×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 16:29
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Udrea, printre posibilii vinovați
Guvernul sesizează procurorii pentru nereguli ale unor primari PDL cu Fondul de Mediu
Foto .ziarulderoman.ro
Foto .ziarulderoman.ro

Corpul de control al primului-ministru a sesizat procurorii cu privire la posibile fapte de natură penală în legătură cu implementarea, în 11 localități, a proiectelor finanțate din bugetul Fondului pentru mediu, în cadrul Programului național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi.

Guvernul a sesizat procurorii acuzând că, în 2009-2012, mai multe administraţii locale, printre care cea PDL din Piatra Neamţ, condusă de Gheorghe Ştefan, şi Corbii Mari, unde primar era Constantin Anghel, au comis nereguli în utilizarea Fondului pentru Mediu pentru proiecte din Programul spaţiilor verzi.

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis duminică, Corpul de control al primului-ministru a efectuat verificări la autorități ale administrației publice locale, pe un eșantion constituit din următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Piatra Neamţ, oraşul Petrila (PDL) şi comuna Ila (Hunedoara, PDL), comunele Dragalina (PSD) şi Ştefan cel Mare (Călăraşi, PSD), comunele Aghireşu (PDL) şi Mihai Viteazu (Cluj, UDMR), comunele Corbii Mari şi Răscăieţi (Dâmboviţa, PDL), comuna Roata de Jos (Giurgiu, PDL) şi comuna Lovrin (Timiş, PDL).

Conform raportului, unele dintre aceste autorităţi au primit bani şi prin Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural, coordonat de Ministerul Dezvoltării, condus atunci de Elena Udrea.

"Având în vedere că, în urma desfășurării acțiunilor de control la cele 11 autorități ale administrației publice locale, în legătură cu implementarea proiectelor finanțate din bugetul Fondului pentru mediu, în cadrul Programului național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități, au rezultat indicii privind acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală (fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, uz de fals, înșelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijență în serviciu, deturnare de fonduri), Corpul de control ai primului — ministru, ca organ cu atribuții de control, a sesizat organele de urmărire penală competente, urmând ca acestea sau, după caz, instanțele de judecată să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției", se arată în raportul Corpul de control al primului-ministru.

Printre neregulile constatate se numără: obținerea finanțării nerambursabile de la bugetul Fondului pentru mediu prin folosirea unor înscrisuri care conțineau date necorespunzătoare adevărului; îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu cu ocazia analizării si evaluării cererilor de finanțare nerambursabilă; neîndeplinirea obligațiilor prevăzute în contractele de finanțare nerambursabilă de către responsabilii legali ai proiectelor; organizarea cu întârziere fată de prevederile contractului de finanțare nerambursabilă a procedurilor de atribuire a contractului de lucrări, cu efecte asupra termenului de valabilitate a contractului; atribuirea ilegală a contractelor de lucrări privind obiectivele de investiții finanțate din bugetul Fondului pentru mediu; subcontractarea lucrărilor de către operatorii economici cărora le-au fost atribuite contractele de lucrări, fără înștiințarea autorităților publice locale; executarea lucrărilor fără emiterea unor autorizații de construire; decontarea nejustificată și nelegală a unor cheltuieli referitoare la lucrări neexecutate; schimbarea, fără drept, a destinației fondurilor publice alocate obiectivului de investiții; disimularea cotei de profit practicate de către executanții lucrărilor aferente obiectivelor de investiții, în scopul decontării profitului din bugetul Fondului pentru mediu, contrar regulilor de acordare a finanțării nerambursabile.

În raport se arată spre exemplu că, în 2009, pentru realizarea de spaţii verzi în municipiul Piatra-Neamţ, Administraţia Fondului pentru Mediu a încadrat proiectul într-o altă categorie decât cea corespunzătoare la analiza cererii de finanţare, având ca efect obţinerea unei finanţări suplimentare de către autoritatea locală, putându-se observa totodată că, iniţial, a fost marcată în formular rubrica care atestă respingerea proiectului, marcare ştearsă ulterior.

Inspectorii concluzionează că, urmare a îndeplinii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, municipiului Piatra Neamţ i-a fost acordată din Fondul de Mediu o finanţare nerambursabilă de 1,8 milioane lei.

În raport se mai arată că reprezentanţii Primăriei Corbii Mari au cerut înscrierea în cartea funciară de date care nu corespund adevărului, ca şi primarul din Aghireşu, care nu a informat despre modificarea amplasamentului terenului. Pentru neîndeplinirea acestei obligaţii de către Primăria Aghireşu, contractul de finanţare nerambursabilă a fost reziliat, iar primăria a fost obligată să restituie banii cu dobândă.

Inspectorii acuză autorităţile locale că au decontat nejustificat cheltuieli, cu păgubirea Fondului de Mediu, în cuantum total de peste 250.000 lei.

Surse din Guvern citate de Mediafax afirmă că unele nereguli ar fi identificate în perioada în care Elena Udrea conducea interimar Ministerul Mediului, instituţie care gestionează Fondul de Mediu.

Udrea, ministru al Dezvoltării în Guvernul PDL, a condus interimar și Ministerul Mediului în noiembrie-decembrie 2009, după ce PSD s-a retras de la guvernare.

UPDATE Udrea a transmis, duminică, o precizare în care susține că niciuna dintre neregulile constatate în nota de informare privind Fondul de Mediu nu a avut loc între noiembrie-decembrie 2009, perioada în care a condus interimar Ministerul Mediului, aşa cum au transmis presei surse din Guvern.

UPDATE Elena Udrea semna alocarea de bani, în perioada interimatului la Ministerul Mediului, pentru amenajarea de parcuri în zona rurală, verificate de Corpul de control al Guvernului şi sesizate la Parchet, fonduri fiind acordate şi pentru comuna Nana, a declarat Victor Ponta duminică seară.

"Întâmplător - chiar a fost o întâmplare - am sesizat Parchetul, pentru că acum am terminat cercetările la Corpul de control, pe utilizarea Fondului de Mediu cu parcurile în zona rurală", a spus Ponta, duminică seara, la România TV, citat de Mediafax.

Întrebat dacă acestea sunt de la Elena Udrea, Ponta a răspuns: "De la doamna Udrea cu semnătura ei, atunci când a fost ministru interimar al Mediului după ce ne-au dat afară".

El a arătat că Udrea, ca ministru interimar al Mediului, a semnat o alocare de fonduri şi pentru comuna Nana.

"A dat banii, că, de făcut, n-a făcut nimic (...) Atenţie! Doamna Udrea nu făcea, doamna Udrea dădea banii (...) Din 3.300 unităţi administrativ-teritoriale din România, fix la Nana a dat doamna Udrea, care a fost ministru la Mediu. Atenţie, n-a fost o periodă lungă, nu ştiu, două luni sau cât a fost ? Octombrie-noiembrie până în decembrie. Eh, fix la Nana a dat. Sigur, e o întâmplare", a spus Ponta, amintind şi de cazul preşedintelui Traian Băsescu privind terenurile din Nana.

Publicat Duminică, 04 mai 2014
4560
 | 38
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
sheron tite'
+2
Romani,se pregateste ceva...Cu pasi marunti,cu scotociri intense,cu tact se pregatesc dosarele SI pentru ciuma pdl-ista iar atacul final va fi DUPA plecarea de la carma a ses.Cu aceleasi unelte folosite de demisul national,ca de,s-au afirmat in lupta anticoruptie si nu mai pot da inapoi !
Publicat Marţi, 06 mai 2014
+Răspunde
Hmmm,.. Primarii,..
+4
"Alesii" astia isi cam fac de cap in majoritatea localitatilor. Ar trebui o lege care sa le caute averile, caci in oricare localitate de te duci, vei auzi si observa despre palatul primarului si al politistului si despre vastele lor proprietati , terenuri luate in ultimii ani. Totusi ,.. nu le pare suspect chiar nimanui ??
Publicat Luni, 05 mai 2014
+Răspunde
duffy
+6
ce valoare are corpul de control al unui primministru care apara hotii.......?
Publicat Duminică, 04 mai 2014
+Răspunde
Walter
-1
@liviu, tu esti habar nu ai pe celume traiesti dar mai si semnalizezi intens. Corpul de control face anchete administrative nu penale. Cum sa recupereze banii? Numai printr-o decizie definitiva a justitiei se pot recupera pagubele si pedepsi vinovatii. Dar ia ghici, ce se intampla la procuratura cu dosarele basistilor?! Ce crezi ca pazeste Kovesi la procuratura, ce crezi ca pazeste L Stanciu la ICCJ?!
Publicat Duminică, 04 mai 2014
+Răspunde
Miscarea pop ulara
-5
Inca un dosar penal ptr Ponta ptr denunt calomnios la adresa Liderilor de Partid. Comntinua Ponta, continua. Fiecare control in care vei constata ca am furat, fiecare denunt impotriva basistilor se transforma in dosar penal ptr tine (ti-a spus-o Udrea, n-ai nicio scuza sa afirmi ca n-ai stiut ce faci) ptr denunt calomnios si chiar "lezmajestate" in cazul D-Lui Basescu. Si stii de ce? Ptr ca "avem cu ce ma", procuratura ancheteaza pe cine ordonam noi sa ancheteze, ICCJ condamna dupa cum ordonam noi sa condamne! Judecatorii care nu dau sentintele cerute de interesele basistilor sunt anchetati si condamnati la puscarie. Noi comandam JUSTITIA ma Ponta.
Publicat Duminică, 04 mai 2014
+Răspunde
fă, psd !
+12
ești de 2,5 ani la conducere și nu ai făcut NIMIC ! te trezești cu minciuni acum, că vin alegerile ! dar de 2,5 ani încoace de ce nu ai prins nici un primar? ce ai făcut până acum, fă, psd !!??
Publicat Duminică, 04 mai 2014
+Răspunde
CHALEX
+7
Ca-n "Telegrame"-le lui Caragiale, Costachel Gudurau zice: "Ba, pe-a *editat* !", la plingerea Baronului de Gorj, Munchaussen-Pontosul.
Publicat Duminică, 04 mai 2014
+Răspunde
liviu
+13
CORP DE CONTROL DE DOI BANI.UNDE ESTE EFICIENTA ACESTOR CONTROALE?CATI BANI AU RECUPERAT?VAI SI AMAR DE CAPUL NOSTRU CU ACEST MIC TITULESCU IN FRUNTE.CHIAR NU-TI CRAPA OBRAZUL,IN CAZ CA-L MAI AI?SA-TI FIE RUSINE PRIM MINISTRULE.?
Publicat Duminică, 04 mai 2014
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE
+14
Cei din UE si Parlamentul European stiu sigur despre toate aceste deturmari de fonduri, pentru ca sint complici si co-beneficiari, dar contribuabilul de rind din Europa oare o stii cum ii sint furati banii ? Tinind seama de complicitatile unei mass media aservite si complice, nu prea cred ...
Publicat Duminică, 04 mai 2014
+Răspunde
radu
+24
Asta cu sesizarile pare o poveste acceptata de ambele parti, dupa modelul noi ne facem ca...Sunt bine mersi, ambele parti profita electoral din plin, se prefac pentru noi si isi arunca zoaie pentru ca sa ne prosteasca....
Publicat Duminică, 04 mai 2014
+Răspunde
Recomandate
Paul Stănescu, o nouă vulnerabilitate pentru PSD
Publicat acum 23 ore şi 34 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 21 ore şi 15 minute
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 23 ore şi 49 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 38 minute