×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 17:59
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Transilvania furată (II)
Valea Mare, din ce în ce mai mică!

Comuna Valea Mare din judeţul Covasna a fost înconjurată prin tehnica retrocedărilor „cu cântec” de composesorate ungureşti. Pe baza unor foi de avere de la 1871, fără a se ţine cont de Reforma Agrară din 1921, prin care fuseseră împroprietăriţi ţăranii români, se acordă acum titluri de proprietate, în ordine: urmaşilor grofilor şi conţilor, composesoratelor, iar ce rămâne, dacă mai rămâne, ţăranilor români. Totul, cu o suspectă lipsă de reacţie din partea primarului român, fost primar în Vâlcele, alungat cu pietre la revoluţie de oamenii din localitate.

Spre deosebire de cazul Nadăş, luat cu totul, în Valea Mare, tehnica este mai subtilă. Pentru a nu mai exista procese prin care să se dovedească ilegalităţile, se profită de naivitatea locuitorilor comunei şi de faptul nu au acte pe terenurile primite din moşi-strămoşi.

Cum? Prin abuzurile unor poliţişti. Iată şi declaraţiile sătenilor lăsaţi „în izmene”:

„Ne-o chemat agentul Mihai, câte doi, câte trei, în comuna vecină Boroşneu, şi ne-o zis că dacă nu vrem să plătim despăgubiri pentru pământul nostru, că oricum îl pierdem. Ai acte pe terenul ăsta? N-am! Apăi îl ştii pe Joos (n.r. - a se citi Ioş)? A fost pământul rudelor lui, uite-aici - şi ne-o arătat o hartă -, e intabulat pe Joos Tibor. Semnează aici că n-ai pretenţii la terenul ăla. Da’ noi n-avem niciun drept? l-am întrebat. Ne-o zis că noi avem drepturi peste deal, dincolo de graniţă! (n.r. - graniţa stabilită prin Diktatul de la Viena). Apoi ne-or venit hârtiile că am fost scoşi de sub urmărirea penală, tot noi, că i-am fi tulburat posesia. Toţi sunt împotriva noastră, nu ne-ajută nimeni. Şi uite-aşa o intrat Ioş pe terenurile noastre.”

Valea Mare, o comună de moşneni români, nu a fost colectivizată, însă pe vremea comuniştilor s-au făcut translatări de terenuri, luîndu-li-se oamenilor din terenul agricol, pentru constituirea CAP Boroşneu, la schimb cu păşuni şi fâneţe. Acum sunt puşi în situaţia în care două composesorate ungureşti - Pădurea Mică şi Urbaliştii, primul, al cărui preşedinte era (aţi ghicit) Joos Tibor) - au intrat în păduri, în terenul fostului CAP, dar şi în păşuni şi fâneţe. Comuna este deocamdată cu sute de hectare mai mică, pădurile obştii (200 de hectare), printr-o concesionare cu „cântec”, se taie de zor, iar cererile de retrocedare nu s-au oprit aici.

Dar cine este acest Joos? Actualmente ocupă funcţia de secretar la Primăria Ghidfalău. Urmaş de grof, a cerut şi mai cere sute de hectare, deşi mai are fraţi care n-au revendicat nimic ştiind că terenurile au fost vândute, o dată prin expropriere, apoi, după expropriere (!?), parte, unei nemţoaice. Şi dacă a mai rămas ceva în urma administraţiei ungureşti din perioada războiului unui anume Joos Andrei-Andor (declarat criminal criminal de război), dacă persoanele sunt aceleaşi, Joos Tibor nu ar mai fi avut dreptul să revendice nici măcar aceste terenuri.

Cine îi protejează pe „domnii Ioş” pe filiera retrocedărilor ilegale din justiţie, din comisiile judeţene şi locale, via partide, Romsilva şi Cadastru? Vom afla în curând.

Marcel BărbăteiPublicat Marţi, 16 iulie 2013
16489
 | 67
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Pentru 78
-7
Fa o vizita la Sighet la fosta inchisoare, porma daca nu te ai edificat despre Ceasescu urmeaza tronsonul comun cu SErbia pe unde curge Dunarea. sa vezi pe acolo crucile celor cazuti mai precis omorati din ordinul lui Ceeasescu ca au vrut sa paraseasca "tabara de nebuni " numita rrrrrrrrrrrromania.Si porma daca te ai edificat cauta sa vezi dece Horty Miklos a fost martor in procesul dela Nurenberg si nu pe banca acuzatiilor bai opinkar.
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
@77-pt ,,ungur''
+7
Il prefer pe Ceausescu in locul CRMINALULUI Horty ! Ceusescu a respectat oameni ca tine,Horty i-a ucis.Ceausescu a fost un politician diplomat,recunoscut in lume, horty a fost un criminal. Tu ramai cu Horty al vostru pt ca va reprezinta !
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
ungur
-15
Stema noastră si mândria, Ceauşescu România, de atâta sunteti in stare în frunte cu ziarul vostru mult iubit: România tari di tăt, minciuni la tot drumul, acte fabricate in interes naţional, intârirea spiritului de turma,omagierea şefilor, pupincurismul,etc, greţos di tăt..
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
maris
+9
Distrugerea industriei este o actiune antiromaneasca si antinationala de purificare ETNICA ,organizata de romani iresponsabili si alogenii care au monopolizat politica,functii publice de decizie locala,parlamentul !!
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
@72
+10
Minti ungure.Voi ati FURAT pamanturile romanilor ortodocsi in 1912 pentru ca nu au acceptat religia voastra falsa,cea catolica.
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
doi
+7
Pentru participarea la razboiul 2 mondial impotriva romanilor toti ungurii ar trebuii sa li se confiste tot pamantul ca despagubire pentru colaborare cu inamicu.Pentru participarea la razboiul 2 mondial impotriva romanilor toti ungurii ar trebuii sa li se confiste tot pamantul ca despagubire pentru colaborare cu inamicu.Pentru participarea la razboiul 2 mondial impotriva romanilor toti ungurii ar trebuii sa li se confiste tot pamantul ca despagubire pentru colaborare cu inamicu.
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
unu
+7
Hungurii aplica metoda ebreilor.Cumpara pamantul romanilor sau ii deposedeaza prin acte contrafacute si dupa aceea ii expulzeaza si declara ca e tara lor.Ponta de ce dormi doar ai toata puterea in guvern si parlament.Hungurii aplica metoda ebreilor.Cumpara pamantul romanilor sau ii deposedeaza prin acte contrafacute si dupa aceea ii expulzeaza si declara ca e tara lor.Ponta de ce dormi doar ai toata puterea in guvern si parlament.Hungurii aplica metoda ebreilor.Cumpara pamantul romanilor sau ii deposedeaza prin acte contrafacute si dupa aceea ii expulzeaza si declara ca e tara lor.Ponta de ce dormi doar ai toata puterea in guvern si parlament.Hungurii aplica metoda ebreilor.Cumpara pamantul romanilor sau ii deposedeaza prin acte contrafacute si dupa aceea ii expulzeaza si declara ca e tara lor.Ponta de ce dormi doar ai toata puterea in guvern si parlament
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
!!!
-5
"Reforma Agrara" din 1921 in Transilvania, Banat etc. a "vizat" exclusiv non romanii (maghiarii, sasii,etc.): doar lor le-au fost confiscate abuziv proprietatile si au fost "distribuite" altora, romanilor transilvaneni si noilor colonisti regateni. Prin "reforma agrara" nimeni nu s-a atins de proprietatile etnicilor romani (composesorate romanesti, averi mari romanesti, proprietatile bisericilor romanesti etc.), a fost o masura abuziva si discriminatorie. Hotia savarsita a fost mascata sub denumirea de "Reforma Agrara", o masura autentica de purificare etnica, intrucat a lasat fara paine, mijloace de subzistenta zeci de mii de familii, diverse comunitati etc. non romanesti. Iar hotii astazi sunt revoltati ca li se aduce aminte de magariile savarsite si ca li se cere sa restituiasca cea ce niciodata n-a fost al lor, ceva pt. care n-au muncit niciodata. ... Fenomenul a continuat si dupa 1945, prin "nationalizarea" a tot ce a mai scapat anteriordin vizorul noilor ciocoi. PS. Tipic rromanesc: in Nadas, colonizatii romani acum se bat averea furata de la fam. Szerenyi-Mairowitz.
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
Acs
+6
Atentie romani!!!! In dec 89 presedintele ungar Matyas Szuros a abrogat UNILATERAL Tratatul de Prietenie si Cooperare semnat in 1948 de catre Ro si ungaria !!!(Lerry Wats-pag 621 ). E clar ce politica fac ungurii!!!.
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
@44
+1
pe unde apare *editat ( in comentariul anterior ), intelegeti ca este vorba despre cei pe care altii ii numesc "zingari", "cigan","gitano' etc , doar la noi sunt "de neatins"
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017