×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 17:56
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Moştenirea lui Patapievici la ICR (IV)
Numai deconturile lui Patapievici şi Mihăieş au fost de 586.651,35 RON

Continuăm în acest număr ancheta desfăşurată în colaborare de cotidianul.ro şi ziaristionline.ro, privind cheltuielile deşănţate ale ICR din ultimii ani. În episodul de azi vă prezentăm situaţia deconturilor făcute de doi dintre corifeii ICR, preşedintele H.-R. Patapievici şi vicepreşedintele Mircea Mihăieş, aşa cum se regăsesc în contabilitate.

Aerul aristocrat al lui Patapievici ne-a costat multe miliarde de lei

Deconturile lui Horia-Roman Patapievici pentru transport, cazare, diurnă şi mese festive, în perioada 2005-2012, s-au ridicat la 245.248,14 RON, la care se adaugă cele din 2011 şi 2012, în valoare de 86.954,47 RON.

Aşadar, numai pentru deplasările lui Patapievici, ICR a cheltuit în total suma de 332.202,61 RON, adică peste 3,3 milarde lei vechi! Iată tabelul cheltuielilor, defalcate pe fiecare an:

În afara acestor deconturi, Patapievici primea de la ICR, aşa cum rezultă din declaraţia sa de avere, un salariu anual de 60.939 RON. El mai încasa ca drepturi de autor de la Humanitas, TVR, „Evenimentul zilei”, „Idei în dialog” sau pentru diverse conferinţe suma de 190.875,85 RON. La toate acestea, familia sa mai primea şi salariul confidenţial ridicat de soţia lui, Ioana Patapievici, care este consilier la BNR.

Văzînd acum toate aceste sume pe care Patapievici le primea, înţelegem mai uşor partizanatul politic al preşedintelui ICR din editorialele semnate în „Evenimentul zilei” şi alte publicaţii. TVR ar trebui să ne comunice oficial care erau sumele plătite pentru emisiunile lui Patapievici, care nu erau altceva decît subvenţii mascate ce au contribuit la falimentarea televiziunii publice.

Mircea Mihăieş, mother and father-ul Fundaţiei Soros – un intelectual cu giruetă

Trecem acum la adjunctul lui Patapievici, un alt ţuţer al regimului Băsescu-PDL. Este vorba despre Mircea Mihăieş, cel care în anul 2000 publica volumul „Masca de fiere”, în care îl eticheta pe Traian Băsescu cu formule dintre cele mai jignitoare: „nesimţit”, „incult”, „mitocan” etc., iar după 2005, cînd a fost cocoţat în fruntea ICR, a devenit unul dintre cei mai scîrboşi fani ai acestuia!

Iată şi tabelul deconturilor sale:

Suma totală decontată de Mircea Mihăieş la ICR este de 254.448,74 RON. Din analiza datelor de mai sus se observă că o pondere însemnată au cheltuielile de cazare internă şi transport intern, situaţie explicabilă prin faptul că Mircea Mihăieş are domiciliul în Timişoara, iar ICR i-a suportat în aceşti ani cazarea în Bucureşti, precum şi deplasarea acasă!

Şi la Mircea Mihăieş, toate aceste cheltuieli se făceau pentru a-i întreţine obrazul subţire, astfel încît omul să se simtă obligat şi să scrie cît mai vîrtos împotriva oricui îndrăznea să critice regimul Băsescu!

Dar aceste cheltuieli erau dublate şi de veniturile uriaşe pe care soţii Mihăieş le obţineau din alte activităţi.

Astfel, după cum rezultă chiar din Declaraţia sa de avere, Mircea Mihăieş încasa, în acelaşi timp, de la ICR un salariu anual de 49.768 RON, de la Universitatea de Vest 54.763 RON, la care se adăuga suma de 20.412 RON, primită de la Uniunea Scriitorilor, precum şi suma de 36.662 RON, primită de la „Evenimentul zilei”, „România literară” şi Editura Polirom! Adică un total de 161.605 RON într-un singur an!

Familia lui Mircea Mihăieş mai încasa prin Ilona Mihăieş, soţia scriitorului, 11.072 RON de la „Fundaţia Soros”, pe care chiar Mircea Mihăieş i-a lăsat-o ca „moştenire”, după ce el însuşi a fost ani de zile în conducerea acesteia! Ilona Mihăieş mai încasa 22.788 RON de la Centrul Euroregional pentru Democraţie (!) şi 34.580 RON de la Asociaţia pentru promovarea femeii din România (!).

Toate aceste sume ameţitoare ar trebui să-i pună pe gînduri pe toţi scriitorii români care se pregătesc să valideze un nou mandat pentru actuala conducere a Uniunii Scriitorilor şi să-i determine să-şi pună întrebarea dacă veniturile acestea uriaşe ale celor care conduc Uniunea le sporesc lor nivelul de trai sau contribuie la promovarea operelor lor, pe care – sărmanii! - abia reuşesc să le publice!

Pentru a înţelege şi mai bine care este nivelul de trai al celor care se erijează de ani de zile să reprezinte interesele breslei scriitoriceşti din România, în timp ce întreaga Uniune a Scriitorilor este în pragul falimentului, ca şi revistele editate sub sigla acesteia, iată cum arată depozitele bancare ale familiei lui Mircea Mihăieş, declarate oficial de cel mai băsist dintre scriitori:

Iată, aşadar, de ce H.-R. Patapievici şi Mircea Mihăieş, primul ca preşedinte, cel de-al doilea ca vicepreşedinte al ICR, creaseră o întreagă reţea de ţuţeri, care beneficiau de banii ICR, astfel încît, prin poziţiile lor publice, să-i susţină la conducerea acestei importante instituţii publice!

În acelaşi timp, ei se recompensau pentru aceste stipendii uriaşe de la buget prin articolele publicate în diverse ziare sau reviste, în care susţineau necondiţionat orice era în favoarea PDL, a guvernelor Boc sau Ungureanu şi, mai ales, a lui Traian Băsescu, sub tutela căruia se aflau atît ei înşişi, cît şi ICR! Violenţa atacurilor lor, limbajul suburban folosit împotriva celor care aveau alte opinii erau direct proporţionale cu banii obţinuţi de ei.

Ion SpânuPublicat Joi, 23 mai 2013
10954
 | 41
 | 43
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
AL Con
0
Iata ce zice acest imbecil care a cheltuit sume uriași si care ne-a denigrat pe banii noștri ! “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63) “Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34) “Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64) “In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit. Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat ........ Cel mai mare cretin din istoria omenirii !
Publicat Miercuri, 14 octombrie 2015
+Răspunde
Norm
+1
nu il inteleg pe autorul articolului: de ce vreti sa faceti revolutia lui peste prajit pentru ca reprezentantul unei institutii majore are 10'000 Eur pe an pentru calatorii? Sunt cheltuieli absolut normale pentru deplasari in strainatate. Nu sunt deloc fan Patapievici, dar de articolul asta ar trebui sa va jenati.
Publicat Joi, 08 mai 2014
+Răspunde
george
+1
toata suma lui patapievici / 7 ani / 12 luni = 900euro pe luna. ce e asa extraordinar?
Publicat Marţi, 28 mai 2013
+Răspunde
Alin
+2
ok, am inteles, aia erau niste profitori, dar cei de acum?nu mai vin de la Timisoara, vin de la Cluj..o insitutie inutila..avem atasati culturali in ambasade, iar in tara avem ministerul culturii si alte comitii si comitete..
Publicat Vineri, 24 mai 2013
+Răspunde
Ce porcarie de comentator
-5
Bai comentatorilor aiuriti, SA VA FIE RUSHINE! Ce au comentariile voastre cu articolele ?
Publicat Vineri, 24 mai 2013
+Răspunde
SPANU
-3
SUNT SPANU CA CAT SCRIU CA CAT MANANC CA CAT DAOR SUNT SPANU CA CAT SI DIN CA CAT TRAIESC SI SA STITI IN CA CAT TRAIESC PENTRU CA CA CAT SUNT
Publicat Joi, 23 mai 2013
+Răspunde
Nicole
+5
Ca si in cazul BLEJNAR si multe altele - "politicul" ce a detinut puterea a GENERAT aceste "INDESTULARI" din bugetul statului. Daca CEI in CAUZA ar fi muncit in folosul CULTURII ROMANIEI , poate ca o parte din sumele adunate si le-ar fi meritat , dar sa scuipi pe un POPOR , dar sa traiesti din banii acestui popor , doar cel mai MIZERABIL INDIVID cu chip uman - o poate face. BENEFICIILE materiale i-a determinat sa isi aduna si SUSTINATORI EXTERNI pe care i-a MITUIT din belsug spre a scrie despre ICR-urile externe sub conducerea acestor beneficiari - sustinatori care inca mai continua sa FACA SPUME si sa reverse OTRAVA asupra NOILOR NUMITI in aceste ICR-uri (desi acestia nu au nici un amestec in ghiveciul lor de smenari ) - dar se mai spera REVENIREA "TATACULUI PATA... " spre a-i MILUI din nou - ochii toti se indreapta spre Domnul Ponta .....Unele ICR-uri EXTERNE au avut si ANEXE - ASOCIATII de sustinere a activitatii , incasandu-se bani din diverse... Oare cine v-a verifica si aceasta "latura" ???
Publicat Joi, 23 mai 2013
+Răspunde
pentru @1+1=1
+6
Crezi că... camioanele de cărţi pomenite cântăresc - aşa, cu bătaie - cât obrajii din toval gros ai respectivilor 'telectuali?!?
Publicat Joi, 23 mai 2013
+Răspunde
Ion votantu'
+5
Alo, Ani, ce faci, pha, dormi pe tine?!
Publicat Joi, 23 mai 2013
+Răspunde
Nic
+10
ASTIA SUNT DE ARESTAT , POATE ASTA AR TREBUI SA CONVINGETI ORGANELE STATULUI
Publicat Joi, 23 mai 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017