×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 03:39
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Elogiul nebuniei războiului
Radu Toma
Radu Toma

Robert Kagan este un reputat istoric american, comentator de politică internaţională la Brookings Institution de la Washington, autor, editorialist la Washington Post, membru al lui CFR (Council on Foreign Relations) şi fost consilier al lui John McCain, candidatul republican la prezidenţiala din 2008, câştigată de Barack Obama. Bob Kagan este un tip foarte citit şi extrem de inteligent şi împreună cu William Kristol sunt socotiţi de gânditorul istoriei, Francis Fukuyama, drept cele două stele ale neoconservatorismului din SUA, ridicate în anii ’90 trecuţi. În principal, Kristol şi Kagan au creat pe atunci o categorie nouă de state, negative – „rogue states”, adică state-haimanale, precum Irakul, Coreea de Nord, Siria etc. – şi, de asemenea, au stabilit că este de datoria lor, a neoconservatorilor, să înlăture acele regimuri şi să-i elibereze pe cei asupriţi. Modelul adoptat de cei doi tineri neoconşi, mai zice Fukuyama, „a fost România sub Ceauşeşti” şi adaugă: „Odată ce vrăjitoarea cea rea va pieri, oamenii se vor ridica şi vor începe să cânte fericiţi despre libertatea lor...”. Ce poveste frumoasă despre Kristol, Kagan şi faptele lor bune ne-a spus Fukuyama!

Dar să ne reprimăm emoţiile şi să redevenim serioşi, deci, în 2003 Kagan a scris o carte-eseu superbă, „Despre Paradis şi Putere: America şi Europa în noua ordine mondială”, publicată în ajunul invaziei SUA în Irak, şi tradusă şi în româneşte. În acea carte, o pledoarie ardentă pentru excepţionalismul, supremaţismul, militarismul şi dreptul la războaie „preventive” ale Americii, toate sunt puse în vădită antinomie cu anonimatul auto-impus, modestia, pacifismul şi dezgustul faţă de războaie şi folosirea forţei, ale Europei, iar autorul scria, inspirat: „Americanii sunt de pe planeta Marte, iar europenii de pe Venus”... Şi iată că de la „Paradis şi Putere...” şi până azi au trecut mai bine de 11 ani. Răstimp în care lumea s-a schimbat enorm. După ce a fost o minciună, Irakul se anunţă astăzi ca un mare eşec al intervenţiei militare, eliberării, fostei ocupaţii şi al democratizării pornite acum un deceniu. Şi, tot în Orientul Mijlociu şi Asia apropiată, nimeni nu ştie unde se duc Afganistanul – al doilea mare pariu al Washingtonului în regiune – şi nici Siria. Peste Mediterana, spre Nord, revoluţiile portocalii au rămas povestea unui eşec jalnic, pe suprafaţa Mării Negre mai plutesc câteva rămăşiţe ale regimului Traian Băsescu, de la Bucureşti, toţi aşteaptă ca scafandrii să scoată de la fund „cutia neagră”, ca să priceapă limpede cauzele catastrofei şi să stabilească vinovaţii... În sfârşit, unilateralismul SUA este aprig contestat de Rusia şi China, această listă scurtă rămâne deschisă şi pentru alţii în următoarele două decenii.

Dar ce nu s-a schimbat în aceşti 11 ani? Păi, nu s-a schimbat Bob Kagan. Recent, a scos o carte nouă: „Lumea făurită de America”. Un succes de public, cartea este comentată de toată lumea, cu entuziasm (The New Republic), cu nelinişte şi tristeţe (International Herald Tribune), cu vorbe de laudă (Foreign Policy) şi cu aprecieri pozitive de către preşedintele Obama. Autorul acestui editorial o vede altfel decât toţi cei de mai sus. O vede ca o continuare, ca volumul II al cărţii din 2003, cu acelaşi mesaj, dar mult mai obosit, după 11 ani de zbateri neoconservatoare. Erodarea aceleiaşi predici a autorului, din această nouă apariţie – tot despre excepţionalism, supremaţism şi, mai ales, despre intervenţionism şi războaie –, este manifestă. Totuşi, autorul îşi regăseşte energiile şi puterea să spună (citiţi să abereze) că dezamăgirile americanilor, noua lor înclinaţie către „izolaţionism”, declinul Americii etc., toate acestea sunt probleme false. Că o adevărată, bine-venită şi plină de promisiuni „Realpolitik”, pentru tot restul secolului 21, se înfiripă, sub ochii noştri, în politica externă americană – care este acea nouă „Realpolitik” americană, care? Că Statele Unite vor respinge izolaţionismul şi vor alege internaţionalismul. Apoi, „oboseala” îl răzbeşte din nou, îl doboară, şi atunci scrie că „lumea monopolară americană se sparge, probabil chiar se prăbuşeşte” şi că „semnele prăbuşirii ordinii globaliste sunt pretutindeni, în jurul nostru”. În continuare, spune că lumii de astăzi îi lipseşte o autoritate internaţională prestigioasă, dar uită că era consilier şi ideolog al lui Bush jr., pe vremea când acesta, Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz, Bolton, Rice & Co. au renunţat la toate serviciile ONU. Mai limpede spus, Bob Kagan dovedeşte că a fost vădit debusolat atunci când a aşternut pe hârtie ideile şi sentinţele contradictorii din ultima sa carte, iar cel mai important rămâne faptul că ideologul neoconservator susţine, în esenţă, că America 2014 nu mai are nici puterea, nici înţelegerea şi nici priceperea de a rezolva problemele lumii – o sentinţă grea a domnului Kagan! Totuşi, înţelepciunea lui salvează finalul cărţii, atunci când îşi exprimă credinţa că America va supravieţui, numai dacă va ignora pasiuni, istorii şi conflicte locale din lumea arabă, din Pacificul de Vest şi Europa de Est; dacă va şti să aibă un comerţ „deştept” cu China şi dacă va găsi un nou „modus videndi” cu un imperiu rus restaurat.

Altceva, nevăzut, respiră, însă, profund în ambele scrieri ale lui Kagan. Ceva neamintit niciodată în ele, dar care explică cine sunt, cu adevărat, autorul şi paginile sale. Lipseşte din cele două cărţi o listă cu cele 25 de „mici şi splendide războaie” purtate în opt ani, pretutindeni, de America neoreaganistă – a neoconservatorilor ticsiţi în administraţia Reagan în perioada 1980-1988. Lipseşte a doua listă, cu cele şapte războaie ale SUA dintre 1989 şi 1999, din Panama, în Kosovo. Lipseşte a treia listă, mai scurtă, din 2003 şi până astăzi, cu războaiele din Irak şi Afganistan. Lipsesc, în total, 34 de războaie. Şi, în sfârşit, din scrierile lui Bob Kagan mai lipseşte ceva: mormanul uriaş de ruine – mii de Dresde şi milioane de îngeri laolaltă – împrăştiate de aceste războaie în lumea întreagă.

Bob Kagan este soţul şi, probabil, „role model”-ul, adică „pilda de urmat în viaţă”, a lui Tori Nuland, subsecretar de Stat al SUA şi proprietara celebrului brand mondial „Fxxx the European Union”. Iar cărţile lui Bob, inclusiv ultima, „Lumea făurită de America”, sunt un elogiu adus nebuniei războiului. Ce trist.

Radu TomaPublicat Vineri, 22 august 2014
3485
 | 27
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Badea Gheorghe
+5
Pentru cei care i-au citit cartile si i-au urmarit activitatea, romanul Edward Luttwak nu e un neoconservator. E doar cel mai important teoretician si practician al razboiului de la Clausewitz incoace. A fost intr-adevar sau chiar mai este in relatii de prietenie cu unii neocons dar cam atit. E cineva foarte fidel statului american, azi ii consiliaza pe democrati. De fapt, Luttwak e mereu la putere...
Publicat Duminică, 24 august 2014
+Răspunde
Robin Hood
-7
Frustrarea, neimplinirea unor asteptari ce le aveam de la americani, ii face pe unii sa-i vada pe americani mult mai in negru deci sunt. Reminiscentele gindirii comuniste se vad. Unii confunda democratia cu comunismul. Democratia nu inseamna neaparat bunastare. Economia si munca asigura bunastarea. Numai in comunism i se lua bogatului sa se dea saracului. Razboaie economice sunt in toata lumea si nu sunt razboaie declarate. Chiar si intre statele vestice. Problema cu noi e ca suntem prea slabi economic. De asta ne maninca toti, nu pentru ca si-a propus nu stiu ce guvern mondial sa ne distruga. Ne-am obisnuit din comunism ca cineva, americanii eventual, sa ne dea. Pe gratis daca se poate. Daca nu ne dau sunt rai iar noi devenim frustrati. Orice tara care are multa putere eventual cea mai puternica din lume, influenteaza mai mult lumea decit o tara mica, eventual Romania. Ne tot laudam cu pacifismul nostru dar de fapt e slabiciune. De cite ori am avut un pic de putere, nu multa precum americanii, am cautat sa facem si noi ordine in afara granitelor. Amintesc doar cum generalul Antonescu a trecut Nistrul in drum spre Moscova sau cind Burebista s-a bagat in luptele pentru putere din imperiul roman. Sustinind partea pierzatoare. Multe tari mici sa aibe puterea americanilor ar face ravagii in lume. Va imaginati cam ce ar fi facut Sadam sa fi avut posibilitatile militare americane ? Trebuia oprit mai ales ca americanilor li se ceruse ajutor de catre Kuweit. Irakul a pierdut razboiul si trebuie sa plateasca niste pagube de razboi. Si noi am platit dupa cel de al 2-lea razboi mondial. Si in Germania americanii au impus ordinea lor dupa razboi. In Irak nu merge sa impui democratia pentru ca au o cultura prea primitiva. Spalarea creierelor in islam tine loc de educatie. Au o gindire haotica iar democratia pur si simplu nu functioneaza. Le-am luat apararea americanilor nu pentru ca nu au greseli ci pentru ca mi se pare ca sunt acuzati mai mult decit e cazul.
Publicat Duminică, 24 august 2014
+Răspunde
Hans @ Robin Hood
+3
Stimabile, democratia dirijata si condusa din umbra de oligarhie este un nonsens. In SUA este evident ca oligarhia conduce prin reprezentantii ei vizibili la varful puterii, deci despre ce democratie vorbim? Oligarhia este cea favorizata si aparata, nu interesele cetatenilor, care traiesc ca intr-un urias lagar de munca. Evenimemtele din Ferguson demonstreaza cu prisosinta ca drepturile cetatenilor sunt brutal incalcate de interesele oligarhiei si rasismul primtiv al celor cu bani aparati de niste structuri ale statului la intretinerea carora ei nu contribuie prin nimic, pentru ca in SUA cei bogati nu platesc impozite. Asta e democratie?
Publicat Duminică, 24 august 2014
+Răspunde
SANTI
-5
Cat priveste acest toma FURCULISIONIST LA BAZA scormone si el fara talent prin cartea lui Kgn.care hotz,ii ridica o minge la fileu,pe bani,lui OBAMA POPANDAUL.
Publicat Duminică, 24 august 2014
+Răspunde
SANTI
+13
in america cel mai tare ideologic e conceptul de loby,si cel mai tare in practica e loby-ul facut de producatorii de armament.Acolo marile hotarari nu se iau de catre presedintele maimuta sau papagal ales din 4-n 4 ani.Bomba nucleara e desueta,anacronica,iar logistica de razboi nu mai poate fi testata pe vreun atol bikini ci pe viu.America e interesata de sursele de petrol nu ca ar avea nevoie,ci sa nu ajunga altii la ele.Iar acest kagan nu influienteaza nici macar consoarta. El scrie pentru bani si facand-o cu talent seduce maselecare se lasa mai usor jecmanite de impozitele cerute de inarmare si interventii militare.
Publicat Duminică, 24 august 2014
+Răspunde
Dan
-12
Bine ai venit in Romania Tov. Putin! Baietii sunt la datorie ! Americaneste ! Cine da mai mult ala-I mai bun. Fac p i p pi. Pe c.
Publicat Sâmbătă, 23 august 2014
+Răspunde
florins
+9
Ma surprinde ca a aparut articolul, d-le Toma! Sincer, felicitari! Seful CN, de la Cotidianul, stie despre aparitia articolului dvs? Va intreb,pentru ca d-sa a publicat articole si interviuri cu un politolog (Edward Luttwak) cu idei asemanatoare cu cele ale lui Kagan si altii. N-ar fi facut-o daca nu era de acord! Priviti ce scandal a declansat un articol al jurnalistiei LM de la 'gandul' ca a trebuit sa ia atitudine(printr-un alt articol) seful CTP! N-avem ambasador yankeu la Bucuresti, dar niste 'atasati' l-au tras de maneca de CTP . Si ca sa dovedeasca ca LM este o 'deviationista' postarile favorabile jurnalistei sunt sterse, ramanand cele favorabile domniei sale! Ideologii, propagandistii mercenari sunt la fel de vinovati ca si conducatorii corporatiilor industrialo-militare.
Publicat Sâmbătă, 23 august 2014
+Răspunde
vio
-13
Fugi domle si scrie la VOCEA RUSIEI, de unde ai activat ! Ce cauti aici? Intoxicari ? Asta chiar e intoxicare, de azi.
Publicat Sâmbătă, 23 august 2014
+Răspunde
daniel@vio @ vio
+9
Felicitari pentru observatie ! Democratie de c a c a t ! Mancatul de c a c a t E FOARTE TOXIC !
Publicat Sâmbătă, 23 august 2014
+Răspunde
amicu
-9
Domnule, Fukuyama e doar un ins care face bani din vorbe. Cartile lui sint maculatura (daca nu le iei ca beletristica pentru ca de scris, sint scrise bine), previziunile lui sint niste clisee. Despre ceilalti nimic, doar ca nu trebuie bagate toate razboaiele la gramada. Spre exemplu Kosovo. Nu SUA a pornit razboaiele iugoslave, iar razboiul din Kosovo a fost incheiat de SUA, nu pornit de ea. In Panama nici n-a fost razboi, Panama e un dominion nedeclarat al SUA, unde Noriega o luase pe ulei, l-au arestat pe baiat si gata. Irakul da, o aventura pentru petrol. Trebuie selectate bine si razboaiele astea ca altfel pari doar unul din tabara adversa.
Publicat Sâmbătă, 23 august 2014
+Răspunde
Jupanul @ amicu
+21
Razboiul e razboi, indiferent de pretexte. Iar toate razboaiele americane au fost razboaie de agresiune, mai exact de jaf. N-a fost macar unul singur razboi de aparare. Nimeni n-a atacat SUA vreodata pentru a pretinde ca s-au aparat. In cele doua razboaie mondiale SUA a intervenit strict pentru a face profit. Si a prins de atunci gustul profiturilor obtinute din razboaie, de aceea mereu inventeaza pretezte pentru a mai declansa un razboi oriunde in lume. Imaginea asta despre SUA este una foarte clara, pentru ca este oglinda faptelor lor, nu poate fi acoperita de nici o propaganda.
Publicat Sâmbătă, 23 august 2014
+Răspunde
luca d
+22
Asta e "MAREA DAMOCRAŢIE "?
Publicat Sâmbătă, 23 august 2014
+Răspunde
ghutabizonu@yahoo.com
+24
Pai da ... azi dupa atatea eforturi America se vede recompesnata de ridicarea ISIL. Sa zic asa Califatul asta a fots sponsorizat de America care urma sgfaturile lu Kagan ... Si tot Kagan era unu dintre fondatorii lu Project for the New American Century .. care a debutat cu invaziua Iracului si s-a fasait cu o criza .. care a fus dolaru american la valoarea celui canadian .. Merituos baiat asta! Insa lumea e nedrapta =- nici Moscova si nici Pekingul nu o sa il decoreze .. desi meritele sale sunt indubitabile ..
Publicat Sâmbătă, 23 august 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017