×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 17:57
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Ieșirea din ignoranță

Faptul că formația folclorică „Dor Transilvan” (din rețeaua Primăriei municipiului Cluj-Napoca), a cuprins în repertoriu, a multiplicat (din 2010) și, în cele din urmă, a proiectat pe TVR 3 o colindă cu versuri primitive, de genul „jidovii” care s-au răfuit cu Iisus Cristos, nu poate fi luat nici ca accident și nici superficial. De ce ?

În mod clar nu este vorba de obișnuita culegere de folclor, căci abia folclorul degradat al istoriei a operat cu asemenea clișee. În plus, cultivarea folclorului nu înseamnă nicăieri colecționarea a tot felul de rime și note ce trădează doar incultura.

Nu este vorba nici de libertatea de opinie, căci nimeni în lumea civilizată nu pune în față opinii ce se infirmă din prima clipă. Oamenii maturi concurează cu idei veritabile, nu cu opinii demult clasate.

Nu este vorba nici de credință religioasă, căci credința este altceva decât exhibarea prostului gust. Pe de altă parte, credința creștină este diferită de ritualurile rudimentare (care duc, de pildă, la „sfințirea” a tot felul de tarabe ruginite și drumuri desfundate sau la premierea șefilor zilei!).

Nu este vorba nici măcar de preluarea aproximativă a unor formulări ale Evangheliei după Ioan. Azi se știe că tocmai prologul acesteia este un vechi poem evreiesc.

Faptul petrecut la Cluj-Napoca este, după toate datele, felul de a gândi primitiv al unor oameni care nu au nici cea mai mică neliniște, încât să se întrebe: este adevărat ce se spune în maculata lor frazare și ce se află în capul lor plin de clișee? Este de spus cu toată franchețea că faptul consemnat mai sus ține de o problemă mai largă, recurentă în creștinismul din România de astăzi.

Nu trebuie omis că acest fapt imund intră, la o privire lucidă, în răspunderea directă a Primăriei, a sponsorilor formației respective și a responsabililor folclorului din administrația județului Cluj. Acest fapt intră, însă, și în răspunderea teologilor. Nu se poate spune că religia este veritabilă și cultura în ordine câtă vreme apar asemenea probe crase ale lipsei de cultură. Nici religia nu este compatibilă cu orice nivel de informare, chiar dacă credința este ceva personal.

Ce se ascunde în frazările pretinsei colinde a formației Dor Mărunt? Cât mai simplu spus, este vorba de necunoașterea a ceea ce înseamnă, la propriu, creștinismul. Este evident necunoaștere la nivelul unor formații folclorice, dar trebuie spus, prin implicație, și la nivelul unor parohi (care nici ei nu mai citesc!) sau activiști (care sunt cu credința în gură pe la festivități televizate, pentru ca apoi să fraudeze vârtos, în diferite feluri!). Să luăm însă în seamă istoria lui Iisus din Nazaret, așa cum este ea cunoscută astăzi și asumată de creștinismul timpului nostru.

Nu există istoricește nici un indiciu al vreunei distanțări a lui Iisus față de evreii din timpul său și din orice timp. Toate trăsăturile lui Iisus, absolut toate (felul de a gândi, sensibilitatea, credința, felul de a se exprima, viziunea asupra lumii, angajamentul etc.) sunt – cum au arătat deja Pinhas Lapide și Hans Küng, în dezbaterea radiodifuzată din 1976 – evreiești. Iisus a gândit și a acționat în numele iudaismului, pentru a-l pune în mișcare într-o epocă dramatică pentru poporul său. El și-a asumat că la Templu („casa lui Dumnezeu” construită de Solomon), trebuie făcut ceva pentru puritatea a ceea ce el numea „casa Tatălui ceresc” și a acționat în consecință. A-l pune pe Iisus în opoziție cu evreii în privința relației cu Dumnezeu a fost tehnica perversă a unor ramuri ale nazismului și a adepților acestuia din Europa Centrală și Răsăriteană.

Procesul lui Iisus și deznodământul de pe cruce? Acest proces a fost instrumentat copios pe scara istoriei, pentru a-i acuza pe evrei de deicid. Azi se cunoaște prea bine, de la B. Travers Herford (1923) și Paul Witner (1961) încoace, că procesul lui Iisus a fost un proces roman. Evreii nu aveau nici procedura, nici permisiunea de a o aplica în preajma unei mari sărbători, nici condamnarea unui coreligionar și nici crucificarea în abordarea proprie a litigiilor. Mai trebuie adăugat că este greu să-i întreci pe evrei în credința în Dumnezeu și, cum se observă și din enciclica comună a Papei Benedict al XVI-lea și a Papei Francisc (2013), faimoasa emunah evreiască continuă să inspire. Mai este nevoie să amintim că Dumnezeul lui Iisus este același cu Dumnezeul lui Abraham, Itzak, Jacob, cum ne asigură chiar Evangheliile despre Iisus?

Predica de pe Munte și celelalte exprimări ale lui Iisus, pe care apostolul Pavel le-a sistematizat și le-a consacrat ca o nouă viziune, care este creștinismul, nu erau în nici un fel opuse evreilor, chiar dacă în efervescenta viață religioasă a iudaismului au concurat multe curente. Creștinismul a fost îmbrățișat mai întâi de către evrei, apostolii fiind, cum se știe, evrei. Dintre evrei s-au recrutat primii creștini, iar o parte a evreilor nu sunt nicidecum singurii din lume care nu au văzut în Iisus febril așteptatul Mesia.

Putem evoca astăzi foarte multe fapte stabilite cu acuratețe de cercetarea istorică a vieții lui Iisus din Nazaret. În fond, suntem astăzi generațiile care au mai multe informații despre ceea ce s-a petrecut în Țara Sfântă înainte de nașterea lui Iisus, în timpul vieții lui pământești și după crucificare. Nici o generație anterioară nu a avut la dispoziție atâtea informații. S-a putut depăși astfel cu multe decenii în urmă falsa opunere dintre Iisus și evrei și s-a deschis problema veritabilă, care este cea a cunoașterii istoriei în urma căreia Iisus din Nazaret a devenit Iisus Cristos. Reconstituirea acestei istorii este o preocupare culturală de cea mai mare anvergură și cu cel mai larg impact a timpului nostru.

Dar informațiile și această problemă veritabilă au rămas, din nefericire pentru publicul românesc, departe. Sunt în literatura de specialitate internațională câteva sute de monografii solide despre Iisus din Nazaret. În diverse țări sunt traduse multe dintre ele. După ce protestanții au inaugurat cercetarea lui „Iisus istoric”, catolicii s-au dedicat acesteia (începând cu Ernst Renan) cu mari forțe, iar în Israel sunt peste o sută treizeci de volume și studii de mare precizie consacrate lui Iisus din Nazaret. Din păcate, în România nu s-a produs nici o astfel de lucrare, iar traduceri sunt vreo două, trei, și ele deja prea vechi. Nu se mai susține nici un curs pe aceste teme. Nu se poartă nici o discuție relevantă, iar ignoranța tinde să devină cuprinzătoare. Cu un cuvânt, este o ceață groasă. Să mai insistăm asupra observației lui Hegel, cum că în ceață se fac confuzii elementare?.

Există ieșire din ignoranța ce persistă la noi în jurul acestor teme. Nu este deloc realistă, nicidecum, relativizarea Holocaustului evreilor, găsind acum aproape oriunde holocaust. Relativizarea i-a făcut pe cercetătorii evrei să vorbească, pe bună dreptate, de Shoah. Ieșirea din ignoranță pe care o am în vedere, la propriu, presupune doi pași. Primul constă în lansarea, de către teologi, filosofi și istorici pricepuți a unei competente dezbateri asupra lui „Iisus istoric” și a corelației dintre „Iisus istoric” și „Iisus eschatologic”. Al doilea pas constă, oricât de incomod pare, în revizitarea liturghiei, al cărei text are, prin natura lucrurilor, mare răspândire. Știm prea bine că, de pildă, Papa Paul al VI-lea a decis în cele din urmă renunțarea în liturghia catolică la formulările ofensive față de evrei, care au fost înțelese ușor, în decursul istoriei, ca formulări antisemite. Această operație trebuie făcută și în liturghia de la noi. Ar trebui ținut seama de împrejurarea că fragmentele din Evanghelia după Ioan, care se invocă frecvent, au fost elaborate în cadrul unei polemici ce avea deja un trecut înăuntrul iudaismului și riscă mereu (desigur, adesea datorită slăbiciunilor exegezei) să fie înțelese pe dos, ca formulări antisemite, ceea ce nu a fost și nu este nicidecum cazul.

Andrei MargaPublicat Vineri, 13 decembrie 2013
10514
 | 119
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
observator
0
A uitat sa scrie despre Martin Luther si cartea sa : *editat* i si minciunile lor
Publicat Marţi, 07 ianuarie 2014
+Răspunde
Cata@Enoriasul
-4
aveti tot respectul meu, domnule!
Publicat Marţi, 07 ianuarie 2014
+Răspunde
cititor
+13
Pe cind iesirea din promiscuitate si duplicitate, domnule profesor?
Publicat Vineri, 03 ianuarie 2014
+Răspunde
danu
+19
*editat* i conduc lumea si el imi spune ca sunt niste oropsiti!!! ce scoala au *editat* i astia de-a induce lumea in eroare. sunt poporul ales, is cei mai tari, dar au facut o mare greseala:au ales imparatia lumii asteia in locu imparatiei lui Dumnezeu
Publicat Marţi, 31 decembrie 2013
+Răspunde
Enoriasul
+2
Ce de "doctori" in Pillat si alte religioase luari de... atitudine ! In afara de cultura popilor (pre)luata de la babe, din diferite biserici si "case religioase" de (in)toleranta (in)telectuala, ati mai cetit ceva, v ati informat, ca poate, poate exista si altceva decit ceea ce "credeti" ? ii dați (in scris) cu cadelnita prostiei, in anul de gratie 201...4 XXI lovindu va de pareri cu ceea ce s a "intimplat" acu peste 2000 de ani. De aceea. iubitilor, popimea va fura bani (pe catedrala spre exemplu), tot asa cum prin "sfintenia" puterii lor politicienii va fura banii, salariile, averea statului sa ramina ei in puterea, cel putin mental... Colinda amendata aici, de care e vorba e un bluf al istoriei: colindele religioase au aparut doar in veacul XIX , la inceputul acestuia, odata cu "culturalizarea" occidentala prin scolile in limba romana, inclusiv unele de fabricare a popimii pentru viitorul stat modern: vestitele scoli de catiheti, de o pilda... Religia se exprima pina atunci, in slavona, apoi greaca. Colindele ("calendele romane"...) religioase erau total inexistente pina atunci, datorita absentei culturalizarii religioase a natiei romane in slavona sau greaca fie in slavona sau greaca. Colindele s au nascut in creuzetul oralitatii LAICE, de peste 2000o de ani; colindele erau INexprimate in... slavona, in greaca, deci si "slujbele", colindele cu IIsus, cu " *editat* i", ca tot intereseaza. Doar popimea si socializarea religioasa statala au "sfintit" zestrea spirituala laica a neamului romanesc CU ACEASTA TEMA RELIGIOASA, apoi "christica", razboindu se cu "tematica" initiala, primordiala a sufletului pur romanesc, daca vreti, ne *editat* esc. Laicismul si religiozitatea la romani sunt paralele fara a se exclude una pe cealalta. In secolul XX, un alt istoric fenomen malefic: comercializarea, transformarea "spiritului" colectiv intr un americanesc... show, in biserica.
Publicat Marţi, 31 decembrie 2013
+Răspunde
Ion
+6
Oamenii, *editat* i care au suferit de-a lungul timpului si cu precadere in timpul celui de-al doilea razboi mondial cred ca se rasucesc in mormant la atitudinea unor confrati de-ai lor astazi. Este revoltator, cum astazi unii profita fata de suferinta unei natii... E ca si cum ar trebui sa condamni si nepoti si stranepotii lui Ceausescu pentru crimele comise... Este absurt. Este necesara mentinerea treaza a constiintelor, pentru a nu se mai repeta un nou holocaust, dar nu asa cum se procedeaza acum. Cred ca cel putin astazi ar trebui sa se puna ordine macar istorica de cand incepe holocaustul si cand se opreste... Crestinismul nu este antisemit, Hristos insusi este din neamul *editat* esc. Crestinismul in plus, elimina pentru prima data in istoria omenirii notiunea de natie, aviz globalistilor... Nu poti purifica texte doar ca asa faci bine unei natii... E ca si cum, pentru orice parere esti catalogat ca negationist. Sincer, daca maine ar incepe iar un holocaust sigur ma voi sacrifica pentru a salva cati mai multi *editat* .
Publicat Marţi, 31 decembrie 2013
+Răspunde
Emil
+2
Acum cativa ani auzeam o anecdota sau poate chiar un adevar , ce are la baza ignoranta maselor si neprofesionalismul preotilor. Comentau niste ziaristi rusi cum ca, la intrebarea: " Cine l-au omorat pe Issus" , taranii (rusi bineinteles) raspundeau invariabil : *editat* i !! De ce oare ? Pentru ca taranii rusi erau ferm convinsi ca Issus era .......rus. Condamnarea *editat* lor , omoratori de Issus , este o consecinta a neexplicarii istoriei credintei crestine si impingerea activitatii biisericii ortodoxe catre veacurile deja trecute de catre chiar cei ce ar trebui sa-si indeplineasca menirea de > ai neamului in >. Asta , ca sa citez din comunicate de presa recente. Modernizarea si adaptarea acestei institutii la zilele noastre se simte numai in cresterea nivelului de trai al slujbasilor ei.
Publicat Luni, 30 decembrie 2013
+Răspunde
lunetistu
+18
@albert keller : Garantat , pe basescu , uitind complect toate relele aduse tarii si turmei pe care o cuprinde . Despre Maresal , putini au auzit , si mai putini stiu ce a facut , si doar citiva , ce a dorit . Condamnarea lui Isus , au cerut-o Ana si Caiafa , iar pilat a cceptat-o din motive politice . La fel s-a intimplat si-n `46 , doar ca atunci erau mai multi Pilati si cu interese diverse , la fel ca noul Iuda care a primit mai mult de 30 de arginti pe care ia cheltuit repede si azi vrea altii ca are `famelie mare dupa buget` .
Publicat Sâmbătă, 28 decembrie 2013
+Răspunde
Da !
+18
Excelent comentariul de la #1- albert keller . Felicitari ! ( Harakiri )
Publicat Miercuri, 25 decembrie 2013
+Răspunde
gheorghe
+22
Un ardelean care face politica fara Dumnezeu si care este "inspirat" de anatemizatul Papa si papistasismul Vaticanului - doctrina teo-politica! Degradat esti dumneata, prea-scolitule, nu folclorul nostru care poarta adevarul si sentimentele timpului necronometrat. Cu cat mai multe diplome si titluri, cu-atat mai slaba judecata si mai tare viclenia! *editat* = "dgi/dji" + "ov/ob" = [nascut]/[venit] din apa, apa sfanta, creata si data de Dumnezeu - este respectuos si plin de viata! De aici s-a inventat jew (Engl.) in "laboratoarele papistase" care tot asemanator "suna" si nu este clasificat jignitor. JEW - citit/pronuntat GIU, cu semnul 'w' care denota provenienta/translarea lui '"v", "[o/u]v". Mascarea anglofona este ... OK dar originea, adevarul istoric nu este ... "nu este bine"! Are "jignitor" doar ceea ce politica atee a inventat ca regula sub inspiratia Apusului degradt moral si ratacit in spirit sub atot-puternicia ereziilor Vaticanului. In a'sta Evropa sa mearga oile bolnave cu pofta de bani si sa lase pamantul si oamenii tarii fara mizeriile standardizarii a la Procust.
Publicat Luni, 23 decembrie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017