×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 24 noiembrie 2017, 09:35
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Încă un motiv de a ieși în stradă?
Cine nu vrea eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit

Peste patru milioane de români sunt la un pas să fie înşelaţi cu un miliard de euro. Este vorba despre toţi cei care au credite, iar jaful constă în neacordarea dreptului la un contract corect de creditare. Câştigătoare sunt băncile, care la sfârşit de an raportează profituri de sute de milioane de euro.

Bancherii din România au obţinut iniţial un răgaz până în iulie şi apoi o prelungire până în octombrie, prin amânarea repetată a intrării în vigoare a unor prevederi din legea de aplicare a Codului de Procedură Civilă, care facilita eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

Ca o paranteză, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor susţine totuşi că riscul să apară noi taxe şi comisioane abuzive nu va fi exclus în acest fel. Lucru demonstrat de altfel de bănci, care au redenumit anumite comisioane pe care au fost obligate să le excludă din contracte, doar pentru a-şi păstra veniturile. Consumatorul, cel care a făcut creditul, pare să nu aibă nici o şansă la un contract corect, aşa că aproape 10.000 de români au făcut deja plângeri în instanţă, reclamând clauze bancare abuzive. Chiar dacă multe procese au fost câştigate de clienţi, Banca Naţională a României susţine că vina aparţine de fapt tot acestora, pentru că aceia care semnează contracte ar trebui să îşi asume prevederile din aceste documente.

„Discuţii cu privire la clauze contractuale trebuie să aibă loc la semnarea contractelor, nu după semnarea acestuia, la ani de zile”, susţine Alexandru Păunescu, director la Direcţia Juridică a BNR.

Miza proceselor colective împotriva băncilor este mare – chiar foarte mare. Prevederile ce ar trebui să intre în vigoare peste o săptămână vor obliga băncile să modifice, în toate contractele de creditare, dispoziţiile care ar fi considerate abuzive de instanţe. Cei care au reclamat băncile vor să scape de clauzele privind comisionul de risc, cel de administrare a garanţiilor ori de monitorizare a poliţei de asigurare.

„Nu există clauze abuzive acceptabile. Orice clauză abuzivă trebuie eliminată de îndată din orice contract”, afirmă Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Dar aplicarea legii nu garantează rezolvarea problemelor pentru clienţii băncilor. „Întotdeauna inventivitatea unui comerciant va fi mai puternică decât capacitatea statului de a verifica aceste lucruri. Există acest risc de apariţie a unor clauze abuzive”, spune Bogdan Nica, preşedintele ANPC.

La solicitarea Fondului Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat ca procesele împotriva băncilor să se judece la Înalta Curte, dar Ministerul Justiţiei pare să nu fie de acord cu această variantă. „Evident că nu vom putea, aşa cum în modul extrem ni s-a solicitat, ca aceste litigii să fie soluţionate în prima şi în ultimă instanţă de Înalta Curte, pentru că pentru asta ar trebui să schimbăm şi Constituţia”, afirmă Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. De fapt, avocaţii spun că mutarea tuturor proceselor la Înalta Curte ar avea ca scop lipsirea celor care se simt înşelaţi de bănci de posibilitatea unor normale căi de atac împotriva unor sentinţe nefavorabile. Însă când singura instanţă care poate judeca o cauză este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu mai rămâne nici o cale de atac – deci un proces pierdut va rămâne pierdut, fără posibilitatea unui recurs sau a unui apel.

În cazul în care totuşi schimbările din Codul de Procedură Civilă vor avea loc, pierderile băncilor s-ar putea ridica la un miliard de euro, reiese dintr-un studiu de impact al BNR. Cu alte cuvinte, asta înseamnă dobânzi mai mari practicate de bancheri pentru creditele acordate populaţiei. Sau, mai direct, cu un miliard de euro sunt înşelaţi românii care au credite de către bănci.

Momentul în care ne aflăm este unul incert. Nu s-a stabilit nici instanţa care va judeca litigiile, deşi mai este o săptămână până la 1 octombrie, data la care acestea ar trebui eliminate. Prevederile legislative privind eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credite ar putea băga în buzunarele clienţilor sute de milioane de euro din returnarea comisioanelor încasate abuziv de bănci.

Noul cod de procedură civilă prevede ca, în cazul în care instanţa stabileşte prin decizie definitivă, că o clauză dintr-un anumit contract este abuzivă, atunci şi ceilalţi clienţi care au în contracte respectiva clauză trebuie despăgubiţi, chiar dacă nu au apelat la justiţie.

În ultimele 18 luni, peste 400 de filiale bancare au fost amendate de Protecţia Consumatorilor cu aproape 4 milioane de lei. Inspectorii au primit peste 6.000 de reclamaţii din partea celor care au împrumuturi. Majoritatea vizează comisioanele de risc, clauzele abuzive şi modificarea datei scadente a ratei fără să trimită înştiinţare.

Cele mai multe dintre amenzile date de Protecţia Consumatorilor vizează neaplicarea unei legi din 2010, care cere eliminarea clauzelor abuzive din contractele de împrumut.

Nereguli descoperite de ANPC:

- nerespectarea clauzelor contractuale

- existenţa clauzelor abuzive

- perceperea comisionului de risc

- lipsa unei copii a contractului

- modificarea scadenţei pentru plata ratelor

- neacceptarea monedelor la plata facturii la ghişeu

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, o implementare a Directivei 93/13/CEE, şi hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene spun că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină. Sunt cunoscute mai multe decizii luate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Într-unul dintre cazuri, din Slovacia, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a statuat că instanţa are dreptul de a aplica din oficiu eliminarea dobânzii dintr-un contract unde nu este menţionată dobânda anuală efectivă.

În altă situaţie, de această dată din Spania, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat pe un caz în care o dobândă a fost modificată de către instanţă, deşi Directiva 93/13/CEE nu îi dădea acest drept, ci doar obliga judecătorul să o elimine.

De-a lungul timpului, BNR, chiar prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, a spus că nu ţine partea băncilor în problema clauzelor abuzive. De la 1 octombrie ar trebui să intre în vigoare două noi articole la Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Potrivit acestor modificări, o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract va fi eliminată din toate contractele care o conţin ale acelui profesionist (acelei bănci).

Aplicarea celor două texte este obligatorie pentru România, dat fiind faptul că fac parte dintr-o directivă europeană ce trebuia implementată complet încă de la 1 ianuarie 2007. Deşi trebuiau să intre în vigoare cu restul noului Cod de Procedură Civilă, la 15 februarie, modificările au fost amânate de două ori şi o nouă amânare este posibilă.

Radu BurlacuPublicat Marţi, 24 septembrie 2013
8141
 | 46
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ilia
0
Bancile straine - evident - ca cele romanesti au fost desfiintate de tata Isarescu - in Romania au voie sa fie CAMATARI - cu dezlegare tot de la tata Isarescu , sa isi trimita profitul la "mama lor" , sa beneficieze de "ajutoare" de la ROMANII SARACITI - tot de "tata Isarescu" ...iar intre timp "tata Isarescu" mai iese si mai arunca cateva MASCARI la adresa ROMANILOR - apoi are grija ca NU cumva ECONOMIA ROMANIEI sa NU se dezvolte cu ajutorul imprumuturilor. Stie "tata Isarescu" ca un popor saracit poate sa fie manat usor si ingenuncheat - ca doar are scoala ...multa in acest sens. De ce NU a fost votata LEGEA FALIMENTULUI de persoane - in Romania - desi "criza financiara" a inchis o gramada de intreprinderi si LEGEA crizei economice IL OBLIGA sa adopte aceasta lege ? Din RESPECT pentru ROMANI si raspundere profesionala ??? Cat va fi acest personaj la BNR - ROMANIA NU are nici o sansa de a PROSPERA . Toate masurile ANTI-ROMANESTI oare de unde vin ?
Publicat Miercuri, 02 octombrie 2013
+Răspunde
boby
+5
Maimutoiul guvernator scolit peste ocean cu multe stele pe umeri este cel care nu vrea ! Nu vrea decat binele lui si a gastii care dirijeaza treburile Romaniei de 23 de ani!
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
lica,ionica
+6
Isarescu asta, de sta in fruntea BNR, pe cine sustine? de acuza pe consumator? pai amaratu de roman daca dispunea de bani era prost sa mai imprumute de la banca ? intai ii ia dobanda si pe urma rata , e corect, e cinstit? nu convine FMI-ului, s-ai ia dracu pe toti, ca ne-a tradat si ne-a indatorat. BNR -ISARESCU sa nu poti trece in lumea-i lalta pana nu te-oi ierta romanii......
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Lica
+6
Abuzurile facute de banci si itn,sunt facute la noi si vor persista datorita sistemului si datorita politicienilor care n-au nici cea mai elementara responsabilitate.Noi oamenii de rand,ne intrebam daca creditele politicienilor au acelasi clauze super anormale contractuale ? Domnul MUGUR ISARESCU, guvernator pe viata,daca ar fi nevoit sa ia un credit la fel CA NOI muritorii de rand,ar mai zice maretia lui ca noi am gresit ca am semnat contractul asa fara sa=l gandim.Maretia lui ISARESCU,stie ca si el a contribuit la modificarile abuzive facute de o banca dupa semnarea contractului.? De ce maretia lui pe viata ales ISARESCU,atunci cand in 2012 toamna.i s-a dat UN MILIARD SI JUMATATE de euro sa intaresca LEUL ROMANESC ,el a intarit euro si de atunci creste mereu cum vrea muschii lui motivand alba neagra,adica cand spune ca intareste LEUL creste euro si sarmanul LEU scade mereu.Esentialul este ca nici o institutie de stat abilitata sa controleze bancile nu s-a sesizat nici pana AZI ce abuzuri financiare ilegale practica bancile in Romania ci si numai cu creditorii simplii adica cu oamenii de rand.
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
dodoring
+8
Problema acestor contracte abuzive este valabila si pentru toate marile firme din Romania Mugur Isarescu- mananca KK pentru ca daca vrei sa fie inlaturate clauzele abuzive ti se spune clar nu-ti convine dute in alta parte clar!! si nu iti da nimeni nici un credit decat in conditiile puse de ei contractele sunt gata scrise si NU SUNT NEGOCIABILE Rezolvarea acestei probleme sta la mana guvernului si a parlamentului, in principiu, dar ma indoiesc ca vor face ceva
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
USL = mizerie
-4
ati votat ponta si ca carau! acum astia va dau la mu e! bancherii sa traiasca...sclavii sa sclavageasca..ce mula noastra!
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Prof. Ion Ardeleanu
+8
Ce declaratie de tamp din partea unui om care ar trebui sa cunoasca legea: Alexandru Paunescu. O *editat* daca acolo sunt clauze abuzive voi BNR puteti stopa asta. Ia mergi si citeste OG 99/2006, Art. 117 cu prudenta bancara si respectarea legislatiei consumatorilor. Voi BNR sunteti principalul vinovat. Sa va fi rusine! Aveti impresia ca nu stim ce drepturi avem? Mai faceti tu, Isarescu si Olteanu astfel de declaratii si te ard cu o plangere penala pentru abuz in serviciu si fals in declaratii pentru inducere in eroare. Nu uitat ca ai statut de profesionist cu atat culpa va fi mai mare stimabile hot in costum - camatarule!
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Supraveghetorul
+7
Toata hotia s-a facut sub bacheta lui Mugur Isar, omul Billderberg in Romania si presedintele Clubului de la Roma sucursala Romania. Genocidul economic al clasei de mijloc, asta fac bancile prin clauze abuzive. Este un plan de exterminare bine pus la punct. BNR este doar o institutie cu numele, dar in mana unor iudeo-masoni si securisti. Este practic cancerul economiei acest BNR. Toata nebunia asta cu clauze abuzive se face pentru Erste Bank care a venit in Romania si prin interpusa BCR a practicat abuzuri interzise de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. A facut un Club Lombard pe romaneste spus. Au de partea lor judecatori in instantele importante, ca Ruxandra Monica Duta, Andreea Raducanu. Gratian Ghetea este membru al Clubului lui Isarescu. Nicoale Danila si Florin Georgescu au actiuni si depozite inimaginabile la BCR conform declaratiilor de avere, se afla intr-o incompatibilitate facand parte din Consiliul de Administratie al BNR. Deci totul pentru protejarea bancii securitatii: BCR. Banca ce practica abuzuri precum dobanda fara formula, comisioane calculate la creditul acordat, clauze de majorare dobanda si comisioane fara acord. Toate astea incalca flagrant legislatia financiar bancar, protectia consumatorlior si codul civil/penal. Dobanda fara formula este o inselaciune prin omisiune, au facut dol la greu. Plangeri penale pentru abuzuri in serviciu, fals in declaratii, inselaciune pentru toti cei care au semnat contractele de credit in numele bancilor. BNR este teroristul #1 al economiei.
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Pai, reteta-i simpla,..
+7
Ia vedeti de cum au procedat Maghiarii in Ungaria lui Orbán, pe care in loc sa-l criticati ar trebui sa-l plagiati, daca tot e plagiator seful guvernului rrroman. Ar trebui in sfarsit sa se vada niste fapte, ceva in folosul poporului, nu doar taxe si jaf si bancheri mai bogati.
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Emil
+5
Statul roman nu stie decat sa garanteze depozitele oamenilor depuse la banci?!Ce bine e sa ai o banca: te folosesti de banii altora fara sa dai socoteala nimanui, fara vreo responsabilitate sau grija de a da banii inapoi deponentilor!In schimb daca are cineva de dat bani bancilor, atat cat au hotarat ei ca trebuie sa le dai, e jale mare!
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017