×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 04:45
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
UN ACT DE TRĂDARE NAŢIONALĂ

În 27 august, guvernul României a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea Roșiei Montane și urmează a-l trimite Parlamentului. Am tot sperat că măcar în ultimul moment la guvernanții noștri se va vedea o licărire, dacă nu de patriotism sau de bun simț, fiindcă le-am cere prea mult, măcar de spirit de conservare. În ultimii 23 de ani au fost complici sau au săvârșit următoarele : devalizări de bănci, distrugerea agriculturii, vânzarea bucată cu bucată a fabricilor, înstrăinarea resurselor de petrol și de gaze naturale, tăierea pădurilor. Ce-au pus în loc ? Autostrăzi ? Un sistem uman de sănătate ? Pensii din care să se poată trăi ?

Dintre toate porcăriile făcute de la revoluție încoace, vânzarea Roșiei Montane este cea mai execrabilă. Banii pot fi puși la loc în bănci, fiindcă, nu-i așa ? avem de unde, pădurile cresc la loc, surse alternative de energie se mai pot găsi, agricultura se mai poate pune pe picioare. Mediul natural și patrimoniul național, odată distruse, nu mai pot fi înlocuite. Nici aurul înstrăinat, care de 2000 de ani constituie o bogăție a acestui popor, nu poate fi adus înapoi. Și pentru ce să renunțăm la toate astea, pentru o redevență nu de 4%, ci de 6%, marea realizare a actualului guvern ? Fiindcă toate celalalte câștiguri, locuri de muncă etc. sunt minciuni. Țara noastră acceptă astăzi în genunchi condiții pe care numai marile puteri colonialiste le-au impus coloniilor lor. Am pierdut, fără să știm, vreun război ? Acesta este statutul pe care actualii guvernanți ni l-au asigurat printre țările europene ?

Înfiorător este cinismul cu care i se promite companiei canadiene « dobândirea dreptului de folosință asupra imobilelor din perimetrul de exploatare până în mai 2014 ». Prin aceste « imobile » guvernanții înțeleg casele, grădinile moștenite din moși strămoși, bisericile și morții, iar noi înțelegem că locuitorii care nu pleacă de bunăvoie vor fi izgoniți în mai puțin de un an. Ce vor să demonstreze prin asta, în afara faptului că democrația asta a lor nu este mai bună decât comunismul ? Pentru asta am ieșit unii dintre noi în stradă în decembrie 1989 ?

Iată ce mai citim în impertinentul proiect de lege : « De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană ». În ce privește o dezvoltare durabilă de 15 ani, cred că toată lumea s-a lămurit. Cum stăm cu patrimoniul cultural și cu mediul ? Nu Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, plătite din banii noștri, ar trebui să se îngrijească de ele ? Ele sunt însă agenții ale firmei canadiene și, de fapt, ale oricăror firme care au venit spre a jefui România. Nu a fost clar acest lucru din clipa în care un secretar de stat din Ministerul Mediului a devenit unul dintre directorii români ai firmei canadiene ? Oare nu veșnicul șef al patrimoniului din Ministerul Culturii a fost cel care a acceptat și a condus vânzarea patrimoniului cultural de la Roșia Montană ? Actualul proiect de lege cuprinde și prevederea perversă că nu în orice situație ar mai fi nevoie de descărcare de sarcină arheologică. Comisia Națională de Arheologie a fost, începând din anul 2001, decapitată și epurată, pentru a accepta descărcări ilegale de sarcină arheologică la Rosia Montană. Pentru a se înlătura orice risc, ei i-a fost lăsat în anul 2003 doar un rol consultativ, puterea de decizie fiind transferată funcționarilor din minister. Acum aflăm că nici nu mai este nevoie de descărcări arheologice. Prin urmare, patrimoniul național a ajuns la cheremul șmecherilor. Știu dnii Victor Ponta și Daniel Barbu că acesta este un act de trădare națională ? Cum își poate permite Ministerul Mediului să treacă atât de ușor peste faptul că imensul iaz de metale grele și cianuri rezultat din exploatare are fundul alcătuit din roci permeabile, că nu este betonat, că este sprijinit de un baraj de 185 de metri de felul celor care au provocat dezastre în diverse colțuri ale lumii ? Am avut noi vreodată în cursul istoriei un dușman care să-i dorească atâta rău acestei țări ?

Puțini știu că diverselor firme străine le este concesionată nu numai Roșia Montană, ci și întregul patrulater aurifer din Munții Apuseni, precum și părți întinse din Munții Maramureșului și ai Banatului. Roșia Montană este numai regina pe tabla de șah. Dacă va cădea regina, se va prăbuși totul. Nu putem permite să se întâmple asta.

Între cetățenii unei țări democratice și conducătorii lor există un fel de contract, consemnat într-o formă de constituție. Cei dintâi îi aleg pe aceia care să lupte, cu priceperea și cu puterile pe care le au, pentru propășirea nu a lor, ci a țării. Asta jură și aleșii noștri cu mâna pe Biblie, încheind cu « Așa să-mi ajute Dumnezu ! » Așa să-i și ajute ! Când erau în opoziție, actualii guvernanți, ne mai știind ce să facă pentru a obține voturi, au promis că se vor opune proiectului de la Roșia Montană. Iată-i acum cu câtă frenezie și inconștiență își încalcă promisiunile !

Contractul social între popor și conducători se apropie de ruptură. Va sosi clipa în care cetățenii acestei țări vor ieși în stradă și vor striga : « Afară cu vânzătorii de țară ! » Este dreptul lor moral.

Prof. dr. Ioan Piso

Președinte al Fundației Culturale Roșia Montană

Ioan PisoPublicat Miercuri, 28 august 2013
56746
 | 453
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Horea
+1
D-le Piso, guvernele post decembriste au reusit ca intr-un timp record de 23 de ani sa distruga cat nu au reusit toti dusmanii Romaniei dealungul a 2000 de ani de istorie cunoscuta. Mai mult decat atata, au fost si continua sa fie platiti pentru asta, si ei continua neobositi ca si cand ar fi salvatorii Romaniei. Care e secretul succesului fara precedent ? Folosirea continua a MINCIUNII in toate formele posibile. E sufficient sa inlocuiesti cuvantul "distrugere" cu cel de "ajutor" si totul primeste un alt inteles. Si Romanii continua sa creada in minciuna ca sa dovedeasca ca pot bate si recordul prostiei. Mai este un "SECRET", serviciile "SECRETE" sunt complect infiltrate si subordonate altor servicii externe. Poate, poate anul 2014 e cel in care va exploda si mamaliga.
Publicat Luni, 10 februarie 2014
+Răspunde
V. Pontaj:
+10
VIITORUL ROMANIEI = PLUMB (Rovana) si CIAnurili de la gubern si de la PiSD- ei !
Publicat Joi, 26 septembrie 2013
+Răspunde
CLAR,SCURT,CUPRINZATOR
+21
Concluzii = Academia Română cere din nou autorităţilor Statului Român să analizeze cu multă atenţie proiectul, sub toate aspectele sale, antrenând specialişti dezinteresaţi şi oneşti din ţară şi străinătate, inclusiv din organismele europene, înainte de a da cale liberă acestui proiect atât de controversat, contrar interesului national şi - după părerea noastră - extrem de periculos. Academia Română încearcă totodată să prevină şi dezastrul ecologic şi cultural aratat, cu multiple consecinţe inacceptabile. Atât timp cât nu sunt clarificate aspectele privind interesul naţional şi nu se ţine cont de pierderile pe care le poate genera acest proiect, Academia Română susţine că acesta nu trebuie să primească acordul de mediu, cu toate că a fost şi este în continuare insistent mediatizat (cu sume de bani uriaşe şi fără nici o competiţie) şi nejustificat susţinut ca reprezentând unica soluţie pentru salvarea acestei zone defavorizate. Depinde de noi, de decizia politică de astăzi, ca Roşia Montană - un sanctuar spiritual cu mărturii patrimoniale de valoare universală unică, o moştenire, un atestat de identitate, existenţă şi continuitate multimilenară - sa nu rămâna în permanenţă mutilată şi profanată. Statul Român, societatea noastră au obligaţia morală de a-l respecta, sprijini şi proteja, pentru a îl transmite generaţiilor viitoare cu valorile lui şi cu aceeaşi semnificaţie.
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Georgiana Niculescu Mogos
+7
BLESTEMUL DACIC VA LOVI!!! *editat* *editat* .facebook *editat* c/427873597245405?ref=nf
Publicat Marţi, 24 septembrie 2013
+Răspunde
ACADEMIA - pe scurt =
+15
Academia Română şi-a exprimat punctul de vedere în legatură cu proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, dorind să prevină o eroare cu efecte negative asupra comunităţii, mediului şi vestigiilor arheologice din zonă şi să semnaleze consecinţele riscante pentru Statul Român, înca din anul 2003, (apoi reactualizat si aprobat de Prezidiul Academiei Române în 03.11.2009 si în 27.07.2011). Analiza proiectului de exploatare minieră actualizat prezentat in Comisia de Analiză Tehnică a Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice în luna iunie 2013, efectuată de specialişti din institutele de cercetare ale Academiei, a condus la decizia Academiei Române de a-şi păstra poziţia exprimata anterior.
Publicat Marţi, 24 septembrie 2013
+Răspunde
un act de tradare !
+14
Prof. Ioan Piso: "În 27 august, guvernul României a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea Roșiei Montane și urmează a-l trimite Parlamentului. Am tot sperat că măcar în ultimul moment la guvernanții noștri se va vedea o licărire, dacă nu de patriotism sau de bun simț, fiindcă le-am cere prea mult, măcar de spirit de conservare. În ultimii 23 de ani au fost complici sau au săvârșit următoarele : devalizări de bănci, distrugerea agriculturii, vânzarea bucată cu bucată a fabricilor, înstrăinarea resurselor de petrol și de gaze naturale, tăierea pădurilor. Ce-au pus în loc ? Autostrăzi ? Un sistem uman de sănătate ? Pensii din care să se poată trăi ? Dintre toate porcăriile făcute de la revoluție încoace, vânzarea Roșiei Montane este cea mai execrabilă. "
Publicat Luni, 23 septembrie 2013
+Răspunde
despre "proiect"
+11
"Proiectul nu rezistă nici celei mai elementare analize de acest tip. Argumentul general că România se poate reabilita prin resurse naturale e o idee primitivă, de colonie, de ceea ce se numea cîndva lumea a treia. Dacă viitorul nostru este exportul de aur o să avem o economie asemănătoare dacilor, strămoşii noştri, dar noi am semnat Agenda de la Lisabona, si Agenda 20/20, prin acestea ne angajăm să ne dezvoltăm pe baza economiei intensive în cunoaştere, nu a mineritului. Viitorul e Măgurele, nu Petrila. Cum ne antrenăm resursele umane pentru această perspectivă? Bună întrebare, dat fiind că trei termene la bani europeni au fost pierdute prin incompetenţa ministerului Educaţiei, iar responsabilul direct de pierderea a 150 de milioane de euro, mult mai palpabile ca slujbele Gold, un domn Ispas, a fost avansat de primul ministru (sursa: Caţavencii). Şi, în general, văd că dl Teodorovici e sub performanţa pe care o aşteptam, şi sîntem pe la cinsprezece la sută absorbţie a fondurilor, lăsînd acolo miliarde FĂRĂ RISC necheltuite doar pentru că nu sîntem în stare să controlăm conflictele de interese şi să facem nişte priorităţi de finanţare cu sens? Sau continuăm să cheltuim discreţionar, plătim din fondul de rezervă legal destinat urgenţelor arierate vechi de cînd lumea şi alegeri parlamentare al căror calendar era cunoscut cu ani înainte, semn că guvernarea a rămas o improvizaţie"
Publicat Sâmbătă, 21 septembrie 2013
+Răspunde
răspunsul la toate =
+11
România ARE NEVOIE de conducători care să iubească România și să îi iubească pe români. România are nevoie de conducători care să se gândească ÎNTÂI la România și la români și abia mai apoi la alte cele. România ARE NEVOIE ca românii să se trezească și să aducă România pe un drum corect, bun, demn (iar asta pot să facă LA VOT ! nu mai trebuie votați cei care de 23 ani trădează interesele României și ale românilor!). Deșteaptă-te române. Imnul este mai actual ca niciodată. Doamne ajută. ”Preoți cu Crucea în frunte / căci oastea e creștină” ! România, trezește-te !
Publicat Sâmbătă, 21 septembrie 2013
+Răspunde
cuvantul Patriarhiei
+12
"Se împlinesc zece ani de când Sfântul Sinod şi-a exprimat public punctul de vedere împotriva proiectului Roşia Montană. Creaţia, mediul sunt dar de la Dumnezeu care trebuie prezervat. Sunt aceste probleme de patrimoniu, care în viziunea celor care au iniţiat proiectul, ar trebui să dispară. Nu mai vorbesc de frumuseţea divină a acestui loc. Punctul de vedere al Sfântului Sinod s-a bazat pe poziţia Academiei Române. Şi în acest moment, poziţia Bisericii este neschimbată din acest punct de vedere", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica
Publicat Sâmbătă, 21 septembrie 2013
+Răspunde
CINSTE ROSIENILOR !
+8
Nu degeaba se striga in Piața Universității - CINSTE ROȘIENILOR (celor care SE OPUN distrugerii României și distrugerii Roșiei Montane care este ROMÂNIA) ! Dacă nu erau acești moți, demni urmași ai moților cu care avem a ne mândri ... distrugerea de la Roșia Montană începea și se sfârșea de mult. Acum, noi cei care ieșim în Piață ca să protestăm le datorăm LOR - CINSTE ROȘIENILOR ! faptul că au rezistat de atâția ani. Pentru noi e mai ușor, trăim în București, sau Cluj, sau Timișoara, sau Iași, sau sunt studenți în diferite orașe din Europa sau din America ... dar ei ... ei REZISTĂ de atâta amar de vreme. Doar ei știu amarul prin care au trecut și cât de greu le- a fost. CINSTE ROȘIENILOR !
Publicat Sâmbătă, 21 septembrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017