×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:38
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Mizeria intelectuală a capitalismului
Mircea Platon
Mircea Platon

Nu ştiu cât aur va extrage RMGC din munţii noştri, dar ştiu că a reuşit să scoată la iveală şi să exploateze zdravăna vână de jeg moral din subteranele clasei noastre politice şi intelectuale. Jegul moral al celor care ieri se opuneau proiectului RMGC iar azi îl susţin. Jegul moral al celor care mai ieri susţineau proiectul RMGC (pentru că se făcea sub Băsescu-MRU) iar azi i se opun (pentru că la butoane se află un guvern USL populat de miniştri diferiţi de cei PDL doar prin numărul contului în bancă). Jegul moral al celor care se află în diverse conflicte de interese şi în nenumărate cârdăşii mafiote.

O pepită de mizerie intelectuală capitalistă găsim în două articole semnate de dnii Dragoş Paul Aligică şi, respectiv, Sorin Ioniţă, doi „experţi” în veşnică pană de sens.

Deşi neoliberal pur-sânge, din stirpea celor care retuşează mizeriile capitalismului real făcând apel la virtuţile pieţei ideale, dl Aligică susţine acum că RMGC e reprezentativă pentru corporaţiile occidentale care nu au investit în crearea unei „culturi a pieţei libere” în România. Conform dlui Aligică, RMGC ar fi trebuit, alături de alte multinaţionale, să finanţeze „think-tankuri pro-piaţă şi pro-capitalism”, programe de cercetare în universităţi, catedre şi departamente dedicate economiei de piaţă, burse de studii, posturi de radio şi televiziune, bloguri ziare şi reviste dedicate susţinerii capitalismului.

Exasperat de sărăcia intelectuală a „capitaliştilor corporaţi”, dl Aligică ne somează cu intonaţii de schumpeterian radicalizat leninist: „Uitati-va bine: Capitalismul nu va fi distrus de stanga. Va fi distrus de capitalisti si managerii lipsiti de repere si intelegere a ceea ce reprezinta si de ce reprezinta ce reprezinta in ordinea pietei libere”.Capitaliştii corporaţi sunt, conform dlui Aligică, nişte „sedaţi intelectual”, nişte paraziţi ai sistemului: „Domnii capitalisti corporatisti s-au obisnuit (si nu doar la noi) sa faca blatul, sa merga cu nasul in trenul istoriei. Paraziteaza un sistem. Paraziteaza o ordine valorica si intelectuala si atitudinala produsa de altii, de alte generatii, alte grupuri sociale, altcineva, nu ei [...] Vor face orice lucru ce tine de imagine, de PR: orice tine de epidermic, de superficial. Dar cand vine vorba de sustinerea esentei mediului public insusi care le da viata si ii tine vii, atunci se uita in alta parte. Nimic ce tine de lucrurile reale si profunde (idei, valori, argumente, stiinta) care dau baza ordinii capitaliste nu pare de interes”.

În privinţa RMGC, dl Aligică scrie: „De ani si ani au bagat milioane si milioane in smenuri, bacsisuri, taxe de protectie, PR si mass media. Spoiala. Nici ei, nici colegii lor corporati nu au facut nimic, dar nimic, zero pentru a face ca in mediul romanesc, in dezbaterea publica, sa existe o baza insitutionala si intelectuala serioasa pentru argumente pro-capitaliste”.

Ca atare, conchide dl Aligică, RMGC şi corporaţiile de acest fel îşi merită soarta şi trebuie lăsate în bătaia vântului şi a poporului ignorant şi violent anti-capitalist, care nu înţelege profunzimea capitalismului pentru că respectivele corporaţii nu au investit mai mult în crearea unui sistem mai performant de amplificare a propagandei pro-capitaliste. Unde spălare pe creier nu e, nici capitalism nu e.

Dl Ioniţă e de acord că multe corporaţii multinaţionale „au preferat să încerce să-şi rezolve punctual şi pe uşa din dos a autorităţilor, cu metodele cunoscute, afacerile lor particulare”, dar respinge ideea aligiciană că „îşi merită soarta de a lua ciomege pe spinare de la anti-capitalişti”. Dl Ioniţă e mai moderat şi crede în schimb că totul e o chestiune de timp: „E nerealist, sau poate doar prea devreme, să avem în România genul de acţiune de lobby civilizat pe care o sugerează Dragoş: în baza unor reguli şi principii, [...] la vedere, nu pe sub masă [...] Noi la EFOR ştim foarte bine asta şi ne-am pus rău cu toată lumea când am dat pe goarnă ce vedeam, în sectorul sensibil al energiei, unde toţi privaţii stau pe fund şi cu gura lipită aşteptând să le rezolve FMI şi UE problemele, nu cumva să se pună rău cu distinsul premier şi grupurile de interese din administraţie”.

Citind cele de mai sus nu m-au putut opri să nu observ că, la fel ca şi în cazul „libertarienilor/neoliberalilor” pedelisto-băsişti care făceau apologia „statului minimal” şi a „bugetului de austeritate” din posturi grase de stat, cu maşină la scară şi deconturi la butonieră, dl Aligică ar vrea să poată face apologia „pieţei libere” fără a fi supus rigorilor capitalismului. Se vrea subvenţionat. Proptit. Ţinut în braţe. Se simte parte a unei ordini sociale „parazitate” de corporaţii.

Dar aşa se simt şi cei din satele care vor fi distruse de RMGC. Aşa se simt şi toţi locuitorii Africii, Americii Latine, Europei de Est sau Asiei ale căror familii, pământuri, oraşe, triburi, naţiuni, monumente, păduri şi tradiţii au fost pulverizate de corporaţiile în căutare de profit. Argumentul dlui Aligică referitor la natura parazitară a capitalismului corporat nu e nou. Îl putem întâlni la gânditori de talia unui Pierre Manent sau Daniel Bell, pentru a cita doar doi, mai apropiaţi taberei liberale. Problema e că, atunci când capitalismul erodează familia tradiţională, otrăveşte aerul şi apa, defrişează pădurile, tâmpeşte copiii transformându-i în consumatori şi în ţinte ale campaniilor publicitare sau trecându-i prin şcoli şi universităţi menite nu a-i educa, ci a-i socializa corporat-consumerist, atunci când se distruge calitatea sistemului medical prin transformarea doctorilor în „drug pushers”, în vânzători de medicamente, şi a spitalelor în uzine de procesat oameni şi de fraudat companiile de asigurare, atunci când hrana oamenilor cade pe mâna unei industrii alimentare sinistre, care face rău şi animalelor, şi mediului, şi oamenilor care consumă produsele lor infestate de pesticide, antibiotice şi bacterii, totul e justificat în numele pieţei libere, al creşterii economice, al profitului. Singura vină a corporaţiilor, conform capitaliştilor puri şi duri de genul dlui Aligică, e doar că, în cazul României, nu investesc mai mult în agitprop capitalist.

Poate că nu investesc pentru că valoarea de piaţă a comisarilor ideologici capitalişti de genul dlui Aligică e zero. E mai eficient să dai o mită unde trebuie decât să te bazezi pe „in-cultura pieţei libere” propagată de dnul Aligică.

Dacă ar fi vrut într-adevăr o economie de piaţă liberă însoţită de o „piaţă” culturală liberă şi de un sistem politico-juridic transparent şi responsabil, radical diferit de actualele şmenăreli politizate sau mafiotice care ne otrăvesc existenţa, dnii Aligică şi Ioniţă ar fi trebuit să fie primii care să protesteze, de exemplu, împotriva prestaţiei jalnice a Monicăi Macovei în faţa Congresului American. După cum am arătat deja – în tăcerea încrâncenată a bravilor luptători pentru cultura pieţei libere –, invitată de Congresul SUA să depună mărturie despre practicile ilicite, mita şi traficul de influenţă la care recurg corporaţiile americane în România, dna Macovei a reuşit performanţa de a vorbi mult fără să spună nimic. În loc să dea nume, fapte şi date referitoare la corupţia încurajată de marile corporaţii americane în România (aşa cum a dat, despre ţara lui, nigerianul audiat de Congres odată cu dna Macovei), dna Macovei s-a lansat într-un discurs care a justificat practicile corupte ale corporaţiilor americane în România argumentând că aşa e cultura politică la noi: dacă nu dai mită, nu poţi face nimic. Cu alte cuvinte, corporaţiile americane, săracele, nu au ce face, dacă vor profit, trebuie să dea mită, nu pot forţa schimbarea culturii politice şi a mediului de afaceri. Dar această schimbare e exact ceea ce, cu această ocazie, pretinde dl Aligică că îşi doreşte.

E bine aşadar că dnii Ioniţă şi Aligică denunţă acum mita la care recurg multinaţionalele în România, dar ar fi fost bine să-i atragă atenţia prietenei lor, marii luptătoare anti-corupţie Monica Macovei, că nu face nici o favoare capitalismului românesc ascunzând sub ţolul minciunilor „pro-americane/pro-neoliberale” practicile corupte ale corporaţiilor americane în România.

Dnul Aligică e mâhnit că marile corporaţii nu investesc în propagandă. Mie mi se pare că dl Aligică şi alţii ca el ar face bine să înceapă să investească mai des în adevăr. Dar, am uitat, dl Aligică vorbeşte cu autoritatea morală a cuiva care e Fellow la un institut în a cărui conducere se află Marc Rich.

Mircea PlatonPublicat Vineri, 06 septembrie 2013
6081
 | 73
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ThinkAgainRo
-2
Doresc Sa multumesc marii majoritati a cititorului Cotidianul care demonstreaza cine sunt adevaratii intelectuali ai acestei natii....nu sunt sinistrii Patapievici, Tismaneanu,plesu, etc ci domniile voastre...multumesc si eu ceilalti cititori pentru valoarea inestimabila a comentariilor voastre
Publicat Duminică, 27 aprilie 2014
+Răspunde
la pachet
+13
Imi place de astia care declara ca n-au auzit de Aligica si ca deci Aligica nu conteaza. ca si cum ar sti toti popandaii care stau pititi prin birourile serviciilor secret si ale think tankurilor si vand Romania. N-ati vazut asta- vara, cati suporteri externi de care nu auzise nimeni pana la referendum avea Basescu? Aligica e insurubat bine si face mult rau Romaniei.
Publicat Duminică, 08 septembrie 2013
+Răspunde
mizeria intelectualilor-3
+16
prin minciuna, furt, parsivenie, prostie fara limite, lasitate, tradare, parsivenie, preacu.r.vie, prostytutie intelectuala, indolenta, lipsa de carater si de sțânge in instalatie,lipsa de personalitati, de patrioti si de barbati de stat, bascalia si neamprostia, teoreticieni si nesimtiti fac spectacolul unei lumi in care rezultatul este MIZERABILII, MIZERABILII, MIZERABILIIO CLASA POLITICA, HULPAVA, INCULTA, CRETYNOIDA, IMPOSTURA=POLITICA BLONDA!
Publicat Sâmbătă, 07 septembrie 2013
+Răspunde
Capitalismul fetid
+23
Este cert ca asa-zisa societate capitalista despre care ne-am lamurit pe deplin si in Rromanistan , scoate din subteranele constiintei noastre cele mai mizerabile aspecte ale imoralitatii . Acum putem admira in toata ,,splendoarea'' tot ce poate fi mai jegos ,mai inuman si mai indecent din comportamentul omenesc ,o rasturnare completa a valorilor morale . Capitalismul nu este decat o societate sclavagista putin coafata ca sa-i dea aparenta de democratie , in care omul nu conteaza nici cat conta in antichitate ptr ca acum munca lui poate fi inlocuita oricand cu munca masinilor si te afli complet la discretia celui care te plateste . Uitati-va cat mai valoreaza azi votul cetatenilor si cum se tinde din zi in zi mai mult spre controlul deplin al fiecarui individ . Va veni timpul cand individului i se va planta acel cip ca la caini ,cai ,vaci prin care va putea fi urmarit, ascultat si sanctionat cu socuri electrice cand isi expune o parere personala in contradictie cu ceea ce i se impune sa vorbeasca. Acesta este capitalismul . Scuzat sa fiu ,dar inainte de '89 nu era asa ; aveai niste posibilitati sa te plangi in sedinte ,la Comitetul de Partid ,la Primul Secretar si puteai sa schimbi multe ,[ptr ca erai ascultat . Era cu totul alta grija si respect fata de om , nu ca acum cand nu te ia nimeni in seama nici daca urli luni de zile la demonstratii in strada ....[Markus] ...
Publicat Sâmbătă, 07 septembrie 2013
+Răspunde
Români treziți-vă !
+19
De ce e bine să ieşi în stradă ? Manifestul unui artist ! 5 septembrie 2013, 00:05 - Mihai Copaceanu Stai în casă şi spui: “La ce să ies.. şi aşa ăstia fac ce vor, interesele sunt prea mari...” De ce e bine să ieşi in stradă: 1.Pentru că decât să te plângi ţie, familiei şi vecinului, mai bine ia-i cu tine in stradă si plângeţi in faţa Guvernului. 2.Pentru că ieşind, te poţi sustrage 2 ore in fiecare săptămână duşmanului tău numarul 1, Televizorul! Pe care îl ai deschis în sufragerie, dormitor şi bucătărie, 24 din 24. 3.Pentru că la ora asta eşti îndobitocit, iar in stradă, impreună cu ceilalti, vă veti dezmorţi, veţi fi mai buni, veţi începe să ţineţi unul la celălalt. 4.Pentru că strada iţi va aduce prieteni. 5.Pentru că eşti mânios. Fă toate astea cu marile companii străine care vin şi iţi iau tot. 6.Pentru că te vei intoarce acasă cu energie pozitivă! Şi aşa viaţa ta este destul de tristă. 7.Pentru că ieşitul la aer şi miscarea te vor imbujora, ajută la sănătăte. 8.Pentru că ai tăi copii, pe care îi vei lua cu tine, te vor avea drept exemplu şi vei sădi in ei spiritual de luptă pentru viată şi pentru tară. 9. Pentru că inevitabil, drept consecintă, înalţii aleşi te vor respecta şi ţi se vor supune. 10.Pentru că ieşind cu sutele de mii, nu vor fi vărsări de sânge, a unor adevăraţi români, care vor fi acolo singuri şi vor fi jerte, pentru tine, care ai stat acasă. 11.Pentru că vei vedea schimbări şi te vei simti nemaipomenit, iţi va fi bine. Salariul sau pensia ta vor fi un pic mai mari. Vei avea motive şi dovezi să ieşi pană la capăt. 12.Pentru că nici nu ştii ce putere ai, doar făcând plimbarea până in faţa Primăriei tale. Găseşte şi tu încă 100 de motive. UNIȚI - SALVĂM - ROȘIA MONTANĂ !!!
Publicat Sâmbătă, 07 septembrie 2013
+Răspunde
mizeria intelectualilor-2
+13
scandalurile, coabitarea, nemernicia, tycalosia= modalitati directe de parvenire si inavutire, fabricile, uzinele, combinatele, santierele=mormane de fiare vechi în trenurile spre europa vestica, pamântul si bogatiile sale=granite flexibile, fluide, spre neica nimeni, micii hitleri ai zilei, santajul, dosarul si etajul.mizeria moral-juridica a fost inaintea mizerie economice si politice, . oamenii de mare caracter convinsi sa se dea la o parte pt a lasa tilharia de piata sa-i faca multymiliardarii zilei din contractele cu statul.schimbarea la guvenare a infratit averile pe sub mână, amantlicul, traficul de influenta, cumetriile cu rommii, uneperistii, acoperitii de ieri, de astazi si de mâine.legea valorii a fost ingropata. elitele sunt blejnarii, talmacean ,rizea, nutzele, sulfynele, boccii, decibocci, centybocii, milibocii=unitati de masura pt redevente, rosia montana, birlad, oltchim, bcr, petrom, etc etc.alah, alah, turciii razbesc, arabii, idem, pamintu-i doar pe orizontala si in transilvania si in baragan. cercetarea, sanatatea, educatia, justitia la mâna economiei subminate cu doar 2 acuzati, un zarvagiu si un gargaragiu.desteapta-te române, trezeste-te, somnul ratiunii a nascut balaure, rechini, sacali, hiene, rinoceri,
Publicat Sâmbătă, 07 septembrie 2013
+Răspunde
mizeria intelectualilor
+10
de mizerie.dupa guvernarea p roman, functionarii postelor strigau:intelectualii sunt de vina.dupa guvernarile cdr, lumea striga. profesorii sunt de vina: roman, constantinescu, ministri, etc minus iliescu=toti profesori.pd a adus blondele, fustele de copchile de la nutza, la ancutza, de la sulfyuna, la gyzella, etc. au prins curaj intelectualele cu traienica! se poate. si s-au miscat bine si pe verticala si pe orizontala: ministrese, deputate, televizate. chiar si babele se visau o tie giurescu, prof univ, juristii, economistii de ul a devenit reforma, antyromânismul a devenit integrare europeană, demolarea economica si institutionala, au devenit standarde europene, ipocrizia, paranoia, cretynismul=tirfe zilnice,
Publicat Sâmbătă, 07 septembrie 2013
+Răspunde
azi si maine continua
+12
Aproximativ 3.000 de persoane au protestat și vineri seară, pentru a şasea zi la rând, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, faţă de proiectul de la Roşia Montană. Ca și serile trecute, protestatarii au blocat circulaţia pe bulevardul Regina Elisabeta. Aceștia au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană!", "Nu corporaţia face legislaţia" şi "Rezistenţă fără violenţă". Protestatarii au afișate pancartele cu mesaje noi precum "Cianura omoară mai mulţi copii decât câinii" şi "Dacă vreţi să săpaţi, veniţi la metroul din Drumul Taberei". Pe bannere se mai putea citi "Un lac de cianuri şi metale grele cu suprafaţa cât Sibiul, sprijinit de un baraj de 185 m!" şi "I-ai ales pentru a-ţi apăra interesele. Nu te lăsa mani *editat* t. Cianura nu e de interes naţional!"
Publicat Sâmbătă, 07 septembrie 2013
+Răspunde
Lucifer
+12
Interesant dar insignifiant(fiindcă la probleme esențiale nu faci apel la S.Ioniță și la ...Aligică).Drama capitalismului este că și-a epuizat posibilitățile de sistem din cauza diminuării resurselor planetare și a globalizării care impune o democratizare a accesului la resurse.Așa că va muri și capitalismul,și democrația,și poate și noi...
Publicat Sâmbătă, 07 septembrie 2013
+Răspunde
gheorghe platonicu'
-1
mai autorule, chiar asa, sa botezam un rahat sau sa punem etichete gen idei "aligiciane" ?da' cine plmea e agariciu' asta ?
Publicat Sâmbătă, 07 septembrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017