×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 14:07
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Revista "Science"
Exploatarea gazelor de şist ar putea provoca cutremure de pământ
Seismele cu o magnitudine de 2 grade pe scara Richter, sau mai mici, ce pot fi resimţite mai greu, sunt provocate adesea de fracturi hidraulice
Seismele cu o magnitudine de 2 grade pe scara Richter, sau mai mici, ce pot fi resimţite mai greu, sunt provocate adesea de fracturi hidraulice

Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revistă „Science”, fracturile hidraulice legate de exploatarea resurselor naturale ar putea provoca cutremure de pământ.

Potrivit unui recent studiu ştiinţific, fracturarea hidraulică fragilizează solul, iar consecinţele pot fi foarte periculoase. Un seism ce a avut loc la mii de km poate provoca o multitudine de cutremure de mică amploare în zone unde este folosită fracturarea hidraulică, cu riscul de a duce la prăbuşirea unor imobile. Cutremurul de pământ din Maule, statul Chile, din februarie 2010, cu o magnitudine de 8,8 pe scara Richter, a declanşat, 16 ore mai târziu, un seism de 4,4 în Oklahoma, în situl zonei de exploatare a gazului Wuilzeta, arată un studiu ştiinţific american citat de Atlantico.fr.

Această descoperire, publicat la 11 iule a.c., în revista „Science”, a fost făcută de cercetători de la laboratoarele seismice de la Universitatea Columbia şi reaprinde dezbaterea privind pericolul fracturării hidraulice, utilizată deja în mod intens în SUA, dar interzisă în Franţa, al cărei premier, Jean-Marc Ayrault, reafirmase acest lucru chiar în ziua apariţiei articolului. Fracturarea hidraulică este un procedeu folosit pentru extragerea gazului de şist. El constă în injectarea în subsol la foarte înaltă presiune de mari cantităţi de apă amestecată cu nisip şi detergenţi, astfel încât să spargă roca, iar gazul pe care ea îl conţine să fie eliberat. Este o metodă de exploatare care a condus la un adevărat boom economic în numeroase state din SUA, dar care are consecinţe mari asupra mediului înconjurător, îndeosebi asupra poluării aerului şi pânzelor freatice. După ce gazul sau petrolul sunt captate, apele uzate sunt reinjectate sau rămân în subsol. Potrivit cercetătorilor, aceste ape ar putea avea legătură cu o anumită creştere a activităţilor seismice. Cutremurele provocate de operaţiunile de fracturare ar putea atinge o magnitudine apropiată de 5,0. La acest nivel al scării Richter, ce măsoară intensitatea cutremurelor, imobilele de proastă calitate sau vechi pot fi avariate, ori chiar se pot prăbuşi.

Au fost identificate trei cutremure de pământ - în Oklahoma, în Colorado şi în Texas - ce au avut loc aproape de puţurile de injectare cu apă, din cauza urmărilor celor mai importante seisme ce au avut la mare distanţă:

- Cutremurul din Maule - statul Chile - din februarie 2010, cu o magnitudine de 8,8, care, 16 ore mai târziu, a declanşat un seism de 4,4 în Oklahoma, în situl de exploatare a gazelor de şist din zona Wuilzeta. El a fost urmat de mici seisme în Oklahoma. Din cauza lui s-au prăbuşit 14 imobile, iar două persoane au fost rănite. „Cutremurul respectiv este nu numai unul dintre marile seisme asociate cu eliminarea apelor uzate, dar, de asemenea, este unul dintre cele mai importante legate de un eveniment declanşator de la distanţă”, a declarat Nicholas van der Elst, principalul autor al studiului publicat de revista „Science”;

- Cutremurul din Chile a provocat, totodată, un număr mare de mici seisme, în Trinidad, în Colorado, aproape de puţurile în care apele uzate permiteau extragerea de gaz metan;

- În fine, cutremurul de 9,1 grade ce a avut loc în Japonia, în martie 2011, ce a provocat un tsunami devastator, a declanşat, totodată, un număr de mici seisme.

În Statele Unite, Agenţia de Protejare a Mediului Înconjurător (EPA) realizează la ora actuală un studiu asupra efectelor acestei tehnici. S-a constatat că, odată ce gazul sau petrolul sunt captate, apele uzate sunt reinjectate sau rămân în subsol. Cutremurele de magnitudinea 2 sau mai puţin, care pot fi resimţite mai greu, sunt produse adesea de fracturarea hidraulică, arată geologul William Ellsworth de la US Geological Survey, expert în seisme, care nu a participat la realizarea studiului citat.

Principalul autor al studiului, Nicholas van der Elst, de la Universitatea Columbia, a constatat o creştere netă a activităţii seismice deşi „fiecare caz individual poate fi o pură coincidenţă”. Când se începe cercetarea fenomenului într-o manieră sistematică, „se poate spune cu mai multă certitudine că există cu adevărat o relaţie de la cauză la efect”, a adăugat el. Potrivit acestui cercetător ştiinţific şi colegilor lui, se constată o creştere netă a activităţii seismice în centrul Statelor Unite, cu 300 de cutremure de magnitudinea 3, sau mai mult, între 2010 şi 2012, faţă de 21 pe an, în medie, între 1967 şi anul 2000. Or, această creştere ar coincide cu dezvoltarea şi exploatarea gazului de şist şi foarte criticata fracturare hidraulică, conchide Atlantico.fr

Petre NicolaePublicat Miercuri, 17 iulie 2013
4789
 | 44
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Petre
-6
Dimpotriva, metoda aplicata prin Vrancea ar contribui la scaderea tensiunilor si a acumularilor negative intre placi, ducand la provocarea unor cutremure slabe, multiple, ce ar micsora riscul unuia devastator.
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
@ 19 warry
0
De ce esti analfabet cu ifose ? Era vorba de "citeva", care este in acord cu "zeci" , nu cu "ani", boule !!! Ia aminte, pentru viitor : " citeva zeci" ! Capisci ? ( profu' de gramatica )
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
VANZATORI DE NEAM SI TARA
+33
vanzatorii de neam si tzara vor primi ceea ce merita, daca nu acum, dincolo, dupa ce vor trece la cele vesnice (chiar daca acum nu le pasa si cred ca vor trai o vesnicie)
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
AMERICANU
+2
Exploatarea gazelor de sist prin ac. metoda de catre CHEVRON in Romania ESTE REZULTATUL PACTULUI DE COABITARE VIZAT DE ........GITENSTEIN . Pe cale de consecinta , ciocu mic si pasu mare , romanilor !
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
marin
+5
Nu conteaza. Daca cutremurul este produs de americani trebuie sa fim mandrii ca MURIM DE MANA STAPANULUI. Alta erea problema daca asa ceva erea produs de Rusi. Toata lumea se revolta.
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
warry
-5
Corectura: De cativa zeci de ani
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
warry
-42
Hai ca m-am saturat de specialistii lui peste prajit. Numai prodigiosi oameni de stiintabritanici si altii ca ei. Fisurarea hidraulica se face de cateva zeci de ani in industria petrolului in Romania si nu s-a intamplat nimica.
Publicat Joi, 18 iulie 2013
+Răspunde
R
+8
Scuze, din greșeală am dat minus in loc de plus articolului.
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
@C-tin
+63
Aia e teoria in pamant la asemenea adancime presiune sunt doar presupuneri ce se poate intampla nici cei care au proiectat instalatiile de fractuare nu pot garanta si controla ce se intamplat acolo. Adica domneste un haos controlat si necontrolat, mai mult necontrolat la desele scapari spre suprafata de multe substante gaze care ajung direct spre suprafata. EPA are lacautul pus pe monitorizarea fracturarii hidraulice si efectele profunde din interiorul pamantului si mediul in general. Pe termen lung lucrurile s-ar putea sa fie cu mult mai rau decat se stie.
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
C-tin
+148
@10-Precizari. Apa cu diferite substsnte toxice se injecteaza la 1000 -3000 m la presiunea de 1000barr. Gazul se dizolva in apa si datorita presiunii , apa cu gazul iese la suprafata. Aceasta este trecuta intr-un separator pentru recuperarea gazului , iar restul se trimite intr-un iaz de decantare. La o fracturare se foloseste 60.000mc de apa si se recupereaza intre 50 % si 30% . La 1Km patrat se fac 3-6 fracturari. Pentru 3 fracturari minim se folosesc 180.000 mc de apa contaminata si se trimite in iazul de decantare cca 70.000 mc apa contaminata la fiecare Km patrat. Datorita infiltratiilor din zona iazurilor de decantare se distruge panza freatica , aflata la adancimea cuprinsa intre 10 m si 100 m. DE UNDE SE IA APA ??? CINE O PLATESTE ??? APA ASTA NU AR FI MAI BUNA PENTRU IRIGATII ???
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017