×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:22
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Din referatul procurorilor în cazul arestării vicepreşedintelui ANRE
DNA: Se are în vedere favorizarea Enel la privatizarea Nuclearelectrica

Oficiali români implicați în privatizarea SC Electrica SA au în vedere, în schimbul unor sume de bani, favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a SC Nuclearelectrica SA, unitățile 3 și 4, susțin procurorii DNA în referatul prin care au solicitat Tribunalului București arestarea preventivă a vicepreședintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, și a unui director Enel, Florin Gugu.

"De asemenea, reprezentanți de la nivelul conducerii instituțiilor implicate în privatizarea Electrica au în vedere favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a Nuclearelectrica, unitățile 3 și 4, în schimbul unor sume de bani", se arată în referatul DNA, citat de Agerpres.

Procurorii notează că, în cadrul procesului de privatizare a Electrica, pachetele majoritare de acțiuni a fost preluat de către grupul italian Enel S.p.A. pentru SC Electrica Banat SA, SC Ene Muntenia Sud SA și SC Enel Dobrogea SA.

DNA arată că, pentru Enel Dobrogea și Banat nu a fost stipulat niciun angajament de investiții, iar pentru Enel Muntenia Sud nu au fost respectate obligațiile de investiții, "cu acordul tacit al autorităților române din cadrul ANRE, investițiile parțiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare și control din partea reprezentanților ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control și recepție".

Neasumarea obligațiilor de investiții a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi.

Potrivit DNA, prin intermediul SC Enel Servicii Comune SA, partea italiană acoperă participația proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de Enel.

"Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din țară a sumelor de bani obținute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani direcționate către Enel Investment Holding BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam — Olanda, aflată în Grupul Enel, sumele de bani revenind în țară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligațiilor de investiții angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participația ca obligație de investiție din partea acționarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacționar este statul român, respectiv Enel Muntenia Sud, fără a putea fi cuantificată ca participație proprie a părții italiene", declară DNA.

Procurorii DNA l-au reținut joi pe Claudiu Dumbrăveanu pentru luare de mită și pe Florin Gugu, director Enel, pentru dare de mită. În același dosar a fost reținut și Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, în 2013, Dumbrăveanu, vicepreședinte ANRE și membru al Comitetului de reglementare, a pretins și a obținut de la Gugu, în baza unei înțelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru. "Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuție lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 și 3 octombrie 2013 a unor intervenții, în virtutea funcției, pentru avantajarea intereselor Enel, și anume: micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la—6% la—1,3%, majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50% și informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control", se arată într-un comunicat al DNA.

Publicat Marţi, 10 iunie 2014
674
 | 0
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017