×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:19
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Mafia transpartinică din domeniul energiei:
Afacerea "eolienilor" este finanţată de români prin factura de curent

Una dintre cele mai mari escrocherii de după vînzarea Petrom către OMV este cea legată de afacerea „eolienilor”, adică transferul producţiei de energie electrică de către statul român către diverşii investitori privaţi, în majoritatea lor străini. Afacerea lor este finanţată de către fiecare român care plăteşte curentul consumat!

Este de neimaginat cum s-a putut pune pe baze legale această escrocherie, fără ca populaţia să reacţioneze, deşi ea este victima acestei grozăvii, plătind sume uriaşe către nişte afacerişti veroşi. Numai faptul că afacerea aceasta este transpartinică poate fi explicaţia pentru tăcerea tuturor şi acceptarea tacită a unei situaţii atît de explozive.

În mod normal, dacă vrea cineva să investească în această producţie alternativă de energie electrică, ar trebui să scoată din propriul buzunar banii necesari, să-i împrumte de la o bancă sau să încerce, ca toată lumea, să-i ia de la Uniunea Europeană pe baza unui proiect acceptat.

Ei, bine, pentru „eolieni”, guvernanţii ultimilor ani au inventat altceva: toţi românii să pună mînă de la mînă şi să adune lunar banii de care au nevoie „investitorii eolieni” pentru a demara uriaşa lor afacere! De ce trebuie noi să le finanţăm investiţia, iar apoi să le plătim pentru curentul pe care ni-l vînd?

Românilor li se iau banii cu forţa din portofel

Factura de curent reprodusă mai jos este primită de fiecare cetăţean român. Să privim cu atenţie datele înscrise în acest formular:

Factura este emisă de CEZ Târgu Jiu pentru un consumator din Craiova care a folosit 1547 kW, pentru care avea de plătit suma de 541,74 RON, din care plătise anticipat 306,13 RON, rămînînd un rest de plată de 235,61 RON.

În locul acestei sume care reprezintă consumul efectiv de curent electric, abonatul este somat să plătească suma de 402,08 RON, în care sînt incluse „REZERVARE/ABONAMENT”, „CONTRIBUŢIE COGENERARE”, „ACCIZĂ NECOMERCIALĂ”şi... „CERTIFICATE VERZI”! Toate acestea însumînd 166,47 RON, adică 41,4% din factura reală! După cum se vede din Factură, „CERTIFICATELE VERZI” sînt trecute şi pe Factura estimată pentru următoarele luni, deşi la regularizare se vor încasa încă o dată pe Factura respectivă!

O escrocherie care pune în pericol sistemul energetic naţional

Cum să explicăm faptul că toate guvernele succedate în ultimii ani nu au observat această hoţie, dacă nu printr-un fel de complicitate ce trebuie să fie urgent lămurită?

Din Factura de mai sus observăm că, numai la rubrica „CERTIFICATE VERZI”, abonatul are de plătit 143,22 RON, adică un adaos la curentul efectiv consumat de 60,8%, pentru ceva ce nu ţine de relaţia cetăţeanului nici cu producătorul energiei, nici cu distribuitorul acesteia, ci doar cu viitoarele investiţii în „eoliene” ale firmei CEZ din Cehia!

De ce trebuie ca toţi românii să finanţeze investiţia firmei din Cehia, plătind în mod arbitrar o sumă ce nu are de-a face cu consumul de energie? Dacă firma CEZ vrea să-şi dezvolte o afacere în domeniul producţiei de energie electrică, să-şi folosească banii săi, căci şi profitul rezultat îi rămîne în conturi!

În politica energetică anunţată şi de actualul guvern, Victor Ponta a spus naţiunii că acest tip de energie verde ar oferi populaţiei curent electric mai ieftin şi o protejare a mediului. Ei, şi? Dacă lucrurile stau aşa, înseamnă că firmele „eoliene” îşi vor recupera investiţia foarte repede şi vor ocupa în mod natural un loc important pe piaţa energiei.

Se pare, însă, că dezvoltarea acestui tip de afacere îi preocupă pe guvernanţi mai mult pentru foloasele personale pe care aceste firme le oferă pentru a intra pe piaţă! Una dintre metode o reprezintă falimentarea şi scoaterea de pe piaţă a producătorilor tradiţionali (cum este C.E. Oltenia, care ocupa toamna trecută 30% din piaţă).

Aşadar, statul încurajează dezvoltarea afacerii cu „eoliene” pe seama falimentării Complexurilor de Energie din ţară, tolerînd ca firmele acestea să încaseze de la populaţie sume uriaşe, a căror destinaţie nu o mai urmăreşte nimeni!

În acest timp, Complexurile Energetice, unde statul este majoritar, sînt obligate să funcţioneze la parametri care-i vor duce într-un faliment sigur, numai pentru a acoperi fluctuaţiile din sistemul eolian!

O adevărată crimă socială care va trimite în şomaj aproape 100.000 de oameni! Ca să nu mai vorbim de faptul că, prin distrugerea sistemului naţional de energie, însăşi siguranţa României va putea fi pusă în pericol!

Escrocheria „eolienilor” este protejată chiar de către ANRE, adică agenţia statului care reglementează piaţa de energie!

Ion SpânuPublicat Marţi, 14 mai 2013
18949
 | 99
 | 67
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
nicu
0
toate facturile emise de operatorii de distributie sunt penale. Consiliul l in calculul facturii de energie electrica
Publicat Marţi, 23 iunie 2015
+Răspunde
maier
-1
Abaterea discutie spre nimic nu e productiva. Aici daca luam cuvant cu cuvant textul articolului nu are sens pentru ca se contrazice de la o fraza la alta spunand ca : "1. dacă vrea cineva să investească în această producţie alternativă de energie electrică, ar trebui să scoată din propriul buzunar banii necesari, să-i împrumte de la o bancă sau să încerce, ca toată lumea, să-i ia de la Uniunea Europeană pe baza unui proiect acceptat." si 2. "toţi românii să pună mînă de la mînă şi să adune lunar banii de care au nevoie „investitorii eolieni” pentru a demara uriaşa lor afacere! De ce trebuie noi să le finanţăm investiţia, iar apoi să le plătim pentru curentul pe care ni-l vînd?" Pai pretul oricarui produs contine si INVESTITIA !! Deci cumparatorul plateste prin pret si taxe colaterale si INVESTITIA acelui producator si a celor de pa lantul de distributie pana ajunge produsul la client in casa!! De fapt trebuia sa spuna ca aici trebuiau sa se faca investitii prin sistemul PPP adica prin Parteneriat Public Privat iar partenerii publici primeau actiuni si profit anual di vanzarea produsului la fel cum s-a intamplat cu CONFISCAREA 25 % din salarii si pensii !! Daca vreti sa vedeti ce contine un pret de vamzare cititi aici sti-preturile In orice caz domnu Ion Spanu de la Craiova OTV sa nu uite ca facturile din articol au fost cu valori grsite sau eronat calculate si banii aiu fost returnati in 2014.
Publicat Duminică, 21 iunie 2015
+Răspunde
Cristian @ maier
0
Ce misto, factura e din martie 2013 si banii au fost returnati in 2014, dupa spusele dlui Maier, care pe cine reprezinta? ...pai banii costa bani si cand imprumuti de la o banca platesti dobanda...cand facturantul greseste si " se imprumuta" de la populatie ce dobanda plateste, unde sunt penalizarile pentru intarziere? Maiere fraiere, ne beliti ca pe mielu' de pasti si asta meritam, dar totul are un sfarsit si s-ar putea sa va vina randul cand o exploda mamaliga.
Publicat Vineri, 10 iulie 2015
+Răspunde
motzu
+5
DOAR SA IESIM IN STRADA, CA BULGARII IN PRIMAVARA !
Publicat Vineri, 04 octombrie 2013
+Răspunde
laura
+12
Bun, si noi ce putem face, ca simpli cetateni, impotriva acestei escrocherii? Exista vreo procedura legala in baza careia putem refuza sa platim aceste sume?
Publicat Vineri, 17 mai 2013
+Răspunde
anomia Romania
+18
intr- o tara normala toti ar fi in puscarie. dar nu suntem o tara normala. justitia e o cloaca de coruptie.
Publicat Miercuri, 15 mai 2013
+Răspunde
oana
+18
buna ziua! am observat mai de mult furaciunea din facturile de la Electrica si m-am intrebat; sunt actionar fara sa stiu? nu suntem actionari ci suntem furati de bani printr-o HG data de guvernul Boc-boacane. o fi dezinteresata aceasta smechereala?
Publicat Miercuri, 15 mai 2013
+Răspunde
argesanu
+15
toti se imbogatesc in romania,guvernele fura cot la cot cu ei,se fura legal ,este bine,concret tara este jefuita zilnic la brat cu justitia romana ,care conduce romania si miki provine din sistem,sa nu credeti ca nu va fura,legal bineinteles,prin privatizari
Publicat Miercuri, 15 mai 2013
+Răspunde
argesanu
+7
toti se imbogatesc in romania,guvernele fura cot la cot cu ei,se fura legal ,este bine,concret tara este jefuita zilnic la brat cu justitia romana ,care conduce romania si miki provine din sistem,sa nu credeti ca nu va fura,legal bineinteles,prin privatizari
Publicat Miercuri, 15 mai 2013
+Răspunde
sfarsitul
+9
STATUL NU MAI REPREZINTA POPORUL !!
Publicat Miercuri, 15 mai 2013
+Răspunde
fc
+6
singura solutie ste unirea celor multi
Publicat Miercuri, 15 mai 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017