×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:19
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
"Uniţi sub tricolor"
Sărbătorim Unirea la Alba Iulia pregătind Reîntregirea

Platforma Civică „Acţiunea 2012”, o coaliţie de organizaţii nonguvernamentale unioniste, va desfăşura în parteneriat cu autorităţile locale două momente dedicate tricolorului şi Basarabiei, incluse în programul oficial de la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

95 de lampioane vor fi lansate la ora 19.00, concomitent, în două capitale ale Unirii de la 1918: Alba Iulia şi Chişinău. Pe lângă înălţarea lampioanelor, la ora 14.00, sub genericul ,,Uniţi sub tricolor”, va avea loc şi o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni la Poarta a IV-a şi Poarta a III-a în Cetatea Unirii.

,,Este primul an în care sărbătorim în acelaşi timp Marea Unire atât la Alba Iulia, cât şi la Chişinău. Se fac paşi concreţi pentru revenirea Basarabiei acasă, practic, sărbătorim Unirea pregătind Reîntregirea”, a declarat Eugen Popescu, co-preşedintele Platformei Civice “Acţiunea 2012”.

Primaria oraşului Alba Iulia acordă anul acesta o deosebită importanţă Basarabiei şi necesităţii reîntregirii neamului. După depunerile oficiale de coroane din prima parte a zilei, va urma, în Piaţa Cetăţii, un concert extraordinar de muzică populară, “Dorul Basarabiei”, cu orchestra maestrului Nicolae Botgros.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat în luna septembrie, românii consideră Unirea de la 1918 drept cel mai important eveniment petrecut vreodată în istoria naţională.

Magdalena Popa BulucPublicat Duminică, 01 decembrie 2013
2059
 | 8
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
@ marius
+2
Apropo de articol , " pregatind reintregirea " , ce vom face cu Unitatea Teritoriala AUTONOMA Gagauzia din cadrul Republicii Moldova ?
Publicat Vineri, 13 decembrie 2013
+Răspunde
@ marius
+2
In general,orice autonomie are o baza teritoriala fie ea autonomie locala , universitara ,religioasa s.a.m.d. In Proclamatia de la Alba Iulia se spunea: " deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare . Fiecare popor se va instrui , ADMINISTRA si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau... ". Referitor la compozitie etnica a Transilvaniei , conform rezultatului primului recensamant al po *editat* tiei din Transilvania , efectuata de administratia AUSTRIACA in 1713 , a avut urmatorul rezultat : unguri 47%, romani 34% germani 19 % . Cat despre Ioan de Hunedoara , " figura militara " nu este dovedit sa fi fost roman ci sunt doar niste presupuneri...
Publicat Vineri, 13 decembrie 2013
+Răspunde
marius
+1
pentru 'unde e autonomia': NICIODATA NU AU FOST UNGURII MAJORITARI IN ARDEAL - consulta-i pe istoricii sasi macar, chiar si cei medievali. La Alba Iulia NU s-a promis autonomie teritoriala ci drepturi MULT mai mari decat aveau romanii ca minoritari in infama AustroUngarie. Iar maghiarii au fost foarte "energici": s-au retras pana pe Tisa, apoi au fugit de-a binelea. In disperare au facut republica bolsevica - in ideea ca vin rusii sa le dea iar Ardealul (ca de obicei, ei singuri neffind in stare de nimic). Nu te mai iluziona: ati fost niste lasi cu impresii toata istoria voastra - cea mai mare figura militara a voastra e tot un roman, Iancu de Hunedoara. E cazul ca tu si cei ca tine sa fiti alungati, definitiv, inapoi in Asia.
Publicat Duminică, 01 decembrie 2013
+Răspunde
Unde e autonomia promisa
-4
In 1918 in urma dictatului ticalos si revoltator de la Trianon, care azi este condamnata de mai toti, romania a beneficiat de un plocon, drept rasplata pentru lasitatea din razboi, o tara. Transilvania. Atunci romanii au promis verzi si uscate numai sa nu cumva cineva sa se razgandeasca. Au promis largi drepturi si autonomii minoritatii maghiare, atunci majoritare in transilvania, care daca erau un pic mai energici si hotarati puteau alunga romanii si pe toti din Transilvania. Dar au crezut in promisiuni, nici azi indeplinite. Aceste promisiuni e timpul sa fie respectate si aplicate cat de urgent.
Publicat Duminică, 01 decembrie 2013
+Răspunde
Tembelisme si minciuni
-1
Acest foto din titlu, realizat de unul Marza Samoila, unica fotografie de la evenimentul din 1918 de la Alba Iulia, este un fals si o ticalosie romaneasca. Daca te uiti la original, evident alb -negru, vei observa ca drapelele nicidecum nu erau , nu puteau fi romanesti, asa precum e in actualul foto color
Publicat Duminică, 01 decembrie 2013
+Răspunde
ne lasati?
-3
asa cum suntem? suntem multumiti...ne-am mai intins odata mai mult decat ne-a fost plapuma...IQ100
Publicat Duminică, 01 decembrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017