×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 08:29
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Agenţii Moscovei şi politica psihotică
Mircea Platon
Mircea Platon

Văd că mă aflu pe un fel de „listă neagră” de români care „sunt în slujba Moscovei, cu intenţie sau involuntar”. Lista e de un umor la fel de involuntar ca şi prostia autorilor ei. Care îşi închipuie că sunt în slujba SUA, dar de fapt sunt nişte Igori ai conjuraţiei imbecililor. Singura conspiraţie cu adevărat mondială.

Lista a fost iniţiată de Radu Oleniuc, stâlp al partidului Noua Republică (filiala Botoşani, recomandat călduros de Mihail Neamţu) şi popularizată de pagina de Facebook a website-ului „În Linie Dreaptă”. Conform relatărilor din presă, recent, un alt membru al partidului Noua Republică, şeful filialei din Topliţa, l-ar fi ameninţat cu moartea pe jurnalistul Mihai Gâdea, de la Antena 3.

Logica autorilor şi difuzorilor listei e una de extracţie bolşevică: cine nu e cu noi e „în slujba” duşmanului. Nu chiar. Cine nu e cu voi poate că aşteaptă să vă deşteptaţi. Să vă spălaţi pe dinţi. Şi pe faţă. Să vă mai ţesălaţi chica retorică. Să învăţaţi să vă recunoaşteţi greşelile şi abuzurile. Să vă comportaţi ca nişte oameni, nu ca nişte ciomăgaşi. E de datoria oricărui om civilizat să se abţină de la a participa la mojiciile prietenilor. Şi e de datoria oricărui om onest să atragă atenţia prietenilor asupra samavolniciilor la care se dedau. Dacă neoconservatorii americani insistă să îşi taie singuri craca de sub picioare, asta nu înseamnă că oricine observă şi comentează acest lucru e în slujba Rusiei. Pentru că, până la urmă, comportamentul arogant faţă de Rusia - şi faţă de întrega lume nealiniată la ora Washingtonului - al anumitor cercuri din SUA aduce mai multe servicii Rusiei decât critica pe care o aduc eu sau alţii acelui comportament abuziv. Dacă Extremul Occident vrea să trişeze la cărţi, e treaba lui. Dar să nu ne ceară să ne prefacem că plouă.

Modul în care Împăratul fuge gol puşcă prin lume cerând în acelaşi timp prietenilor să îi admire croiala hainelor e cu adevărat psihotic. În timpul Războiului din Vietnam, căruia i s-a opus, Hans Morgenthau descria astfel politica externă psihotică a SUA: „Creezi o lume care e o închipuire şi acţionezi ca şi cum ar fi lumea reală. Nu îţi permiţi să accepţi nicio opinie care dovedeşte că lumea pe care o socoteşti reală e de fapt o simplă închipuire. Nu poţi îngădui ca lumea ta să fie demascată ca ficţiunea care e pentru că nu îţi permiţi să dai cu piept cu realitatea aşa cum e ea. Ştii diferenţa dintre un neurotic şi un psihotic: psihoticul crede că doi şi cu doi fac cinci, iar neuroticul crede că doi şi cu doi fac patru şi e nefericit din cauza asta. Suntem guvernaţi de psihotici, de oameni care au crezut şi încă mai cred că doi şi cu doi fac cinci şi care nu îşi îngăduie să accepte că fac patru”.

Ca urmare a criticilor pe care le-a adus Războiului din Vietnam, pe care îl considera un dezastru militar, politic şi diplomatic pentru SUA, Morgenthau a devenit ţinta atacurilor sub centură ale preşedintelui Lyndon Johnson. Johnson a iniţiat aşa-numitul „Proiect Morgenthau” prin care urmărea hărţuirea fiscală, concedierea, compromiterea academică şi marginalizarea politică ale lui Morgenthau. La campania de lichidare simbolică a lui Morgenthau, coordonată din Casa Albă de un angajat al Administraţiei Johnson, au participat FBI şi IRS (fiscul), dar şi universitari precum Zbigniew Brzezinski sau „ONG”-uri precum Freedom House, care au publicat articole prin care denunţau poziţia lui Morgenthau ca fiind una pusă în slujba comuniştilor, pacifiştilor şi trădătorilor de ţară.

Meditând la această campanie şi la modul în care se face politica în lumea contemporană, Morgenthau scria, în ultimii ani de viaţă, rânduri de mare actualitate: „Am ajuns să ne dăm seama, cu ajutorul experienţei politice, de ceea ce unii dintre noi realizaseră cu ajutorul reflecţiei filosofice, şi anume de faptul că puterea nu cedează argumentelor, oricât de raţionale şi de valide ar fi, ci doar unei puteri superioare. Am ajuns să realizăm că distribuţia puterii în America favorizează continuarea politicilor pe care nu putem să le considerăm decât ca imposibil de apărat din punct de vedere raţional şi moral” (Hans J. Morgenthau, „Truth and Power: Essays of a Decade, 1960-1970” (1970), 381-83).

Nu m-am putut opri să nu mă gândesc la rândurile lui Morgenthau văzând că oamenii care pun în circulaţie liste de slujbaşi ai Moscovei sunt recomandaţi de Grupul de Dialog Social, partener al Freedom House România (agreată de Victoria Nuland), sau de Vladimir Tismăneanu (agreant al dnei Nuland), care recent semna un articol despre „Zbigniew Brzezinski, un strateg vizionar” (inclusiv al crizei din Ucraina). Oamenii care cred că doi şi cu doi fac cinci sau oricât mai spune Partidul sau Bursa astăzi nu pot sta decât împreună. Altminteri s-ar rupe filmul. Vorba aia, „birds of a feather flock together”. Mai ales dacă sunt păsări de pradă.

Dacă Washingtonul ar învăţa să respecte logica, bunul-simţ şi restul lumii, nu ar mai avea nevoie de Igori care întocmesc liste negre. Şi ar admite că nu e „mumos”.

Mircea PlatonPublicat Marţi, 01 aprilie 2014
8324
 | 60
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
le maquereau sacré
+2
Washington, Vous allez comprendre que l'Hiver Russe ce n'est pas le Printemps Arabe !
Publicat Sâmbătă, 05 aprilie 2014
+Răspunde
alex Platon
+9
Metoda sondajelor de opinie poate fi "stiintifica" daca cei sondati "intr-o chestiune" sunt cunoscatori ai "chestiunii". Altfel , este o metoda de "a te afla in treaba" , Cind vrei sa stabilesti si sa "dezvalui" corelatii cauzale intre "ceva" si "altceva" nu te poti baza pe pareri(chiar daca sunt majoritare) ci pe cunostinte in domeniu ! Asa ca, cei care au facut sondajul intr-un mod aleator, sunt descalificati sau "incarcati cu energii popzitive " care pot provoca efecte fara a avea macar o cauza !!!!
Publicat Miercuri, 02 aprilie 2014
+Răspunde
cristi
+11
@ Oleniuc: Cand Costin Andries de la ILD scria pe fb ca astea sunt "liste negre/rosii pentru zile albe", nu te-am vazut sa ii explici ca nu sunt liste, ci doar un sondaj sau, mai bine zis, un colt al infamiei unde toti imbecilii pot veni sa scuipe dupa cat ii duce mintea. Ma intreb cum vor arata zilele 'albe". Ca In Ucraina?
Publicat Miercuri, 02 aprilie 2014
+Răspunde
@4
+11
Ce "partid" ? "Noua Republica (de la Ploiesti)" ? Ce filiala, Botosani ? Unul din fief-urile traficului de frontiera cu Ucraina ? Mai lasa-ne amice, cu tot cu "dreapta" ta alcatuita din fosti comunisti si securisti resapati, care si-au descoperit brusc vocatia "capitalista" (?!?), la care se mai adauga si epigonii legionarismului romanesc (sponsorii de dincolo de girla ce zic ?) (ILIE DE LA SCULARIE)
Publicat Miercuri, 02 aprilie 2014
+Răspunde
Hans
+14
Domnule Mircea Platon, va dau dreptate, sunteti un om de bun simt, aveti darul deosebirii, adaug insa ca prezenta unei asemenea liste ca cea pe care a-ti dezvaluit-o, e semnul ca libertatea presei incepe sa-i deranjeze deja pe cei care se considera, citez : "Suntem cea mai măreaţă ţară din lume, avem interese în întreaga lume şi cred că este important să nu ne eschivăm". Cred ca va urma o cenzura brutala, ziaristii vor avea permisiunea doar sa cante ode maretilor de peste ocean si infaptuirii maretelor lor interese de a subjuga intreaga lume.
Publicat Miercuri, 02 aprilie 2014
+Răspunde
Pentru Oleniuc
+15
Adugati-l pe lista si pe MRU... ( Ciubar Voda )
Publicat Miercuri, 02 aprilie 2014
+Răspunde
Foarte adevarat!
+16
Excelent articol domnule Platon!Din pacate ,chiar administratorii site-ului "Cotidianul"" mai cad in ""pacatul"" cenzurarii unor comentarii nu foarte diferite de opinia dumneavoastra!
Publicat Miercuri, 02 aprilie 2014
+Răspunde
Foarte adevarat!
+13
Excelent articol domnule Platon!Din pacate ,chiar administratorii site-ului "Cotidianul"" mai cad in ""pacatul"" cenzurarii unor comentarii nu foarte diferite de opinia dumneavoastra!
Publicat Miercuri, 02 aprilie 2014
+Răspunde
Radu Oleniuc
-19
In primul rand nu era o "lista neagra", ci un sondaj. Putina atentie la detalii, va rog. Fiecare putea sa adauge pe cine dorea, oamenii votau LIBER pe cine credeau ei ca e de cuviinta. Nu era nici o instigare la violenta, nici o agresiune impotriva lor. Din contra, noi radeam de ei, pentru ca stiam ca adevaratii comunisti din cuget si simtiri care mai sunt pe la noi prin tara vor reactiona in acest fel. Tineti minte "lista lui Severin"? Din anii 90? Ce a aparut prin ziare peste tot, unde toti isi dadeau cu parerea cine e in ea?? Ati uitat scandalul de atunci? In acea vreme (*culmea, pe vremea lui Iliescu chiar), nu s-a oripilat nimeni. Libertatea de exprimare era garantata de stat. Nimeni nu s-a considerat defaimat sau calomniat in vrun fel, nimeni nu a crezut ca e amenintat. Nu stiu de ce incercati sa asociati numele meu cu altii, pentru ca aici, in Romania, daca eu gresesc cu ceva, EU SINGUR raspund in fata legii. Nu e tribunal al poporului, nu e judecata "de grup". Asa ca daca cineva din lista se simte lezat in vrun fel, chiar il rog sa ma dea in judecata. Sa-mi ceara daune morale. Pentru ca atunci voi avea motiv ca sa-l dau si eu, pentru adevaratul abuz care ar avea loc, mai exact un denunt calomnios. Dumneavoastra ma confundati cu cine stie ce "ciomagari" insa nu vedeti ca tocmai imi incalcati dreptul meu la propria imagine. Credeti ca toti au acelasi reflex totalitar si comunist cum aveti voi. Ei bine, nu e asa. Nu suntem pe vremea comunistilor, confundati perioada istorica cu vro 50 de ani, stimabililor. Asa va hai, dati-ma in judecata. Va doresc mult noroc.
Publicat Miercuri, 02 aprilie 2014
+Răspunde
leo
-19
Ba da prosst esti !
Publicat Miercuri, 02 aprilie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017