×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 12:20
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Dezvăluiri ale presei suedeze
Trafic de arme prin România, către rebelii sirieni

Un fost imam al uneia dintre cele mai mari moschei din Suedia a trimis ilegal în Siria, în ultimele 18 luni, o cantitate importantă de armament, cumpărat în principal din Libia, dar şi din ţări europene ca Bosnia şi România, dezvăluie joi postul public de radio suedez.

Radioul suedez spune că traficantul de arme este imamul Haytham Rahmeh și că acesta era unul dintre furnizorii foarte importanți de arme pentru rebelii sirieni. Aceeași sursă arată că Rahmeh achziționa armele pe teritoriul Libiei, dar și în Bosnia și Herțegovina și România. Armele erau apoi transportate în Turcia, iar de aici ajungeau în mâinile rebelilor sirieni. Raphael Lefevre, cercetător la Universitatea Cambridge, a reușit să îl intervieveze pe Rahmeh înainte de apariția acestor informații și spune că imamul a apărut deseori în mijlocul opozitiei anti-Assad din Siria și că părea foarte deschis către ideea de a-i ajuta pe rebeli cu arme, prin intermedierea unei organizații numite Comisia pentru Protecția Civililor.

”Nu e un secret ca aces grup trimite arme in Sirioa”, spune Lefevre pentru radioul public suedez.

Radioul Suedez la intervievat imediat pe presedintele Comisiei pentru Protecția Civililor, Nazir Hakim, care a confirmat faptul că Rahmeh a finanțat organizatia și că o parte din bani a fost folosită pentru înarmarea rebelilor sirieni. Însă, spune Nazir Hakim, armele nu au fost cumpărate decat de pe teritoriul Siriei, nicidecum din Libia sau din alte țări. ”Din Libia am cumpărat două încărcături de lapte pe care le-am trimis cu vaporul în Siria”, spune Hakim. Însă radioul suedez citează mai multe surse care arătat că gruparea aparent inofensiva a cumpărat arme din Libia.

Una dintre aceste surse arata că, imediat după izbucnirea războiului civil din Siria, Rahmeh a fost in Turcia, unde a contactat mai mulți imami și personaje care aveau contacte foarte bune în Arabia Saudită și în Qatar, oameni cărora le-a cerut ajutorul. Dorea bani pentru a cumpăra arme, însă dorea să ajungă și în apropierea unor personaje influente din aceste țări.

Aceeași susră mai spune pentru radioul suedez că serviciile de informații suedeze știau despre implicarea lui Rahmeh în Siria și despre încercarea sa de a face trafic cu arme. ”Știu totul”. Contactat de jurnaliști, biroul de presă al serviciului de informații s-a limitat să spună că ”nu facem comentarii pe marginea unor speculații. Îmi pare foarte rău. Atât pot sa spun.”

Thomas Tjader, expert în securitate la Agenția Suedeză pentru Neproliferare și Controlul Exportului, a arătat că a trafica arme către Siria încalcă legislația suedeză și este o infracțiune care se pedepsește cu patru ani de închisoare. Legea se aplică și rezidenților în Suedia, chiar dacă armele nu au trecut pe teritoriul suedez. UE a impus un embargou pentru livrarea de arme în Siria, iar Suedia respectaă această decizie.

Este însă știut că, așa cum Rusia efectuează deseori transporturi catre porturile siriene, în special către cel de la Tartus, unde Moscova deține încă o bază militară, transporturi care sunt declarate oficial drept umanitare, tot așa SUA și aliatii lor oferă sprijin rebelilor sirieni. Cu siguranță că situația din Siria a fost discutată de președintele României cu directorul CIA, John Brennan, care a fost la București în luna iunie. O lună mai târziu, președintele anunța că Omar Hayssam a fost adus în România, după ”o operațiune neautorizată pe teritoriul altei țări”.

Posibila folosire a Turciei ca placă turnantă în traficul cu arme este plauzibilă, atât timp cât regimul Erdogan a fost extrem de ferm pe pozițiile sale anti-Assad, chiar de la debutul conflictului, iar Turcia se află acum sub presiunea a sute de mii de refugiați sirieni, dar este supusa și unor atacuri sporadice în zona de frontieră, fie că este vorba de incursiuni ale aviației siriene controlată de Assad, sau de tiruri din partea rebelilor, ce încearcă astfel să creeze un casus belli între cele două țări.

Mai mulți Haytham Rahmeh

Potrivit radioului public din Suedia, Haytham Rahmeh are 53 de ani și este cetățean suedez. Tot Haytham Rahmeh se numește unul dintre membrii Consiliului National Sirian, organizația umbrelă, recunoscută pe plan international, care adună buna parte dintre grupările rebele. Dr. Haytham Rahmeh este rezident în Suedia și este născut în 1960, în Siria, potrivit site-ului oficial al CNS. Nu in ultimul rând, Haytham Rahmeh este numele unuia dintre teroristii sirieni care, în 1985, au amplasat doua încărcături explozive sub două automobile, în București. Atentatul a fost dejucat, însă doi geniști de la USLA au murit atunci la datorie. Cei trei atentatori au putut să-și răscumpere cu sute de miii de lei anii de inchisoare și au fost expulzați. Atentatorul Rahmeh era student la facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic București și se nascuse in Siria, ăn 1960.

Călin MarchieviciPublicat Joi, 31 octombrie 2013
5775
 | 15
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ortodoxu`
+3
In afara de faptul ca fratii Basesu se ocupa intens cu traficul de armament,de celalalt traficant,Gregorian Bivolaru,nu pomenesc nimic?
Publicat Joi, 31 octombrie 2013
+Răspunde
Jeoshmo
+4
Bah, , traficul nu s-a facut "prin Romania" cum zici tu ca un  s-a facut prin omul dein Suedia care a cumparat armele din Romanai; oare intelegi sau iti trebuie un desen,
Publicat Joi, 31 octombrie 2013
+Răspunde
escu
+5
Bineînțeles, România trebuie târâtă în mizerie. Acest imam trebuia arestat pentru trafic de armament, iar interviul să fi fost luat de procurori nu de ziariști, dar se vede că unii asta caută, acuze la adresa României pentru a justifica neaccederea în spațiul Schengen.
Publicat Joi, 31 octombrie 2013
+Răspunde
gelu
+9
Suedezii sunt cele mai mari curve politice, imamul respectiv ca si alti imami ce au primit azil politic pe banda rulanta in Suedia a facut acest comert ilegal cu arme catre teroristii arabi din Siria cu acordul securitatii suedeze, Sepo. Suedezii militand pe fata pentru respectarea drepturilor si vietile oamenilor ce sunt persecutati politic in lumea larga dar pe la spate ii inarmeaza pe banditi din Alqaida ca sa omoare civili nevinovati in Siria. Tot la fel cum arabii ce au primit cu lejeritate cetatenia suedeza au luptat in Bosnia, Kosovo, Afganistan, Libia si acum lupta in Siria.
Publicat Joi, 31 octombrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017