×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 21:41
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Totul depinde decizia parlamentului
AFP: Un râu și o directivă europeană pot bloca proiectul de la Roșia Montană

Soarta propiectului minier canadian din inima Transilvaniei, care a provocat furie și proteste, atârnă de un râu protejat de legislația europeană, a spus, marți, ministrul Mediului, Rovana Plumb, scrie AFP.

Compania canadiană Gabriel Resources speră să extragă 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint in 16 ani de exploatare la Roșia Montana, dar planurile depind de devierea râului Corna. Conform planurilor întocmite de companie, exploatarea este condiționată de amplasarea iazului de dencatare pe valea râului Corna, care, pentru a fi protejat, trebuie să fie deviat.

”Directiva europeană asupra apei, inclusă în legislația României, stipulează că un curs de apă nu poate fi deviat decât în cazul unui proiect de interes public excepțional”, a declarat Plumb în fața comisiei parlamentare însărcinată să întocmescă un raport asupra proiectului minier.

”Deci nu putem merge mai departe cu procedurile de mediu decât dacă parlamentul adoptă o lege prin care mina să fie declarată proiect de interes public excepțional”, a subliniat ministrul. Proiectul nu poate fi realizat fără permisiunea Ministerului Mediului.
Fostul ministru al Mediului Attila Korodi a declarat pentru AFP că râul poate constitui o problemă insurmontabilă. ”Dacă proiectul minier nu obține statutul de proiect de inters public, cursul râului nu va putea fi deviat, ceea ce înseamnă că exploatarea nu va putea fi realizată asa cum este ea planificată acum”, a spus Korodi. ”Râul Corna poate împiedica definitiv proiectul minier”, a mai adaugat el.

Guvernul de centru-stânga al Romaniei a adus în fața parlamentului, luna trecută, un controversat proiect de lege prin care exploatarea era declarată ”proiect de inters public național excepțional”. Aceasta ar da cale liberă proiectului minier și ar permite Gabriel Resources să exproprieze locuitorii din zonă și sa eludeze anumite legi, scrie AFP. Oricum, nu este sigur dacă proiectul de lege va fi adoptat în parlament, având în vedere că un partid cheie din actuala coaliție a precizat că va vota împotrivă.

În fața opoziției puternice, parlamentarii au înființat o comisie specială care va elabora un raport până la jumătatea lunii noiembrie.

Proiectul a provocat furia populației, cu mii de români ieșind în stradă în fiecare zi, în ultimele săptămâni. Criticii proiectului avertizează că familiile vor fi forțate să se mute dacă planul minier se va pune in aplicare și că patru munți si galeriile miniere din epoca romană vor fi distruse.

Gabriel Resources a promis o grămadă de beneficii pentru economia României, inclusiv crearea a 2.300 de locuri de muncă în perioada de doi ani a construcției exploatarii și apoi până la 900 de locuri de muncă în cei 16 ani de exploatare.
Însă Academia Română, cel mai important for științific al țării, a spus că mina ”nu este o solutie pentru dezvoltarea pe termen lung și nu rezolvă problemele economice și sociale ale regiunii”, se încheie articolul AFP.

Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei arată, la articolul 32:
”Pot exista motive pentru exceptarea de la cerința de a preveni continuarea deteriorării sau de a obține o stare bună în condiții specifice, dacă nerespectarea acestei cerințe este rezultatul unor împrejurări neprevăzute sau excepționale, în special inundații sau perioade de secetă sau, din motivede interes public superior, al unor noi modificări în ceea ce privește caracteristicile fizice ale unui corp de apă de suprafață sau al unor modificări ale nivelurilor acviferelor subterane, cu condiția adoptării tuturor măsurilor realizabile necesare atenuării impactului negativ asupra stării acviferului respectiv.”

Articolul 31 lasă însă o ”portiță”:
”În cazul în care un corp de apă este atât de afectat de activitățile umane sau condițiile sale naturale sunt de așa natură încât obținerea unei stări bune ar fi imposibil de realizat sau exagerat de costisitoare, se poate dovedi necesară stabilirea unor obiective ecologice mai puțin stricte pe baza unor criterii adecvate, evidente și transparente și trebuie adoptate toate măsurile posibile pentru a preveni continuarea deteriorării stării apelor respective.”

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 25 septembrie 2013
6362
 | 56
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
gabriel
+3
Si Mafia Lemnului vrea sa munceasca!Cine se opune defrisarilor in Romania?
Publicat Joi, 26 septembrie 2013
+Răspunde
CARE CANADIENI?
+6
Gabriel Resources este o adunatura de infractori internationali si de politicieni ratati din occident ,cei care vad in Romania doar o tara care poate fi doistrusa, ocupata ,secatuita de zacamintele aurifere. AFARA DIN TARA CU " CANADIENII" .ISARESCU/BASESCU/ TARICEANU/ BERCEANU /STOICA si alti semnatari ale tuturor actelor ce au permis " canadienilor" sa batjocoresca cimitirele din Rosia Montana,sa ditruga biserici si valori istorice mondiale sa fie JUDECATI SI CONDAMNATI ,iar averile lor sa formeze bugetul care sa fie folosit la modernizarea mineritului aurifer fara cianuri.
Publicat Joi, 26 septembrie 2013
+Răspunde
FONDURI NERAMBURSABILE UE
+1
Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe:fonduri europene nerambursabileRo
Publicat Joi, 26 septembrie 2013
+Răspunde
jaguar
+10
Cum vine unul sa promoveze cianura- JAP O CAZMA IN GURA. Ce a patit acest investitor? A CAZUT PE SCARI :)
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Dacicus Maximus
+18
in fine ,un jeg de sindicalist, miner de Onoare , a recunoscut in direct la B1 la o intrebare a unui ziarist contaminat de RMGC de la EVZ anume Bot ,ca l-au dus pe Ponta intr-o galerie muzeu al mineritului,sanchi conservat de RMGC ,sa arate cum scoateau baiesii daci aurul!Ponta saracul in naivitatea lui bine lucrata credea ca de acolo scot aurul colonialistii canadieni!Ponta ,degajer!Afara cu colonialistii canadieni,afara cu Rothschildzii,afara cu Soros,afara cu Frank "Cocaina " Timis traiasca Romania romanilor!
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
romanii in 165 ani
+19
au 165 t aur si 330 t argint. astia in 16 ani vor dublu??
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
comisia CIANURĂ !
+23
COMISIA CIANURA MERGE SA CIANUREZE MUNTII APUSENI ! H U O O O O O O O O! NU TREBUIE SA (MAI) PERMITEM SAMAVOLNICIILE "ALESILOR" !
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
magadan
+3
Doresc sa salut democratia in Romania.Un semn ca se misca ! Urmatoarea baricada : tortionarii cati mai sunt in viata adusi in fata omenirii si judecati prin Tribunalul International de la Haga ! Trebuie sa aratam lumii cine suntem cu adevarat......
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Rauletul mic...
-4
Rastoarna si inchide lacul mare. "Ce bine-mi pare ca sunt ursulet "- Si GR nataflet
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
ANEMONA
+16
Acest proiect are un interes exceptional PRIVAT si nu National!
Publicat Miercuri, 25 septembrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017