×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:17
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Care ar fi şansa de supravieţuire a micului fermier
Europa vrea o nouă colectivizare în România

Şansa micilor fermieri este să se asocieze şi să-şi pună terenurile, utilajele agricole şi alte active în comun, conform Politicii Agricole Comune pentru următorii şapte ani. În Uniunea Europeană, sistemul funcţionează de zeci de ani, iar diferenţa faţă de colectivizarea comunistă din România postbelică este dată de faptul că statul nu are nici o ingerinţă în sistemul de proprietate şi conducere al cooperativelor agricole.

Noua Politică Agricolă Comună din 2014-2020 oferă micilor fermieri bonusuri financiare pentru proiectele făcute în cadrul organizaţiilor de producători, asociaţiilor sau cooperativelor. În următorii şapte ani, agricultorii au la dispoziţie pentru proiectele de investiţii 8,1 miliarde de euro.

„Politica Agricolă Comună nu este un panaceu pentru toate statele membre, este o cutie de instrumente din care se pot lua cele specifice. În următorii şapte ani este nevoie de o abordare structurală, altfel, şi în 2020 România o să ajungă cu un decalaj important. Pentru România văd câteva puncte de interes: asocierea, abordarea teritorială integrată, comasarea terenurilor şi sectorul de cercetare şi inovare“, a spus comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, la un eveniment de profil desfăşurat la Bucureşti.

„Sunt o serie de costuri ce pot fi reduse pe partea de colectare a producţiei. Prin Politica Agricolă Comună vom recunoaşte orice formă de asociere, vom avea facilităţi pentru investiţii colective şi facilităţi fiscale pentru astfel de forme de asociere“, a anunţat Dacian Cioloş. Comisarul a subliniat şi că asocierea micilor producători agricoli nu va funcţiona atât timp cât nu este susţinută prin servicii de consultanţă astfel încât agricultorii să se poată concentra pe producţia din fermele lor şi mai puţin pe activitatea de ansamblu a asociaţiei, cooperativei sau a grupului de producători din care fac parte.

„Formele de asociere nu rezistă fără acompaniere de specialitate. Lipseşte competenţa economică la nivelul asociaţiilor. Trebuie investit pe o structură de consiliere. Camerele agricole făcute inteligent pot fi o soluţie. Se poate gândi un serviciu de acompaniere pe sectorul de legume legume-fructe sau pe lapte“, a explicat el. Mai mult, Guvernul pregăteşte un pachet de bonusuri financiare începând cu anul viitor pentru fermierii care se încadrează în categoria fermelor cu suprafeţe între 5 şi 30 de hectare, cele mai mici exploataţii considerate ca având scop comercial. Astfel, exploataţiile din această categorie vor primi plăţi directe pentru terenul arabil de 175 euro/ha, cu 25% peste banii direcţionaţi către celelalte ferme. Miza este încurajarea celor 800.000 de fermieri cu terenuri între unu şi cinci hectare să investească pentru a-şi extinde afacerile astfel încât producţia lor să facă pasul către piaţă.

„Trebuie să orientăm fermele mici să iasă pe piaţă pentru a le duce în zona de productivitate, să le ducem de la 2-3 capete de animale la 20 de capete şi de la 1-2 hectare la 20-50 de hectare“, a mai spus Cioloş.

Declaraţiile lui Dacian Cioloş vin în contextul în care agricultura românească este cea mai fragmentată din Uniunea Europeană, cu 3,8 milioane de exploataţii dintre care mai bine de 90% persoane fizice. Piaţa agricolă românească este şi cea mai polarizată din UE, cu numai 15% din teren exploatat în ferme de 5 până la 49 de hectare, alte 30% din terenul arabil fiind împărţite de ferme de subzistenţă de până la 5 hectare. Pe de altă parte, fermele de peste 50 de hectare au o pondere de 55%.

Radu BurlacuPublicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
7358
 | 30
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
FITOSU
+11
ptr.29. PRIETENE POATE ESTI PREA TANAR SA STII DAR ROMANUL A FOST HARNIC,MUNCITOR, CU RESPONSABILITATE.DE CE ? ERA FRICA CARE CONDUCEA TARA. BAZA VIETII ERA MUNCA. ROMII ERAU TINUTI IN POZITIA PE CARE O MERITA IAR UNGURII NU MISCAU.ERA UN ECHILIBRU. AZI DOMNESTE HOTIA SI HAOSUL.NU E VINA ROMANULUI DE RAND CA A FOST DAT AFARA DE LA MUNCA CI VINA SISTEMULUI SI A CONDUCATORILOR ,VANDUTI STRAINATATII.NU BLAMA, MAI INTAI DOCUMENTEAZA-TE. CE E AZI SEAMANA F. BINE CU EPOCA FANARIOTA.
Publicat Duminică, 29 septembrie 2013
+Răspunde
Corect,.. FITOSU
-13
Romania, si romanul mai ales, nu are ce cauta in UE, nici in NATO, nici macar pe harta. Un neam atat de dobitoc , de primitiv si de mizerabil, nu poate apartine unor organisme internationale civilizate.
Publicat Duminică, 29 septembrie 2013
+Răspunde
astrolog
+6
Ce le rezervă astrele în 2013 principalilor actori politici, dar şi ce spun astrele despre România şi despre români : Guvernul Romaniei ramane fidel EUROPEI si va exporta si anul acesta cat mai multi sclavi. Parlamentarii vor putea in felul acesta sa fure cat mai mult.
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
ce?????????????
-9
bine ati revenit in comunism
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
escu
+18
Agricultura modernă, performantă se face numai pe exploatații mari, nu pe câte un petecuț de teren, unde nu poți întoarce nici tractorul, pardon, boii/caii cu plugul. De acest lucru era convins și Ilici Iliescu, dar târziu, după ce făcuse harcea-parcea agricultura, sistemul de irigații iar pădurile au luat calea altor meleaguri, umplând buzunarele excrocilor din politică. Uitați-vă pe câmpuri câte suprafețe sunt nelucrate, acestea fiind proprietatea unor oameni care nu mai sunt în putere. Acolo unde se fac exploatații serioase, pe suprafețe mari, în ferme sau alte asociații, se văd și roadele.
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
FITOSU
+14
SA-I F.U.T. IN BOT CU EUROPA LOR. VREAU REFERENDUM SA IESIM DIN UE.
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
istoric
+17
Cand a zis Iliescu asta in 90 l-ati facut comunist.Intre timp ati sterpelit tot ce esra de sterpelit in agricultura ( conducte de irigatii, pana si discuri de grapa). Nu e in psihologia taranului roman asocierea si cooperarea, fiecare pentru el si cit mai prost si hot pentru toti.
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
cucu armenesc
+8
Da,se vor asocia taranii,vor trebui sa angajeze contabil si alti indivizi impusi de legi europene care vor fi platiti cu nu stiu ce sume grase ,iar taranii vor lua pooooo;',la in brate ,pretul gras pe legume sau lapte se va duce tot in buzunarele comerciantilor sau al acestor noi angajati cu ,,studii'' .
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
hectarele lui ciolos
+9
pe de o parte se spune ca fermele intre 5 -30 ha vor primi 175 euro/ha, pe de alta Ciolos vrea ferme de la-2 ha la 20-50 ha, deci o alta categorie ce depaseste 30 ha ...si astia vor primi cei 175 euro / ha? totodata cica 800.000 fermieri cu terenuri intre 1-5 ha "sa investeasca spre a-si extinde afacerile"- "miza este incurajarea lor "- si daca astia s evor "Asocia" in categoriile urmatoare -de pana la 30 ha ,sau 50 ha- despre ce "investii "vorbeste ciolos-le mai primesc ?etc etc .Deci fermel de subzisenta de pana la 5 ha -30 % din ternul arabil, de 5-pana la 49 ha -15 % din terenul arabil - asta ar fi "miza" ,sa le ia ei si pe astea ,sa treaca dintr-o categoie in alta dupa bani si interese ....primarii, sacalii politica, rudele, falsificatorii de prin transilvania si de peste tot...pentru ca deja 55 % din terenul tarii este al "fermelor de peste 50 Ha !.... categoriile mai mic de pana la 5 ha sau pana la 30 ha - ce sansa au ele ?unde sunt tractoarele- Ciolos ? Deci asta impune niste "structuri "pe categorii de suprafete , adica impinge, cheama iarasi samsarii si grofii sa faca "ferme"care sa se incadreze la banuti si fonduri ... de fapt sunt "proiecte de investitii "deci nimic palpabil , mai fac birocratii "proiecte" si singur le obtin tot ai lor cu "documentatia" de rigoare la care iobagul de rand nu are acces.... Ciolos pe pe cai mari , mesteca niste "structuri" de suprafete ca si cand taranii, fermierii ar fi niste hectare adunate sau scazute prin cifraraia celor rupti de realitate....apa de ploaie pt. cei cu suprafete mici ,nebunie birocratica ...treaba se rezolva cu tractoare ieftine pt.araturi, cu combine idem , amaratii cu 2,3 4, 4 ha dau bani grei sa lucreze, alearga de nebuni dupa tractoare sau il arendeaza moca...Cilos vrea mosii pt.mosieri ,totul este o minciuna pt.multi ,tot ei suporta si incearca sa traiasca din putinul lor.
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
xx
+8
CAP -ul era si este o forma de exploatatie MULT superioara sistemului actual .....Culmea e ca si pe vremea CAP -ului , tot amestecul Statului era considerat ca ceva rau .......Dar NU se va face in Romania .......In Romania TOT ce este acceptat de GALAGIOSI este PROST economic si social ...In Romania NU se poate face CEVA bun decat cu BICIUL sau decat sub CONDUCERE straina ... *editat* mania e o tara frumoasa dar e pacat ca e locuita de romani .
Publicat Sâmbătă, 28 septembrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017