×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 08:31
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Una a spus 24 iulie, alta pe 20 septembrie
Victor Ponta şi-a inventat „trecut” de unionist
Foto Facebook Victor Ponta
Foto Facebook Victor Ponta

Pe 24 iulie 2014, în cadrul unui interviu pentru „Adevărul Live”, Victor Ponta făcea dezvăluiri privind originile sale şi provenienţa numelui de Ponta. După nici 2 luni, premierul vine cu o altă versiune a originilor sale.

Ponta susţine că a avut un străbunic român din Ardeal”

Sunt un român ca oricare alt român, sunt un român care sunt mândru de ţara mea. Sunt strănepotul unui român din Ardeal care în 1917 a cerut cetăţenia română şi a luptat alături de români pentru Marea Unire. Sunt nepot de preot de la care am învăţat să cred în Dumnezeu. Nu am nimic de ascuns (…) Vreau să fiu preşedintele romanilor care vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire. (...) Vreau să reuşim împreună Marea Unire”. Este un fragment din discursul rostit sîmbătă de Victor Ponta în faţa a zeci de mii de aplaudaci profesionişti, dar un discurs care a contat pentru mai mult pentru transmisiile live” ale televiziunilor de ştiri.

Ce a vrut să spună aici Victor Ponta şi totodată să-i informeze pe români. Că este strănepotul unui unionist de la 1918 şi că el în calitate de preşedinte va continua opera străbunicului său. A sunat foarte frumos. Chiar înălţător. Un arc peste generaţii, acelaşi ideal.

Străbunicul patern NU a fost român

Afirmaţiile premierului Victor Ponta nu pot fi creditate ca fiind adevărate. Sunt cu totul alte informaţii privind originile sale. Sursa? Victor Ponta pe 24 iulie 2014, într-un interviu la Adevărul Live”.

Mă întreabă foarte multă lume de unde e numele de Ponta. Şi pot să vă spun că familia mea a venit din Trieste la Pecica şi a construit, a fost adusă de către împăratul austro-ungar pentru a construi şi a pietrui drumul de la Pecica la Nădlac. Şi uite, după o sută şi ceva de ani, m-am dus cu domnul ministru Rus să constatăm cum am făcut în România, de la intrarea din Europa în România, deci de la Nădlac la Pecica, 22 de kilometri de autostradă foarte frumoşi care se termină în câmp (...) Acum, sigur, lucrăm, facem proceduri să-l terminăm pe al doilea; ca, din câmp, să se ducă (...) dacă nu de la Bucureşti, dar de la Timişoara până la Viena, să mergi pe autostradă. Dar vedeţi cum aşază istoria lucrurile, că, după o sută şi ceva de ani, poate reuşesc eu să fac din drumul pietruit de familia,care atunci se numea Ponte să fac autostrada sau s-o inaugurez”.

Ce se poate înţelege din ce a declarat Victor Ponta pe 24 iulie 2014:

  1. că familia străbunicului său patern nu era din Ardeal, ci din Trieste

  2. a ajuns în Ardeal fiind dislocat ca drumar de împăratul Franz Joseph

  3. străbunicul NU era român ci (posibil) italian, nume de familie Ponte.

Străbunicul pe linie maternă a fost albanez sau aromân

Nici străbunicul pe linie maternă nu a fost „român din Ardeal”. Cine o spune? Tot Victor Ponta, în luna martie cu ocazia unei vizite în Albania, „Este prima dată când mă aflu în Albania, la Tirana, şi sper să revin cu altă ocazie. Familia bunicului meu a plecat din Moscopole spre România, aşa încat ar fi trebuit să ajung pâna acum aici, dar e bine că am ajuns şi acum”.

Moscopole în secolul XVII era cel mai mare oraș din Balcani și centru cultural și comercial al aromânilor, aici apărând prima tipografie din Balcani. Orașul a fost distrus în întregime în 1788 de către Ali Pașa, a fost recostruit, dar fără a mai avea strălucirea de odinioară şi a fost distrus din nou în 1916, în timpul primului război mondial (sursa Wikipedia)

O practică tipic comunistă sau o formă de mitomanie?

De ce a declarat Victor Ponta că a avut un străbunic „român din Ardeal” care a „luptat” pentru unirea Transilvaniei cu România, din moment ce lucrurile nu stau aşa, dacă este să ne luăm tot după afirmaţiile premierului, cele din 24 iulie 2014. Se pot da două răspunsuri:

  1. a apelat la o practică tipic comunistă, adaptată însă

Se ştie, în timpul regimului comunist, dădea foarte bine, mai ales când se ţintea o promovare pe linie de partid sau într-o funcţie înaltă în administraţie, să ai nu doar o „origine sănătoasă”, ci şi „ilegalişti” în familie. Un tată, un unchi, sau un bunic „ilegalist” (membru PCR între anii 1924-1944, când PCR a fost scos în afara legii – n.a.) era p mană cerească. Foarte mulţi oportunişti, în dosarele de cadre (perioada anilor ’50) sau mai târziu în fişele autobiografice, îşi treceau cel puţin o rudă ca fiind fost „ilegalist”.

Cum după 1990 aşa ceva este total „neproductiv”, în locul tatălui sau bunicului „ilegalist” a apărut tatăl sau bunicul „disident” sau conexat la o altă activitate pozitivă. În cazul lui Victor Ponta avem un înaintaş de-al său care a luptat direct pentru unire. Iar un trecut unionist (1918) reprezintă un mare atuu în ziua de azi.

  1. o formă de mitomanie

Afirmaţiile premierului de sâmbătă pot fi încadrate şi ca fiind o formă de mitomanie (Boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează...def Dex). Foarte lesne se poate observa că „existenţa” unui străbunic care a „luptat pentru unire” îl avantajează pe Victor Ponta în campania electorală. O campanie în care face referiri la unirea cu Moldova. Mai mult, aşa cum am arătat, Victor Ponta pozează într-un continuator al „luptei” străbunicului său, deci, un nou avantaj.

Inclusiv cele declarate pe 24 iulie de Victor Ponta au o tentă de a-l pune într-o lumină favorabilă. Înaintaşii săi au construit ceva (drumul Pecica-Nădlag), deci au făcut ceva util, pozitiv, acum, un nou arc peste timp, Victor Ponta este continuator al acelui lucru pozitiv, adică se ocupă de autostrada din zonă. De altfel, oricine analizează discursul lui Victor Ponta, poate observa că atunci când este vorba de ceva pozitiv, automat premierul se asociază direct sau indirect, cu respectivul element pozitiv.

Lucian GheorghiuPublicat Duminică, 21 septembrie 2014
4605
 | 18
 | 32
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
stefan
+2
tatarul ponta Aroman ???????? bai constipatule nu vezi ce ochi ai tataroiule?
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Dragnea II
+6
Tineti minte trei cuvinte: Victor Ponta... minte!
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE @ Dragnea II
+1
Varianta : Tine minte cinci cuvinte : NU Ponta, daca ai minte !
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Ivan cel Groaznik
-1
Cred ca ziaristii Dan Marinescu ,redactor sef Adevarul si Ioana Lupea sunt mai presus de orice suspiciune privind o intelegere privind modul in care va decurge interviul pe care premierul l-a dat in ziua de 24 iule la Adevarul Live.Minciunile si dezinformarile pe care acest scalambaiat basist cu numele de lucian gheorghiu le propaga au intrecut orice limita. Pentru cei care doresc sa vada realitatea si nu aiurelile ziaristului portocaliu, pot urmari live interviul premierului la adresa 6a840d196/index.html
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Walter von Grappendorf
+10
Dl Lucian Gheorghiu ! daca va considerati un jurnalist corect si informat va rog sa va documentati,tatal dlui Ponta s-a numit Ninel Ponta,consultati certificatul de nastere si cel de deces (pentru ca este o persoana decedata)se gasesc simplu la cele doua istituti care le-au eliberat,si veti costata originea cel putin a doua generati (dl Ponta minte din nou) Mama domniei sale traieste se numeste Cornelia Naum (fosta Naumovici ,schimbare de nume la cerere se poate verifica la primarie,in Naum,se vede anul si data )Tatal dnei Naum si bunicul mater al dlui Ponta este Victor Boris Naumovici .Biografia celor care candideaz usor de gasit ,cu minim de efort ,de catre dstra jurnalisti.
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Antonov
-10
Poate vorbiti de originile "romanesti" ale lui Antonescu . Ooops, poate se supara seful vostru.
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Dacul Ardelean
+13
Functia prezidentiala trebuie desfiintata! Face mult rau Romaniei!
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Nemes
-3
A venit vremea lui Ponta...Oare cui ii va suna ceasul?
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Biroul de cadre PSD
+16
Se vede ca-l consiliaza tov.Iliescu ,cu experienta in munca de partid si de stat si mai ales in pregatirea cadrelor de nadejde din randul nepotilor de ilegalisti,continuatorii emanatilor revolutiei si profitorilor acesteia.Ca exemplu si dansul a fost parca un maramuresan de sorginte olteniteana,fiu de cheferist,iar mama cu radacini adanci din nobila familiei Cioaba(a se evita vreo legatura cu majestatile lor din Sibiu !,sau mai stii ?) De asemeni,daca mergem inapoi in trecut,se poate spune ca e ruda si cu Lenin,prin odrasla lui care l-a botezat cu numele de Ilici !
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Numa Pompidiu
+24
Daca are origini, ba italiene, ba albaneze, de ce se supara ca Johannis e de origine germana? Ce are impotriva cultului protestant, ca doar bunele italian n'o fi fost ortodox? Am mai spus eu ca Basescu este mic copil la rele, in comparatie cu aceasta amestecatura cu origini multinationale si pofta continua de a minti, numita VV Ponta-7 bunici.
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Dana @ Numa Pompidiu
+13
Corcitura italo-albaneza deja a amanetat tara americanilor de la chevron+rmgc
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Cosmin @ Numa Pompidiu
+3
Nu cred ca ar fi o problema provenienta de origine a lui Ponta , problemele lui sunt MINCIUNILE si FALSITATEA. In cat despre Yohannis nu a ascuns originele Lui, originile lui il face sa se mandreasca, asta ne si face sa credem mai mult in El (Yohannis), dar nu inseamna ca si el sa nu fi invatat ceva de la politicieni Romani, Totusi noi credem un 90% in YOHANNIS.
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Robin Hood
+25
Indiferent de minciunile galacticului, tineti minte: AVETI VOTUL IN MINA
Publicat Duminică, 21 septembrie 2014
+Răspunde
Numa Pompidiu @ Robin Hood
0
Da, dar nu-l avem în mână pe cel care numără voturile și care toată viața a numărat izmene, bani și doctorate: domnul general de șapte stele și viitor mare-șal al României, re-re-re-reevaluatul doctor în științe militare (sîc), Gabriel Oprea. Și nici nu știm cui datorează cel mai mult: lui VV Ponta, lui Traian Băsescu sau pirandei de Pleșcoi? Dacă ne aducem bine aminte, la alegerea dumneaei în funcția de șef al organizației PDL București, cu un efort sisific, a reușit să articuleze plin de sudoare,niște sunete ce semănau oarecum a cuvinte, dar care cuvinte o transformau pe jucăușa divă a Cotrocenilor într-un fel de zeiță a frumuseții orbitoare și a inteligenței incontestabile, izvor de înțelepciune națională. Dumnealui care nu-și laudă nici mama, dacă nu merită. Eeeeh...
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017