×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 08:35
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
O bulă morală: Andrei Pleşu
Mircea Platon
Mircea Platon

Ţările dezvoltate au avut bule imobiliare sau financiare. Fiind o ţară subdezvoltată, România are doar bule morale sau intelectuale. Cea mai importantă dintre acestea e Andrei Pleşu.

Contemplat la dimensiunile ţărişoarei noastre, Pleşu e, vorba americanilor, „too big to fail”. E prea mare ca să fie lăsat să cadă. Trebuie proptit pentru că, altminteri, cade tot sistemul de (non)valori pe care a fost clădită România ultimelor două decenii. Ca atare, dacă în băncile falimentare s-a investit masiv cu ajutorul lui „quantitative easing”, adică al imprimării de bani fără acoperire în realitatea economică, bula lui Pleşu e fâsâită controlat cu ajutorul unei injecţii masive de capital simbolic menite a-i „repera onoarea”. Atacată, cică, de un nesărat cu duhul de la Antena 3 care a îndrăznit să-l facă pe dl Pleşu „slugă”. Or, ştim cu toţii, şi nu de ieri de azi, dl Pleşu e boier. Boier al minţii. Nu poţi să tratezi un divanit al minţii, un om a cărui minte e mai însiropată şi mai galeşă decât o baclava, ca şi cum ar fi o biată „slugă”. A făcut prea multe compromisuri dl Pleşu pentru a ajunge boier pentru ca acum să poată accepta să fie devalorizat astfel.

Dacă până şi dlui Pleşu i se poate întâmpla un asemenea afront, atunci ce se vor face ceilalţi boieri, mai mici sau în devenire? Ce se vor face copiii de casă care aspiră? Care aspiră reputaţia dlui Pleşu şi care aspiră la reputaţie dlui Pleşu. Investitorii trebuie convinşi că investiţia lor e sigură şi că le va aduce un ce profit. Trebuie să ştie că modelul de afacere funcţionează şi, dacă faci ca Pleşu şi dansezi din buricul axiologic cu mlădierea unei cadâne cu barbă, vei obţine rezultatul dorit. Sau măcar ceva pe aproape.

Ca atare, recenta campanie de susţinere a dlui Pleşu nu e decât investiţia inflaţionară de semnături goale într-o instituţie care nu poate fi lăsată să se prăbuşească pentru că ar afecta negativ portofoliul multora dintre cei care au investit speculativ în bula intelectuală din România. Ceea ce mă încântă este însă fermitatea cu care îl declară unii pe Andrei Pleşu "un moralist, iar moraliştii stingheresc, deranjează, adeseori irită". Da, irită, mai ales dacă sunt lupi moralişti care jupoaie oaia în timp ce îi vorbesc despre îngeri şi apoi o şi mănâncă, de milă, ca să nu-i fie frig fără blană. Moraliştii de soiul ăsta sunt moraliştii unei „elite a-morale”, aşa cum visa Teodor Baconschi, un alt căuzaş al onoarei, astăzi încă ne-reperate, a dlui Pleşu.

Câţi dintre cei care se aşază azi lângă dl Pleşu ar apăra onoarea unui om obişnuit din România. Câţi ar apăra obrazul României profunde? Câţi ar apăra onoarea unui mic-burghez, a unui pensionar sau a unui ţăran? Câţi ar fi atât de mari la suflet încât să investească o fărâmă din reputaţia lor într-o cauză de pe urma căreia nu au nimic de câştigat, nici măcare vizibilitate? Câţi au altitudinea sufletească de a se dedica unei cauze mai mici decât orgoliul, poziţia, reputaţia sau fumurile lor? Din experienţa pe care am avut-o cu mulţi dintre cei de pe lista de căuzaşi, aş spune că doar o brumă, cea mai palidă brumă a lor.

Dl Pleşu e un mare mânuitor al limbii române, ni se spune astăzi. O fi. Dar dl Horia-Roman Patapievici declara cândva că limba română e bună doar pentru slugi. În urma acestui efort, dl Patapievici a ajuns, în aplauzele dlui Pleşu, director la Institutul Cultural Român, însărcinat cu promovarea limbii şi culturii române în lume. Unde ar trebui deci să ajungă dl Mihai Gâdea, în urma faptului că l-a făcut pe dl Pleşu „slugă”? Nu ştiu. Dar ştiu un singur lucru: nu Gâdea a inventat insulta, şi nu „elita” ar trebui să fie singura care să profite de pe urma ei.

Mircea PlatonPublicat Marţi, 18 martie 2014
12605
 | 151
 | 23
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Fane
-2
Autorul acestui articol e atat de mic incat efortul autorului de a se evidentia scriind despre un om de talia lui Andrei Plesu este si mai ridicol. Cred ca singura reactie decenta la acest articol ar fi un simplu "hai sictir". E pe masura valorii autorului. Simplu, mic, neinsemnat, ridicol, vulgar.
Publicat Sâmbătă, 05 iulie 2014
+Răspunde
raduz
+6
Platon, istoric. Neamtu, teolog. Subiectul lui Neamtu: pupat papucii lui Plesu.
Publicat Joi, 20 martie 2014
+Răspunde
Ciudate coincidente
-14
Gadea - pastor. Badilita - teolog. Platon - cam tot p'acolo. Subiectul lor predilect: Andrei Plasu.
Publicat Joi, 20 martie 2014
+Răspunde
Elitistul
-13
vedeti, baieti destepti? De-aia e Romania unde e acum, pe culmile abisului. Pt ca se gaseste intotdeauna o majoritate coplesitoare de romani care nu stie cum sa isi calce mai bine in picioare elitele. Stiu, elitele complexeaza... ne spun adevaruri care nu ne plac. Ne pun o oglinda nemiloasa in fata care ne arata cat de rupti in fund suntem de fapt. Iar noi, in loc sa punem mana pe ata si ac si sa ne coasem pantalonii, tragem un scuipat gros si fudul pe cel care a indraznit sa ne-arate ditai gauroiul... Plesu este un om cu care orice tara normala (nu zic 'pe culmile civilizatiei', ci, pur si simplu, NORMALA) n-ar sti cum sa se laude mai mult. Nu e nevoie decat de un 'google' dat cu cap ca sa se vada ca toate idioteniile scrise despre el sunt calomnii umflate cu pompa. Dar, deh, decat sa-mi recunosc buboiul de pe nas, mai bine desenez un buboi mare pe fotografia celor care n-au bube, nu..? Welcome in Romania!
Publicat Joi, 20 martie 2014
+Răspunde
ochi ager
+34
Fratilor, nu suntem pierduti! In sfarsit citesc adevarul despre asa zisii oameni de cultura! In sfarsit cineva vede ce se intampla in Romania! In sfarsit ridicolul situatiei vizibila si unui orb isi gaseste exprimarea. Marele om de cultutra Plesu care a intrat singur in polemica cu acest propagandist lingusitor de la a3 trebuie sprijinit sa nu cada! A ajuns sa il sustina trei lulele in piata ca nu poate sa faca singur fata unui u plesu e cocotat pe un piedestal chiar acolo la adevarul unde scrie, unde cine vrea sa posteze trebuie sa se identifice ca la sri. I-e frica dnului plesu de ce zic postacii liberii.... Ma gandesc ca poate cu ultima farama de curaj va deschide cotididanul, daca nu-l vor ascunde admiratorii sa il supere pe "maestru".....
Publicat Miercuri, 19 martie 2014
+Răspunde
Cititor
+11
A te "repera" la Gadea inseamna a citi biblia ortodoxa de la dreapta la stanga. O fi Plesu o pleava a epocii trecute, megatranscedental si megaconvertit la baclavaua democratiei, dar nici cu Gadea nu mi-e rusine, in epoca contemporana (cacofonie intentionata). Stau romanii preafericitului Daniel (sa traiti, tov. gradu) si se uita prostiti la predicatorul celei de a cincea coaste, platit ca un rege dinastic intr-o republica de coate goale. Mishto, dar mishto de tot!
Publicat Miercuri, 19 martie 2014
+Răspunde
taranistu
+22
Plesu intelectualul lui plesu-vu. El nu este sluga, el este sluga-rnic cu cei ca-i arunca si lui o bucata mai rumena. In rest " despre ingeri" numai de bine, eu am incercat sa-i citesc cartea , .. Alt intelectual ca Cartarescu.............
Publicat Miercuri, 19 martie 2014
+Răspunde
paul
+30
s-a creat o casta de sinecuristi, plini de aere, de mofturi, unii se declara moralisti, ceea ce este penibil, monser, de superelitisti, cu opere subtirele, unii gen Patapievici, alogeni, il contesta si pe Eminescu, devenind superridicoli, intr-o societate a non valorilor nu te mira ca si asa-zisii elitisti se comporta ca niste slugi, vorba lui N. Iorga, avem inteligente dar nu avem caractere, eu zic ca nu avem nici de unele la momentul asta!
Publicat Miercuri, 19 martie 2014
+Răspunde
Oiiiii
-31
ce mai de tineret pe aici că am impresia ca sunt la mare .cu astia as face o spirala între colegiul de invatatoare noua Evropa si noua Rusie cremenala. Pi buni. Aveți impresia ca Plesu e o lichea si voi mici ingerasi, sa nu vi se aplece de atâta bărere bună dispri voi linigi blidi goali. Mă tem ca v ați născut prea târziu si romul v a tras clapa sa nu puteți vedea. si voi ce fac fetele cu băieții . la ICR, Humanitas, si ce o mai fi rămas e toată puțoimea în păr
Publicat Miercuri, 19 martie 2014
+Răspunde
Gainarii Intelectuali
+45
... postkomunisti, dar tot comunisti minabili, ar cam trebui descurajati. Nema cultura, nema profesionalism, nema creativitate, fripturisti agravati, gen Vladimir Tismaneanu (Seful Haitei), I. T. Morar (penal si multiplu recrutat). Mircea Mihaies (mediocru si agresiv pe masura), Nicolae Manolescu (stalinist, sovietic, recrutat, "ambasador", un mos Jumara indebulonabil etc), sovieticul kominternist Patatibularevici (fizician ratat, carierist reusit, recrutat), GDS, Romania Literara (pensionarii komunisti...), Revista 22 (Andrea Pora etc), Liiceanu (tovarasul filosof fara opera...). Ce mai adunatura ! Semneaza liste ca in ilegalitate, le frica sa nu se uite, unii nu sint intelectuali decit pe asemenea liste...
Publicat Miercuri, 19 martie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017