×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:08
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Discriminare şi şovinism pe bani publici
Românii din Sovata, umiliţi la început de an şcolar

Mare le-a fost mirarea zecilor de părinţi şi copii români când au ajuns la şcoala generală din Sovata pentru a începe un nou an şcolar. Au aflat cu stupoare de la directorul şcolii că nu mai există învăţământ în limba română, decât în cazul comasării unor clase din ani diferiţi, cu predare simultană, câte 25 de minute pe oră pentru fiecare an de studiu în parte. Motivul ? Nu mai sunt fonduri şi nici profesori pentru clase „minoritare”. De asemenea au fost îndrumaţi spre clasele cu predare în limba maghiară, în caz contrar având varianta unei chete prin care să plătească profesori.

Umilinţa a ajuns la apogeu atunci când părinţii au mers în audienţă la inspectorul şcolar şef pe judeţ, Ştefan Someşan, care le-a spus că nu există fonduri pentru profesori români care să predea la fiecare clasă gimnazială

Campania de segregare a devenit evidentă după ce în Târgu-Mureş după retrocedarea ilegală către biserica romano-catolică a clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, s-au mai desfiinţat două licee româneşti (Constantin Brâncuşi şi Emil Dandea) şi s-au înfiinţat patru şcoli cu predare în limba maghiară.

Vă prezentăm sesizarea înaintată de părinții elevilor din Sovata către Inspectoratul Școlar Județean Mureș

"Prin prezenta, părintii clasei a-VI A (secţia română), din cadrul Gimnaziului Domokos Kazmer Sovata, potrivit tabelului anexat, ne adresăm dvs. cu următoarea doleanţă.

Elevii clasei a VI A, în număr de 9 elevi, au fost comasaţi în clasă simultană cu elevii clasei a- VIII A, şi aceştia în număr de 9 elevi, lucru cu care nu suntem de acord, întrucât se diminuează procesul de învăţământ , respectiv, în loc de 50 minute ora de studiu, aceasta va fi de 25 minute.

În urma discuţiilor purtate cu conducerea unităţii şcolare, am primit explicaţii potrivit cărora o clasă trebuie să aibă cel puţin 15 elevi în cazul minorităţilor naţionale.

Ori, clasa a VI A secţia română nu constituie o minoritate naţională aşa cum este definită în Constituţia României, ci este o majoritate naţională, chiar dacă în zona (loc.Sovata) este o minoritate în comparaţie cu populaţia de etnie maghiară.

Aşadar, domnule inspector şef, vă rugăm să faceţi cât mai urgent posibil demersurile necesare pentru aprobarea clasei a-VI A (secţia română) ca şi clasă independentă.

În caz contrar, vom fi nevoiţi să transferăm copiii la şcoli din alte localităţi sau să apelăm la foruri superioare, respectiv instanţele de judecată.

În speranţa că cererea noastră va fi analizată cu seriozitate, şi deasemenea aprobată , vă mulţumim anticipat.

Sovata: 15.09.2014"

Marcel BărbăteiPublicat Joi, 18 septembrie 2014
35159
 | 14
 | 98
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Vasile
0
Lui Titi din Ardeal,i-ar trebuii multa educatie ,dar cred ca-i prea tarziu din cate se intelege din cea ce scrie . ...!!! Mars Titirica...!!!
Publicat Sâmbătă, 08 noiembrie 2014
+Răspunde
Laly
-1
Catalin Munteanu! Titlul nu despre gramatica de limba romana, cand scrie asa atuncia poti comenta despre subiect, dar tu vrei provoca , nu ma intereseaza. Cine vrea , intelege, cine nu vrea poti sa scrii corect-corect ca nici asa nu intelege. Pot sa scriu si maghiara ca cine vrea traduce si ce important va fi de inteles!!
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
ANCA
+2
chiar daca sant in majoritate de etnie maghiara locuitorii din sovata scoala ar trebui sa fie in limba romana pentru ca traies in ROMANIA SI NU UNGARIA .Si daca chiar vor sa invete si in limba maghiara n-au de cat sa ceara ei la ministerul invatamantului o ora suplimentara pentru a invata in limba maghiara.de exemplu noi si ca noi sant multi alti romani plecati in strainatate si copiii nostri merg la scoala si invata in limba tarii respective iar noi parintii ii invatam acasa limba romana istoria , geografia tarii noastre si chiar si traditiile noastre asa ar trebui sa faca si ungurii di ROMANIA. NU SANT RASISTA DAR UNGURII SE RIDICA CU PRETENTII PREA MARI IN ROMANIA
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
Laly
-5
Nu-i nici o problema, pentru ca copii din Sovata vorbesc maghiara, Sovata este un oras 95% locuit de maghiar, se descurca si in limba maghiara, numai unii fac provacari ca tot timpul exista vreunul la care nu convine ceva. Provocare din parte famili de etnie romana( politisti), altfel nu are cum sa ajunge in centru atentiei!!!!!
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
Cătălin Munteanu @ Laly
+6
Laly, din câte văd și tu ai nevoie de ore în limba română. Nu de alta, dar nu prea poți pune două cuvinte corect unul lângă altul..
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
Zahari Daniel
-2
Biserica si popii din romania...niste flamanzi fara pic de bun simt si rusine.Despre ungurii aia care confunda tara,politica si conducatorii,preocupati prea mult sa ne fure si daca nu mai au ce,ne vand incetul cu incetul.
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
vlahus
-3
S a-mi spune cineva, ca o retrocedare de cand este ilegala?
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
trala
-5
doamne si fereste cat de retarzi sunteti... e chiar asa de greu de inteles ca exista prea putini copii si nu se pot forma clase individual, e nevoie de clase simultane. Parintii fiind ei mari patrioti s-au simtit discriminati, asta din cauza ca nu-si dau seama ca sunt prosti gramada. Ce ar fi in loc sa tot comentati pe aici aiurea sa mergeti voluntari in Sovata la predat copiilor romani...
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
TITI @ trala
0
De ce voluntari? ca doar nu vorbim de Somalia. Voluntar m-as înscrie pentru ceea ce acest cuvânt il reprezinta ....
Publicat Joi, 25 septembrie 2014
+Răspunde
alex
+2
Am fost acum o luna la Cluj cu un prieten. In Tg.Mures am intrat in benzinarie la 3 noaptea sa cumparam o cafea si sa ne ducem la wc. Ciudat cum a vazut ca suntem romani imediat au spus ca nu functioneaza nici aparatul de cafea nici toaleta. Ne-am facut si noi nevoile in fata benzinariei :))))
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Titi @ alex
0
Povesti, tata... Eu nu mai cred in povestile astea...
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Cristi
+6
Putin in nebunia lui a zis un lucru maret: " Rusia nu are nevoie de minoritati, minoritatile au nevoie de rusia." Asa si la noi nu va place romana ... mars in ungaria si acolo o sa aveti limba materna maghiara.
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Cristi @ Cristi
0
l
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Patriot Roman
0
Eu a-si face cu ungurii precum Stefan Cel Mare cu turci:)
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Titi @ Patriot Roman
0
Nu esti patriot, esti un incult... sa mai citesti putin despre aliantele lui Stefan cel Mare... cu maghiaii..
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Eva @ Patriot Roman
+1
Mai dar ce corect stii sa scrii! Cred ca tot intr-o clasa restransa ai invatat. Cand ai sa inveti sa scrii romaneste iti promit ca ma mut imediat in Ungaria!
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017