×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:18
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Președintele Uruguayului renunță la limba de lemn
Discurs la ONU: Suntem o civilizație a risipei, care ne irosește viețile
Jose Mujica, ”cel mai sărac președinte din lume”, a refuzat privilegiile funcției și trăieste, în continuare, la periferia capitalei
Jose Mujica, ”cel mai sărac președinte din lume”, a refuzat privilegiile funcției și trăieste, în continuare, la periferia capitalei

În timpul sesiunii plenare a Adunării Generale ONU, au vorbit, zilele acestea, mai toți liderii statelor lumii. Din țările latino-americane a vorbit președinta Braziliei, Dilma Rousseff. E s-a exprimat împotrva spionajului electronic la care recurg SUA. A vorbit președintele columbian Juan Manuel Santos, care s-a arătat în favoarea negocierilor cu rebelii din FARC. A vorbit președinta argentiniană Cristina Kirchner, care s-a referit la necesitatea unui acord cu Iranul, pentru elucidarea antentatelor antisemirte din Buenos Aires, din 1992 si 1994.

Discursurile lor au fost previzibile, ca mai toate de altfel. A surprins însă președintele Uruguayului, Jose Mujica. El a evitat limba de lemn.

Mujica a făcut o scurtă prezentare idilică a țării sale. ”Social-democrația putem spune că s-a născut în Uruguay. Uruguayenii au trăit 50 de ani fără creștere economică, amintindu-și mereu de victoria de pe Maracana, de la Cupa Mondială din 1950.” Fost combatant în gherilele Tupamaro, Mujica, 78 de ani, a îmbinat istoria personală cu cea națională: ”Greșelile mele au fost rezultatul timpurilor lor, mi le asum. Dar sunt ocazii când îmi vine să strig: de-am avea acum forța acelei perioade când cultivam atât de mult Utopia!”

Președintele a arătat că ”am distrus adevăratele jungle și le-am înlocuit cu jungle de ciment” și a criticat birocratizarea ONU, căruia îi lipsește puterea și autonomia. Din această cauză ”instituțiile mondiale vegetează în umbra acceptată a marilor națiuni.” Mujica a mai arătat că ONU ar trebui sa înțeleagă că săracii lumii ”nu sunt din Africa sau din America Latină, ci ei aparțin întregii lumi, apartin speciei și sunt un exemplu al eșecului politicilor de azi.”

”Eu vin din Sud, de la locul îngemănării Atlanticului cu Rio de la Plata. Eu vin din Sud si, prin urmare, port cu mine greutățile întâmpinate de milioane de oameni de pe continentul meu, în orașe, în munți, în pampas și în deșerturile Americii Latine. Vin din Sud în fața acestei adunari cu problema supraveghereii electronice, care propagă doar suspiciune și otrăvește relațiile dintre oameni”, a spus președintele de la Montevideo, cu referire la acțiunile de spionaj ale SUA în mai multe țări din America Latină și chiar împotriva unor companii braziliene.

”Vin din Sud cu datoria de a lupta pentru o patrie cât mai mare pentru toți, de a lupta pentru ca Columbia să-și găsească drumul spre pace. Vin cu datoria de a lupta pentru toleranță”, a spus Mujica, care a aratat că regreta că ”umanitatea și-a sacrificat zeii imateriali”, în timp ce templele lor au fost ocupate de ”Zeul Piață”.

”Se pare ca ne-am născut să consumăm, să consumăm și iar să consumăm și când nu mai putem sa o facem ne încărcăm cu frustrare, sărăcie și recurgem la autoexcludere.” ”Trăim o viață a risipei și irosirii. Suntem o civilizație împotriva simplicității și ingenuității, împotriva societății, împotriva ciclurilor naturale, și, chiar mai rău, o civilizatie impotriva libertății de a avea timp liber pentru a ne bucura de relatiile interumane și de lucrurile extraordinare: dragostea, prietenia, aventura, solidaritatea și familia”.

”Omul mărunt al zilelor noastre, credincios zi de zi slujbei sale, biroului, consumului și iar consumului, cheltuind cu cardul, cu creditul, cu ratele, sperând la vacanțe și nebucurându-se niciodata de viața adevărata moare. Și după înmormântarea sa, făcută pe credit, el este înlocuit de un alt om mărunt cu aceeași mentalitate.”

Președintele Uruguayului a spus în fața Adunării Genarale ONU că lumea are nevoie disperată de o legislație globala care să premieze cuceririle în știință și că, cu ajutorul știintei și a artei politicii, lumea trebuie să fie condusă ”nu de finanțe, care promovează acumularea și creditul pentru mai multă acumulare.”

”Și astfel avem de a face cu război și fanatici și cu fundamentaliști, până când probabil că natura ne va chema la ordine și ne va face o civilizație care nu mai este viabilă.”

”Haideți să nu mai cârpim plecând de la consecințe, haideți să ne gândim la adevăratele cauze, in această civilizație a risipei care nu face decât să ne irosească viețile. Haideți să ne concentrăm pe faptul că viata noastră este un miracol, că nu este nimic mai de preț decât ea. Și că datoria noastră biologică este de a respecta viața, să o facem mai bună și să înțelegem că nu este banul, suntem noi.”

În cele din urma, președintele Uruguayului a spus că lumea are nevoie de un guvern al întregii umanități, însă că liderii trebuie să depășească individualismul, pentru că, ”în loc de a guverna globalizarea, acum ea ne guvernează pe noi, ceea ce este încă o dovadă a eșecului politicii sau a lipsei de politici.”

Călin MarchieviciPublicat Joi, 26 septembrie 2013
8757
 | 105
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Vergica
+3
E demis domne e demis!
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
Vergica
0
Si chioru ce a zis la ONU ca a fost puci si nu e demis ?Asa?Escrocu mitoman betiv palmas si pamblicar !
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
OZN
+12
Bun discurs domnule presedinte,dar din pacate nu e pentru urechile lumii de astazi,cand totul va fi prbusit multi isi vor aduce aminte de vorbele domniei voastre !
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
gaby
+8
,,Protocoalele Inteleptilor sionului,,. declara jefuirea bogatiilor din Lumea a Treia ,indatorarea, somajul ,saracirea (si prin scumpirea alimentelor), propaganda pentru libertatea drogurilor ,excese sexuale, abrutizarea tineretului natiunilor, ideologia "respectului de libertati individuale " difuzata in sanul Bisericilor iudeo-crestine si in interiorul natiunilor -state , obscurantismul considerat ca baza a mandriei , conflictele interetnice si ultima noastra realizare , "restrictiile bugetare ", pierderea suveranitatii statelor toate acestea ne permit in sfarsit sa asistam la implinirea ancestrala a "visului" nostru , instaurarea " Noii Ordini Mondiale" evident vor aparea unii agenti orbi de seviciu (cozile lor de topor) care vor spune ca sunt false dar ce exemplu mai bun vreti decit realitatea Preşedintele Israelului, Shimon Peres, a declarat la Davos că guvernele nu mai răspund nevoii oamenilor şi vor fi înlocuite de către marile companii.
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
FONDURI UE
-6
Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe:fonduri europene nerambursabileRo
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
leon
+24
Foarte adevarat si foarte greu de infaptuit, dar bine ca cineva mai trage semnalul de alarma!!
Publicat Joi, 26 septembrie 2013
+Răspunde
Anti-U$A
+16
China e cel mai mare poluator ca asa i-o cer in parte piata, cel mai mare producator de bunuri pentru cea mai mare piata, piata mondiala. China e cel mai mare investitor in energie verde atat ca producator de electricitate cat si ca producator de echipamente destiante industrie de energie regenerabila. Pentru poluare in China s-a instaurat pedepasa capitala care se aplica si pentru coruptie. USA a fost vreo 100 de ani la rand cel mai mare poluator conform cu stilul american de viata consuma [adica arunca la gunoi] tot ce se poate consuma. De-aia ati devenit cei mai obezi ani si ati ramas in pole postion ani de zile ca mergeti cu SUV-ul din dormitor in bucatarie pana la TV-ul cu plasma.
Publicat Joi, 26 septembrie 2013
+Răspunde
Anti-U$A
+18
Sa revenim mai aproape pe la Romanika unde Base, Gatenstein, ambsadorul Canadei si mai nou Ponta si Antonescu o pun de cea mai mare cianurare si cel mai mare dezastru din Europa si spere ei sa intreaca dezastrul de la Cernobil si ca sa nu fie indeajuns au mai venit si cu fracturarea hidraulica si gazele de sist. Si cine se plange de efectele fracturarii hidraulice chiar amerlocii victime ale propriului (Departament de) Stat debeaga. Capusat de lobbysti din toate domeniile. Globalizarea omoara tot. Capitalism local, orice traditii care ii pot sta in cale. Dezastrul ecologic produse de globalizare e doar un aspect al dezastrului global. Mai nou USA negociaza cu UE sa poate sa impune orice fara nici o bariera de la gunoaie radioactive, toxice, exploatari haotice precum asta pe care o vrea RMGC pana la cenzura de orice fel si organisme modificate genetic.
Publicat Joi, 26 septembrie 2013
+Răspunde
Anti-U$A
+8
Desteptule scoaterea din uz a doua centrale fizic nu are cum sa colapseze o reteau nationala interstate de electricitate fiidnca numai doua centrale electrice nu pot sa suplineasca nevoile pentru 670.000.000 de oameni. Plus industrie, agricultura, transport, capacitati militare si alte nevoi care consuma permanent. Cine ia deciziile stie foarte daca inchide o centrala cu ce unitati mai ramane si cat poate sa duca sistemul in caz de avarie. Cadearea sistemului nationale de electricitate a fost cauzata de intercontarea proasta intre regiuni, supraincarcarea relelolor locale, proasta proiectare si insficienta protectie la diverse game de esecuri. Tot anul 2012 urla Space Weather Forecast explozii solare, dezastre, crapa gridul national, explozii solare, dezastre, crapa satelitii ...
Publicat Joi, 26 septembrie 2013
+Răspunde
Magua aceluiasi las #19
+3
Ptr. informatia dtale general: Toate orasele Autraliei, astazi, sunt inclazite, racite, iluminate si puse in functionare de centrale electrice pe carbune.China , nu este unica.Acum cativa ani , sub presiunile Ecologistilor Fundamentalisti, de la ONU, si din Vest, India a sistat producerea de energie electrica ce la 2 centrale electrice pe carbune.Acest dezechilibru, a declansat un colaps in lant al retelei de distribuire a curentului.Iti aduci aminte?...a fost mentionat in trecat im Media de Indobitocire in masa.cca. 600 MILIOANE de indieni, dejalocuind in mizerie si saracie, au fost lipsiti de electricitatea care pompa apa potabila, si de igiena,frigidere ptr. alimente, etc...Mii si Mii de indieni au murit de dezinterie,food poisoning, si alte boli, generate de apa contaminata si alimente stricate...Media de indobitocire in masa a mentionat in treacat acest eveniment, dar nici un activist de Partid , camuflat ca ziarist nu a avut curiozitatea intelectuala sa se intereseze si sa explice gloatelor, DE CE, in mod subit, dupa decwenii de funtionare normale, reteau alectrica din India s-a prabusit, provacand mii si mii de victime, pe altarul Bisercii Ecologiste Fundamentaliste...O alta dovada, Terorismul Ecologic, poate ucide in masa
Publicat Joi, 26 septembrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017