×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 20 noiembrie 2017, 09:59
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cel mai mic număr de credite imobiliare
Eurostat: România, ţara cu cei mai mulţi proprietari

România este ţara cu cel mai mare procent al proprietarilor de locuinţe din Europa, dar şi cu cele mai puţine credite imobiliare, la polul opus aflându-se Elveţia, Germania şi Franţa, arată Eurostat, bazându-se pe statistici din 2011. În statele vestice, creşterea recentă a numărului achiziţiilor imobilare este generată de teama de prăbuşirii sistemelor de pensii.

Cazul României este cel mai bun pentru a explica de ce în statele foste socialiste numărul proprietarilor este foarte mare. “După căderea comunismului şi a lui Ceauşescu, în 1989, guvernele care s-au succedat la putere au redat proprietarilor imobilele naţionalizate în perioada comunistă. Aceasta a produs un val masiv de bunuri pe piaţă. Legile din 1990 si 1992 au permis ca peste 3 milioane de “locatari” români să devină proprietarii locuinţei ocupate. Ei au putut cumpăra la preţuri foarte avantajoase apartamentele, cu sume echivalente cu 22.000-55.000 de euro”, spune Laurent Henrio Lacombe, director al 37 Capital, o firmă de real estate care face afaceri în ţările Europei de Est. Totodată, arată el, inflaţia galopantă din anii 1990 a redus şi mai mult valoarea absolută a lucuinţelor.

Scenariul s-a repetat în toate celelalte state ale fostului bloc sovietic, ceea ce explică de ce aici sunt mai mulţi proprietari decât în Europa de Vest. Însă fiecare ţară reprezinta un caz particular.

Ca şi România, Spania este un alt exemplu extrem. Aici, între 2005 şi 2007 s-au construit peste 800.000 de locuinţe pe an, adică mai mult decât în Germania, Franţa şi Italia luate împreună. Este o cifră enormă, care a făcut ca oferta să crească mai repede decât cererea, fapt care a dus la o imensă bulă imobiliară. Prin urmare, 700.000 dintre aceste locuinţe sunt goale în momentul de faţă. Mai mult, numărul proprietarilor are tendinţa să scadă în Spania, ajungând de la 92% în 2000, la 82% în 2013.

În Germania sunt mai puţini proprietari decât media europeană. Un motiv ţine de tradiţie, germanii fiind mai puţin ataşaţi de cămin, dar şi de istorie, pentru că după 1945 milioane de familii au rămas fără locuinţele distruse în război. După o creştere a preţurilor imediat după reunificare, acestea au început să scadă. Totodată, preţul chiriei a rămas unul moderat, oferte fiind din belşug, datorită unui sistem de impozitare foarte avantajos pentru proprietari. Sunt motive pentru care germanii nu doresc neapărat să cumpere o locuinţă.

Elveţia este ţara cu cei mai puţini proprietari din Europa, doar 43,8% dintre cetăţeni. Aici însă preţurile sunt foarte mari şi oferta foarte redusă. Condiţiile în care un cetăţean strain poate deveni proprietar sunt şi ele greu de indeplinit. Nerezidenţii nu pot cumpăra proprietăţi decât în zonele turistice. Există derogări pentru cetăţenii UE, care pot achiziţiona mai mult de o proprietate. Totodată, impozitele, în ciuda a ceea ce se poate crede despre Elveţia, sunt destul de ridicate.

Franţa se află şi ea sub media europeană a numărului de proprietari raportat la populaţie. Aici, analiştii sunt de părare că moda cumpărării unei locuinţe a revenit în ultimii ani, în contextul morţii anunţate a sistemului de pesnii şi al crizei economice. Rezultatul este o creştere a cererii şi o ofertă încă limitată. Prin urmare, preţurile au urcat mult în ultimul deceniu. În Paris, preţurile au crescut de trei ori in zece ani. Franţa are o caracteristică întâlnită doar în Finlanda şi Grecia: conceptul de rezidenţă secundară (3 milioane în Franţa). Tot în Franţa, ca şi în Elveţia, există sistemul HLM, al chiriilor reduse, oferit atât de stat, cât şi de companiile private.

La fel cum deţin cel mai mare procentaj al proprietarilor, ţările din Europa de Est au şi cel mai mic număr de credite ipotecare raportate la numărul proprietarilor. Din nou România este lider. Ţara noastră are 96,6% proprietari, dintre care doar 0,6% au contractat credite ipotecare.

La polul opus se află Elveţia, unde nu există decât 43,8% proprietari, iar 39,4% au credite ipotecare.Germania este pe locul al doilea în privinta numărului mic de proprietari, cu doar 54% (28,1% au un credit ipotecar, iar 25,3% au rambursat integral un asemenea credit). Urmează Austria, cu procente similare celor din Germania. În Franţa, doar 63,1% dintre cetăţeni sunt proprietarii locuinţei în care stau, iar un proprietar din doi are un credit ipotecar. În Olanda, procentul proprietarilor este de 67,1% şi aproape doi din trei proprietari are de rambursat un credit ipotecar. În Marea Britanie procentul proprietarilor este de 70%, jumătate dintre ei au credite ipotecare, iar dintre cei care nu sunt proprietari, majoritatea locuiesc cu chirii reduse sau gratuit, în cadrul programelor sociale.

Italia reprezintă un caz deosebit, fiind una dintre puţinele state ale vechii UE unde numărul proprietarilor grevaţi de credite ipotecare este foarte mic, de doar 15%, la fel ca şi în Cipru şi Grecia.

O situaţie specială şi în Spania, unde procentul proprietarilor este foare mare, de 82,7%, dintre care 32,9% au un credit ipotecar.

În momentul în care aruncăm privire în ţările foste socialiste, peisajul se schimbă radical. În Cehia sunt peste 80% proprietari, dintre care doar 18% împrumutaţi la bănci, în Polonia 84% proprietari, dintre care doar 8% cu credite ipotecare. În Bulgaria sunt 87,2% proprietari şi doar 1,5% au ipotecă. În Ungaria sunt 90% proprietari şi ipoteca au doar 23,1% (un record pentru fostele state socialiste).

Călin MarchieviciPublicat Vineri, 23 august 2013
5603
 | 11
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Buerebista
0
Doresc sa le aduc la cunostinta tuturor prostilor care critica faptul ca apartamentele au fost date celor in care locuiau ca In Statele Unite ale Americii exista de peste douazeci de ani doua institutii Fannie Mae si Freddy Mac, societati create de STATUL american pentru cresterea numarului de cetateni care detin propria casa. Ele acorda credite cu subventionare guvernamentala pentru a acoperi avansul ce trebuie platit pentru contractarea unei case cu ipoteca prin finantare bancara. Deci si cea mai capitalista tara din lume sti *editat* aza cresterea numarului de proprietari. Deci nu mai dati din gura fara sa va utilizati creierul. Daca voi ati fost prosti si nu ati facut-o taugh luck cum zic americanii, si mai bine taceti. Mai mult, economic vorbind oamenii care detin proprietati pot accesa mult mai usor credite ceea ce este un motor pentru economie. Ca bancile au dat cu mucii in fasole iar acum lumea nu are incredere nici in ele nici in stabilitatea economica care sa le garanteze joburile, si nu mai ia credite asta e altceva. E cretinismul managerilor de banci. Dar potentialul economic ramane acolo si chiar daca preturile au venit mai aproape de realitate, ele reprezinta un asset important. Vorbea cineva ca nu sunt proprietari tineri. Pai cine o sa mosteneasca toate apartamentele astea? Si oricum pentru tineri exista prima casa care pare destul de atractiva. (cu sprijinul parintilor, dar asa e peste tot in lume). Ca sunt prea multi someri tineri asta da, dar e alta discutie.
Publicat Marţi, 27 august 2013
+Răspunde
schimba capitalismul ?
+1
Domnul OBAMA a introdus gratuitate in sanatate!!!!.A infiintat mai nou banci de INVESTITII !!! Adica organizeaza exact ceea ce noi aveam in 89 !!! Am avut ,,comunism'' domnilor-tovarasi sau ne-ati mintit? ( a fost ,,socialism'' nimic altceva; restul...minciuni,praf in ochi pt a-i crede noi ,,bine intentionati''). SCHIMBAM SISTEMELE politice? S-a dovedit un REBUT ,capitalismul ? ( mult laudat de cei care lucreaza doar cu....gura)
Publicat Sâmbătă, 24 august 2013
+Răspunde
Poate
+2
tara cu cei mai multi saraci! si cei mai multi interlopi.
Publicat Sâmbătă, 24 august 2013
+Răspunde
.Si toate astea,
+15
multumita hulitului Ceausescu.
Publicat Vineri, 23 august 2013
+Răspunde
Max
+12
Dupa lovilutie marele merit al lui Iliescu a fost acesta cu improprietarirea. Se ajunsese ca chiriasii de pe vremea comunismului sa-si poata cumpara un apartament cu echivalentul unui salariu si asta incontestabil i se datoreaza lui Iliescu. Are multe in carca dar pentru faptul ca a inghetat preturile apartamentelor construite in socialism i se datoreaza lui si aici a fost si singurul punct in care multi au putut sa profite de imbecilitatatea de inflatie galopanta de dupa lovilutie declansata de satrapul BNR Isarescu Mugur in conditiile in care Romania nu avea datorii, nu facea investitii si deci nu avea de ce sa se intample acea inflatie in afara jocurilor de finantist prost ale lui Isarescu. Vedeti cu sistemul de pensii care intr-adevar se va prabusi Investitiile in imobiliare si alte valori sigure sunt mai sigure decat fonduri de pensii si alte scheme care nu stiti nici cine le detine, nici cine le conduce, aflati doar cand nu mai sunt.
Publicat Vineri, 23 august 2013
+Răspunde
cetatean
+12
Sunt putini tineri proprietari. Ati distrus industria, nu sunt locuri de munca. Azi oamenii traiesc de la o zi la alta. De ce nu se fac statistici referitoare la saracia din tara, la cifra reala a somajului, statistici referitoare la cati castiga salarii de mizerie, raportat la cei cu salarii mari. Sunt unele statistici care nu se publica exemplu numarul de decese ale celor bolnavi de inima la mia de locuitori si altele in care nu stam "asa bine".
Publicat Vineri, 23 august 2013
+Răspunde
muresan
+17
Se vede si din situatia locativa faptul ca zisa ,,fericire capitalista'' este o MINCIUNA !! O inselatorie.O minoritate de excroci traieste pe munca si exploatarea majoritatii,prin impozite.Asta visati unii mahalagii din bucuresti? Visati degeaba.Nici dracul nu va mai plateste voua impozite !!! Nu suntem supusii vostrii !!!!!
Publicat Vineri, 23 august 2013
+Răspunde
Georgescu
+14
Multumita lui Roman si Iliescu am cumparat apartamentul in 1992 la pretul din timpul lui Ceausescu cam 4000dolari.Daca ne prindea prima guvernare de dreapta din 1996(Conventia Democrata=PNL,PDL,PNT-CD) cu ele necumparate nu mai reuseam niciodata sa le luam din salariu pe durata a 2 ani.
Publicat Vineri, 23 august 2013
+Răspunde
nenea'
+14
Las' ca are grija FMI-ul sa nu mai fim proprietari. Cat de curand. Punct.
Publicat Vineri, 23 august 2013
+Răspunde
cetatean
+11
Povestea cu ,,nr.mare de proprietari romani'' a fost lansata pe vremea FSN-ului pentru a se ascunde jaful Romaniei inceput de cei 300...500 ,,politicieni'' impartiti in cam 80...90 de. partide mai mici sau mai mari. Politicienii au vindut orice pe baza unei mite din ce in ce mai mare : mine de aur, balti de peste, pina si titeiul din subsol tarii, vapoare mari si mici, numai flota din Herastrau nu au putut sa o fusereasca pentru ca trebuia sa transporte vapoarele prin Bucuresti spre Dunare.. Statul incipient mafiot de dreapta,cistiga ceva bani din ,,vinzarea'' apartamentelor -- pe nimic dar a si scapat de intretinerea imensa, realizata prin icraluri, a miilor de blocuri din intretinere !!! Cred ca noua generatie de politicieni cu inclinatii naziste si de dreapta [ ex. teologul cu funia de usturoi ] va avea grije sa scada rapid nr.pensionarilor si proprietarilor.
Publicat Vineri, 23 august 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017