×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 01:35
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Jobbik, ”un fals partid naționalist, care servește interesele Rusiei”
Extremismul ungar și conexiunea rusă
Aleksandr Dughin si liderul Jobbik, Vona Gabor
Aleksandr Dughin si liderul Jobbik, Vona Gabor

La alegerile din Ungaria de pe 6 aprilie, partidul naționalist Jobbik a obținut nu mai puțin de 21% din voturi, cu 5% mai mult decât la precedentele alegeri, devenind a doua forță politică din țară, având în vedere că stânga ungară a obținut 25% din voturi doar constituind o alianță.

Succesul remarcabil al Jobbik nu a constituit o surpriză, odată ce presa ungară a remarcat că partidul extremist a avut o finanțare foarte mare în raport cu cât ar fi putut colecta de la simpatizanții maghiari și de la guvern. Rusia și Iranul au fost menționate printre posibilele surse de finanțare ale naționaliștilor unguri.

O postare recentă pe blogul lui Anton Șehovțov, intitulată ”Vulturii fasciști ai Jobbik și conexiune rusă” include un discurs al parlamentarului naționalist ungur Tamas Gaudi Nagy în care acesta susține anexarea Crimeii de către Rusia, pentru a legitima astfel o anexare a regiunii ucrainene Transcarpatia (ce include Maramureșul de nord) de către Ungaria. Pe tricoul purtat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de naționalistul ungur stă scris ”Crimeea aparține legal Rusiei! Transcarpatia aparține legal Ungariei!”

Același Anton Șehovțov susține că liderul Jobbik, Gabor Vona, a fost invitat în Rusia de politologul Alexandr Dughin, profesor la Universitatea din Moscova, promotorul doctrinei euroasianismului, puternic asezonată cu o viziune teosofică pravoslavnică. Catolicul Vona nu a fost deloc deranjat și a susținut o prelegere intitulată ”Rusia și Europa”, în care a numit UE drept ”organizație perfidă” și a arătat că pentru Ungaria ar fi mai bine să se alăture Uniunii Eurasiatice, la prima ocazie.

În Rusia, Vona s-a întâlnit și cu președintele comisiei pentru energie din Duma de Stat, cu vicepreședintele comisiei de politică externă, Leonid Kalașnikov, unul dintre liderii Partidului Comunist.

Liderul Jobbik, Gabor Vona, a întreprins două vizite la Moscova încă înainte de 2009, în vederea deschiderii Ungariei către piețele estice – Rusia, Iran, China – în dauna pieței europene. Încă de pe atunci, naționaliștii unguri doreau extinderea capacității nucleare a tarii lor cu sprijinul Rosatom, un acord pe care actualul premier Viktor Orban l-a semnat, fără vreo consultarea opoziției, la finalul anului 2013, îndatorând Ungaria față de Rusia pe următorii 30 de ani.

Problema se îngroașă în momentul în care intră în scena Bela Kovacs, eroparlamentar din partea Jobbik, un politician despre care se știu foarte puține, dar despre care opoziția ungară susține că ar fi agent rus. Pe scurt, Kovacs s-a mutat în Japonia la vârsta adolescenței, tatăl făcând parte din serviciul diplomatic al Ungariei socialiste. A revenit în Ungaria în 1986 și după doar doi ani pleacă la Moscova, pentru a lucra în comerțul exterior...Revine în țară abia în 2003 și se lansează în mici afaceri, eșuate. În 2005, este sedus de ”tinerii străluciți și entuziaști din Jobbik” și în scurt timp ajunge să gestioneze finanțele partidului, iar apoi ajunge europarlamentar la Bruxelles și un lobby-ist al Rusiei pe culoarele PE.

Deloc lipsit de importanță, Bela Kovas este unul dintre extremiștii europeni invitați de Rusia să monitorizeze referendumul pentru independența Crimeii ce a avut loc luna trecută. La fel ca și în cazul jalnicului referendum din Găgăuzia, din luna februarie, observatorii străini erau membri ai unor dubioase partide separatiste din Europa.

Un articol despre Bela Kovacs postat pe site-ul partidului neonazist ungar Zorii Maghiari susține că în 2010 acesta era falit, însă după doi ani a ajuns să ducă o viață opulenta. Potrivit lui Jozsef Gulyas, fost membru al comisiei parlamentare pentru siguranță naționala de la Budapesta, trecutul lui Kovacs este aproape impenetrabil, iar Jobbik este ”un fals partid naționalist, care servește interesele Rusiei.”

O criză economică care a afectat nu numai Occidentul, ci și Rusia (dependenta masiv de Vest), au trezit segmente sociale importante din statele UE din ”visul european”. Creșterea șomajului, în special în rândul tinerilor, limitarea veniturilor și curele de austeritate impuse de UE și FMI au alimentat puternic curentele politice extermiste. Este fondul pe care doctrina eurosceptică a Rusiei lui Putin s-a intalnit cu antieuropenismul tradițional al extremei-drepte din țările UE.

Mai multe rapoarte apărute în presa letonă, acolo unde aproape necunoscutul partid Centrul Armoniei a ajuns să evolueze suspect de repede și să câștige alegerile parlamentare cu spriji rusesc, Moscova ofera sprijin politic partidelor și organizațiilor prietene din statele UE. Presa letonă a arătat că acest sprijin se traduce exact prin ceea ce Putin interzice în Rusia: ONG-uri care susțin interese rusești în alte state, sprijin pentru organizațiile separatiste și think tank-uri care promoveaza interesele rusești. Aceleași rapoarte din presa letonă arată că Rusia sprijină presa favorabilă Moscovei, fie susținând instituții de presă deja existente, fie participând financiar la crearea lor. Iar aici colosul Gazprom, prin brațul sau din sistemul bancar și mediatic, este vârful de lance.

Presa occidentală a scris, în anii ce au precedat criza economică, despre posibile conexiuni între partidele de extremă-dreapta din statele UE și Rusia. Se vorbea de pe atunci de partide din Ungaria, Bulgaria, Slovacia. Acum legăturile par a fi și mai puternice.

În Bulgaria, partidul naționalist Ataka a susținut și susține puternic acorduri energetice cu Rusia, deși țara depinde în proporție de 90% de gazele ruse. În urmă cu o săptămână, Ataka a susținut modificări legislative profunde, astfel încât Bulgaria să poata participa în continuare la constructia gazoductului ruso-italian South Stream, fentând legislația europeană. Ca si Jobbik în Ungaria, Ataka susține că Bulgaria ar trebui să se orienteze către piețele extracomunitare, către Rusia, Libia sau Irak.

Potrivit unui studiu ce poate fi gasit aici, marea majoritate a partidelor de extremă-dreapta din UE au o pozitie favorabilă Rusiei, România și Letonia fiind singurele state în care formațiunile naționaliste sunt prin definiție anti-ruse.

Printre extremistii europeni ce sustin pozițiile Rusiei și se bucură, la rândul lor, de susținerea Moscovei se numără cei din Ungaria, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Franța, Italia, Polonia, Cehia, Marea Britanie.

Cum intenția de vot a europenilor la alegerile din 25 mai se îndreaptă mai mult ca niciodata către formațiunile naționaliste eurosceptice, se așteaptă ca vocea acestora să fie mult mai puternică în noul Parlament European, suficient cât, în momente esențiale, aplicarea politicilor menite să reducă dependența UE față de Rusia sau sa apropie UE de SUA să fie tergiversată.

În statele ex-sovietice, influența rusă asupra partidelor extremiste și a presei este mult mai mare. Georgia și Republica Moldova (cu provinciile separatiste Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria) cunosc cel mai bine această realitate. În Republica Moldova, doctrina ”moldovenismului” a fost promovată copios în timpul regimului Voronin, atunci când agentia de stiri Moldpres prezenta o hartă a republicii ce includea și Moldova din dreapta Prutului si când înalt reprezentant al UE la Chișinău era ungurul Kalman Mizsei.

Călin MarchieviciPublicat Luni, 14 aprilie 2014
7507
 | 60
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
lica ardeleanul
0
sunt ardelean maramuresan din tata-n fiu.pe mine m-a intrebat cineva de unde am rasarit aici?noi romanii de unde am aparut in Ardeal?absurd sa vina niste nebuni de unguri sa ma scoata afara din casa mea!ar trebui respectate si aplicate legile tarii.cei care incearca sa ne dezbine ar trebui sa zaca in puscarii!imi povestea bunicul meu la ce umilinte si batai era supus pe vremea ungurilor cand a fost dus la mine de carbuni !am vazut cu ochii mei buletinul bunicului unde i-au schimbat numele romanesc in nume unguresc!acele vremuri par sa se intoarca... am sa imi apar demnitatea de roman,am sa imi apar bucatica de pamant mostenita de la bunicii mei cu pretul vietii. bucatica de pamant pe care bunicul meu a trudit sa creasca 3 copii,a fost si v-a ramane PAMANT ROMANESC!!!
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
@ nr. 13 Dezinformare
+8
Eu vrei sa spun la tine în limba lui Petofi: Te rohadt geci, van neked anyukád? Akkor baszd szájba a vén kurvát és húzz a büdös picsájába! Ca sa nu obositi cu traducerea pe Google este o intrebare daca acel prostovan- balfász no. 13 are mamica si ceva sugestie despre o anumita manevra orala de incest la ea. Cu respect pentru romani, Bardoczi Csaba
Publicat Marţi, 15 aprilie 2014
+Răspunde
Dezinformare,....
-13
Nu e vorba de finantare ci doar de buna vecinatate. Un roman ticalos nu poate intelege. Dar daca e prost atunci trebuie sa stie ca prostia costa.
Publicat Marţi, 15 aprilie 2014
+Răspunde
eueueu
+2
iar sa moara capra vecinului? ce treaba avem noi cu ungurii? lasa-i domle sa face ce politica vor ei prorusa pro ce vor ei intrebare e noi ce politica facem ?\
Publicat Marţi, 15 aprilie 2014
+Răspunde
Cititor
+6
Greu de inteles aceasta insailare de stiri si speculatii neacoperite, de genul "extremistii europeni sunt sprijiniti de Rusia", care ar fi, dupa opinia autorului, mama tuturor relelor. Dl. Marchevici nu trage concluzii, insinueaza, nu informeaza, bate apropouri. Orice cititor de presa stie ca Rusia, ca si SUA, isi apara interesele, iar Moscova o face acum exact cu metodele inventate de americani. Care e problema? Cat despre curentul filorus ce se intareste in UE, dar si in alte parti, subiectzul poate fi vazut si ca esecul baladelor yankee si bruxelleze despre libertate, democratie, prosperitate, egalitate in drepturi, etc, etc, etc, adica toata varza tocata servita celor mai saraci pe post de caviar. UE va cadea datorita propriilor slabiciuni si minciuni, nu Rusiei, iar America isi va vedea influenta scazuta pentru ca a ajuns la fundul sacului, si democratia de export costa al naibii de mult. Restul sunt barbi, numai bune de pus credulilor sau slugilor ca cele de la Bucuresti.
Publicat Marţi, 15 aprilie 2014
+Răspunde
marius
+12
Nu numai Vona ci si premierul ORBAN fac politica pro-rusa.De fapt ei fac politica neohortysta, visand la planurile lui Horty-nebunul,care SE CREDEA stapan peste ia,Voivodina,etc.Politica ratatilor unguri ramane neschimbata in istorie;esecuri continue.Minte de ratati !
Publicat Marţi, 15 aprilie 2014
+Răspunde
HAISICTIRVOLODEA
+4
Incercati sa faceti DEOSEBIRE intre : PATRIOTISM NATIONALISM EXTREMISM si mai ales luati in considerare TRADAREA NATIONALA ... la asta asistam in actualele colonii UE si AMERICANE ! Guverne MARIONETA cu INDIVIZI SANTAJATI SI CORUPTI care sint plantati in posturi decizionale cheie ! Astia trebuiesc STIRPITI !
Publicat Marţi, 15 aprilie 2014
+Răspunde
aurora INDEED
-2
aceeasi placa cu santuri tocite; sa te indatorezi la FMI si UE se paote, este nromal, sa te indatorezi la Rusia meste o grozavie.UR si FMI nu dau nimic, doar jefuiesc, Rusia are mereu ceva de oferit.Eu ii ascult pe ambii,si pe Vona si pe Sidervo, cac cunosc ambele limbi, si nu-mi fqace impresia ca vorbesc aiurea. Sigur ca mai e jocul de scena, in care Volen Siderov e maestru dar asta-i politica, un teatru.Interesul statelor mici este sa fie sprijinte ci nu spoliate.Cei care inteleg asta se indreapta spre formatiunile nationaliste.Tot mai multi, spre nefericirea po *editat* rilor.
Publicat Marţi, 15 aprilie 2014
+Răspunde
escu
+11
Nu trebuie să ne surprindă prea tare. Ungaria întotdeauna așa a jucat. Pe o parte au construit o anumită imagine în Occident cu ajutorul diasporei (jos pălăria, aceasta a știut cum să-și ajute patria mamă, nu ca ai noștri românași, care mai întâi au trădat, apoi au înjurat și cerut sancțiuni pentru România), iar din interior au cultivat relații foarte bune cu Rusia. așa cum le=a cerut interesul național. Să nu uităm că în timpul comunismului și mai ales în cadrul Tratatului de la Varșovia ei au fost tot timpul în opoziție cu noi, fiind cei mai aprigi susținători a programelor emanate de la Moskova. Acum de ce nu ar fi la fel? Pe de o parte se aliază cu occidentalii, iar pe de alta dezvoltă relațiile cu rușii, și nimeni nu se supără sau să-i tragă de urechi. Barosso și alți trepăduși europeni nici nu îndrăznesc să le zică ceva, sau să le dea lista cu pretenții. De ce? Pentru că la ei nimeni nu merge cu jalba în proțap la Înalta Poartă, cunosc bine interesul național, naționalismul fiindu- le călăuză.
Publicat Marţi, 15 aprilie 2014
+Răspunde
Canadian
+11
Politica anti-romaneasca a Rusiei si Ungariei nu are de ce sa ne mire; mai de mirare este cat de rezervate sunt Statele Unite si UE, "cainii de paza ai democratiei" care tac chitic cand un partid extremist este la 20% in parlamentul unei tari "democratice". Cum de Ungaria nu e boicotata ca Austria mai acum cativa ani? Mai mult, si Basescu si Ponta (indeplinind amandoi dispozitiile de la Washington), favorizeaza toate demersurile partidelor maghiare din Romania. Deci, americanii folosesc aceeasi politica fata de noi ca si fosta URSS: faceti cum va spunem, ca e Transilvania in joc!
Publicat Marţi, 15 aprilie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017