×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 03:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cazul morții ofițerului Sorin Crivăţ
Ce poate păţi un agent sub acoperire ajuns în pușcărie
Sorin Crivăţ
Sorin Crivăţ

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că între candidaţii la alegerile prezidenţiale se află un ofiţer acoperit, readuc în atenţia opiniei publice situaţia agenţilor acoperiţi folosiţi de serviciile secrete, cât de sus pot fi ei infiltraţi, ce pot face şi cum pot sfârşi.

În acest context, Cazul Sorin Crivăţ capătă o rezonanţă aparte, prin numele implicate şi prin deznodământul lui.

Cine a fost Sorin Crivăţ?

Numele lui Sorin Crivăţ a devenit cunoscut în urmă cu şapte ani. În anul 2007, fostul şef al Corpului de Control al Ministerului Integrării Europene şi al structurii de securitate la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei era deferit justiţiei sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Mai precis, potrivit procurorilor anticorupţie, Sorin Crivăţ, care avea 32 de ani, ar fi primit de la omul de afaceri Florin Daniel Guran suma de 32.000 de euro ca să oprească un control al Gărzii Financiare şi pentru intervenţii la DGFP Vâlcea în vederea obţinerii unei autorizaţii de utilizator final, document necesar societăţilor comerciale care cumpăraseră uleiuri minerale neaccizabile de la rafinării.

Ajuns în arest preventiv la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Codlea, Sorin Crivăţ şi-a dezvăluit calitatea de ofiţer acoperit (căpitan SRI) – i-a scris din penitenciar directorului SRI, George Maior – şi a început să facă dezvăluiri procurorilor, în urma cărora ar fi planat acuzaţii foarte grave asupra unor politicieni importanţi ai acelor vremuri.

Scrisoarea lui Sorin Crivăţ către directorul SRI George Maior

Aşa cum am spus, Sorin Crivăţ i-a trimis o scrisoare directorului SRI în care îi cerea o adeverinţă din care să rezulte „gradul şi perioada în care am desfășurat activități specifice informativ-operative în calitate de ofițer al SRI”. Scrisoarea poate fi considerată însă şi un strigăt de ajutor şi, eventual, ameninţarea că va vorbi despre ceea ce a aflat în timpul deplasării în Africa.

„Subsemnatul SORIN CRIVĂȚ, fiul lui Adrian si Valentina, născut la data de 06.05.1974, în Bucuresti, personal operativ acoperit sub criptonimul POPESCU MIHAI, desfășurând activități specifice muncii de informații din data de 01.08.2003 în subordinea generalului STANCIU VASILE si ofițer de legătură colonel [...] vă rog să binevoiți a analiza si aviza favorabil, în raport de activitatea subsemnatului, eliberarea unei adeverințe din care să rezulte gradul si perioada în care am desfășurat activități specifice informativ-operative în calitate de ofițer al SRI”, se arată în scrisoarea lui Crivăţ către Maior.

Sorin Crivăţ, din penitenciar: „Mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ... Am gura mare”

Potrivit unei alte scrisori, pe care a obţinut-o Monitorul Expres, Sorin Crivăţ îşi strigă disperarea. El respinge acuzaţiile că ar fi primit mită, denunţă faptul că ar fi fost dus la puşcărie pentru a denunţa („nu ne puteţi face pe toţi turnători”) şi arată că nu poate spune mai multe, fiindcă a depus un jurământ, dar printre rânduri se citeşte ameninţarea că o va face („am gura mare”) dacă nu va fi eliberat. Într-adevăr, Sorin Crivăţ reclamase deja faptul că primise ameninţări.

"Mie mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ. Nu ne puteţi băga pe toţi la puşcărie şi să ne faceţi informatori. Nu pot să spun mai mult, am depus un jurămînt. Am gura mare"

„Am 33 de ani, am familie şi o rată la bancă pentru un credit de 70 de mii de euro. Dacă mai stau arestat, risc să-mi pierd casa pentru nişte ambiţii. Sînt masterand al Academiei de Poliţie şi absolvent al Facultăţii de Drept a Academiei Politice. Am discernămînt şi nu am legături cu lumea interlopă. Am un certificat OSS de bună purtare şi am fost supravegheat non-stop. Credeţi că mă pretam eu la 30 de mii de euro? Ne aflăm oare într-o ţară de turnători? Mie mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ. Nu ne puteţi băga pe toţi la puşcărie şi să ne faceţi informatori. Nu pot să spun mai mult, am depus un jurămînt. Am gura mare şi mă opun procurorului, care m-a ţinut departe de familia mea în ziua de Crăciun“, a scris Sorin Crivăţ.

Tragicul sfârşit al unui ofiţer acoperit

Când mai era mai puţin de o zi până la termenul la care Curtea de Apel Braşov ar fi urmat să decidă urmărirea lui în libertate în dosarul de trafic de influenţă şi luare de mită şi când Sorin Crivăţ ar fi putut să facă declaraţiile socotite compromiţătoare în faţa judecătorilor, acesta a murit în condiţii considerate suspecte.

Ce s-a întâmplat? Potrivit versiunii oficiale a reprezentanţilor Penitenciarului Codlea, Sorin Crivăţ ar fi participat la „activităţi sportive împreună cu un grup mai mare de deţinuţi” şi, la întoarcerea de pe terenul de sport, ar fi leşinat pe holul secţiei de detenţie.

„S-au luat măsuri de resuscitare de urgenţă, fiind dus la cabinetul medical, care se afla în imediata apropiere, unde i s-au acordat îngrijiri, care au continuat şi pe parcursul transportului la Spitalul Municipal din Codlea”, dar degeaba. Cauza decesului: stop cardiorespirator.

Aproape simplu, dacă n-ar fi extrem de complicat. Pe de o parte, printre declaraţiile colegilor de celulă şi ale altor deţinuţi se află una care menţionează faptul că, după ce s-a prăbuşit, Sorin Crivăţ avea spume albe la gură. A fost otrăvit, s-au grăbit unii să spună.

Pe de altă parte, potrivit părinţilor lui Sorin Crivăţ, care au dat publicităţii fişe medicale ale fiului lor, acesta era un tânăr robust, fără niciun fel de probleme cardiace, fost campion european la jiujitsu.

Au urmat lucruri incredibile: celula în care fusese închis Crivăţ a fost sigilată, dar la desigilare lucrurile personale ale acestuia erau mutate din locurile iniţiale, probele alimentare au fost distruse, iar autopsia a avut concluzii cel puţin bizare, fiindcă, de exemplu, nu menţiona vânătăile şi urmele ciudate de pe cadavru, deşi acestea sunt vizibile în fotografiile făcute după deces.

Concluzia părinţilor lui Sorin Crivăţ: moartea a fost suspectă, fiul lor a fost eliminat.

De ce ar fi fost Sorin Crivăţ atât de incomod încât să fie necesară eliminarea lui?

Pentru a răspunde la această întrebare este nevoie să aruncăm o privire asupra scurtei, dar spectaculoasei cariere a lui Sorin Crivăţ. În afară de importantele funcţii pe care le-a deţinut, şef al Corpului de Control al Ministerului Integrării Europene şi al structurii de securitate la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei, Sorin Crivăţ, în calitate de ofiţer acoperit SRI, cu grad de căpitan, ar fi avut misiunea să raporteze superiorilor despre „zona obscură a afacerilor cu petrol şi produse petroliere”.

Astfel, în luna noiembrie 2006, deci cu puţin timp înainte de reţinerea sa de către procurorii DNA, ar fi avut misiunea să facă o „documentare” în Africa şi, crede familia lui, a apărut necesitatea de a i se astupa gura fiindcă aflase prea multe. Apare aici însă o problemă de „deontologie profesională” pentru că, se ştie, un serviciu secret nu-şi abandonează niciodată oamenii, în special ofiţerii acoperiţi! În afară de câteva situaţii.

Ce ar fi putut afla Sorin Crivăţ?

Aici intrăm în zona speculaţiilor. În orice caz, este interesantă coincidenţa că dispariţia lui Sorin Crivăţ s-a produs după „documentarea” din Africa în domeniul petrolier, iar dosarul de trafic de influenţă a fost generat de denunţul unui personaj cu afaceri în acelaşi domeniu.

Un alt amănunt interesant a ieşit la iveală după aceea, când s-a aflat că la locuinţa lui Crivăţ au fost găsite un laptop doldora de informaţii secrete și aproape 500 de file cu rapoarte informative legate de faptele unor persoane politice, funcționari publici și magistrați.

Nume grele pe lista lui Sorin Crivăţ: Traian Băsescu, George Maior, Theodor Stolojan, Dan Ioan Popescu

Mai jos, extrase din lista lucrurilor care au fost ridicare de la locuinţa lui Crivăţ:

  • 486 file reprezentând rapoarte informative care descriau conţinutul unor fapte ilicite săvârşite de persoane de notorietate din sfera politică, magistraţi, cât şi funcţionari publici
  • 82 de file reprezentând formule de securitate în vederea încadrării în SRI
  • 7 file reprezentând dosar Theodor Stolojan
  • 27 file reprezentând dosar CNSAS-Traian Băsescu
  • 26 file reprezentând dosar Dan Ioan Popescu
  • Buletin SRI privindu-l pe George Cristian Maior
Radu VintilăPublicat Luni, 15 septembrie 2014
39581
 | 40
 | 22
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
wTF*SeNNzaTioN
+2
Ce se intampla in ziua de azi Totala nebunie . Dar o intrebare as avea si eu : Dece prefera dl fost Presedinte Traian basescu , Serviciile Secrete , STS ,SRI ,SPP ?
Publicat Sâmbătă, 16 ianuarie 2016
+Răspunde
IQ100
-1
vedeti emisiunea Danei Grecu,cu acelasi subiect, din 24 septembrie ,macar ultimul sfert de ora (PNL-istul cum apara serviciile de azi, Ilie Serbanescu, cum spune lucrurilor pe nume, aparand...Romania)..da, va costa 10 lei/luna..pt varan..si pt 'libertatea presei'.
Publicat Vineri, 26 septembrie 2014
+Răspunde
Lite
+40
Chiorului nu i-a pasat deloc de asemenea tragedii, el timp de 10 ani a sprijinit doar coruptia si imbogatirea personala.
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
rares
+20
Pai daca le-a spus procurorilor despre cei aflati pe caii maari, ce credea ca o sa faca acestia? Practic i-a obligat sa-i faca parastas. Problema este cine i-a pus pitici pe creier ca sa indruge oricui ce nu trebuia. Acolo e bubitza de vazut, cine-l voia aut!Asa ca... cine stie ce scenariu mai e si asta si, pt cine a fost sacrificat ca sa taca cati, inca ?? Prin santaje de acest tip stau pe tronuri neaveniti destui
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
Stefan
+20
Cine era directorul Penitenciarului Codlea in acea perioada!?Ghici, ghicitoarea mea!
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
Cata @ Stefan
+12
chisr sint curios. cine?
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
Ga dea/sinteza
-6
s-a vazut marea diferenta intre PROFESIONISTII ante89 si diletantii penibiliA3,plini de fle gme ,ca de scoala, mai putin
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
neli
+13
NOI , suntem prosti si cred ca asa vom murii , EI ,sunt "DESTEPTI "si , vor dainuii prin copii si nepotii lor !
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
SOBOLANU
+22
DACA 20%ESTE ADEVARAT ESTE FF GRAV !!!!! SUNT SIGUR CA ADEVARUL V A IESI LA LUMINA !!!!!! ORICUM CHESTIA ESTE SERIOASA !!!!!
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
MARIE @ SOBOLANU
+19
fii sigur ca adevarul nu iese la lumina si ca este adevarat 100% tot ce este scris aici si, ca ce se vede acum nu este nici 20% din intregul mizeriilor infaptuite de .... cei ce l-au executat! NU SPERA INUTIL
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
Cata @ SOBOLANU
+18
nu va iesi nimic la iveala. nu acum. nu in mandat pontisto-psd-ist! e incilceala dracului in itze si nimeni nu are chef acum sa faca asta. acum e apucatul ciolanului, schimbarea macazului si saritul in alta barca... lume ocupata sa-i pese cuiva ca un om si-a pierdut viata, asasinat putem spune fara a gresi, din motive de clan. nu sperati la justitie in era borfasilor care conduc, de 25 de ani, Romania! boala romaneasca are numai un singur leac si-l tot repet: mina pe par astfel incit autoritatilor sa el fie frica pina si sa ne vorbeasca si sa mearga doar pe virfuri ca sa nu ne deranjeze! autoritatile lucreaza pentru noi si nu noi pentru ele! mina pe par si la indreptat cocoase ca numai cocosati conduc tara asta! cind autoritatilor le va fi frica de cetateni atunci va fi pace soaciala si prosperitate in Romania si unu nu va indrazni sa tradeze! nu credeti? va garantez ca toti acesti nemernici care acum ne rid in fata si ne sfideaza, in momentul in care l-ai atins la mir devine sluga! nu sufera durerea. durerea ii face paminteni iar ei se cred zei! asta este cind ai de-a face cu primitivi, trebuie sa le vorbesti pe limba lor ca sa inteleaga!
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
Australianul
+5
Uk În videoclip se prezintă cum sub bănuială falsă de spionaj economic am fost urmărit de Direcţia a II-a a securităţii, care a intreprins o tentativă de lichidare, soldată cu paralizia totală.
Publicat Luni, 15 septembrie 2014
+Răspunde
FOST AUSTRALAN @ Australianul
+6
Fost roman-australian sunt. Locuiesc in UE. Sa cred ca ai ramas paralizat complet? NU TE LASA, am un vecin care a fost paralizat la pat, NU S-A LASAT, A FACUT ZILNIC EXERCIȚII FIZICE, LA PAT, APOI A MERS IN PATRU LABE PRIN LOCUINTA, APOI S-A SPRIJINIT DE PEREȚI, DUPA ANI BUNI, MERGE 7-9 KM. PE ZI PRIN PARC!!!! ȘI TU POȚI!!!!!!!!!
Publicat Marţi, 16 septembrie 2014
+Răspunde
Un caz, dar...
+14
nu la soiul acesta de "acoperitzi" se referea Baselu'. Si, de altfel, o fi unul singur? Sau or fi mai multisori si de ambe sexe, pretendentii la tronul prezidential?
Publicat Luni, 15 septembrie 2014
+Răspunde
Recomandate
Primării cu lampa mică
Publicat acum 7 ore şi 56 minute
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 17 ore şi 19 minute
Paul Stănescu, o nouă vulnerabilitate pentru PSD
Publicat acum 10 ore şi 15 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 19 minute