×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 05:44
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Reformele și guvernarea, văzute de presa străină
România, o țară de vânzare la preț redus

Pentru a marca vizita directoarei FMI la București, versiunea în limba franceza a revistei online Slate a publicat o analiză a măsurilor impuse României de creditorii internaționali în ultimii ani și a efectelor acestora. Articolul ’’România, o țară în lichidare de stoc’’, a fost scris de jurnalista Marianne Rigaux și îl prezentăm integral mai jos.

''Poștă, transport feroviar și aerian, energie, sănătate: România vinde la reducere în toate sectoarele. Reduceri impuse de Fondul Monetar Internațional pentru a raționaliza economia țării. ’’În curând nu va mai fi mare lucru românesc în România’’, se glumește amar la București.

Țara este de vânzare, cel puțin vreo zece societăți publice, cu scopul de a șterge datoriile. În 2009, lovită de criză, România a împrumutat 20 de miliarde de euro de la FMI, de la Bruxelles și de la Banca Mondială, pentru a nu se prăbuși. Creșterea economica s-a redus cu 8,5%, iar deficitul bugetar a culminat cu 7,2% din PIB.

Economia românească se comportase bine cu câțiva ani înainte, cu o creștere anuală medie de 6,3% între 2002 și 2008. România și-a pregătit intrarea în UE (devenită efectivă în 2007), iar toți indicatorii erau pe verde. Pe 1 iulie 2010, președintele de centru-dreapta Traian Băsescu a fot obligat să reduca salariile funcționarilor cu 25% și pensiile cu 15%. TVA-ul a ajuns de la 19% la 24%. În jur de 200.000 de funcționari au fost concediați în următorii doi ani. O adevărată terapie de șoc cerută în schimbul celor 20 de miliarde de euro împrumutate.

Pe lângă această politica de austeritate care durează de trei ani, troica a impus statului să privatizeze întreprinderile sale pentru a atrage capital și a retabiliza societățile. ’’Ineficient’’, cosideră economistul român Ilie Șerbănescu. ’’Sunt lichidări mascate. Vindem la preț redus întreprinderi deficitare sub presiunea FMI.’’

Astfel, compania publică de transport feroviar de marfă CFR Marfă a fost cumpărată de Grup Feroviar Roman (GFR) pentru 202 milioane de euro. Valoarea estimată, în urmă cu șase ani, a CFR Marfă era de 2 miliarde de euro. În sectorul transportului aerian, trei societăți publice îndatorate sau în declin (IAR Ghimbav, Avioane Craiova și Romaero Băneasa) figurează și ele pe lista tranzacțiilor. Guvernul român va vinde de asemenea un sfert din cele 96% deținute la compania națională Tarom, membră a Sky Team.

Gaz, avioane și centrale nucleare de vânzare

În domeniul energiei, guvernul a scos pe bursă pachete de 10-15% din acțiunile deținute de stat. Aceste privatizări parțiale privesc Transgaz (transportatorul de gaz), Romgaz (producătorul de gaz) și Hidroelectrica (producător de energie hidro). Guvernul a scos de asemenea la vânzare si 10% din acțiunile Nuclearelectrica, compania care gestionează singura centrală nucleară a țării. Este interesată o companie din China.

Deținută de stat în proportie de 75%, Poșta nu a găsit pentru moment un cumpărător. Prin urmare, societatea a acumulat pierderi de 120 de milioane de euro în ultimii patru ani. Pentru a o face mai atractivă, 3.650 de salariați, adică 11% din angajați, vor fi concediați.

Luând în calcul toate privatizările, sindicatele estimează ca vor fi concediați 17.000 de angajați, pe termen scurt. Lovită deja de măsurile de reducere a salariilor, populația plătește și facturi mai mari la gaze și electricitate. România s-a angajat să liberalizeze gradual aceste două piețe, pentru a se conforma tot instituțiilor financiare internaționale. O aliniere a prețurilor inevitabilă după intrarea în UE. ’’Veche moștenire a comunismului, gazul și electricitatea erau încă vândute sub prețul lor de producție’’, spue Sandrine Levasseur, care urmărește țările Europei de Est în cadrul Observatorului Francez al Situațiilor Economice.

Toate aceste schimbări i-au facut pe români să iasă în stradă, în ianuarie 2012. Picătura care a umplut paharul, proiectul guvernului de a privatiza o parte a sistemului de sănătate, aducând patru asiguratori suplimentari pe piață. Iar aceasta însemna reducerea acoperirii sistemului public de sănătate.

Privatizările au o presă proastă în România. După căderea regimului comuist al lui Nicolae Ceaușescu în 1989, de privatizări au profitat câțiva oameni de afaceri corupți care s-au îmbogățit de pe urma tranziției din anii 1990. Lipsa transparenței tranzactiilor este arătată cu degetul și astăzi. O opacitate care îi face pe investitori foarte timorați.

Achitarea în decembrie a fostului premier Adrian Năstase este o dovadă în plus a incapacității statului român de a pedepsi corupții plasați în funcții înalte. Adrian Năstase a fost condamnat în iunie 2012 la doi ani de închisoare cu executare pentru că a deturnat mai multe milioane de euro, acordând contracte de construcție a autostrăzilor fără licitație.

Românii așteaptă cu nerăbdare revenirea creșterii economice

Românii își amintesc și de povestea rocambolescă din jurul uzinei de produse chimice Oltchim. Scoasă la vânzare în vara trecută, la cererea FMI, și oferită unui om politic și magnat media pentru 45 de milioane de euro, compania a ajuns în cele din urmă în lichidare, pentru că investitorul nu avea cu ce să plătească...

’’Deschiderea către capital are o latură violentă pentru fostele țări comuniste. Cehia a vândut întreprinderile investitorilor străini la sfârșitul anilor 1990 și a obținut creștere economică în câțiva ani’’, spune Sandrine Levasseur. Brutal, dar eficace.

Modificarea majorității politice în România nu a pus sub semnul întrebării angajamentele față de creditorii externi, pentru că guvernul are interesul de a debloca și alte ajutoare. După împrumutul din 2009, guvernul a semnat un al doilea acord de tip preventiv in 2011, un împrumut de 5 miliarde de euro utilizabil în caz de urgență.

Urmările nu se văd încă în viața de zi cu zi, dar România scoate treptat capul la suprafață. ’’Economia este stabilizată, chiar dacă creșterea este redusă și trebuie să fim atenți pentru ca situația să nu se deterioreze din nou’’, spune Nemat Shafik, prim adjunct al directorului FMI. Estimările indică 1,6% creștere pentru 2013, după 0,9% în 2012 și 2,2% în 2011. Este bine, dar nu extraordinar, nuanțează economistul Ilie Șerbănescu: ’’România este o țară emergentă, are nevoie de cel puțin 5-6% creștere pentru ca efectele să se vadă și în salarii.’’

FMI, mulțumit de România

Christine Lagarde se va afla la București pe 15 si 16 iulie, pentru prima sa vizita aici ca directoare a FMI. Jurnalistul Moise Guran nu vede cu ochi buni această vizită. ’’Ne vom felicita reciproc și vom mulțumi FMI pentru că ne-a oferit o centură de siguranță. Dar să fim cinstiți: România a pierdut patru ani. Un acord cu FMI este în realitate un blocaj. O perioadă în care guvernul nu a făcut decât să execute deciziile luate de câțiva contabili obtuzi’’, scrie el pe blogul personal.

Este încă devreme pentru a spune că FMI a reușit în România. În orice caz, instituția financiară ar avea nevoie de un succes, după greșelile (recunoscute) ale acțiunii sale în Grecia. Cât privește guvernul român, el speră să fie felicitat pentru eforturile depuse în vederea obținerii unei noi tranșe pentru 2013-2015. Pentru aceasta va trebui să continue să vândă țara.''

Călin MarchieviciPublicat Marţi, 16 iulie 2013
7230
 | 49
 | 46
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Dolphins Alliances
0
Salut, Ai nevoie de un împrumut de urgență pentru a șterge datoriile dvs. sau aveți nevoie de un împrumut de capital pentru a îmbunătăți afacerea ta? ai fost respinse de băncilor și altor agenții financiare? Ai nevoie de un împrumut de consolidare sau un credit ipotecar? căutare nu mai mult ca suntem aici pentru a face toate problemele tale financiare un lucru de domeniul trecutului. Noi împrumut fonduri la persoane fizice care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, să investească în interes de afaceri, la o rată de 2%. Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că am acorda asistență fiabilă și beneficiar și va fi dispus să vă ofere un împrumut. Deci, ne contactați astăzi prin e-mail: om
Publicat Joi, 18 februarie 2016
+Răspunde
zorro
-2
AUZITI
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
Audit
+6
Audit pentru cei 20 miliarde imprumutati de la FMI. Sa se justifice pana la ultimul cent banii cheltuiti.
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
Sicedaca
+12
Si ce daca totul se duce de rapa, romanul este grav bolnav, invatamantul este pe butuci, salariul si pensia sunt sub limita supravietuirii, Romania trebuie sa vanda tot, sa devina groapa de gunoi, sa multumeasca ue si fmi spre beneficiul celor care ne conduc si care au inselat inca o data asteptarile poporului asta atat de incercat. Tot inainte, mai trebuie sa introducem si moneda marii comunitati europene si este pusa si bomboana..... Tot inainte romani! Stati cuminti acasa si fiti combativi pe forumuri! Totul va pica din cer!
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
rocco
-1
JAF LA MIMISTERUL TRANSPORTURILOR! HOTIA CONTINUA CU SILAGHI DIRIJOR! DEMITETI DIRECTORII IN CONFLICT DE INTERESE!
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
amicu
+25
Doar nu credeti ca atunci cind esti prost sau lichea nu prind toti smecherii de veste.
Publicat Marţi, 16 iulie 2013
+Răspunde
nume
+37
Beisna a reusit sa puna tara pe butuci...ce n-au reusit altii lui ia mers bine...daca ne gandim ca a dat foc la niste nave...ce mai conta restul..
Publicat Marţi, 16 iulie 2013
+Răspunde
geta
+15
GUVERNUL ROMANIEI SA CEARA ANCHETA LA TRANSPORTURI ! CINE CONTROLEAZA DEVALIZAREA MINISTERULUI TRANSPORTURILOR DUPA DEBARCAREA LUI FENECHIU ? ORGANELE ABILITATE ALE STATULUI TREBUIE SA-SI FACA DATORIA . OPRITI JAFUL LA CFR CALATORI, INFRASTRUCTURA, MARFA , METROREX, ETC !
Publicat Marţi, 16 iulie 2013
+Răspunde
LOL
+26
Vă mai amintiţi de ăia care în 1990 strigau că "nu ne vindem ţara"? Păi, sunt aceiaşi care au şi vândut-o ulterior. Problema este că au vândut-o foarte ieftin şi în beneficiul lor personal. La vânzarea Romtelecom-ului către greci, şpaga a fost mai mare decât preţul de vânzare, de exemplu. Pentru vânzarea la preţ de dumping a Petrom-ului, Adrian Năstase trebuia condamnat la închisoare pe viaţă pentru înaltă trădare de ţară! Să vinzi bogăţiile naturale ale ţării, resursele ei strategice, este cea mai mare crimă împotriva propriului popor.
Publicat Marţi, 16 iulie 2013
+Răspunde
LOL
+10
Vă mai amintiţi de ăia care în 1990 strigau că "nu ne vindem ţara"? Păi, sunt aceiaşi care au şi vândut-o ulterior. Problema este că au vândut-o foarte ieftini şi în beneficuiul lor personal. La vânzarea Romtelecom-ului către greci, şpaga a fost mai mare decât preţul de vânzare, de exemplu. Pentru vânzarea la preţ de dumping a Petrom-ului, Adrian Năstase trebuia condamnat la închisoare pe viaţă pentru înaltă trădare de ţară! Să vinzi bogăţiile naturale ale ţării, resursele ei strategice, este cea mai mare crimă împotriva propriului popor.
Publicat Marţi, 16 iulie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017