×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Marea Britanie întoarce spatele Sofiei şi Bucureştiului
De ce nu sunt şi de ce nu se pot face doriţi românii în UE

Guvernul Majestăţii Sale îşi doreşte să transforme Marea Britanie într-o ţară cât mai puţin atractivă pentru imigranţii din România şi Bulgaria, iar aceasta cât mai repede, până ca primele valuri de imigranţi să soseasca, odată cu deschiderea pieţei muncii. Este concluzia unanimă a presei britanice, după discursul Reginei Elisabeta a II-a cu ocazia deschiderii noii sesiuni parlamentare, discurs prin care guvernul îşi expune principalele proiecte legislative.

Schimbarea la faţă a Marii Britanii

Pe de altă parte, Maria Britanie caută să atragă forţă de muncă calificată de care are nevoie, încercând pe cât de mult să nu-şi asume nimic din povara mizeriei Estului european.

Guvernul britanic doreşte să-i oblige pe proprietarii de locuinţe să verifice documentele chiriaşilor străini şi să raporteze dacă descoperă imigranţi ilegali. În caz contar, amenda pe care o vor suporta proprietarii poate fi de “mii de lire sterline”. “Amenzi mai substanţiale” vor fi impuse şi celor care angajează imigranţi ilegali. Amenda actuală este de 5.000 de lire. Mai departe, legislaţia propusă de guvern vrea să impună expulzarea imediată a străinilor care comit infracţiuni grave, exceptând anumite circumstanţe extraordinare. Doar imigranţii care pot invoca nişte principii legale importante vor mai putea rămâne în Marea Britanie pentru a contesta decizia justiţiei; restul nu au decât să o conteste din ţările de origine (adică, în principal, România şi Bulgaria).

Totodată, se va aplica un anumit test de rezidenţă în Marea Britanie, urmând a fi necesar un an de rezidenţă netulburată pentru ca imigrantul să aibă acces la sistemul social. Beneficiile sociale vor fi şi ele reduse, în primul rând accesul la sistemul naţional de sănătate-statele de origine ar putea fi puse să plătească pentru tratamentul cetăţenilor lor în Marea Britanie. Nu mai puţin, se urmăreşte impunerea unei perioade de şase luni în care şomerul nu va primi ajutorul de şomaj dacă nu îşi caută activ o slujbă sau dacă nu poate dovedi că are şanse reale de a o găsi.

O analiză Reuters despre o situaţie ingrată

Cum au ajuns România şi Bulgaria în această situaţie ingrată, după ce, cu niciun un deceniu înainte, imigranţii polonez erau primiţi cu braţele deschise o pot explica criza economică, calculele politice după victoriile naţionaliştilor britanici la ultimele alegeri locale, dar şi o analiză realizată de Reuters pe marginea statutului României şi Bulgariei în UE.

„În loc să se simtă atrase către inima Europei, Bulgaria şi România se văd duse pe culmea dezbaterilor, cu semne de întrebare tot mai des ridicate de către partenerii lor europeni despre respectarea statului de drept şi despre voinţa de a lupta împotriva corupţiei, a crimei organizate şi a imigraţiei ilegale”, se arată într-o analiză realizată de Reuters, intitulată „De la marginea Europei, România şi Bulgaria caută să fie acceptate de UE”

În discursul său în faţa demnitarilor, la Luxemburg, în 2005, premierul de atunci al Bulgariei a proslăvit calităţile statutului de membru UE, declarând că naţiunea sa este gata să îşi ocupe locul în inima continentului.

“Bulgaria se reîntoarce politic în familia naţiunilor europene, acolo unde a fost locul ei dintotdeauna”, a spus Simeon de Saxa-Coburg în momentul în care România şi Bulgaria au semnat documentele care le-au adus în UE, în 2007.

Retorica a fost una sinceră şi cordială, cu amintirile ale influenţei sovietice încă proaspete în mintea celor mai mulţi bulgari şi în special pentru Simeon de Saxa-Coburg, ţarul copil al Bulgariei până la înlăturarea monarhiei, în 1946.

„Acuzaţi-vă politicienii, nu Bruxelles-ul!”

Dar la opt ani după acea vesela zi de primăvară din Luxemburg, când Bulgaria se pregăteşte pentru alegerile parlamentare de pe 12 mai, distanţa dintre aspiraţiile apartenenţei la UE şi realitatea de zi cu zi se măreşte tot mai mult, scrie Reuters.

Calitatea de membru al UE nu s-a dovedit un drum cu un singur sens către stabilitatea democratică, creşterea economică şi mai multe oportunităţi pentru toţi. Diplomaţii din alte state membre se întreabă chiar din ce în ce mai des dacă a fost o decizie înţeleaptă să lase România şi Bulgaria să adere la UE.

“UE a fost văzută ca un vel de curcubeu la orizont”, spune Amanda Paul, expert pe Europa de Est la European Policy Centre, despre imaginea românilor şi a bulgarilor înainte de aderare.

“Per ansamblu, cred că atât Romania cât şi Bulgaria au beneficiat de pe urma aderării, dar au încă deficit democratic”, spune Amanda Paul, explicând că, dacă cetăţenii vor sa înţeleagă de ce există încă discrepanţe între ei şi cei din Vest, ar trebui să se uite către ţara lor şi nu către Bruxelles.

“Ar trebui să fie mai dezamăgiţi de liderii lor şi de politicienii lor decât de instituţiile UE şi de ceea ce UE a făcut pentru ei.”

Cetăţeni de mâna a doua

Fie că trăiesc în ţările lor de la periferia sud-estică a Europei sau lucrează în Bruxelles, românii şi bulgarii au o puternică senzaţie a izolării, continuă Reuters. În timp ce veniturile pe cap de locuitor au crescut constant după aderarea la UE-cu 30% între 2006 şi 2011 în ambele ţări, potrivit datelor FMI-şi oportunităţile de a putea lucra în alte state au crescut, există încă un sentiment că cetăţenii nu sunt pe deplin integraţi în uniunea statelor europene.

România şi Bulgaria rămân în afara Schengen, acordul care permite libera circulaţie a cetăţenilor în 26 de state europene, iar planurile de adopta moneda euro sunt amânate pe moment.

În momentul în care ţara lor ajunge în colimatorul dezbaterilor din UE, acestea sunt mult prea frecvent despre ratarea ţintelor în lupta împotriva corupţiei şi în întărirea sistemului juridic sau despre limitarea influxului de imigranţi din est.

“Suntem cetăţeni de mâna a doua ai uniunii şi ne simţim lăsaţi în afara deciziilor importante luate la Bruxelles”, spune Ion Miciu, un inginer de 64 de ani din Bucureşti. “Politicienii noştri sunt incompetenţi şi nu au luptat în ultimii şase ani pentru ca România să aibă o voce mai puternică.”

Diplomaţi şi birocraţi nepregătiţi pentru jocuri pe mize mari

La summit-urile UE, liderii din România şi Bulgaria au avut aceeaşi ocazie ca şi ceilalţi de a vorbi, şi deseori au făcut-o. Însă când vine vorba despre decizii, în special in ultimii trei ani de criză economică, Sofia şi Bucureştiul abia s-au văzut.

“Vezi două ţări catre trebuie să cheltuiască destul de mult capital de negociere şi bunăvoinţă în chestiuni importante pentru ele, cum ar fi Schengen”, spune un diplomat european. “Deşi lucrează din greu cu siguranţă, aceasta le lasă un spaţiu foarte mic de manevră”.

O altă problemă este personalul cu experienţă necesar pentru eforturile diplomatice. Fiind cele mai noi membre UE-cel puţin până la aderarea, în iulie, a Croaţiei-este nevoie de timp pentru a genera o masă critică şi a dobândi influenţa în întâlniri, nu doar la masa ambasadorilor, ci la toate nivelurile birocraţiei şi al multitudinii de dosare politice pe care diplomaţii le gestionează, scrie Reuters.

“Când se ajunge la decizii importante, agresivitatea în a intra în cercul restrâns care ia aceste decizii este un joc pentru oameni mari”, spune un alt diplomat european citat de Reuters.

Două ţări sărace care primesc firimituri

Spre exemplu, scrie Reuters, diplomaţii au vorbit despre negocierile pentru bugetul multianual al UE, din care o mare parte merge pentru dezvoltare pentru ţările mai sărace. “Când a venit vorba despre buget, România şi Bulgaria au primit doar firimituri”, spune un diplomat. Însă oficialii români şi bulgari susţin că ei au fost mereu prezenţi în dezbateri şi că cea mai mare frustrare a lor este faptul că ţările lor nu au aderat la Schengen.

La alegerile de duminică din Bulgaria, partidul de centru-dreapta condus de fostul premier Boyko Borisov pare să iasă învingător, deşi se poate să nu aibă suficiente mandate pentru a forma singur guvernul şi a arătat că nu doreşte să formeze o coaliţie. Această situaţie creează spectrul unei instabilităţi politice şi ridică semne de întrebare asupra programului economic.

„Avantajele UE nu sunt pentru români”

“Avem de a face practic cu o ţară din Vestul Salbatic”, spune un oficial UE care se ocupă de Europa de Est şi care se teme că Bulgaria nu are abilitatea de a respecta normele democratice.

Cu o ridicare din umeri a neputinţă, oficialul spune că nu este posibil să dai timpul înapoi, că România şi Bulgaria sunt acum membre UE. Alte state trebuie să accepte această realitate şi să facă ca ea să funcţioneze, oricât de dificil ar fi.

Pentru Carmen Pop, patroana de 32 de ani a unui mic retaurant din Bruxelles, apartenenţa la UE are două tăişuri. Pe de o parte i-a permis să lucreze în capitala Europei şi să trimită bani părinţilor din ţară. Dar nu este o lume perfectă.

“Avantajele UE nu sunt pentru români”, spune ea cu frustrare. “Eşti parte a unei comunităţi, dar nu poţi lucra ca alţi europeni. Mereu purtăm eticheta că suntem bulgari sau români”, se încheie materialul publicat de Reuters.

Izabela NiculescuPublicat Miercuri, 08 mai 2013
4596
 | 31
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
@ceocan
+5
Nu e nimeni rasist si nici nationalist,insa oricum ai da-o Tzighanii si numai Tzighanii,au adus imaginea proasta asupra Romaniei,si nu cred ca esti amnezic,amintind de lebedele austriecilor,nevoi in parcuri,scuipaturi si muci,murdari si boarfe colorate strident,cersetori agresivi,galagiosi fara a unor locuinte goale sau ale unora plecati in concediu chiar in UK,fara a amintii de gainariile specifice rasei,lipsa de igiena minima si multe foarte multe care nu au rost a fi enumerate ca sunt cunoscute de toti romanii.Apoi aberanta transformarea ciorii in rom,a creeat voluntar si mai mare confuzia.Cine isi doreste in preajma lor asemenea insi patati de sus pana jos pe langa ei ? -nimeni,iar chestia cu educarea lor ,e timp pierdut si bani la fel.Singura sansa e sa plece toti in India si sa ne lase in pace,dar si de acolo daca citesti istoria lor,au fost izgoniti !
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
Daca ...........,
+2
faceti referire la toti t.r.o.g.l.o.d.i.t.i. care ne-au facut de kkao prin toata Europa , atunci aveti dreptate , daca nu , atunci aveti o problema . Cei bine pregatiti , medici , ingineri , profesori , A.T.- isti si alti ca ei , au fost primiti si sunt o mandrie pentru Romanika . Atacati problema frontal si spuneti cu subiect si predicat ca este vorba in principal de rromi( *editat* ii de altadata ) , care nu respecta nici o natie , fac numai ce vor ( uitati-va la ei ce fac in Romania , cat respecta ei legea , cine ii intreaba de provinienta bunurilor detinute ) si unde vor , " sunt peste tot acasa " , vorba unor suporteri de aceiasi natie !
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
ceocan
+36
Interpretare tipic romaneasca a cestei chestiuni..si o formulare nationalista: "de ce nu sint DORITI romanii'... Romanii, la fel ca *editat* ii, sint liberi sa calatoreasca in UE. Romanii cu profesiuni si experienta pe piata economica sint primiti ( nu doriti) ,angajati in UE si remunerati la standardele tarilor respective.Cunosc personal o serie de specialisti tineri in diferite domenii care sint foarte bine apreciati. Deci putin research n-ar face rau inainte de a face afir *editat* in public. Pe de alta parte, aceasta interpretatie da apa la moara unor tem/beli ( gen postaciul anna) care, in entuziasmul lor nationalist (fudulia) primitiv incurca lucrurile ( "adunarea personalului calificat" de face in mod normal.personalul calificat alege, pe buna dreptate, un loc de munca unde-s bine apreciati/platiti.numai frustrati fara nici-o meserie ..se pling...) dar cu coada sus.Atit timp cit OFICIAL ti/ganii sint considerati romani, romanii vor fi considerati si tratati ca ti/gani. Depinde numai de noi sa se faca aceasta diferenta.
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
IOI
+70
Atitudinea asta superioara a reprezentantilor imperiului in care Soarele nu apune niciodata (se intinsesera ca plosnitele pe toata planeta), a avut-o si betivul ala de WC, cand, impreuna cu paranoicul ala de Stalin, si-au impartit, ca doi nemernici, Europa de Est. Si pe ce ? Pe un servetel, pe care l-au folosit pe urma sa-si stearga boturile lor slinoase de vodca si whisky. Dupa ce au luat , de la mirodenii pana la petrol, trecand prin aur si diamante, tot ce s-a putut si ce nu s-a putut, ne tin lectii de buna purtare. Pai, atunci, sa dispara si ei cu smecheriile alea de "investitii strategice", in frunte cu Rosia Montana. Om fi facut noi metroul la un secol si ceva fata de londrani, dar ni l-am facut singuri, ne-am platit si datoriile, de se facusera rosii de oftica. Pe la inceputul anilor '90,stiau atat de multe despre tara noastra, ca au ramas siderati auzind ca, in afara de "eurolaci" (asa e corect acum), tirajele cartilor pe cap de locuitor sunt in Romania mai mari decat in tara regatului unit cu o republica. Asa ca sa ne mai scuteasca de sfaturi. Ne-au ajuns sfaturile consilierilor sovietici si "indicatiile pretioase" ale Tovarasului.
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
anna
+90
E aceeasi aroganta prosteasca dintotdeauna,dar cand e vorba sa adune personal calificat precum medicii ,vai,vai,ce ne mai iubesc.Greseala fundamentala a noastra si a bulgarilor e ca ne-am lasat atrasi in capcana numita UE,ceea ce le-a permis mafiotilor vestici sa se imbarlige cu hotii nostri si sa devalizeze tara.Po *editat* tia nu avut niciun castig,ci a ramas cu o tara saracita,in care nu-si mai gasesc un loc de munca.Altfel nu s-ar fi inghesuit nimeni sa fie servitor intr-o tara straina si ostila.Va mai amintiti ce mandru era cineva sa spuna ca lucreaza la Electromagnetica?Acum aceasta nu mai exista,ca si nenumarate altele din toata tara.Asta-i castigul asa zisului lcapitalism.
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
SUNDAY
+54
Raspunsul este foarte simplu : T I G A N I I !!!!!!!!!!!!!!!!! Pt. ca pana ce cioroii au invadat Europa, la cersit , furat si prostitutie , Romanii erau foarte apreciati si cautati chiar ca fortza de munca ! Nu sunt rasist , dar cand vezi ca aceasta rasa nu are de gand sa se integreze in societate, sa se civilizeze , si ca datorita lor Romanii sunt bagati in aceeasi oala , sau sac , atunci mi se pune pata pe ei si este si firesc sa apara ura de rasa !
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
De ce, de ce ? Nu vedeti?
-8
Ia luati o statistica a infractionalitatii. A celor care se baga in casele altora doar ca sunt goale, a celor care campeaza in parcuri si piete publice, a celor care stau cu mana intinsa la colt de strada, a prostituateleor si traficantilor de caren vie, a traficantilor de droguri, a boilor la volan pe sosele, a tuturor mizeriilor umane si veti constata ca pe primul loc sunt romanii . Poate atunci veti pricepe de ce fel de neam primitiv si de hulit este romanul..., pe care dupa cum zice un englez si Iisus Hristos acum 2000 de ani i-ar fi gasit ramasi in urma, de cum sunt in secolul 21.
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
Ortodoxia prosteste
-3
Hotia, minciuna, coruptia, limbajul dublu etc. sunt caracteristici neacceptate in Occidentul civilizat, iar Orientul, pina nu se leapada de metehnele balcanice va fi respins pe buna dreptate. Buba e aici si nu acolo.
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
ww
+49
Romanii nu sunt doriti in UE,din cauza *editat* imii,de ce sa ne ascundem dupa deget.Basca schimbarea vadita a crea confuzie prin roman-rom,ne-a *editat* izat pe toti.Acum e greu de schimbat ceva !
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
Atat .sincer
+28
Cand esti colonia ca Romanistan si ai conducator un guvernator tradator impus de alte tari [si un prim ministru sluga si plagiator dovedit din servicii] nu poti emite pretentii la respect..Cat timp poporul asta las nu se revolta si nu isi striga nemultumirea romanii merita tot ce li se intampla ..Da aia acum romanii sunt exterminati cu salbaticie prin salarii de mizerie, prin codex alimentarius si poluare cu cianuri in Trnsilvania [vezi Certej], prin gunoaie aduse cu vaporul la Agigea si Mangalia [ingropate la Valu Traian si deseuri radioactive injectate in Pdanc in Dobrogea de Chevron. *editat* manii sunt prea lasi pentru a avea o tara. si accepta orice umilinta ..Popor de slugi fricoase care cred ca cineva le vrea binele [ca UE sau al patrulea Reich]..Toate tarile UE au doar interese iar Romanistanul e victima perfecta ca nu are popor. iar serviciile lor sunt supuse Mo sad si C IA.
Publicat Joi, 09 mai 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017