×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Vineri, 20 octombrie 2017, 02:47
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Decizie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei
Limba română va avea monument la Chişinău. Academia de Ştiinţe îl vrea gata până pe 31 august

Limba română va avea monument la Chişinău. Monumentul Limbii Române va avea forma unei cărţi deschise, care va conţine citate din creaţiile poeţilor şi folclor, potrivit publika.md.  Decizia a fost luată (...) de o comisie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Viitoarea sculptură va conţine 20 de pagini metalice, cu înălţimea de şase metri, unde vor fi citaţi Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Alexei Mateevici şi alţi poeţi români. Monumentul, care urmează a fi construit până pe 31 august, de Ziua Limbii Române, va conţine şi textele baladelor Meşterul Manole şi Mioriţa.

Proiectul nu merge însă fără divergenţe

Dacă unii academicieni propun ca monumentul să fie amplasat în scuarul instituţiei, atunci scriitorul Nicolae Dabija doreşte ca acesta fie instalat în în locul monumentului ostaşului sovietic eliberator: "Să mutăm acest monument lângă Lenin şi în locul lui să punem un monument dedicat limbii române".

"Noi am avut o idee ca să organizăm un muzeu al monumentelor perioadei sovietice. Dacă nu se va accepta, evident că va trebui să ţinem de cont de acest monument, a opinat preşedintele AŞM, Gheorghe Duca.

AŞM a aprobat proiectul sculptorilor de la Bucureşti Vlad Basarab şi Andrei Cibotaru.

Publicat Sâmbătă, 15 martie 2014
2876
 | 17
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
iov
+1
De acord cu monumentul ! Dar de ce trebuie daramat altul ? Nu mai sunt bani pentru soclu ? Nu mai sunt si alte locuri de amplasare ? Ori si aici isi baga cineva coada , CA LA KIEV ? Mai cugetati , fratilor !
Publicat Duminică, 16 martie 2014
+Răspunde
Oauuu,...
0
Un monument de lemn sau paros ??
Publicat Duminică, 16 martie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017