×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 03:46
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Politicieni şi cerşetori
Petru Romoşan
Petru Romoşan

La începutul anilor ’90, occidentalii erau şocaţi de indiferenţa românilor la soarta copiilor abandonaţi în orfelinate. Pe drept cuvânt. Dacă nu eşti capabil să-i protejezi pe cei mai slabi, pe cei fără apărare, nici nu meriţi altceva decât un scuipat. De ani buni, locuitorii marilor oraşe vestice, de la Paris, Roma şi Madrid până la Washington şi Buenos Aires, sunt şocaţi de agresivitatea cerşetorească a romilor din România, care s-au răspândit cu zecile de mii pe toată planeta. Desigur, ies din discuţie romii care muncesc cinstit în Italia sau în Spania. Occidentalii mai puţin şcoliţi, mai simpli, adică majoritatea, confundă „români” şi „România” cu cerşetorii din metroul parizian sau de pe Champs-Elysees, ori cu cerşetorii din faţa bisericilor de pe cele două continente americane. Se înşală ? Numai în parte. Pentru că aceşti romi răspândiţi cam prea organizat prin lume sunt numai o parte a României.

Dar să fim drepţi. Cât de mare e distanţa dintre prestaţia cerşetorilor români din diferitele capitale bogate ale lumii şi prestaţia „politică” a lui Traian Băsescu, Victor Ponta, Elena Udrea, Cristian Boureanu, Ludovic Orban, Mircea Toader, Gabriela Vrânceanu Firea şi toată fauna ? Nu sunt şi aceştia din urmă, politicienii, cu cei vreo 600 (şase sute !) de parlamentari burtoşi, fălcoşi şi rotunzi, fără expresie umană, agramaţi, plus miile de consilieri, de directori, de secretari şi secretare de toate gradele până la cea mai modestă comună (7,5 % din PIB ar fi numai salariile acestora, fără să li se ştie numărul exact), tot nişte cerşetori agresivi care vor un ban pe care nu l-au muncit ? Cam câte mii, zeci de mii dintre aceştia ar trebui să treacă prin „uzina” DNA şi să ajungă în puşcărie şi cu averea confiscată extins ca să ne apucăm să gestionăm cât de cât decent, normal „sărăcia şi nevoile şi neamul” ?
Şi dacă noi, cealaltă parte, partea învechită – pentru că „omul nou” n-a reuşit să înlocuiască total „omul vechi” –, nu reuşim să ne adaptăm la acest zoo politic, amestec de puşcărie şi spital, de ce occidentalii ar trebui să se obişnuiască cu agresivitatea cotidiană a ţiganilor noştri expediaţi organizat ? Care, de altfel, nu sunt nici pe departe toţi de etnie romă… Cine i-a trimis în Guvern, în Parlament, în Consilii pe toţi anonimii penali de care se pare că nimeni şi nimic nu ne mai poate scăpa ? Oare nu tot aceia care s-au ocupat de răspândirea „patriotică” a ţiganilor în tot Occidentul, în Europa de Vest, în America de Nord şi în America de Sud ? Cine sunt cei care compun de atâta amar de vreme, de pildă, Consiliul General al Bucureştiului, cine şi cu ce scopuri i-a scos în faţă, cum sunt aleşi aceşti ipochimeni care manevrează miliarde de euro ?
Să facem şi puţină istorie. După 1948, Securitatea şi Partidul au înlocuit brutal, trimiţând sute de mii de oameni în puşcării, vechile clase „exploatatoare”, care erau legate de „Occidentul putred”. Securiştii şi comuniştii s-au mutat în casele „exploatatorilor” şi s-au pus pe făcut politică, cultură, economie totalmente controlată – o bravă lume nouă. Şi cum Securitatea şi Partidul (unic – era de-ajuns !) au fost fabricate de la zero de sovieticii ocupanţi, de ruşi, în câţiva ani, puţini, România s-a orientat spre Uniunea Sovietică (un pseudonim al Rusiei imperiale) şi, astfel, tovarăşul Ion Iliescu, fiul unui cunoscut agent sovietic în ilegalitate, preşedintele democrat de tranziţie cu trei sau patru mandate, a putut să-şi facă studiile la Moscova. Ocupanţii ruşi s-au servit din plin de minorităţi, de cea evreiască, de cea maghiară, de cea germană, de foarte numeroasa minoritate romă ca să pună şaua pe România vecină şi ortodoxă, pe care le-o cedase generos şi cinic Winston Churchill, ca să păstreze pentru Imperiul Britanic Grecia, pentru că avea muşte războinice mai vechi în cap.
Ministerul de Interne, Securitatea, Armata, dar şi Partidul au fost înţesate cu minoritari şi cu copiii cei mai săraci ai satelor. A fost şi o selecţie inversă, „pe dos”, căci aleşi au fost cei mai tâmpiţi, cei mai răi, după deja binecunoscutele directive NKVD. Lumea a fost întoarsă „revoluţionar” cu fundul în sus pentru 50 de ani, pentru 100 de ani – definitiv ? Totuşi, după Sfinţii Părinţi, răul nu e niciodată definitiv, nu e complet şi nici nu învinge până la urmă.
Iar azi ce avem ? O pletoră de oligarhi, un fel de prinţi, un fel de boieri de lume nouă, postrevoluţionară, de tranziţie, baroni regionali şi principi de Centru, interlopi sadea, prădători care-şi dispută între ei hălci ale ţării, ale Guvernului, ale Parlamentului, pe baza grămezilor, „mormanelor” de bani adunaţi prin furt, prin abuz, prin contracte cu statul, prin şantaj, prin fărădelege. Occidentalii care au venit în număr mare în România după 1989, în câteva valuri, cu cine au intrat în legătură, cu cine au făcut afaceri, pe cine au susţinut şi mai susţin încă ? S-au întâlnit cu Securitatea mai ales, pentru că Partidul a fost scos în afara legii foarte repede, lideri comunişti importanţi au fost băgaţi în închisoare la iniţiativa Securităţii, care a şi făcut Revoluţia în colaborare cu străinii după ce aceştia îi promiseseră că o vor salva, lucru care s-a şi petrecut. S-a schimbat în ultimii 10-15 ani – perioada Năstase-Băsescu – ceva ? Da, bineînţeles. Toţi banii au ajuns numai în buzunarele oligarhilor. Populaţia a sărăcit dramatic, mai ales în ultimii 5 ani.
De ceva vreme, după vechea promisiune a lui Băsescu „la ţepe în Piaţa Victoriei !”, oligarhii se împuţinează, sunt arestaţi. Dan Voiculescu, unul dintre cei mai puternici oligarhi ai României, a fost spulberat zilele trecute de o foarte severă decizie de justiţie : condamnare la 10 ani şi confiscarea extinsă a averii. Marea lui vină pare să fi fost extinderea nemăsurată a puterii media, cuprinzând şi cea mai influentă televiziune de ştiri din ultimii ani, Antena 3 – şi toate au, evident, legătură cu campania electorală în curs. Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, un oligarh rom, cel mai bogat om din judeţul Olt (cf. procurorul Eugen Iacobescu), e condamnat pentru mulţi ani şi are aproape toată familia în puşcărie. În cazul său nu s-a pronunţat încă o confiscare extinsă a averii – o impozitare grea dar legală, cerută, de altfel, de trei ani de procurorul Iacobescu. Poate şi pentru că a împărţit-o cu politicienii înainte de a fi condamnat. Sorin Ovidiu Vântu, un alt oligarh dedulcit la proprietăţi media, e şi el pentru a doua oară după gratii, dar confiscările în cazul său sunt necunoscute. Adrian Năstase şi Relu Fenechiu, doi oligarhi ai politicii, prind mucegai în puşcărie. Avem de-a face cu un judiciarism de tip spectacol pentru săraci, circ mai mult, pentru că nu prea mai e pâine, dar proiectele economice, viziunea politică şi istorică, precum şi capacităţile practice de a le pune în aplicare lipsesc cu desăvârşire.
Şi care e distracţia principală a oligarhilor care nu sunt încă închişi, dincolo de cluburile de fotbal, de proprietăţi în Capitală, la munte şi la mare, de televiziuni proprii, de mari restaurante care le aparţin, de conturi în exotice paradisuri fiscale ? Ei bine, cel mai tare îi amuză alegerile zise democratice. E ca un fel de turnir cavaleresc de bâlci, cu televiziuni, cu agonie şi extaz online, campanii cu poze kitsch, cu ţâpurituri colorate, în care marii bandiţi ai României, interlopii, la umbră, ferit, îşi încordează muşchii financiari. Şi-şi trimit în scenă, la cerşit voturi, politicienii arondaţi, cumpăraţi, într-un chip care seamănă uluitor cu cerşitul din metrou sau de pe treptele bisericii.
Ne-am cam plictisit. Ne-am săturat de-a binelea. Mulţi dintre noi, câteva zdravene milioane, au plecat, temporar sau definitiv. Să alegi între Victor Ponta şi Elena Udrea sau între alţii ca ei, după ce i-ai îndurat pe Iliescu, pe Năstase, pe Băsescu, e totuşi prea mult. Cum să mai votezi fără să vomezi ?

Text preluat de pe blogul Editurii Compania

Petru RomoşanPublicat Sâmbătă, 16 august 2014
4098
 | 42
 | 20
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ciubar Voda
+6
Claus Ciolanis si Vasile Bleaga vor juca curind scena balconului :"Draga Claus...". Lacrimi, aplauze... Regizor : Patronul lui Basescu (????)
Publicat Duminică, 17 august 2014
+Răspunde
Adrian Severin CITAT
+4
In realitate ICR, asemenea tuturor suratelor sale, este mai apropiat de munca serviciilor de informatii decat de cea a serviciului diplomatic. Astfel de institutii recruteaza, formeaza si finanteaza (prin mijloace aparent legale) agenti de opinie care, constient (voluntar) sau inconstient („exploatati in orb”), raspandesc informatii (aparent cu caracter exclusiv cultural), „educand” publicul in asa fel incat sa creeze anumite perceptii celor carora doresc sa le influenteze atitudinile; ei insisi potentiali factori de influenta. Asadar, avem de a face cu agenti implicati in disiminarea unor informatii oarecum publice (corecte, false sau semifalse) iar nu in culegerea de informatii secrete, printr-un fel de operatiuni speciale din categoria „masurilor active” practicate de serviciile secrete propriu-zise, dar aduse la indeplinire cu „manusi de catifea”; un fel de „spionaj soft”.
Publicat Duminică, 17 august 2014
+Răspunde
Vasilescu CITAT 2
+7
În aceste momente delicate, partea proastă e că Varanul a lăsat Antena 3 pe mâna unor visători precum Mihai Gâdea, Mircea Badea și Mugur Ciuvică. Care se poartă ca niște bufoni, nefiind capabili să înțeleagă ce oportunitate imensă a dat peste România tocmai acum, datorită Antenei 3. Gâdea cerșește zi de zi atenția lui Ponta, deși știe că Ponta a mai ”coabitat” cu Traian Băsescu din poziția de slugă, numită cu multă scîrbă premier al României de către acesta. Cum în menajeria politică românească, la toate nivelurile, onoarea nu e o virtute ci o marfă care se vinde și se cumpără, pot băga mâna în foc că dacă Ponta ajunge președinte al României, sub mandatul prezidențial al lui Victor Viorel, pe Traian Băsescu, laolată cu alaiul său numeros de curteni, nu-l va deranja niciun procuror. În contextul alegerii lui Ponta ca președinte și a absenței timp de 10 ani a Varanului, menținerea în funcțiune a Antenelor ar fi un nonsens pentru Ponta.
Publicat Duminică, 17 august 2014
+Răspunde
Vasilescu CITAT
+4
Antena 3 îl are și pe Răzvan Dumitrescu al cărui profil corespunde în mare măsură celui pe care majoritatea românilor și-l dorește în calitare de președinte al României. Profil care este pe undeva opusul oportunistului Victor Ponta. Cu un minimum de 1,5 milioane de voturi, Dumitrescu intră fluierînd în finala prezidențială. Iar ca un jurnalist experimentat care cunoaște multe dedesubturi în legătură cu toți contracandidații săi, va ști în ce context să le așeze ca să livreze pe bandă rulantă ”breking news” pe timpul campaniei. Modul în care ”l-a jucat în flecuri”, în direct, pe Traian Băsescu la faza cu dosul de palmă, dat unui copil, arată cam ce i-ar face concurentului săi dacă ar ajunge în finala prezidențială din 2014. Unde, de astă dată nu există niciun competitor de talia lui Băsescu.
Publicat Duminică, 17 august 2014
+Răspunde
Sarkas @ Vasilescu CITAT
+9
Lasă, maestre, și Răzvan Dumitrescu vorbește din curtea lui Ponta. Sunt câteva doamne la A3 (Oana Stancu, Oana Stănciulescu, Dana Grecu) care nu se lasă vrăjite de piruetele lui Ponta, „viitorul salvator al României”.
Publicat Duminică, 17 august 2014
+Răspunde
Marian Radulescu
+7
O radiografie dură,nemiloasă dar realistă! O veritabilă disecţie în carne vie a acestui organism în metastază,numit societatea românească! Cetăţenii oneşti ai României,cei care îndură suferinţe greu de imaginat,s-au săturat de starea de vomă perpetuă şi doresc soluţii urgente de eliminare a clasei politice şi a oligarhiei aferente,veritabil cancer fixat pe trupul ţării! Este bine că se protestează,este bine că se pune punctul pe "i",că se arată sursa nefericirii naţionale. Acum trebuie să urmeze eliminarea prin mijloace dure(că nu se mai poate altfel) a acestei imense tumori maligne! Însă pentru asta trebuie să existe două elemente:1) soluţii concrete şi 2) unitate naţională. În acest stadiu, aceste elemente sunt aproape imposibil de realizat. Se pare că mulţi români încă o duc bine,din moment ce nu pot fi realizate aceste elemente! Multe încercări vor mai trebui să se abată asupra acestei ţări, pentru a se ajunge la punctul critic necesar schimbării radicale! Mulţumiri d-lui Romoşan pentru faptul că ne prezintă realitatea dură,aşa cum este!
Publicat Duminică, 17 august 2014
+Răspunde
Vantu 84 milioane euro
+6
Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare in doasurul Petromservice. Alături de el au fost condamnaţi Octavian Ţurcan şi Liviu Luca la 9 şi respectiv 6 ani de închisoare cu executare. Cei trei sunt acuzaţi de spălare de bani şi delapidarea companiei, pentru un prejudiciu de peste 83,5 milioane de euro. Decizia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel. CITAT
Publicat Duminică, 17 august 2014
+Răspunde
Numa Pompidiu
+9
Sunt plecati mai bine de 3 milioane de suflete romanesti care refuza sa se ,,descurce" aici in Romania. Asa inteleg patriotii care n-au iesit afara din Romania decat in excursii: au plecat pentru ca nu se ,,descurcau" aici in tara. Cei care au ramas in Romania, spun aceleasi personaje ramase loco, au salarii mici dar se ,,descurca". Ce semnificatie are ,,descurcatul" asta care nu exista la nici un popor occidental. O fi insemnand o calitate exceptionala a poporului roman? Sau inseamna ciorditul perpetuu de peste tot si de la oricine se poate?
Publicat Duminică, 17 august 2014
+Răspunde
sanki
+5
... eu cred că lucrul cel mai rău pt ţară a fost acela al creării posibilităţii de plecare a circa 3 milioane de români în bejenie ... au plecat cei mai dinamici dintre români ... dacă nu exista această politică a distrugerii economiei româneşti cu contra-ofertă de locuri de muncă ăt milioane de români ar fi existatdouă lucruri pozitive ... economia nu era atît de distrusă ... şi cetăţenii dinamici ai ţării nu ar fi îngăduit ca atîţia nemerici să fure atîta ... ar fi fost manifestaţii şi revolte muuuult mai multe şi mai importante !!!!!!!!!!!!!
Publicat Sâmbătă, 16 august 2014
+Răspunde
samuel
+6
TOATE LUCRURILE ACESTEA SINT ADEVARATE, ACUM , FARA PREA MULTA SCOALA, FIECARE DINTRE NOI CARE POATE GANDI PUTIN IMPARTIAL, POATE FACE LEGATURILE INTRE TOT CE SA INTIMPLAT PANA ACUM. CIUDAT ESTE CA CEI CARE NU SINT IMPLICATI NICI INTRO PARTE SAU IN ALTA, NU VAD SOLUTIA, CARE ESTE SIMPLA, CARE SCOATE DIN JOC SI DINOZAURII FOSTEI SECURITATI, SI PE PROFITORII TRANZITIEI.MAI MULT AR PUNE LUCRURILE PE ALTE COORDONATE, PRINCIPII, SCARA A VALORILOR. AVEM ACUM , PENTRU CA TOT ESTE CAMPANIE ELECTORALA, TEORETIC UN CANDIDAT BUN, DAR, ESTE UN MARE DAR, ESTE PROFESOR DE FIZICA, NU IMI IMAGINEZ CUM VA GESTIONA , IL VOR FACE ASTIA CU FRANJURI, VOM AVEA INCA UN INVINS DE SISTEM. CAZUL CONSTANTINESCU NU TREBUIE UITAT, TREBUIE ANALIZAT, CEI CARE LAU INVINS TREBUIE VAZUT UNDE SINT ACUM, CE A CRESCUT DIN RADACINA LOR, POLITICIENI, SERVICII, MEDIA. DE AICI VOM IESI MAI SIFONATI, CU O TRANZITIE MAI LUNGA, SI FARA UN ORIZONT PREDICTIBIL. SOLUTIA SIGURA, SI SINGURA ESTE REVENIREA LA MONARHIE.
Publicat Sâmbătă, 16 august 2014
+Răspunde
Nea Ion
+11
Prin anii '90 se credea că pentru reformarea țării nu este nevoie decât de schimbarea de generații, dispariția celor crescuți în comunism și înlocuirea lor, pe cale naturală, cu cei crescuți în libertate. Mihai Șora era unul dintre adepții acestei teorii optimiste. Personaje precum Ponta sau Șova infirmă în mod dramatic această teorie. Dimpotrivă, par mai cinici, mai lipsiți de repere decât predecesorii lor. Mai înfometați de bani, putere și glorie decât a fost orice comunist sau securist înaintea lor. Ponta și Șova sunt combinații sinistre între Năstase și Voiculescu. Aceste produse hibride sunt un pericol mai mare decât „foștii” și de aceea trebuie neutralizați spre sănătatea societății. Din 2007 până azi DNA și ANI au făcut mai multe pentru asanarea clasei politice decât a reușit societatea civilă și chiar noi, presa. E timpul să ducă acest proces până la ultimele consecințe. E timpul să se ocupe de generația Ponta-Șova. - CITAT RL
Publicat Sâmbătă, 16 august 2014
+Răspunde
luca d @ Nea Ion
+8
"Prostituatele intelectuale" de la RL se ocupa doar de Ponta - Sova. Si au dreptate in ce scriu despre ei. De ce le spun "prostituate intelectuale"? Pentru ca primesc "malaiul" de la unul ca Adamescu. Pai cand slugaresti la un asemenea individ mai ai tupeul sa-i critici pe altii? Dar Udrea, MRU, Funeriu, EBA, Preda ce sunt? Nu tot lichele antinationale?
Publicat Duminică, 17 august 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017