×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Istoricul Petre Ţurlea:
"Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania!"

- De unde atâta grabă în povestea cu regionalizarea? De unde atâta siguranţă şi nicio umbră de îndoială?

- Treaba este forţată după câte ştiu eu pentru că există o înţelegere între guvernul Ponta şi UDMR. În orice condiţii s-ar face regionalizarea - ştiţi că se discută; 8-10-20 de regiuni – ea înseamnă începutul disoluţiei statului naţional-unitar român. Deci, după regionalizare sunt posibile o sumedenie de lucruri, se poate face mult mai uşor federalizarea. După federalizare se poate realiza foarte uşor o secesiune a unei regiuni, deci chestia cu autonomia rămâne undeva în urmă, pentru că ţelul UDMR va fi realizat altfel.

- Pe ce vă bazaţi când vorbiţi despre pactul Ponta-UDMR?

- E vorba despre nişte precedente destul de clare. Domnul Ponta şi USL au câştigat alegerile în toamna trecută fără drept de apel -70%. V-aduceţi aminte desigur că UDMR a fost solicitat la guvernare deşi n-avea absolut niciun sens. În plus, ştiţi foarte bine reacţia populaţiei româneşti. USL ca purtător de cuvânt al majorităţii populaţiei a luptat împotriva domnului Băsescu şi a tuturor aliaţilor săi. Cel mai fidel dintre aliaţi i-a fost UDMR-ul. Să ieşi exact în seara respectivă şi să-i chemi la guvernare, înseamnă că încalci ceea ce le-ai promis alegătorilor. Eu am impresia că în perspectivă PSD-ul şi domnul Ponta urmăresc izolarea PNL şi formarea unei alte majorităţi parlamentare. Singura soluţie pentru o altă majoritate parlamentară este UDMR.

Şi-apoi vedeţi în spatele grabei acesteia pentru regionalizare o mulţimede lucruri dubioase. Printre altele, am aflat săptămâna trecută la Târgu-Mureş că se urmăreşte scăderea pragului de la referendum de la 50 la 30% şi iată că s-a şi întâmplat. Regionalizarea va putea fi aprobată doar cu un sfert dintre voturile electoratului român contra a 75%. Asta înseamnă democraţie în ochii domnului prim-ministru. Şi evident – sunt sigur de asta – vor intra în joc şi manevrele oculte ale celor mai versaţi în acest domeniu din PSD care sunt domnii Hrebenciuc şi Cosmâncă. V-aduceţi aminte în 2003 când a mai fost o modificare de Constituţie? Atunci s-a inventat un lucru nemaiauzit în istoria electorală românească; votul în două zile. Reacţia populaţiei a fost una „nepotrivită” pentru ei şi chiar şi-a doua zi la ora 18 nu se atinsese pragul de prezenţă. În decurs de două ore Hrebenciuc şi cu SRI, evident, au făcut ca proiectul acela care avantaja evident în multe domenii UDMR-ul să treacă. La fel se va-ntâmpla şi-acum, dar lucrul cel mai grav este scăderea pragului la 30%. Apoi, după ce-a avut loc această conferinţă de la Târgu-Mureş privind regionalizarea, exact a doua zi, domnul Ponta s-a dus slugarnic la Congresul UDMR zâmbind în stânga şi-n dreapta. Eu sunt convins că există deja o înţelegere.

Acum vreo zece zile, reprezentanţii UDMR au ieşit şi-au spus cu fermitate şi cu încruntarea de rigoare că ei sunt împotriva oricărei forme de regionalizare, însă în spatele acestui comportament stă o înţelegere, pentru că dacă ar fi spus că sunt pro-regionalizare, suspiciunea românilor, mai ales a celor din Transilvania i-ar fi făcut pe aceştia să voteze împotriva regionalizării. Aşa, prin faptul că UDMR este împotrivă, poate că unii dintre electorii români vor vota propunerile acestea bezmetice ale guvernului.

- Avem situaţii comparabile în istorie?

- Întotdeauna când s-a lucrat la reîmpărţirea administrativă peste capul judeţelor- acestea fiind forma de organizare clasică a românilor, de tip roman – minoritatea maghiară a avut de câştigat. În 1938 în timpul dictaturii carliste s-au format 10 ţinuturi. Ca să-i mulţumească, în contextul acesta al formării ţinuturilor, regele şi ministrul de interne de atunci ,Armand Călinescu, au acceptat un lucru nemaiîntâlnit până atunci în relaţiile dintre stat şi minorităţi; ideea drepturilor colective pentru minoritatea maghiară. Era un pas, toate ziarele maghiare din Transilvania exultau. Conducerea României de atunci credea că astfel ungurii vor deveni susţinători cinstiţi ai statului român. Ş-a dovedit că în scurt timp, la Dictatul de la Viena, toţi s-au pronunţat împotriva statului român şi n-au cerut doar partea de nord ci şi restul Transilvaniei. Aţi văzut apoi şi comportamentul extraordinar de brutal împotriva românilor în timpul ocupaţiei, dar şi împotriva evreilor. Deci ei nu sunt mulţumiţi niciodată, orice le-ai da. În 1952, în alt regim de dictatură, s-au format din nou regiunile. Una dintre ele era Regiunea Autonomă Maghiară. Ordinul de formare a regiunii a venit de la Moscova şi conducerea românească l-a acceptat. Eh, s-a crezut că acceptând formarea regiunii, ungurii vor fi mulţumiţi şi va fi o mare veselie în ţară.

Dar eu am găsit la arhiva Camerei Deputaţilor două dosare masive din 1952 cu procesele verbale din timpul adunărilor din vara aceea în toate localităţile majoritar maghiare din Transilvania. Gheorghiu Dej a pus să se facă aceste întruniri pentru a testa fidelitatea ungurilor, el sperând că o să culeagă doar laude. Într-adevăr, din procesele verbale rezultă că erau mulţumiţi pentru moment, dar iată ce cereau în continuare la unison; - o republică secuiască, apoi un guvern separat maghiar, o armată maghiară, un coridor de unire cu Ungaria, monedă proprie, drapel propriu, justiţie şi administraţie doar în limba maghiară.

Aşa-i şi-acu’ după 1989. Văzând că nu pot printr-o lovitură de tip Târgu-Mureş să rupă Transilvania, au trecut la politica paşilor mărunţi, iar guvernele de la Bucureşti în prostia lor au spus; „las’ să le dăm asta că vor fi mulţumiţi”. Dar niciodată n-au fost mulţumiţi. Ţelul lor final este ruperea Transilvaniei. În realitate nu sunt supăraţi de statutul lor în România, deşi spun asta, ei sunt supăraţi pentru faptul că se află în România şi singura soluţie pentru a le fi bine este disoluţia statului. Şi revenim la regionalizare; se face regionalizarea şi ce se spune? Miniştrii ăştia mari susţin cu tărie că regiunile nu vor avea niciodată dreptul la relaţii diplomatice proprii şi nici armată. Dar, după ce se vor înfiinţa regiunile, va fi fiecare condusă de câte-un baron din ăsta regional. Fie prin mituire, fie prin şantaj aşa cum se practică la români aceştia vor fi aduşi să ceară şi dreptul de a avea relaţii diplomatice cu alte state pe motiv că relansează economia...motive se găsesc uşor, frazeologii la fel. Atunci vom avea mai multe state-n stat şi o federalizare din care se pot rupe bucăţi.

Să vă spun ceva ce părea că nu se ştia: Ministerul de Externe ştie cu siguranţă, dar cel care conduce azi Ministerul de Externe este o nulitate. O ţară slabă ca a nostră din punct de vedere militar şi economic trebuie să se menţină dacă are un Minister de Externe valabil. Singurul diplomat veritabil este domnul Bogdan Aurescu, dar pentru că el n-are apartenenţă politică, n-a ajuns şi nici nu va ajunge vreodată ministru. În anumite sfere superioare de la Bruxelles, sub influenţa deosebit de puternică a lobby-ului maghiar se merge pe ideea de a se sugera – şi o sugestie de la Bruxelles e obligaţie – României să se încadreze şi ea în mersul actual internaţional, adică recunoaşterea statului Kosovo, dar recunoaşterea statului Kosovo care s-a format prin secesiunea dintr-un stat naţional unitar va fi folosită ulterior ca precedent istoric. Şi iată cum ajungem înapoi în România. În 1999 când a fost războiul din Kosovo, un frate al domnului Tokes care trăieşte în Târgu-Mureş a spus clar într-o conferinţă publică; „ Cazul Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania!”. În faţa acestor presiuni, cu siguranţă vom recunoaşte până la urmă provincia Kosovo ca stat, se va realiza un precedent, iar pe fundalul regionalizării şi disoluţiei puterii statului român se va face şi secesiunea. Ideea statului naţional unitar după regionalizare poate să rămână ea în Constituţie , dar nu va fi decât o formulă fără acoperire în practică.

Iată că foarte multe lucruri se leagă şi revin la ceea ce-am spus la Conferinţa de la Târgu-Mureş. Le cer tuturor românilor să voteze împotriva regionalizării şi acestui proiect de Constituţie care face posibilă regionalizarea.

- În cazul unui asemenea vot nu i se va da apă la moară preşedintelui care va creşte precum Făt-Frumos în sondaje?

Eu nu cred...Domnul Băsescu este ieşit din istorie, sau va intra în istorie ca un personalitate cu totul negativă a secolului 21 indiferent de ceea ce va face de-aici încolo şi trebuie să ne aducem aminte că el a pregătit foarte multe lucruri care au contribuit la situaţia de fapt din România. Cum de-a fost ales domnul Tokes europarlamentar dacă nu cu serviciile secrete ale domnului preşedinte? În judeţul Vaslui sunt 40 de unguri şi l-au votat pe Tokes 8000 de oameni. Şi-aşa a ajuns el mare demnitar al Parlamentului European cu un cuvânt greu de spus acolo, datorită acestui domn Băsescu care ar face orice ca să poată sta la butoane în continuare şi după cum vedeţi îi iese, pentru că actualul prim-ministru este un om slab şi de o laşitate extraordinară. Se ţine cu dinţii de scaun şi ar face şi el orice pentru a se menţine acolo, inclusiv toate aceste convenţii secrete cu domnul Băsescu.

Vor exista cu siguranţă voci care vă vor taxa drept un naţionalist prăfuit şi că regionalizarea e foarte bună din punct de vedere economic...

Cum e foarte bună economic domnule? În relaţia noastră cu Uniunea Europeană cine a avut de câştigat până acum?  Sau a avut România ceva de câştigat până acum? Şi banii aceştia despre care se spune că vin de la UE...România dă ea nişte bani şi primeşte mai puţin decât dă. S-au pus atât de multe condiţii pentru banii pe care-ar trebui să- primim încât să nu poată fi îndeplinite. Noi finanţăm, în ultimă instanţă, Uniunea Europeană. Şi pentru a intra în această Uniune vestită am dat tot; finanţele, bogăţiile subsolului, totul, totul, totul...Şi-acum suntem trataţi exact ca o colonie. Vă amintiţi în 2012 cum au venit pe rând – era pelerinaj!- diverşi fruntaşi europeni şi un bezmetic de american, care-au bătut cu pumnul în masă că şapte milioane şi jumătate de români nu au dreptul să voteze împotriva domnului Băsescu şi că acesta trebuie să rămână? Şi guvernanţii de la noi, alianţa aceasta care a pregătit extrem de prost referendumul a lăsat capul în jos frumos şi astăzi am ajuns la statutul de colonie americană. S-a protestat vehement împotriva unor măsuri luate de PDL privind aurul, gazele de şist şi altele. Şi actualul guvern care atunci protesta dă tot ! Dar acum le dă el nu le dau alţii.

Eu fiind istoric contemporan fac comparaţie şi constat că se aseamănă situaţia extraordinar de mult cu relaţiile româno-sovietice de după 1945 când exista subordonare deplină prin SOVROM-uri, o jefuire sistematică a bogăţiilor ţării, la fel cum se întâmplă şi astăzi dar de către occidentalii care vin cu statutul de democraţi. În domeniul militar erau chiar trupe sovietice aici,  şi-acum sunt trupe americane aici, care culmea, când fac chiar crime pe teritoriul nostru n-avem voie să-i judecăm. Păi nu suntem colonie? Dar e o deosebire mare; după 1945 eram subordonaţi unui stat dictatorial comunist, bolşevic, acum suntem subordonaţi unor state care se pretind democratice, dar democraţia funcţionează doar pentru ele şi nu pentru statele acestea mici subordonate complet. Ba îşi mai şi bat joc de noi vânzându-ne la preţ de top tot soiul de produse scoase din uz, vezi avioane –sicrie zburătoare şi fregate de la fier vechi. În plus suntem trataţi de la o înălţime astrală de către baronii ăştia occidentali iar răspunsul românesc este de-a dreptul în genunchi. Nu am deloc o simpatie deosebită pentru politica cu totul urâtă faţă de România a multora dintre dintre conducătorii maghiari, dar e de admirat faptul că majoritatea liderilor de la Budapesta îşi ţin coloana dreaptă în faţa Occidentului şi Occidentul văzând acest lucru tratează Ungaria cu respect, pe când noi suntem trataţi cu dispreţ suveran şi mai suntem şi jefuiţi.

Marcel BărbăteiPublicat Vineri, 31 mai 2013
13179
 | 174
 | 127
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
cornel
0
Dl Turlea are mare dreptate,dar ce putem face ca sa trezim interesul romanilor in politica interna si externa sa partipe la vot si la sedinte in luarea marilor decizii care ar trebui trecute prin votul popular.Dar in general sau peste 70% din populatia cu drept de vot nu se prezinta la vot,ignora votul dar vorbesc pe la colturi ce e bine si ce este rau.De aceea am propus sa ae introduca votul obligatoriu in noua constitutie dar iata ca micutul editat ne-a tradat din nou,si citi mai sunt ca el si basescu care merg cu plocon la INALTA POARTA pt ca sa obtina favoruri.ATENTIE ROMANI ;:'-Mergeti la vot cu mic cu mare,-nu va lasati inselati de oamenii lui nescu critian,DD,si ceilalati.Asa sa ne ajute DUMNEZEU.
Publicat Luni, 16 iunie 2014
+Răspunde
magadan
0
Pregatim cateva tepe si .......terminam cu bulibasala de tip cosovar !
Publicat Joi, 26 decembrie 2013
+Răspunde
muresan
+1
Auzeam de un referendum la secui.Cica ei vor sa voteze ca vor un tinut Hg, Co si Mures.!!! Adica ei decid ca vor asociere cu noi muresenii FARA SA NE CEARA PAREREA si noua !!!! Curat tembelism secuiesc !! Prosti mai sunt liderii lor !!!
Publicat Vineri, 13 decembrie 2013
+Răspunde
Diana
+2
Dl.Petre Turlea sunteti un roman adevarat si multe milioane de romani gandesc ca dvs.A-ti descris exact situatia actuala si motivele pt.care Ponta vrea regionalizarea.
Publicat Miercuri, 30 octombrie 2013
+Răspunde
bimbo
+1
Romanii nu vor putea niciodata sa aiba vreun cuvand de spus in Romania. Tot ce se intampla in Romania este dictat de marile puteri, numai si numai in interesul lor si al masinariilor lor politice. Pe langa asta, mai avem si un guvern, o conducere de stat formata numai din lepadaturi si scursori umane, o adunatura de infractori notorii, niste maimute debile imbracate in costum care pentru o banana ar vine pe bucati intreaga Romanie.
Publicat Miercuri, 31 iulie 2013
+Răspunde
Jean Dilavrancea
0
Si totusi marea problema a Romaniei este salariul minim sub 200€ . Este adevarat ca avem politicieni patrioti care nu lasa expansiunea maghiara sa ajunga prea departe , dar problema mea este ca avem o natiune de 80/ manelisti , 10/ camatari , 2/pliticienti coordonatorii si controlorii hotiei si licitatiilor trucate , 1/ elite adevarate care i-si parasesc tara sau stau ascunsi sa nu deranjeze , 5/ monahii si oameni care lucreaza pentru biserica , 3/ etc . Romanii sunt eroii lumii bogate , pe ei se sprijina cei avutii , ei sunt magicieni , reusind din 200€ sa plateasca chiri lunare de 300€ , sa manance de 300 € , sa cumpere haine si alte luxuri de 200€ , sa bage benzina de 120€ si sa plateasca alti 150 spagi si bacsisi . Bravo magicienilor va felicit , si eu sunt roman dar castig intre 2000 si 3000 pe luna , iar cand vin in Romania nu i-mi ajung intru totul , si niciodata nu platesc nici o spaga . Sa fie oare asta ? Mai lasatii dracu de unguri ca muriti voi de foame , vi se idiotesc copii prin scoli cu 50/ profesori calici , muriti cu zile in spitale si platici totul mai scump ca la Paris ! Astea sunt problemele , si rezolvarea lor consta in constientizare si actiune .
Publicat Duminică, 16 iunie 2013
+Răspunde
Alina
-10
„Stimabilul” Petre Turlea e casatorit cu o unguroaica si mai mult decat atat, a locuit si impreuna cu soacra. O ruda apropiata poveste ca domnia sa, acasa e „mielusel” ... Se „racorea”, pe vremea cand era parlamentar, in parlament, iar de cand nu mai e, in diverse interviuri ... Lasand „cancanul” la o parte, ar trebui, ca istoric sa-si dea seama ca, in Kosova, „ungurii” sunt sarbii venetici, iar „românii” - albanezii autohtoni! Asa ca cele doua situatii, din Kosova si Transilvania, se potrivesc ca „nuca-n perete”le consortului unguroaicei!!! Domnului Petre Turlea, se pare ca ii place YOOOY numai pe intuneric ... Ighen?
Publicat Vineri, 07 iunie 2013
+Răspunde
adyyon
+8
PROFETIILE PARINTELUI ARSENIE BOCA DESPRE ROMANIA: “Romania va fi inconjurata de flacari… Imi pare rau ca sunteti cei de pe urma. Va vor cerne
Publicat Marţi, 04 iunie 2013
+Răspunde
Daniel @ adyyon
0
Profetiile pot fi intelese pe diferite niveluri si mai ales nu ad litteram si sunt un potential care se poate mofica in timp.Punct.
Publicat Miercuri, 01 aprilie 2015
+Răspunde
@janos
+8
Mai usor cu pianul pe scari. First, Ungaria o fi aratat usa FMI-ului si s-a transformat in paradis fiscal doar-doar o napadi-o investitorii dar isi taxeaza salariatii la rupere si a nenorocit consumul cu cea mai mare rata de TVA din UE. Du-te azi in Budapesta si incearca s-o vezi cu ochii unuia care-o stia cum arata acum cativa ani. Bate vant de saracie pe Vaci utca, bre, si graffiti-urile au inceput sa apara in Budai var! Ca sa nu mai zic de mucuri de tigari, ambalaje si PET-uri...Apropo, cine v-a asfaltat bre, drumurile ca doar nu s-a dus acolo Casuneanu sa va rupeti si voi masinile?! Secondly, lectii de patriotism hranit cu oftaturi nostalgice gen "ne-au pedepsit si dupa WWI si dupa WWII" ar trebui date ghizilor unguri din Budapesta care pacalesc turistii naivi cu povesti patriotardo-lacrimogene. Ghinionul lor a fost cu un african simpatic care a intrebat inocent ce legatura e intre Austria si Ungaria de ne prapadeam de ras si noi romanii, si slovacii...
Publicat Luni, 03 iunie 2013
+Răspunde
janos
-5
De 23 de ani numai de pericolul unguresc vorbiti.Ba de Tragu Mures,ba de Har-Cov, ba de Miercurea Ciuc, ba de Sfantu Gheorghe, ba de Balvanyos etc etc numai sa aveti ceva care sa va intareasca in spiritul patriotic.Nu asa se face.Ati distrus o industrie si o tara intreaga cu mainile voastre cu alesii vostri.Ati facut cu mainile voastre.Acum stati la usa FMI pentru bani si lingeti de nu se poate mai frumos.In acest timp Ungaria ,bine merci, a aratat usa lu FMI si isi vede de treaba lui.Ar trebui sa ascultati mai bine primul rand din imnul national si nu in altii sa cautati nenorocirea voastra "multimilenara"
Publicat Luni, 03 iunie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017