011), precum şi publicarea unui număr impresionant de traduceri.
Recunoscător şi el, scria atunci cînd ICR a fost luat de sub preşedinţia lui Băsescu şi trecut în subordinea Senatului : „Este dezastruos ca practicile brutale si aroganta politicienilor de ieri si de astazi conduc intr-o maniera nefasta destinele culturii”!

Marii învinşi ai finanţărilor ICR: Tismăneanu, Cărtărescu şi Matei Vişniec

Poate părea surprinzător, însă Vladimir Tismăneanu, Mircea Cărtărescu şi Matei Vişniec n-au reuşit să urce pe podiumul finanţărilor ICR, clasîndu-se abia pe locurile 4, 6 şi, respectiv, 8!

Dar, să nu le plîngem de milă, întrucît episodul următor le este dedicat şi, veţi vedea, n-au rămas ei nepremiaţi!

Topul editurilor străine care sau înfruptat din banii ICR

Multe dintre proiectele ICR-ului lui H-R Patapievici nu s-ar fi putut realiza dacă n-ar fi existat şi partenerii care să-l stoarcă de bani. Edituri prestigioase, precum şi altele mai mărunţele, au reuşit să iasă puţin din criză prin banii pe care ICR i-a oferit pentru a publica nişte cărţi româneşti. În mod cert, oamenii aceia, care sînt ceva mai sănătoşi la minte, s-au întrebat de ce li se dau lor bani, în loc ca sumele să fi fost acordate unor edituri din România, iar cărţile să fi fost difuzate oriunde în lume!
Pînă găsiţi un răspuns, iată topul primelor zece edituri finanţate de ICR:

- Frank & Timme (Germania) 178.422,33 RON
- El Nadir (Spania) 144.111,19 RON
- Pre-Textos (Spania) 133.174,93 RON
- Denoel (Franța) 131.086,22 RON
- Uitgeverij De Bezige Bij (Olanda) 107.910,31 RON
- Dalkey Archive Press (SUA) 104.425,92 RON
- Dioti I. Melpomeni (Grecia) 95.736,62 RON
- Du Seuil (Franța) 92.981,82 RON
- Paradox Publishing Group (Bulgaria) 70.053,74 RON
- Keller Editore (Italia) 69.743,25 RON
TOTAL 1.127.646,33 ron

Toţi aceşti bani au fost aruncaţi doar pentru ca unii scriitori români să se laude că au publicat la „Pre-textos” sau la „Du Seuil”! Întrebarea care apare firesc: în cazul în care s-au vîndut acele cărţi, banii încasaţi au revenit ICR, din moment ce el a suportat cheltuielile? Dacă nu, unde au ajuns? Şi, oare, ce tiraje s-au tipărit la aceste edituri?

Şi, încă ceva: nu era mai simplu ca editura ICR să fi scos acele cărţi (nu discutăm acum selecţia lor), în loc să tipărească acele publicaţii în valoare de 500.000 de euro care zac şi azi în depozit? Cu banii rezultaţi din vînzarea în străinătate, se puteau, bineînţeles, tipări alte cărţi. Numai că, în acest fel, am fi putut să aflăm şi noi ce cărţi româneşti doreau, într-adevăr, să citească străinii.

De menţionat că la editura „Pre-textos” a apărut şi unicul roman al ministrului Varujan Vosganian, evident tot pe banii ICR! Prin dumnealui, probabil, sperau să intre şi în graţiile noii Puteri. Nu s-a întîmplat aşa.

În episodul de mîine, vom prezenta date cutremurătoare despre banii daţi anticipat de ICR unor publicaţii pentru a prezenta pozitiv activitatea instituţiei lui Patapievici. Cu acele articole ne scotea tuturor ochii despre felul în care erau oglindite în străinătate acţiunile organizate de ICR!

- Va urma -

Ion SpânuPublicat Joi, 25 aprilie 2013
5691
 | 38
 | 26
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
haha lerele vor fi mereu
0
Aici sunt banii dumneavoastra! Gazatul a taiat salariile si pensiile ca sa le umfle traista guristilor...si-a platit besenaul cantareti din buzunartul nostru!
Publicat Miercuri, 03 decembrie 2014
+Răspunde
mosu
+1
ce romani get beget au primit finantari ceva cu terminolagia t-...inschi
Publicat Duminică, 28 aprilie 2013
+Răspunde
mosu
0
ce romani get beget au primit finantari ceva cu terminolagia t-...inschi
Publicat Duminică, 28 aprilie 2013
+Răspunde
Normal ca "--va urma--" !
+6
Daca la o ancheta absolut superficiala ies la suprafata asemenea monstruozitati comise de curlangii lui Basescu, imaginati-va cu cata lacomie si-au infipt botul in borcanul de miere al ICR-ului pdlepre ca tismaneanu si patapievici. Nu uitati, ICR-ul a supt ca udrea pe centura zeci de milioane de euro pe an, pana acum s-au justificat doar sute de mii de euro. Unde sunt restul de bani? Cine sunt drogatii ketaminosi care din spargatori de gaoaze prin Cismigiu au ajuns "domni", "scriitori" si "papionagii"? Normal ca "VA URMA", va urma lista rusinii, capul listei va fi Tismaneanu,, evident, iar in dosul listei va fi Cartarascu, ca si-asa ii place sa stea la dos.
Publicat Vineri, 26 aprilie 2013
+Răspunde
@albert keller
+5
Cred ca trebuia sa scrieti in ghilimele ca Plesu este "blond". Stie toata lumea ca atat Plesu cat si Liiceanu sunt doi tzgani borati, dirijati din umbra de bulibasa Manolescu, acest gigolo in mizerie care a adus in derizoriu literatura romaneasca.
Publicat Vineri, 26 aprilie 2013
+Răspunde
Mucea Cartarascu
+6
Drogati. Betivi. P0p0nari. Acesti curlangii sunt cei mai rai, s-au adunat toti sub umbrela protectoare a ICR-ului. Stiti care e paradoxul nesimtirii ? Dupa ce si-au bagat toti jegosii p**a in regina Angliei, dupa ce Cartarescu a luat in varfu pu*ii toata familia Regala a marii Britanii si tot ce au englezii mai sfant, acum scuipa toti editoriale indignate ca au ceva britanicii cu noi. Ba mai mult, "prostul cu maini de elefant" cum era numit Cartarascu, se mira ca de ce nu-i trimite europa Nobelu la usa. Progenitura NKVD-ului aka Tismaneanu se plange iar pe Contributors,ro ca cititorii acestei publicatii respectabile "calomniaza". Ce calomnii visati, tov. Tismaneanu? Acesti degenerati au violat cu bestialitate bugetul public al Romaniei, tara pe care acesti vomitoci o desfiinteaza periodic in zoaiele pe care si le publica. Porcul de Volodea il critica pe jurnalistul Ion Spanu ca "nu a tinut seminare la Washington". Normal, bai volodea, numai Securistii, Tortionarii si Ceausistii s-au plimbat prin toata lumea pe banii publici, cazati la hoteluri de 4 stele.
Publicat Vineri, 26 aprilie 2013
+Răspunde
Proiect de lege
0
In timp ce in Romania toate minoritatile se bucura de privilegii care depasesc toate standardele europene, minoritatea romaneasca din HarCov este ostracizata cum nu mai e nici una pe continent. Prin lege sa i se acorde aceleasi drepturi ca si celorlalte minoritati: sa aiba deputat propriu in parlament, sa aiba dreptul de a-si cultiva limba, religia, portul, obiceiurile, simbolurile nationale, sa i se asigure prezenta periodica in presa scrisa si audio-video la fel ca ungurilor, hebreilor, tzig'anilor, tatarilor etc, sa primeasca subventii de la buget. Orice atentat la identitatea sa etnica sa fie sanctionat potrivit legilor antidiscriminare. Prezentul Proiect de lege a fost supus dezbaterii publice. Reactiile de pana acum sunt in majoritate zdrobitoare pozitive. Urmeaza sa fie promovat in Parlament si facut cunoscut Parlamentului European, CE, CEDO etc.
Publicat Vineri, 26 aprilie 2013
+Răspunde
albert keller
+10
In timp ce intelectuali tineri se zbat in saracie lucie iar lucrarile lor nu vad lumina tiparului - ca de promovare a valorilor autentice nici vorba - rozatoarele alogene cu limba despicata ca Nulitatea Obraznica din poza, HR Patapievici, jignesc Opera Poetului National Mihai Eminescu platiti cu bani grei de la bugetul de stat de Tatarul Basescu pentru a produce maculatura de depozit. Blondul Andrei Plesu si Gabriel Liicheanu impreuna cu gasca de praduitori trebuie sa raspunda in fata legii si a romanilor.
Publicat Vineri, 26 aprilie 2013
+Răspunde
myseby 2
+3
Ei s-au lafait si noi ne-am chinuit.Ne-au ponegrit destul,sa vedem daca or sa dea inapoi ceva. De fapt la noi ca la romini,UITE-O - NU E !
Publicat Joi, 25 aprilie 2013
+Răspunde
Proiect de lege
+6
In timp ce in Romania toate minoritatile se bucura de privilegii care depasesc toate standardele europene, minoritatea romaneasca din HarCov este ostracizata cum nu mai e nici una pe continent. Prin lege sa i se acorde aceleasi drepturi ca si celorlalte minoritati: sa aiba deputat propriu in parlament, sa aiba dreptul de a-si cultiva limba, religia, portul, obiceiurile, simbolurile nationale, sa i se asigure prezenta periodica in presa scrisa si audio-video la fel ca ungurilor, hebreilor, tzig'anilor, tatarilor etc, sa primeasca subventii de la buget. Orice atentat la identitatea sa etnica sa fie sanctionat potrivit legilor antidiscriminare. Prezentul Proiect de lege a fost supus dezbaterii publice. Reactiile de pana acum sunt in majoritate zdrobitoare pozitive. Urmeaza sa fie promovat in Parlament si facut cunoscut Parlamentului European, CE, CEDO etc.
Publicat Joi, 25 aprilie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017