×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 10:46
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
De ce amână Poşta mutarea colecţiei la BNR
Transferul colecţiei de timbre a României, o miză de 700 milioane de euro
Foto: cotidianul.ro
Foto: cotidianul.ro

Legea care ar permite ca întreaga colecţie de mărci poştale să fie transferată de la Poşta Română la BNR este blocată la Camera Deputaţilor. Aparent, toţi factorii de decizie sunt de acord cu transferul. În realitate, Guvernul nu are o opinie clară, iar deputaţii acuză Poşta că nu vrea să cedeze colecţia.

Mai mulţi deputaţi din PSD şi PNL cer ca întreaga colecţie de mărci poştale să fie transferată de la Poşta Română la BNR. Ei au depus la Parlament un proiect de lege în acest sens încă din februarie 2012, în care atrag atenţia că „există riscul ca, prin privatizarea Poştei, colecţia să fie înstrăinată”. „Acest fapt ar fi inacceptabil, acţiunea fiind similară cu privatizarea Arhivelor Naţionale ale României”, adaugă semnatarii proiectului.

„Există indicii care îndreptăţesc îngrijorările privind înstrăinarea colecţiei de timbre, cum ar fi faptul că mărcile poştale sunt subevaluate. Faţă de valoarea reală estimată la 700 milioane de euro, valoarea contabilă înregistrată la Poşta Română este de aproximativ 1 milion de euro”, exemplifică deputaţii USL. În plus, din acelaşi document reiese că „Poşta Română nu recunoaşte că mărcile poştale pe care le deţine aparţin patrimoniului public al statului şi consideră că acestea aparţin patrimoniului privat al companiei, fapt ce i-ar permite să privatizeze colecţia de timbre la pachet cu activele instituţiei”.

Legea a fost aprobată de Senat, dar este blocată la Camera Deputaţilor

Proiectul de lege propus de USL a fost adoptat de Senat în luna octombrie 2012 şi prevede că „întreaga colecţie de timbre a României, deţinută în prezent de Compania Naţională Poşta Română, trece la Banca Naţională a României”. Senatul a aprobat transferul argumentând că „dificultăţile economice cu care se confruntă compania afectează în mod serios conservarea şi dezvoltarea colecţiei, iar prin privatizarea sau restructurarea Poştei există un risc major privind înstrăinarea colecţiei de timbre”.

La Camera Deputaţilor, proiectul a fost plimbat între comisii şi Plen de mai multe ori. Motivul retrimiterii la comisii: „Sunt două-trei chestiuni de reglementat între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Comunicaţiilor, ambele ministere ştiind procedura prin care le vor depăşi”, explica liberalul Victor Paul Dobre, în data de 2 septembrie 2013.

Marţi, 24 septembrie, comisiile reunite de buget şi juridică au amânat din nou luarea unei decizii. Atât deputaţii USL, cât şi cei din opoziţie le-au reproşat reprezentanţilor celor două ministere că au venit nepregătiţi la şedinţă şi că nu au reuşit să aibă un punct de vedere comun pe acest subiect. „Vă rog să trataţi cu seriozitate această problemă”, i-a atenţionat deputatul Nicolae Nica (PSD). Din partea opoziţiei, Constantin Dascălu (PDL) a cerut Guvernului să vină cu un punct de vedere clar pe acest subiect.

Ministerele nu s-au pus încă de acord asupra modului în care să fie realizat transferul şi dacă va despăgubi sau nu Poşta. Deputaţii propun ca patrimoniul Muzeului Naţional Filatelic să fie transferat, fără plată, în custodia BNR, Poşta urmând să fie despăgubită pentru ce a cumpărat după 1998. „Valoarea colecţiei filatelice constituite după anul 1998 prin achiziţii ale CN Poşta Română S.A., aflată în proprietatea privată a acesteia, se compensează o parte din datoria acesteia către bugetul de stat”, adaugă deputaţii.

Fondul Proprietatea este împotrivă şi acuză tendinţa de naţionalizare

Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capitalul social al Poştei Române, a transmis Parlamentului o adresă prin care solicită respingerea propunerii legislative, motivat de faptul că transmiterea cu titlul gratuit a unor active din patrimoniul Companiei Naţionale Poşta Română SA în patrimoniul BNR constituie „o naţionalizare a unei părţi din activele deţinute”.

Curtea de Conturi a constatat „nereguli şi abateri grave de la legalitate”

Curtea de Conturi a constatat „nereguli grave” în modul în care Poşta Română gestionează tezaurul Naţional de Timbre. În urma unui control efectuat în anul 2009, reprezentanţii Curţii au constatat „o serie de nereguli şi abateri grave de la legalitate, în legătură cu evidenţierea, înregistrarea, gestionarea şi păstrarea unor bunuri de o valoare excepţională, semnificative în plan naţional pentru filatelie, aparţinând patrimoniului public al statului”. De exemplu, s-a constatat „deţinerea, în mod nelegal, fără a fi înregistrate, a unor cantităţi mari de mărci poştale româneşti, respectiv un număr de timbre de 882.380 în valoare de 18.199.598 lei”, echivalentul a 4 milioane euro. După activitatea de inventariere s-a contatat că din colecţia de bază fac parte peste 8,9 milioane de timbre, 12.511 de emisiuni poştale(serii) şi 1.511 pagini de evidenţă, în valoare totală de 198.080.190 lei.

Georgeta FilipPublicat Vineri, 27 septembrie 2013
5055
 | 28
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Politicienii romani??
+4
In toata presa se vorbeste despre politicienii romani. Scuze, domnilor jurnalisti romani si onorat analfabet popor, care politicieni? Detinem asa ceva?!?!?! Voi sa ii stiu, voi sa-i cunosc! Ian ziceti bre, care sunt aia? Gasca asta de parveniti, mitocani, bolovanosi la limba, shmenari, traficanti, hoti de drumul mare la miez de noapte, fufizdele cu posete cat geamantanu' de marca musca pe kkt, ziganii si zigancele ce se intind in scaune parlamentare vizionand porcarele pe tablete, plagiatorii, baboii usor de cumparat, ....? Astia sunt...? Aud? Asa ca mai lasati-o-n balarii cu politicienii vostri! Nu avem si asta e!
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
Oferta de toamnă
+5
Băieţi, mai e ceva de furat! Nu pierdeţi ocazia! Dacă tot aţi cucerit ţara, luaţi tot, ce naiba, că doar nu sunteţi voi cei mai proşti de după '89!
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
xenia
+6
fondul proprietatea a lui gitenstein, intervine ??????????? transferati dracu voi astia, cam deputatilor lui peste ,la BNR, ca daca a pus gitenstein SI ALT "FOND/FUND" ochii pe colectia de timbre publica si nationala, despre care Posta lui DAn Nica- imbecilul - crede ca trebuie "privatizata" inseamna ca dAN NICA SE INGRASA SI EL CU GITENSTEIN EVENTUAL LA popou !!!!!!!
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
Green Day
+8
Si p-asta vreti so pradati nemernicilor? DEMISIA Ponta si Basescu.
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
Poate Isarescu o sa
+13
trimita colectia la Londra sa tina de urat celei mai mari parti a rezervei de aur a BNR.
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
Romanistanul in genunchi
+24
Voi sa fiti sanatosi ca timbrele alea au fst inlocuite demult cu fasuri cum au facut si cu tablourile din toate muzeele romanesti..Voi credeti ca perciunatii au cumparat colonia Romanistan ca sa se uite la ea sau sa o praduiasca.. ?
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
Cici
+21
- dati-i inca ceva "material" lu' tata Isarescu ....ca stie ce face cu el. "Maidanezii cu doua picioare" - ai Romaniei - CLEPTOCRATII ce au pus mana pe puterea politica a Romaniei - sunt mult mai EFICIENTI decat NAZISTII .
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
Comisia
+18
Comisia "Cianura" ce parere are de aceasta afacere?Dupa vizita la Muzeul Minei RM nu are de gand sa viziteze si muzeul postei?Bine echipati nu au de ce sa se teama de posta.
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
bio
+19
Politicienii romani si-ar vinde si fiicele, si mamele, si nevetsele doar, doar le mai creste avutia. Nu pot sa cred ca mafia securisto-politicieneasca este capabila sa vanda absolut tot din patrimoniul national. Au pus ochii javrele si pe colectia de timbre. Ce mai vindeti javrelor? Ce mai urmeaza?
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
bio
+15
doamne Dumnezeule, mare javra e romanul, fiinta spurcata. Mars , javrele dreaaakului de politicieni!!!!!!! RUSINE PONTA! Esti la fel de tradator ca Videanu.
Publicat Vineri, 27 septembrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017