×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 14:34
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Se pot cumpăra persoane, infrastructură vitală sau instituţii ale statului
SUA: România trebuie să reziste oligarhilor care pot obţine controlul asupra statului

Întrebat dacă secretarul de stat John Kerry se referea şi la România atunci când a vorbit, recent, despre oligarhii care cumpără politicieni şi instituţii media în Europa Centrală şi de Est, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a precizat că ţările cu instituţii slabe şi fără o justiţie complet independentă sunt "vulnerabile" la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina.

Hoyt Yee, adjunctul Victoriei Nuland (nimeni alta decât cea care l-a înlocuit pe Philip Gordon, oficialul SUA după a cărui vizită Curtea Constituţională a dat verdictul final in cazul referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu), a avut, marţi, o întâlnire la ambasada SUA din Bucureşti, cu lideri ai partidelor politice din România.

În cadrul unui interviu pentru MEDIAFAX, oficialul american a subliniat că este important ca "ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului".

"Credem cu tărie că lucrând împreună, UE şi SUA, SUA şi România, putem să întărim instituţiile şi să prevenim acest tip de corupţie, de crimă organizată, acest tip de influenţă asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem în Ucraina", a mai spus Hoyt Yee.

Declaraţia făcută de mâna dreapta a Victoriei Nuland a venit la câteva ore după ce ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, asculta declaraţiile cu pricina ale secretarului de Stat John Kerry, oficialul roman participând la Washington la conferinţa Toward a Europe Whole and Free.

"Secretarul de Stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe ţări din Europa, nu numai din Europa Centrală, ci şi din Balcani, ţări care au instituţii slabe, care au un stat de drept slab, care au instituţii juridice care nu sunt complet independente, care au instituţii media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a menţionat aceste instituţii este acela că secretarul de Stat, Guvernul SUA consideră că ţările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina", a declarat Hoyt Yee.

Declaraţiile lui Hoyt Yee, adjunctul Victoriei Nuland sunt ultimele dintr-un şir impresionant de remarci destul de dure ale oficialilor SUA privind lupta anticorupţie din România şi Estul Europei, in general.

S-a început cu vizita din ianuarie a Victoriei Nuland la Bucureşti, atunci când a vorbit despre independenţa justiţiei şi libertatea presei din România. Se întâmpla în contextul modificărilor rapide aduse în Parlament Codului Penal şi al discuţiilor privind legea amnistiei. “Așa cum mass-media liberă e fundamentală, așa și justiția independentă e esențială pentru o democrație. E îngrijorător când sunt atacuri la independența justiției, când politicieni din orice partid decid să provoace independența justiției. E ceva ce noi urmărim în toate țările, iar cetățenii României au luptat enorm pentru o justiție independentă. Le cer tuturor politicienilor să lupte pentru a ține justiția departe de influența politică”, a declarat atunci Victoria Nuland.

A urmat apoi intervenţia secretarului de Stat Kerry, la Conferinta de Securitate de la Munchen, în februarie. Kerry arăta atunci că există o tendinţă în guvernele din Estul Europei de a “călca în picioare dorinţele” populaţiei, iar ca acest lucru se întâmplă din cauza “intereselor oligarhilor, care folosesc banii pentru a înăbuşi opoziţia politică şi nemulţumirile oamenilor, pentru a cumpăra politicieni şi presa si pentru a slăbi independenţa justiţiei şi drepturile ONG-urilor.”

A urmat apoi discursul Victoriei Nuland în faţa Congresului SUA, la inceputul acestei luni, când a precizat ca SUA se vor concentra pe lupta împotriva coruptiei în Europa Centrală şi de Est, pentru a ajuta ţările din regiune să aibă guverne curate, presă independentă şi o societate civilă puternică. Este un plan al SUA care vine odată cu suplimentarea trupelor şi a tehnicii militare americane din aceste state, la graniţa estică a NATO.

În cele din urmă, a venit vizita de pe 29 aprilie a adjunctului Victoriei Nuland şi întâlnirea sa la Ambasada SUA cu liderii partidelor politice din România.

Publicat Miercuri, 30 aprilie 2014
4965
 | 41
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
gg
+1
Relatile diplomatice ale Romaniei cu SUA suntcam asa: de partea Romanei la nivel de pM si ministri iar de partea SUA la nvel de adjunctul adjunctului adjunctului adjunctului Secretarului de Stat. In schimb, ministrul de externe Corlatean cere permanent trupe americane de ocupatie. Sa zis cu suveranitatea Romaniei, este evident.
Publicat Vineri, 02 mai 2014
+Răspunde
TOT EL
+6
Mr. Yee, ati uitat sa ii pomeniti pe "investitorii" de la Gabriel Resources. N-ati avea amabilitatea sa transmiteti D.N.A.(nu confundati cu chestia aia genetica...) o "RECOMANDARE" sa studieze cum au obtinut prin RMGC tot ce au obtinut pana in prezent? Good luck!
Publicat Joi, 01 mai 2014
+Răspunde
Cogito...
+8
Deci ajutorul băgătorului de seama, a venit in colonie si a început sa împartă biluțe colorate ! Interesant este ca EI, LICURICII "democrați" hotărăsc cine este oligarh de omenie si cine este de al rău... Halal tara, halal mândrie , halal patriotism... PS Normal, trebuia sa i se tragă un șut in cur si declarat de urgenta "persona non grata " !!! Da´ de cine ???
Publicat Joi, 01 mai 2014
+Răspunde
justinianus
+5
Asiaticul asata ratacit la departamentul de stat a uitat sa mentioneze printre oligarhi si multinationale companiile americane Bechtel si alea cu sisturile, precum si pe compatriotul lui de tara, nu de origine, Soros! Astia sun marii mani *editat* tori a asa ziselor state-colonii, mai mult teritorii de peste mari!! cel putin,voi astia del Cotidianul, citati corect pe dl Yee, adica se referea la Ucraina, staele estice, inclusiv la Romania! Slusbasii lui Basel se refereau doar la Romania, cu gandul la oligarhii romani, care nu-i avem! In schimb se refereau la trustul de presa Intact! Ba, dar B1tv, ce este, nu tot un trust de presa, construit pe ruinile Bankoop, BRCE, hotelurile Intecontinetal si Lido? Fiti corecti!
Publicat Joi, 01 mai 2014
+Răspunde
corect
-5
În cadrul unui interviu pentru MEDIAFAX, oficialul american a subliniat că este important ca "ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului".
Publicat Joi, 01 mai 2014
+Răspunde
corect
-6
. Întrebat dacă secretarul de stat John Kerry se referea şi la România atunci când a vorbit, recent, despre oligarhii care cumpără politicieni şi instituţii media în Europa Centrală şi de Est, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a precizat că ţările cu instituţii slabe şi fără o justiţie complet independentă sunt "vulnerabile" la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina.
Publicat Joi, 01 mai 2014
+Răspunde
nae girimea
+7
Ba , asta se pare ca nu stie ca noi avem oligarhi buni si oligarhi rai . Aia buni trebuie aparati !
Publicat Joi, 01 mai 2014
+Răspunde
gelu
+14
Mai ramane ca Adjunctul Portarului Ambasadei Americane sa-i cheme la ordin pe sugatorii de licurici ce fac pe politicienii plaiurilor mioritice ca sa se demonstreze cum ca Romania este doar o amarata de colonie bananiera. Suveranitatea si indepedenta Romaniei fiind sti *editat* te in Constitutia tarii doar pentru a-i fraierii pe fraierii care sunt chemati o data la 4 ani ca sa le acorde votul sugatorilor de mari licurici damboviteni.
Publicat Joi, 01 mai 2014
+Răspunde
Ce disperati!
+17
Cred ca nu e departe vremea cand americanii vor jefui si cersetorii sau hotii de buzunare in cautare de profit! Acum incep cu oligarhii, pentru ca tot au americanii bancile lumii pe mana si tiparesc dolari cu nemiluita. Asta nu e coruptie, e doar productie... de bani falsi. Spune cineva care este daoria totala a SUA? De asta cauta ei razboiul cu lumanarea, numai razboiul ii mai scapa de datorii, cu conditia sa fie pe terenul altora, ca si la primele doua mondiale.
Publicat Joi, 01 mai 2014
+Răspunde
Acesta este adevarul !
+2
Romania este macinata de coruptie, acesta este adevarul. Nu are rost sa ne simtim frustrati pentru ca o spun americanii. Bine ca in sfarsit se vorbeste despre acest lucru. Coruptie este peste tot, dar in Romania, Moldova, Ucraina, Rusia s.a., aceasta s-a instalat la nivelele superioare ale statului. Ca urmare, cine vrea pace si vrea sa evite un razboi, trebuie sa starpeasca coruptia, baronii locali si oligarhii. === NU UITATI: primul razboi mondial a izbucnit din cauza intereselor economice, care, prin coruptie puternica au influentat deciziile de stat, inclusiv atentatul de la Sarajevo.
Publicat Miercuri, 30 aprilie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017