×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 16:30
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Altă perspectivă asupra unei privatizări contestate
Vânzarea Electrica sărăceşte România cu 17,4 miliarde euro

Vânzarea pe Bursă a 51% din acţiunile Electrica cu doar 450 milioane euro este prezentată în mass-media ca o mare reuşită şi un progres pentru poporul român... În fapt lucrurile stau exact invers!

Este vorba despre distrugerea României prin cedarea ultimelor companii profitabile în mâna altor popoare. România va fi mult mai săracă după această cedare a Electrica S.A. pentru alte popoare! Este un mare regres economic! Nu un succes - aşa cum o prezintă echipa Ponta.

Săptămâna trecută am aflat cum că fondurile americane caută să cumpere toate acţiunile Romgaz de pe Bursă. Acum 6 luni, dl. Ponta a vândut pe Bursa 15% din acţiunile Romgaz, tot pentru bani foarte puţini. Acum Fondurile Americane vor să cumpere aceste 15% acţiuni la Romgaz, vândute de dl. Ponta.

Rezulta că, după ce se va vinde pe Bursă 51% din Electrica, fondurile străine vor cumpăra toate aceste acţiuni şi astfel vor fi majoritari, urmând a prelua conducerea Electrica.

Dl. Ministru Nicolescu a anunţat că se vinde doar partea de colectare a banilor de la clienţi din cadrul Electrica, nu şi reţeaua Electrica. Dumnealui afirmă cum că reţeaua Electrica va rămâne a României. Nici vorbă de aşa ceva! Reţeaua Electrica se vinde acum şi deci nu va mai aparţine României! Cum îşi permite un ministru să ducă în eroare un popor?

Calculul precis al reţelei Electrica:

Electrica deţine 53.000 km de reţea electrică de medie tensiune x 10 stâlpi / km = 530.000 stâlpi x 1.500 euro / stâlp = 795 milioane euro doar valoarea stâlpilor + conductoarele electrice = 1,05 miliarde euro + TVA. Asta doar valoarea liniilor de medie tensiune.

Electrica deţine 12.600 km linii de înaltă tensiune x 4 stâlpi / km = 50.400 stâlpi x 50.000 euro / stâlp = 2,52 miliarde euro + valoarea conductoarelor = 3,35 miliarde euro + TVA.

Electrica deţine la reţeaua de joasă tensiune 134.834 km reţea electrică x 30 stâlpi / km x 1.000 euro / stâlp = 4,045 miliarde euro + valoarea conductoarelor = 5,38 miliarde euro + TVA.

Staţiile de transformare de pe 110 kV/ medie tensiune sunt aprox. 20 în fiecare judeţ. Preţ 4 milioane euro / staţie + TVA = 80 milioane euro + TVA pentru un judeţ.

Posturi de transformare de pe medie tensiune / joasa tensiune sunt aprox. 2.500 buc. / fiecare judeţ x 15.000 euro / post = 37,5 milioane euro + TVA pe un judeţ.

Electrica deţine echipamente SCADA în valoare de 20 milioane euro + TVA.

Reţeaua Transilvania Nord are 6 judeţe. Reţeaua Transilvania Sud are 6 judeţe. Reţeaua Muntenia Nord are 6 judeţe.

Deci acum Electrica mai are doar 3 sucursale cu un total de 18 judeţe - dl. Ponta vrea să le “mărite” pe nimic.

Călin Popescu Tăriceanu în 2006 a “vândut” tot pe bani de nimic celelalte 5 sucursale ale Electrica: cehilor CEZ, italienilor Enel şi nemţilor E.ON... Banii intră-n buzunarele altor popoare. Acum să dăm pe nimic şi aceste 3 sucursale Electrica? Nu!

Electrica este o companie strategică! Nu este voie să se înstrăineze! De ce să ne factureze miliardarii lumii energia electrică? Dacă vor mări preţul, iar? Boc zicea că nu poate cere OMV să micşoreze preţul benzinei, pentru că e companie privată, Petromul. În 2004, când Guvernul Năstase a cadorisit OMV cu enorma companie Petrom, preţul benzinei era de 1,4 lei /litru. Acum preţul este de 6,3 lei. Năstase cu Dan Ioan Popescu au prezentat toate privatizările ca fiind ceva extrem de “benefic pentru România”. Aşa s-a ajuns la 5 milioane de şomeri rezultaţi în urma acelor privatizări + demolarea uzinelor.

Un alt aspect important este faptul că energia electrică se transmite până la client prin reţeaua Electrica - care a fost realizată de români în 100 de ani... de ce să ne factureze nouă capitaliştii energia electrică? Ei vor scoate banii din ţară prin lucrări de mentenanţă şi consultanţă, aşa cum se întâmplă acum cu celelalte 5 sucursale pe care Tăriceanu le-a dăruit pe nimic cehilor, italienilor şi nemţilor.

Total valoare Electrica: 11,9 miliarde euro + TVA - fără sedii. Adăugând şi sediile, valoarea este de minimum 14 miliarde euro + TVA = 17,4 miliarde euro. 51% ar însemna 8,85 miliarde euro. Ponta vinde pentru 450 de milioane de euro.

Valoarea Electrica este de 14 miliarde euro + TVA = 17,4 miliarde euro.

Adică Ponta vinde cu 450 milioane euro începând de azi - 51% din cele 3 sucursale ale Electrica care valorează 8,85 miliarde euro. Dar valoarea integrală a Electrica este de 17,4 miliarde euro. Cu atât ar trebui să fie vândută - pentru că cei ce vor prelua 51% vor face majorare fictivă de capital social şi astfel vor ajunge din 51% acţiuni, la 100% - ca în cazul austriecilor Erste cu preluarea a 65% din BCR în 2006. În 2008 au ajuns la 85% din BCR - fără a plăti un leu României -, au făcut o majorare fictivă de capital.

Reţeaua Electrica valorează mai mult de 17,4 miliarde euro deoarece: Electrica este căpuşată prin “clienţi preferenţiali”...

Expertul ce mi-a făcut acest calcul - cu valoarea reţelelor - mi-a explicat ce înseamna “clienţi preferenţiali”. Electrica pierde peste 1 miliard Euro /an pentru că nu mai are nici un mare consumator. Toţi marii consumatori au fost trecuţi în ultimii 8 ani pentru alimentare cu energie electrică - la firme căpuşă numite “clienţi preferenţiali”, adică firmele căpuşă plătesc Electricii doar o sumă minusculă pentru “închiriere reţea” iar energia Electrica o vinde direct firma căpuşă de la Hidroelectrica către marele consumator!

Ex.: jud Bihor = marii consumatori sunt: enorma Schelă de Petrol Suplacu de Barcău, Holchim Aleşd şi fabricile fraţilor Micula din zona Beiuş. Toţi 3 cumpără energia electrică de la o firmă intermediară.

Ei nu cumpără direct de la Electrica.

Electrica a avut pe 2013 un profit extrem de mic = 175 milioane euro. Dacă “s-ar elimina” firmele căpuşă de la consumatorii mari, ar fi un profit anual de 1,5 miliarde euro! În plus, Electrica face anual investiţii de 200 milioane euro prin firme “prietene” de reparaţii reţele - unde preţurile sunt mărite enorm, iată că o mână de fier, care să taie aceste furturi, ar aduce profitul Electrica la minimum 1,5 miliarde euro /an. Deci reţeaua are un potenţial imens. Cum să dai pe nimic o aşa reţea valoroasă? Este posibil ca un guvern vremelnic să înstrăineze o aşa reţea... capitaliştilor?

Şi dacă rămâne aşa, a României, cu aceste căpuşări, tot este bine, pentru că firmele căpuşă sunt toate ale românilor; dar dacă se dă reţeaua altor popoare, banii cu toţii vor ajunge în alte ţări.

Ex.: ieri s-a anunţat că Romtelecom - recent preluat de Deutsche Telekom - a anulat toate contractele de instalări echipamente şi mentenanţă cu firme româneşti şi a încheiat un singur contract cu Ericsson pentru toate lucrările. Asta înseamnă că toţi banii pentru lucrări Romtelecom vor merge în Suedia.

Alt exemplu: italienii de la Enel, după ce au primit cadou de la Tăriceanu în 2006 regiunea Banat, au schimbat mai multe tipuri de echipamente aproape noi din cadrul reţelei cu echipamente vechi din 1991 aduse din Italia prin firmele căpuşă ale ENEL - la preţuri enorme.

Ponta se laudă că va vinde în toamnă toate hidrocentralele + Portul Constanţa. Ăsta e premier? Ţara are bani, de ce nu îi aduce la buget, ci trebuie să împrumute aiurea ţara din FMI şi din alte bănci? Iar FMI cere să vindem totul. Un premier gen Viktor Orban nu împrumută bani şi nu vinde ţara, ci aduce bani la buget. Orban a naţionalizat de la E.ON Germania toată reţeaua de gaz şi electricitate, desi d-na Merkel a făcut foarte mare scandal. Dl. Ponta lucrează exact invers interesului naţional. “Mărita” pe nimic valoroasa reţea Electrica! De ce poporul nu reacţionează? În caz de război dacă noul proprietar va opri furnizarea cu energie electrică în toată ţara? Dl. Ponta ar trebui să naţionalizeze şi celelalte 5 sucursale Electrica “dăruite” în 2006 firmelor E.ON, ENEL şi CEZ deoarece nu au investit nici un leu în reţeaua Electrica, deşi era menţionat în Contractul de privatizare.

Prof. univ. dr. Mihai Drecin

Publicat Luni, 16 iunie 2014
10415
 | 37
 | 18
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
cititor
0
inainte de privatizare sau cum ii zice vanzare se face o evaluare a valorii/reevaluare si apoi se vinde la valoarea reala.Dar cand nu ai bani nici pentru hartie ig. vinzi repede, pe orice, asta in viata reala.Cand ajungi mai sus uiti in care viata esti, sigur in una paralela.
Publicat Miercuri, 18 iunie 2014
+Răspunde
cititor
0
de la privatizarea pe 1 dolar a unui fost se trece la un altfel de privatizare "zero barat"
Publicat Miercuri, 18 iunie 2014
+Răspunde
Cartianu
+2
Este un blestem al poporului roman sa ajunga la conducerea tarii numai tradatori ai interesului national. In mod cert acest popor este blestemat sa dispara. In loc sa ia masuri pentru consolidarea si eficientizarea obiectivelor economice ce au mai ramas in posesia poporului roman acesti tradatori dau la straini pe preturi derizorii toata avutaia tarii. Este curios ca nu se constituie o forta care sa mai apere aceasta avutie si sa ceara poporului sa se organizeze pentru a-si apara existenta.
Publicat Miercuri, 18 iunie 2014
+Răspunde
vio
+3
Pentru cetatenii romani din cele 3 sucursale care furau energie electrica vor veni zile grele.
Publicat Miercuri, 18 iunie 2014
+Răspunde
maris
+8
Nu-l opreste nimeni pe acest marioneta de prim-ministru ? Voi baronii hotiei,nu vedeti ca nu intelege economia ;promite si nu face nimic? Ajungem chiriasi in propria tara ? Cu ce drept ?.De nulitati cu aere de ,,cetateni ieropeni" marca ponta,ne-am scarbit !
Publicat Marţi, 17 iunie 2014
+Răspunde
mihai
-13
Continutul artcolului este atat de imprecis, incat chiar nu poate inspira incredere unui cititor cat de cat exigent. Ca sa nu mai vorbesc de patetismul penibil al formularilor. Printre altele, acuzatia repetata ca Romania cedeaza "altor popoare" un patrimoniu material valoros il face pe autor suspect de gongorism, inainte de orice. Am citit atent articolul, tocmai pentru a prinde un capat de fir real, in sustinerea acuzatiilor, insa nu am gasit decat acuzatii argumentate cu alte acuzatii: pacea si prosperitatea intre popoare. Am citit cat am putut de atent si prospectul ofertei publice, insa lipsa mea de pregatire economica si juridica nu mi-au permis sa inteleg mare lucru privind infrastructura "cedata" sau "concesionata" prin privatizare. Posibil ca oferta publica sa fie grav defavorabila Romaniei (exista si o gramada de precedente in materie) insa cu analize ca cea scrisa in articolul de fata, chiar ca nu veti face nimic altceva decat sa umpleti de lehamite cititorii.
Publicat Marţi, 17 iunie 2014
+Răspunde
marin @ mihai
+1
Mihai, pacat ca te-ai nascut. Prostia nu doare, dar face prapad. Daca nu intelegi nu vorbi, este mai bine sa taci.
Publicat Vineri, 20 iunie 2014
+Răspunde
8%din petrom urgent direct salariat
+10
Ce trebuia sa vinda de zece ani,anume 8% din petrom direct si individual salariatilor angajati la data privatizarii,maimutzoiul asta de tonta nu vrea sa vanda,ca deh e pe mana cu nicolaescu-omv(zis redeventza ZERO).N-are nevoie bugetu' lu' madam usturoi de cca 240.000.000 EURO,sau e mai bine sa pape statul dividendele aferente pe ultimii zece ani furandu-le practic de la sal;ariatii care n-au putut sa-si cumpere actiunile la care aveau dreptul,doar la bcr s-au putut vinde chiar anainte de privatizare cca 10% actiuni direct salariatilor, ca deh erea florin georgescu p'acolo.ICCJ a respins hotarirea Curtii de Apel Pitesti care obliga guvernul boc(base) sa vinda urgent 8% din petrom direct salariatilor,pe motiv ca s-a amestecat Puterea Judecatoreasca in Puterea ? dar ca a furat statul hot dividendele aferente celor 8%? nu se intreaba DNA-ul?,nu se autosesizeaza madam KOVESI sau sa "covasit" chestiunea si tre sa cada multe capete?Un rol major in incrancenarea cu care guvernele refuza sa vinda ce trebuie prin LEGE este plantarea papagalului de min.omv in guv,sanchi la energie,asta voind doar sa traga spre omv eventualele actiuni,anume sa le fie cesionate lor de salariatii care au datorii(intoarceri de executare) la omv-petrom iar cei care nu vor si ipotetic le cumpara si nu vor sa li le vinda ,omv-ul sa faca o majorare de capital,sanchi tocmai ca sa le diminueze valoarea la jumatate in cazul in care noii actionari-salariatii nu pot sa vina cu sumele aferente majorarii de capital.Astea sunt obiectivele reale ale omv in RO dupa distrugerea industriei chimice si petrochimice la ARPECHIM(BITUM,Benzina & motorina 10ppm,Alcool lene,Pacura cu S
Publicat Marţi, 17 iunie 2014
+Răspunde
SOBOLANU
+12
FELICITARI DOMNULE PROFESOR SE VEDE CA ESTE ARTICOL SCRIS DE UN PROFESIONIST IN MATERIE !!!!! APROPO AM AUZIT CA SINISTRUL STALINIST PONTA SCOATE LA VANZARE PE BURSA SI TOATE LOCATIILE WC-URILOR PUBLICE SI S A ANUNTAT DEJA UN CASTIGATOR PARCA DIN SOMALIA PRET DE VAZARE =1 EURO DACA LE IA SI PE CELE DE LA PALATUL VICTORIA BONUS 2 BANANE !!!!!
Publicat Marţi, 17 iunie 2014
+Răspunde
jupuitu
-9
da profesore...eu zic s-o dea la Partidul Comunist....baaa, ej nebun?...tu mananci cabluri?
Publicat Marţi, 17 iunie 2014
+Răspunde
loboda
+11
Energia electrica nu este strategica? Devenim independenti enegetic? A fost cumparata de un ,,offshor,, cu un capital inregistrat de 100 $? Are avizul csat? Cine raspunde la aceste intrebari? Poporul care este proprietarul de fapt sau statul(guvernul) care este administrator vremelnic ?
Publicat Marţi, 17 iunie 2014
+Răspunde
Recomandate
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 23 ore şi 50 minute
Paul Stănescu, o nouă vulnerabilitate pentru PSD
Publicat acum 23 ore şi 35 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 21 ore şi 16 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 39 minute