×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 17:55
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Sfârşitul României moderne
Petru Romoşan
Petru Romoşan

Statul român „democratic” se mai ţine într-un fir de aţă. „Firul de aţă” nu e nici NATO şi nici UE, cum ne tot procitesc „bursierii”, oengiştii, „acoperiţii” diverselor puteri străine toleraţi de atâţia ani din interese inavuabile, din trădare groasă, din slăbiciune şi din prostie, dintr-un eşec istoric. Firul de aţă care mai ţine încă legată la un loc România este brâul Munţilor Carpaţi, care-i încurcă încă, militar şi strategic, şi pe unii, şi pe alţii, şi pe ceilalţi. Codru-i încă frate cu românul. Dar, deşi munţii noştri aur poartă, e bine ştiut că noi cerşim din poartă-n poartă.

Frumoasa idee poetică „România”, născută în capul marelui romantic care a fost Nicolae Bălcescu, e pe cale să-şi dea obştescul sfârşit. Vi-l mai amintiţi pe Bălcescu (probabil, împreună cu prietenul său Alecu Russo), cel din „Cântarea României”? Iată-l:

„3. Care e mai mândră decât tine între toate ţările semănate de Domnul pe pământ? care alta se împodobeşte în zilele de vară cu flori mai frumoase, cu grâne mai bogate?

4. Verzi sunt dealurile tale, frumoase pădurile şi dumbrăvile spânzurate de coastele dealurilor, limpede şi senin cerul tău; munţii se înalţă trufaşi în văzduh ; râurile, ca brâie pestriţe, ocolesc câmpurile; nopţile tale încântă auzul, ziua farmecă văzutul... Pentru ce zâmbetul tău e aşa de amar, mândra mea ţară?...

5. Pe câmpiile Tenechiei răsărit-au florile?... Nu au răsărit florile, sunt turmele multe şi frumoase ce pasc văile tale ; soarele înrodeşte brazda ; mâna Domnului te-a bucurat cu bunuri felurite, cu pomete şi cu flori, cu avuţie şi cu frumuseţe... Pentru ce gemi şi ţipi, ţară bogată?...

6.Dunărea bătrână, biruită de părinţii tăi, îţi sărută poala şi îţi aduce avuţii din ţinuturile de unde soarele răsare şi de unde soarele apune ; vulturul din văzduh caută la tine ca la pământul său de naştere ; râurile cele frumoase şi spumegoase, pâraiele cele repezi şi sălbatice caută neîncetat lauda ta... O, ţară falnică ca nici una, pentru ce faţa ţi-e îmbrobodită?

7. Nu eşti frumoasă, nu eşti înavuţită?.. N-ai feciori mulţi care te iubesc? N-ai cartea de vitejie a trecutului şi viitorul înaintea ta... pentru ce curg lacrimile tale?...”

Ne este prea puţin cunoscută viaţa înaintaşilor noştri daci, deşi mulţi dintre noi am vrea să ştim mai multe despre ei. Până mai ieri ne era greu de înţeles dezastrul fanariot, mizeria adâncă şi generală în care s-au scufundat teritoriile româneşti sub domniile fanariote. Întreg secolul al XVIII-lea nu a lăsat aproape deloc, oricât ne-am zbate să demonstrăm contrariul, urme de cultură laică apte de a fi comparate cu cele din Europa de Vest. Şi, cu excepţia nenorociţilor domnitori trimişi de la Stambul şi a câtorva nume de generali măcelari ai acestora, nu ne-au rămas din anii fanarioţi nume de oameni de ispravă. Cum au putut cădea teritoriile româneşti într-o asemenea gaură neagră a istoriei? Iată că numai după 25 de ani de tranziţie, de la comunism şi ocupaţie sovietică (rusească) la haosul democratic de inspiraţie occidentală, începem să înţelegem prin experienţă directă, pe pielea noastră, secolul fanariot românesc.

Bătălia pentru bastonul prezidenţial şi pentru scaunul de la Cotroceni, pentru Marele Caşcaval, scoate la suprafaţă tot putregaiul fosforescent al ultimilor 25 de ani, un sfert de secol. Închinaţi de diverse obedienţe, păpuşi găunoase manipulate de sforari necunoscuţi, bine ascunşi, puşcăriabili de diverse grade, tâmpiţi dar foarte obraznici se înghesuie să-i bage în seamă poporul nefericit, greu încercat, de la care aşteaptă votul „democratic”, dar, mai ales, să-i bage în seamă Sforarul Principal. Pentru că de el depinde totul. Şi, deşi nu este necunoscut, el nu poate fi numit. Cei mai gălăgioşi sunt spălătorii de cadavre politice de pe multiplele televiziuni anume fabricate pentru a ameţi şi prosti bietul popor. Aceleaşi maimuţe se mută de pe un canal pe altul, de la un partid la altul, şi sunt cu atât mai agresive cu cât sunt mai bine tocmite şi mai lipsite de vreo judecată personală.

Zilele trecute, prim-ministrul britanic David Cameron, în urma studiului elaborat de o comisie a Parlamentului britanic, a atras atenţia că ţările membre NATO vecine cu Rusia nu sunt la adăpost de un atac din partea Rusiei (“[It is] also unacceptable because if we stood back and did nothing tomorrow they would be destabilising countries in the Baltic states, destabilising Romania, the neighbours of Russia will start to feel the pressure of what Putin is doing.”). În acelaşi timp, Rusia e înghesuită, agresată cu sancţiuni economice, financiare, politice ce amintesc de iresponsabilitatea tratatelor care au îngenuncheat Germania după primul război mondial, generatoare de Hitler şi de al doilea război mondial. Vladimir Putin, puternicul ţar al Rusiei, anunţa, tot zilele trecute, că Rusia nu va mai importa arme, ci le va fabrica pe toate şi în mare număr acasă. Ce va face cu aceste arme “made in Russia”, produse pe stoc şi în mari cantităţi, nu e greu de imaginat decât pentru o clasă politică europeană de cea mai slabă calitate, care nu mai vede nimic de multă vreme dincolo de burta ei mare şi nasul ei mincinos.

Dar, dacă politicienii din marile ţări europene nu mai sunt în nici un fel comparabili cu părinţii şi cu bunicii lor, ce să mai spunem despre cloaca politică românească? Să mai amintim doar câteva versete din “Cântarea României” a lui Nicolae Bălcescu (şi a lui Alecu Russo), căci forţa lor biblică se potriveşte teribil cu clipa de faţă şi, aproape cu certitudine, cu clipele ce ne aşteaptă:

„Dacă duşmanul vostru va cere legăminte ruşinoase de la voi, atuncea mai bine muriţi prin sabia lui, decât să fiţi privitori împilării şi ticăloşiei ţării voastre. Domnul părinţilor voştri însă se va îndura de lacrimile slugilor sale şi va ridica dintre voi pe cineva, care va aşeza iarăşi pe urmaşii voştri în volnicia şi puterea de mai înainte. (Cronică moldovenească)

1. Domnul Dumnezeul părinţilor noştri înduratu-s-a de lacrimile tale, norod nemângâiat, înduratu-s-a de durerea plămâilor tale, ţara mea?... Nu este îndestul de smerită, îndestul de sfâşiată? Văduvă de feciorii cei viteji, plângi fără încetare pe mormintele lor, precum plâng şi jelesc femeile despletite pe sicriul mut al soţilor!

2. Neamurile auziră ţipătul chinuirii tale ; pământul se mişcă. Dumnezeu numai să nu-l fi auzit?... Răzbunătorul prevestit nu s-a născut oare?”

Text preluat de pe blogul Editurii Compania

Petru RomoşanPublicat Duminică, 03 august 2014
5505
 | 35
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Marian Radulescu
+2
Domnule Romoşan, acest articol mi-a mers la suflet! Într-adevăr, singurul element care mai ţine unită România şi poporul său este cetatea de piatră a Carpaţilor! Spun asta pentru că o bună parte din viaţă am petrecut-o pe munte. Şi simt,de câte ori merg în inima muntelui,energia ce izvorăşte din acesta. De aceea spun: această energie va fi în final elementul ce ne va salva! Aţi rostit la începutul articolului vechea zicală:"codrul este frate cu românul". Vin cu o completare: codrul îi este românului frate, dar stânca îi este soră! Chiar dacă veneticii şi trădătorii vor să distrugă codrul, stânca va rămâne! Aşadar, energia salvatoare nu ne va fi luată!
Publicat Miercuri, 06 august 2014
+Răspunde
mirapo
+2
Bravo,domnule Romosan,ai ajuns un stilist remarcabil si un analist coerent al dezastrului national!La mai mult si mai înainte!
Publicat Miercuri, 06 august 2014
+Răspunde
Stefan Pop
-5
Romania este Stat NATO iar cei care astazi incep sa "deseneze" astazi scenarii apocaliptice acum ceva timp in urma - nu prea indelungat la "scara istoriei' - erau adeptii unei politici neutrale si impotriva Aliantei... Adesea ei "proroceau" dezastre si razbunari venite din partea unor vecini ne-prieteni... Romania din Alianta Nord-Atlentica nu mai este acel stat slab iesit din Revolutia din 1989 iar Marele Vecin de la Rasarit apartine deja istoriei recente. Dar Alianta Nord-Atlantica nu va veni nici sa faca ordine in ograda noastra si nici nu poate sa ne fereasca de prostia si/sau rautatea politicienilor nostri. Numai daca vom fi uniti in jurul steagului national si de vom fi propovaduitori ai valorilor noastre ne vom putea duce mai departe destinul nostru istoric. Restul sunt vorbe... "soparle veninoase" menite sa ne demoralizeze si sa ne paralizeze actiunile noastre politice in Europa.
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
alex Platon
+10
Dovada cea mai covingatoare a rolului "cetatiii naturale "(arcul Carpatic- Dunarea-Nistru-Tissa si Codrii ) in dainuirea tarilor romanesti , teza abordata si argumentata convingator de Dl Romosan , este insusi faptul ca inca existam desi ne-au "calcat" atitia venetici din toate vinturile !! Parerea mea este ca , desi se spune ca am fost foarte...... si am luptat foarte......, fara "cetatea naturala" inclusiv codrii falnici si uimbrosi, nu am mai fi astazi !!!Noi am fi putut fi mai... si mai....daca am fi fortificat cetatea cu "invatatura si oameni invatati " facind-o in stare sa progreseze si sa-si dezvolte geniul( Emerson: "rolul Omului pe pamint este sa-si dezvolta geniul si sa-l transforme in forta practica ". Citat din memorie ) , nu numai sa supravietuiasca . Nu este tirziu sa ne trezim si sa trecem la fapte !!!!Sa devenim Europeni . Bravo dle Romosan !!
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
obi-uan-chenobi
+4
Am o obiectie referitor la termenul "haosul democratic de inspiraţie occidentală". Ce se intimpla la noi e de inspiratie orientala nu occidentala. E mai degraba anarhie decit democratie. Cu cit mergi mai spre est cu atit democratia e mai altfel. Iar cind ajungem in tari primitive arabe, cu o cultura medievala, democratia nici nu poate fi introdusa. Pur si simplu pentru ei democratia nu e viabila. Coruptie exista si in occident dar nu e la nivelul la care sa puna in pericol existenta statului. Problema nu e in afara Romaniei ci inuntrul ei.
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
DUMITRU CRISTEA
+13
Nu avem nevoie de un conducator care prin venele sale sa curga braga .NE TREBUE un POPOR prin venele sale sa curga singele lui DECEBAL MIHAI STEFAN NICOLAE nu a lui basescu ponta tericeanu iohanis udrea slugoi ai marilor puteri TREZITIVA POPOR
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
alex Platon @ DUMITRU CRISTEA
+16
Poporul de care avem nevoie trebuie sa ni-l facem plecând de la poporul existent , trecându-l pe acesta prin scoli și.... fapte. Reproduc ideea unui proverb englezesc : "Defectul principal al lucrurilor este acela ca , ele trebuie făcute " !!!!
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
@ Cei de mai jos
+19
Tara a ajuns cum a ajuns pt. ca romanii doar dau din gura ( ca voi ) si nu FAC nimic altceva . Priceput , " analistilor " ?! :) E simplu .
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE @ @ Cei de mai jos
+7
Pardon ! eu nu sint "analist", sint "consultant" ! (ca Gusa, Chirieac, etc) ... hi hi ! Apropo, cind o pui matale de o revolutie sa ma anunti si pe mine, poate vin si eu, da' sa fie intre orele 10 si 16 ! Si neaparat sa ma anunti daca sa vin cu un senvis, doua, de acasa !
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE
+26
Probabil ca, asa cum Mihai Viteazul a facut acum 400 de ani Unirea paminturilor romanesti cu barda in mina, asa si in timpul nostru ne trebuie un OM ca Mihai Viteazul care sa taie in stinga si-n dreapta cu barda printre lighioanele care au pus ochii pe Romania ca pe o prada. Mi-e teama insa ca e tirziu, tara, tradata si din interior, e cangrenata si inconjurata de animale de prada ...
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
IQ100 @ ILIE DE LA SCULARIE
+10
unirea a durat "o sclipire de spada' si Mihai a fost asasinat..
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
scula lu ILARIE @ ILIE DE LA SCULARIE
+1
acel OM exista. se numeste traian BADARAN.el cu e.udrea au inceput Unirea pamanturilor CALARASESTI. acesti VITEJI au in stanga PROCURORUL GENERAL ( propunrea lui ponta) si in dreapta DNA (propunerea badaranului). CE VA URMA???
Publicat Marţi, 05 august 2014
+Răspunde
IQ100
+25
Diavolul se ascunde in detalii...ascult eu mai ieri Radio Romania Actualitati sau cum ii mai zice, postul 1 , cica , "national"...Si nu orice emisiune,ci " Ora satelor"...ei bine dadeau citate din ziarul REGIONAL nu stiu care...iarasi, la pranz, rubrica ' Local, regional, european"/...dupa cum obseravti, NATIONAL Lipseste...mai ieri partidul NATIONAL liberal fuse deturnat din anti basist in pro-basist ( cica de dreapta)...trenurile nu mai sunt personale, accelerate, rapide, ca din mosi stramosi ,ci Regio si Interregio.....daca se ia vreun prefect de UDMR, e schimbat....suntem facuti si autoritatile colaboreaza la dezmembrarea tarii...
Publicat Luni, 04 august 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017