×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Vineri, 20 octombrie 2017, 02:30
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Ministrul Economiei pasează responsabilitatea
Vosganian se delimitează de înţelegerea în cazul datoriilor Rompetrol

Varujan Vosganian spune că el nu are nicio legătură cu modul în care au descurs negocierile între statul român şi KazMunaiGaz. Ministerul Economiei, pe care îl conduce, administrează 44,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare. În plus, cel care a semnat memorandumul de înţelegere este subordonat direct al ministrului Vosganian.

Memorandumul de înţelegere cu Grupul Rompetrol, deţinut de compania KazMunaiGaz, a fost semnat, din partea statului român, de şeful OPSPI, la data de 15 februarie 2013. La acea dată, oficiul se afla în subordinea directă a ministrului Economiei Varujan Vosganian. Documentul a fost aprobat miercuri de Guvern, sub forma unui proiect de lege.

Întrebat joi despre modul în care statul român a negociat cu KazMunaiGaz în privinţa datoriilor Rompetrol Rafinare, Vosganian s-a detaşat de această problemă spunând că nu el s-a ocupat de negocieri, ci ministrul delegat pentru Energie. „Despre Rompetrol am o opinie în calitate de fost ministru de Finanţe. Am fost ministru peste datorii de un miliard şi ceva de dolari, datorii ale diverselor ţări către România, foarte grăbite să-şi onoreze obligaţiile: Mozambic, Mongolia, Cuba. Irakul, care are o datorie către România de 900 de milioane de dolari din care ni s-au oferit cu generozitate 200”, a spus ironic Vosganian.

Memorandumul trebuie să fie aprobat şi de Parlament

Ministrul Economiei explică de ce, în cazul Rompetrol, Guvernul Ponta a optat pentru varianta unui proiect de lege şi nu a dat ordonanţă de urgenţă. „Dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile din memorandum, atunci toate înţelegerile cad. Dacă Parlamentul respinge tăierea de datorii (ale Rompetrol Rafinare către stat, n.r.), rămâne să ne reîntoarcem la formula «totul ori nimic»”, spune liderul liberal.

Guvernul USL a aprobat miercuri un memorandum prin care se angajează să renunţe la litigiul pe care îl are cu Rompetrol, de la care statul român avea de recuperat peste 500 de milioane de dolari. În schimb, kazahii de la KazMunaiGaz - care deţin The Rompetrol Group NV - vor plăti 175 de milioane de dolari pe 26,6% din acţiunile Rompetrol. Restul sumei, până la 200 de milioane de dolari - cât au anunţat guvernanţii că au obţinut de la kazahi, este de fapt o primă de 25 de milioane pe care compania o plăteşte pentru a-şi asigura majoritatea absolută de vot la Rompetrol Rafinare.

Georgeta FilipPublicat Vineri, 10 mai 2013
3264
 | 18
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
romania e terminata!
+1
doar o lovitura de stat...parca mai conteaza!!!
Publicat Luni, 13 mai 2013
+Răspunde
AntiM
0
@ileana sigur ca Ponta e sustinut din afara si sigur ca Ponta incaseaza pentru apararea intereselor altora pe spinarea romanilor, dar uita-te catre Chevron, catre Rosia Montana, Rompetrol nu e/era o miza nici pentru stat, nici pentru licuricii care il sustin. Era doar o bomba sociala cu ceas. Sa presupunem prin absurd ca in instanta, statul ar fi castigat dreptul sa incaseze cei 600mil de care se vorbeste. Ce crezi ca ar fi facut kazahii in secunda 2? Ar fi zis asta e, am pierdut sa-i dam banii lui Ponta sau ar fi zis ok, am pierdut, executati Rafinaria si recuperati-va banii? Eu cred ca ar fi mers pe varianta 2 si, tinand cont ca Petromidia produce pierderi de peste 200 mil pe an de mai bine de 5 ani (suportati de kazahi), rafinariile peste tot in europa se inchid pentru ca marginile de rafinare sun foarte mici, uneori chiar negative!!!, iar statul nu dispune de petrol pentru a recupera din pretul ridicat al petrolului (ce avea, l-a cedat petromului aproape gratis), nu s-ar fi inghesuit cumparatorii si cred ca nici daca o vindeau la fier vechi nu puteau face mai mult decat cateva zeci de milioane (oricum mai putin de 200 cat au incasat acum), iar cei 3000 de oameni+plus furnizori de pe langa platforma ar fi ramas pe drumuri, oameni de care ponta ar fi trebuit sa se ingrijeasca. Deci poate ca a luat si spaga si in cazul asta (desi eu nu sunt convins pentru ca dc ar fi vrut sa dea, i-ar fi dat si lui basescu anii trecuti cand ii haituia cu guvernul Boc si personal pe la toate telvizoarele pe la care aparea, dimpreuna cu vuvuzela Udrea care vorbea pe unde apuca de datoriile lui Patriciu!!!) , dar nu Rompetrol e piatra atarnata de gatul lui pentru care poporul trebuie sa il pedepseasca.
Publicat Luni, 13 mai 2013
+Răspunde
fc
0
Blestemați să fie cei care distrug parcul din Drumul Taberei! Blestemați să fie!
Publicat Duminică, 12 mai 2013
+Răspunde
ileana
+3
@Mirela-nu ma intereseaza "istoricul"statului capturat, mafiot Roman ! nu crezi ca trebuie sa raspunda cei care- functionarii=gulerele albe ="curate"=mafiotii cu staif si bagati ca sobolanii prin crapaturile corabiei basiste, si acum a lui ponta, sa raspunda? Cel putin aveam pretentia cunoasterii legilro de catre Ponta, cu ce scop intervine el intr-un litigiu in favoarea unei datorii catre Statul Roman>Cred ca scopul era sa treaca romanilor Rompetrol rafinare! este clar ca mafiotii de la ac *editat* panie +kazahii si-au atins scopul ,nu mai explic cum .@Ionescu- dle nu stim d eunde scoti aceste "calcule" daca s-ar fi primit 320 mil de la Rompetrol pana acum, Ponta ar fi spus acest lucru ,faptul ca nu-l spune inseamna ca dumneata insiri gogosi. @ciprian -nu se stie cine scrie din "rarunchi"prostii! Daca nu esti analfabet,reiese clar NU Vosganian a semnat memorandumul -ci seful OPSPI la 15 feb.a.c , si care da, era in subordinea directa a lui Vosganian, dar de NEGOCIERILE privind DATORIILE s-a ocupat ministrul delegat pt. Energie care este chiar tovarasul sef la mafiotilor pesedisti de la Brasov ! L-am criticat pe Vosganian initial ,dar acum nu mai am de ce sa-l critic ,chiar daca o fi el pianist ...Deoarece este clar ca Ponta nu a suportat ministrii liberali din guvern si nu dau acum exemple, este clar ca a pus totul la cale cu Ctin Nita si seful OPSPI,Vosganian fiind ignorat ! Asa ca este dreptul lui vosganian sa se deliminteze de aceasta frauda gogonata ,adica frauda/viclenie contr a intereselor de ordine publica ! Adica toate guvernele, parlamentele , presedintii , justitia etc au NATIONALIZAT practic poporul romana de munca sa, dand-o in 4 zari si cand este cazul sa se reintoarca, sa se rascumpere ceva- vine unul ca Ponta si da cu piciorul pe nimic, contra legii prejudiciind avutul si interesul public ! Ponta -PSD=FSN , Nita toti mafiotii astia , sunt mana in mana cu interesele antiromanesti!
Publicat Vineri, 10 mai 2013
+Răspunde
amicu
+2
Domn Vosganian, daca dumneavoastra sinteti doar gluga de coceni, iar deciziile importante le ia ministrul delegat pentru energie (putin spre deloc intimplator PSD-istul Nita) ce-ar fi sa va dati demisia? Ce rost are sa ocupati un post doar pentru salariu? :-))
Publicat Vineri, 10 mai 2013
+Răspunde
Horea
+4
Domnul ,,EU'' = Ponta se crede partid PSD ,se crede Guvern, se crede USL.Acest om nu intelege ca una este asumarea raspunderii si alta legalitatea adoptarii deciziilor acolo unde ai fost ales sau numit.El face totul de capul lui si face lucrurile PROST,Dl Vosganian evident ca este victima ,,stilului '' si are dreptate.Care lege ii da lui dreptul sa reduca datoria Petrom la 175 mil dolari ? Cine ii da dreptul sa sfideze rezultatul unui Referendum ?
Publicat Vineri, 10 mai 2013
+Răspunde
ciprian
+1
citind articolul reiese clar ca cel sub a carui autoritate a fost aprobat memorandumul a fost vosganian. faptul ca acest individ care nu are legatura cu economia acum nu mai isi asuma nici un fel de responsabilitate caracterizeaza pe toti ministrii liberali. de fapt liberalii au avut tot timpul talentul sa nu numeasca in functii de contucere decat pilosi ai sefului atat pe vremea lui tariceanu cat si acum pe vremealui antonescu. poeti, contabili de cooperative mestesugaresti etc cam astea sunt cadrele de nadejde ajunse ministrii in domenii cu care nu au nici un fel de tangenta!!! idioata numita@ileana scrie din rarunchi numai prostii ( la restul nici nu ma mai uit ) vad ca-i da girul pe nerasuflate poetului vosganian fara sa citeasca precizarea autoarei articoluli referitoare la momentul si cand a fost negociat memorandumului. dar ce sa ceri de la unii pe care rautatea si pupincurismul nemasurat nu-i fac sa si gandeasca macar cat o musca beata!
Publicat Vineri, 10 mai 2013
+Răspunde
varujan mafiot
+3
cand va fi arestat d.patriciu? dar d.voiculescu?
Publicat Vineri, 10 mai 2013
+Răspunde
Ionescu
+1
Sa nu uitam ca decizia de transformare a datoriilor in obligatiuni nu a fost luata unilateral, ci statul si-a facut calcule clare: daca ar fi lichidat compania, ar fi obtinut 155 de mil de dolari, daca acceptau varianta transferului in bonduri, primeau cu 20 de mil. mai mult. Deci, statul a primit in final de la Rompetrol cam 320 de mil. din dobanzi si rascumpararea unui pachet mic de actiuni, in 2010. La care se adauga cele 200 mil de acum. Nu e chiar jecmaneala.
Publicat Vineri, 10 mai 2013
+Răspunde
rtmpxr
-1
Un barbat adevarat si-ar fi dat demisia. Tu ai ales, insa, sa mai compui niste poezii. Ca in postul pe care-l ocupi, esti doar un poet :)
Publicat Vineri, 10 mai 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017