×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Ce vreau să spun
Ultima lansare a lui Victor Ponta
Cornel Nistorescu
Cornel Nistorescu

Cea de-a treia mare festivitate de lansare a lui Victor Ponta poate fi socotită contradictorie. Seamănă cu cea de la Craiova, unde inundaţiile au înecat evenimentul. De data aceasta, lansarea de pe Arena Naţională a fost şifonată de chiar grandoarea ei în chiar ziua de naştere a candidatului.

Măreţia evenimentului a îngropat ideile care nu prea au fost. La ce a folosit o asemenea mobilizare uriaşă, cu sute de autocare, cu 60-70 de mii de oameni aduşi cu eforturi greu de calculat? De unde are PSD-ul bani pentru atâtea excursii la Bucureşti? De unde bani pentru a plăti atâta figuraţie, artişti, închiriere de stadion şi materiale de propagandă? De unde bani să produci numai zeci de mii de ecusoane şi multe altele, în contextul în care partidul mai are multe de plătit? Din cotizaţii, din donaţii sau din promisiuni de exploatare a puterii, asta dacă va câştiga şi va scăpa de spaima lui Traian Băsescu (sau a Parchetelor!). Oricum le-am suci, întrebările rămân cel mult în coadă de peşte. Ca şi evenimentul în sine!

Două lucruri mi-au atras atenţia în discursul lui Victor Ponta. Unirea şi condamnarea comportamentului lui Traian Băsescu. De fapt ele două pot fi socotite ca liniile principale ale programului lui Victor Ponta. Altceva, cu excepţia chestiunilor patetice, nici nu a mai fost. Afirmaţia lui Liviu Dragnea că PSD-ul este ”îndrăgostit de ţara lui” tot dintr-un program sentimental face parte şi care, dincolo de trăirea frumoasă, ne duce cu gândul la absenţa unui program clar de guvernare.

Dar să revenim la unirea insistent repetată de Victor Ponta în discurs. ”Vreau să fiu preşedintele românilor care vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire”, ”Să facem Marea Unire a Românilor”, ”Să facem împreună Marea Unire de care România are nevoie”, „Marea bătălie pentru Unirea Romaniei”, ”Să facem împreună Marea Unire” etc. Din păcate n-am numărat de câte ori a pronunţat Victor Ponta cuvântul Unire. A făcut-o de 10-15 ori, dacă nu mai mult. N-am înţeles însă dacă era vorba de societatea românească dezbinată de Traian Băsescu şi de el sau de Unirea cu Republica Moldova. O ambiguitate bine studiată a plutit peste toate propoziţiile referitoare la unire şi a făcut ca discursul să aibă un aer patriotic. Dar dacă luăm unirea la purecat şi o întoarcem pe toate feţele, vedem că promisiunea cu unirea faliilor din societate este doar un enunţ electoral.

Să recapitulăm tot comportamentul politic al lui Victor Ponta de la preluarea conducerii PSD şi până acum. Rezultă că unificarea faliilor din societate, o împăcare a taberelor aflate în bătălie crâncenă, nu a fost nici linie de comportament şi nici o constantă de discurs. Tot ce a făcut PSD-ul, de la tentativele de debarcare a lui Traian Băsescu la scoaterea PNL de la guvernare, s-a limitat doar la dorinţa de putere. Pacea între români, înţelegerea şi unirea tuturor grupurilor din societate nu au fost niciodată preocuparea PSD-ului. Şi nici a lui Victor Ponta! Deci unirea ”la intern”, chiar frumos şi năvalnic exprimată, nu ţine şi nu are nici o acoperire. Nu ştim prin ce mijloace, cu ce idei, sprijinul căror forţe viitorul preşedinte Ponta ar fi în stare să o facă!
El care muşcă interlocutorul la fiecare replică vrea să obţină un rezultat care ar putea fi eventual ambiţia unui călugăr evlavios. Şi dacă ar ambiţiona o asemenea ”unire”, ar trebui să-i spunem lui Victor Ponta că nu are datele caracteriale şi nici culturale pentru a o întreprinde. O admirăm ca idee, o aplaudăm ca propunere, ne putem chiar lăsa cuceriţi de o asemenea promisiune, dar de izbutit ceva în cazul preşedintelui Victor Ponta nu văd de ce ne-am aştepta.

Unirea cu Moldova, al doilea câmp semantic al discursului de lansare, este şi mai complicată. Nu înţeleg nici de ce a abordat acest subiect atât de ispititor pentru sufletele românilor, dar şi atât de greu de înfăptuit. Are Victor Ponta un plan de care nu ştim noi? Au Corlăţean şi Zgonea o cheie politică secretă cu care să desfacă nodul gordian al consecinţelor Tratatului Ribbentrop-Molotov în cazul României şi Moldovei?

Există promisiuni şi înţelegeri de care noi nu ştim? Sau Victor Ponta a patinat pe muchia cuţitului, lăsându-ne să ne gândim la ce ne dorim, dar în cazul în care i-am cere socoteală să poată spune că am înţeles greşit. Oricum, acest tip de declaraţie, cu care s-a jucat şi Traian Băsescu, este extrem de periculos. Cu câţiva ani în urmă eram şocaţi de cum actualul preşedinte specula subiectul şi sentimentul Moldova. Acum Victor Ponta o face şi mai pe şleau. Şi, pe cale de consecinţă, ceva mai grosolan!

Ce mi-a plăcut la discursul lui Victor Ponta a fost promisiunea că el nu va repeta comportamentul lui Traian Băsescu. De asta şi are nevoie ţara, de un preşedinte care să evite toate excesele, abuzurile şi aiurelile lui Traian Băsescu. Din păcate, această promisiune frumoasă a fost încălcată chiar înainte de a fi fost făcută. Victor Ponta se poate lăuda că a repetat multe dintre excesele lui Traian Băsescu chiar înainte de a deveni preşedinte. Ceea ce este o contraperformanţă, dacă nu chiar un pericol.

Şi încă un lucru. După cum au fost aşezaţi în prezidiul improvizat al stadionului, am înţeles care este garnitura de putere a lui Victor Ponta şi a PSD-ului. Adică Dan Şova, Rovana Plumb, madam Pandele, Liviu Dragnea, Corina Creţu, Mihai Sturzu, primăriţa Olguţa Vasilescu, la care ar trebui să-i mai adăugăm pe Zgonea, Pricopie şi Costoiu, pe Sebastian Ghiţă şi pe Corlăţean şi Bănicioiu. Cam asta este în linii mari noua garnitură a PSD-ului şi echipa de putere a lui Victor Ponta. Ce rezultă la o re-lectură înceată a acestei liste de politicieni? Ne aflăm în faţa unei echipe extrem de subţire din toate punctele de vedere. Cultural, profesional şi politic. Şi din care nu prea are cum răsări cine ştie ce rezultat important. Privită la rece, echipa lui Victor Ponta pare una ideală pentru un dezastru.

Aşadar o lansare frumoasă, impunătoare, dar plină de lipsuri fundamentale!

Cornel NistorescuPublicat Sâmbătă, 20 septembrie 2014
9077
 | 81
 | 25
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
CAlin
0
forma fara continut ! nimic nou sub soare !
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
relu
+3
vanghelie a lipsit? n-a donat si el nimic din ciordelile de la sectorul 5?
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
ochi ager
-4
dar dna Udrea de ce nu se lanseaza la presedentie cu mare fast? sa nu spuneti ca n-are parale...sau poate spera dnul Ciolannis ca e favoritul, ca toti se invart in jurul lui basescu ca moliile la bec.
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
horea
+26
mult bun simt si apreciere extraordinar de lucida in acest articol. Sa fim pragmatici: 1. E o grava greseala de tactica sa se lanseze din nou in stilul ceausist, nazist, nord-coreean etc, aceasta a dus la pierderea unor procente bune, multi oameni cu cap nu-l vor mai vota pe acest ponta care a inceput sa-si creeze in mod desantat un cult al personalitatii nemaiintalnit dupa 1990 2. care unire ? cum care ? a baronilor psd -noua burghezie comunista- strans uniti in jurul ciolanului si furtul din banii publici 3. observati un inceput de dictatura, toate institutiile statului concentrate in mana aceluiasi personaj si grup de interese sub umbrela psd, partidul mostenitor al pcr, el va avea deci presedintia, camera deputatilor, senatul, guvernul, primariile( VEZI TRASEISTII), marea majoritate a consiliilor judetene. Opozitia va fi firava si nu-si va putea promova niciun fel de idei. E prima data dupa 90 cand poporul tras in teapa cu ideile frumoase ale usl va asista la instalarea adevaratei dictaturi. mai bun e un independent cum este gusa (nu stiu daca a reusit sa stranga semnaturile).Oricum ponta nu avea dreptul sa se foloseasca de victoria usl ca de propria sa victorie, el era legat de antonescu ca fratii siamezi si la plecarea acestuia era de bun simt sa-si dea demisia si sa provoace alegeri parlamentare anticipate. Dar unde bun simt in politica?
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Ivan cel Groaznik
-19
Ultimele doua editorialeale d-tra le vad cam zbarcite maestre ...ati gafat cred eu cu ,,Orasul nebun din Est,,editorialul fiind plin de subiectivisme,venind si intr-un moment complet nepotrivit, la implinirea a 555 de ani de la prima atestare a Capitalei,fiind contrazis si de multe realitati de necontest.In ceea ce priveste prezentul editorial, actiunea de lansare la presedentie a lui Victor Ponta s-a dorit sa fie prezentata de o maniera,,omagiala,, de catre presa antiguvurnamentala, tocmai pentru a crea falsa aparenta a unei apropieri de epoca ceausescu,ceea ce nu este nici pe departe asa.Cred ca si d-stra credeti asta. Ce parere aveti de comentariile lui Sheron Tite' si Koka Laru,ati accepta unele nuante ale acestora.De fapt editorialul d-stra, cred eu, vine in intimpinarea reactiei critice a lui Basescu la lansarea de pe Arena Nationala. In rest numai de bine!
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Electra @ Ivan cel Groaznik
0
Fii serios domnule!!!
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
alegatorul onest
+32
ROMANI, VIN LUPII TINERI, fara carte de munca! gen ponta, boureanu, gorghiu, dragnea, zgonea, constatin, vass, nutza, tomac, remus pricopie si romulus costoiu cu vulpea abramburica, aprozareasa cristea si peterescu, roberta si anastase, etcetc sunt goi pe dinauntru, flamanzi, hamesiti, absolventi de spiru haret, bioterra, ecologica, petre andrei, clung muscel, blaj, hercuilane, fosti doar soimi, pionieri si utecisti dornici de a termina cu comunismul, cu plagiatul, cu rubedeniile, cu prostytutia, cu ipocrizia, cu ticalosia, cu carti de munca dupa ce ajung demnitari. romani, treziti-va, feriti-va, VIN LUPII TINERI!!!
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
gheorghe fagarasanu
+25
DE SUBLINIAT SI RETINUT: Ne aflăm în faţa unei echipe extrem de subţire din toate punctele de vedere. Cultural, profesional şi politic. Şi din care nu prea are cum răsări cine ştie ce rezultat important. Privită la rece, echipa lui Victor Ponta pare una ideală pentru un dezastru.
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
g orwell
+16
si cum, din prezidiu au lipsit gadea si ghisa?
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
vox
+19
prapastia dintre USL SI ziua de 20 sept=ziua lui vv ponta si 21 sept=ziua lui crin antonescu dintre vorbe si fapte dintre promisiuni si realizari dintre MAREA UNIRE si unionistii de astazi dintre generatia unionista si generatia ratata dintre guvernanti si guvernati dintre cei multi ,comandati=condamnati si cei putini, comandanti dintre traire, simtire si sperante desarte
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Remus
+40
Atunci când ţara se zbate în mizerie, când jumătate din conaţionali trăiesc la limita subzistenţei, aceste manifestări faraonice, pe care le agreea şi Ceauşescu, stârnesc repulsie.
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017