×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 03:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
O nouă diversiune la orizont
Ce jocuri face Robert Turcescu?
Robert Turcescu
Robert Turcescu

Livretul militar nu are vreo legătură cu activitatea de ofiţer acoperit. Data „racolării” coincide cu data făcută publică de MApN de acordare (ilegală) a gradului de locotenent-colonel. 7 întrebări care trebuie să primească răspunsuri clare.

Un delir mistic-teatral

Delirul mistico-teatral al lui Robert Turcescu, autodenunţul său, postarea unor documente pe internet, anunţul că nu va mai realiza emisiunea sa de la B1 TV, toate acestea au devenit, chiar şi la ore târzii din noapte, subiect de „prima pagină”. Deja s-au înregistrat zeci de luări de poziţii, comentarii, replici, atacuri. O analiză atentă a acestui eveniment de presă scoate însă la iveală unele elemente ce ar putea fi interpretate ca făcând parte dintr-o regie foarte bine pusă la punct. Sunt unele lucruri care pur şi simplu „nu bat”.

Livretul de militar şi fluturaşul de salariu

Despre documentele postate de Robert Turcescu pe blogul său nu se poate spune automat că sunt false, dar nici nu este exclusă această posibilitate. Totuşi, respectivele documente NU atestă faptul că ar fi un ofiţer acoperit al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Argumentele sunt următoarele:

 • Un cetăţean al României care nu a efectuat stagiul militar NU are cum să fie în posesia unui livret militar.

 • Un angajat al unui serviciu secret care operează sub „acoperire” nu primeşte un livret militar. Este o măsură de prevedere pentru a preîntâmpina o deconspirare printr-o neglijennţă – pierderea livretului de către titular, descoperirea lui de către o terţă persoană.

 • Un angajat al unui serviciu secret care operează sub „acoperire” nu primeşte un fluturaş cu salariul încasat, pentru că astfel ar putea fi identificat de către personalul civil al respectivului serviciu secret: casier(ă), contabi(a) etc.

 • Un angajat al unui serviciu secret care operează sub „acoperire” nu primeşte niciun document cu ştampila serviciului, unităţii etc. Singurele documente pe care le primeşte sunt acte de identitate (false), documente de absolvire de studii, acte de proprietate a unui imobil, a unor bunuri mobile etc. Toate aceste documente au menirea de a creiona personajul „acoperit” în funcţie de mediul în care este infiltrat.

 • De regulă, cine lucrează sub „acoperire”, mai precis identitatea sub care operează nu este cunoscută decât de foarte puţine persoane din serviciul secret din care face parte, iar dacă este vorba de misiuni extrem de importante şi foarte dificile, există doar o singură persoană de legătură care are contact cu „acoperitul”.

O coincidenţă - episodul „colonelul Turcescu”

În 2012 s-au descoperit liste cu câteva sute de politicieni (din tot spectrul politic), dar şi persoane din alte domenii de activitate, care în timpul ministeriatului (la „Apărare”) al lui Gabriel Oprea au fost înaintate în grad ilegal. Unele dintre aceste persoane – printre care şi Robert Turcescu – nici măcar nu aveau stagiul militar efectuat. Se ştie, a ieşit un scandal monstru, iar ministrul de atunci, liberalul Dobriţoiu, anunţa retragerea înaintărilor în grad. Este posibil ca respectivul livret militar prezentat pe blog de Robert Turcescu să aibă legătură cu gradul pe care l-a primit ilegal, cel de locotenent-colonel. Totuşi, şi în aceast caz, eliberarea livretului a reprezentat încă o ilegalitate, Turcescu neavând nicio zi de stagiu militar efectuat. După ce a izbucnit scandalul şi au fost prezentate dovezile, Robert Turcescu a anunţat public că renunţă la gradul primit ilegal. În această situaţie, de ce livretul (repet, dacă cel care a fost postat pe blog are legătură cu înaintarea în grad) se mai află în posesia lui? Este posibil ca renunţarea să fi fost doar „declarativă”, adică să fi asistat doar la un joc de imagine. Un lucru este însă clar: data de 14 aprilie 2010, care apare în livretul postat de Turcescu, este aceeaşi cu data anunţată de MApN ca fiind a înregistrării avansării sale în grad.

Ce treabă are MApN cu media?

Se ştie, redacţiile ziarelor au fost penetrate – şi nu de ieri, de azi – de serviciile secrete. Prin 2005 chiar a circulat printre jurnaliştii care cunoşteau fenomenul o listă cu 12 nume grele ale unor ziarişti racolaţi de SRI şi SIE, 10 dintre ei fiind şi astăzi activi, unii cu o vizibilitate foarte mare la anumite televiziuni de ştiri.

Penetrarea ziarelor şi posturilor tv s-a făcut prin două modalităţi:

 1. racolarea unor ziarişti şi utilizarea lor sub formă de colaboratori permanenţi – unii dintre ei este posibil să fi fost angajaţi la serviciile respective, caz în care au devenit automat „acoperiţi” în presă, alţii fiind pe statele de plată (evident secrete) doar „part time”.

 2. racolarea a fost efectuată încă din timpul studiilor şi ulterior absolvenţii fiind dirijaţi spre mediile de informare indicate de şefii din servicii.

Direcţia Generală de Informaţii a Apărării este ultimul dintre servicii care ar avea de câştigat prin penetrarea redacţiilor. Direcţia de Informaţii militare o structură din cadrul DGIA cu misiuni în afara ţării să zicem că ar putea avea acoperiţi în presă, dar numai ziarişti care de regulă au contacte cu demnitari străini sau se deplasează în străinătate. Deci nu este profilul lui Robert Turcescu. Cealaltă structură, Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate, are misiuni doar în interiorul sistemului şi ne este greu să credem că ar putea racola un jurnalist care se ocupă 100% de politică. Ar putea racola jurnalişti care să zugrăvească în culori „roz” activitatea MApN, care să facă servicii unor capi ai armatei. Nu a fost cazul lui Turcescu. Repetăm, SRI, în primul rând, celebrul „doi şi’un sfert” (în actuala structură de organizare), SIE, STS, eventualele structuri informative ale DNA sunt serviciile interesate să „aibă oameni” în redacţii, iar DGIA ar fi ultimul interesat care să-şi planteze „acoperiţi”.

Autodeconspirare pentru acoperirea unei „acoperiri” reale?

Robert Turcescu, în activitatea sa din media din ultimii 7-8 ani, a fost, fără dubii, un agent de influenţă. El s-a arondat taberei lui Traian Băsescu. Nu intrăm în amănunte, dar, se ştie, a operat ca un profesionist: a promovat tot ce ţinea de zona Băsescu, a demolat partea, părţile care i se opuneau lui Traian Băsescu. Cine analizează prestaţiile lui Turcescu (şi nu doar cele din presă, ci şi de pe reţelele de socializare) din perioada alegerilor prezidenţiale din 2009, din perioada suspendării din 2012 şi nu numai, recunoaşte în Turcescu un veritabil agent de influenţă. Nu este obligatoriu ca un agent de influenţă să fie neapărat un „acoperit” al unui serviciu secret. Dar tot atât de adevărat este şi faptul că rolul principal al unui „acoperit” este cel de agent de influenţă.

Nu ne permitem să afirmăm că Robert Turcescu este un „acoperit” al unui serviciu secret, pentru că nu putem proba cu documente. Dar în acelaşi timp nu putem exclude o astfel de ipoteză. De asemenea nu acordăm credit autodeconspirării teatrale făcute duminică seara. Nu este exclus ca autodeconspirarea să aibă tocmai rolul de a masca, de a conserva o acoperire reală, pusă în pericol de cineva care a avut acces la documente secrete. Este o ipoteză de lucru. Dar în acelaşi timp nu putem ignora nici altă ipoteză de lucru: gestul lui Robert Turcescu de duminică seara ar putea să fie în strânsă legătură cu „marea deconspirare” anunţată de Traian Băsescu. Să fie de fapt un „antemergător” al acţiunilor viitoare a lui Traian Băsescu. Totul este posibil.

Întrebări la care aşteptăm răspunsuri

 1. De ce Robert Turcescu a avut un „acces” de conştiinţă tocmai acum, înaintea începerii campaniei pentru prezidenţiale?

 2. De ce nu a făcut „autodeconspirarea” acum un an, acum 6 luni sau acum o lună?

 3. De ce a postat livretul militar, din moment ce acest document nu este deloc relevant în legătură cu o eventuală postură de ofiţer acoperit?

 4. De ce nu a existat nicio reacţie rapidă din partea MApN?

 5. De ce nu se mai poate accesa blogul lui Robert Turcescu? Sau de ce l-a desfiinţat?

 6. De ce pe site-urile unor ziare nu se mai pot accesa listele date oficial publicităţii cu persoanele care au fost avansate ilegal în grad?

 7. Va mai apărea pe vreun post tv (în calitate de invitat) Robert Turcescu cu „dezvăluiri” în perioada de campanie?

Lucian GheorghiuPublicat Luni, 22 septembrie 2014
31472
 | 39
 | 75
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Slabstii
+2
in final, o porcarie nereusita
Publicat Vineri, 26 septembrie 2014
+Răspunde
IOANA_D_D
+4
Va marturisesc, daca intereseaza pe cineva, ca eu am fost foarte socata de aceasta "marturisire" a lui Turcescu ! A, nu ca nu ar fi posibil, ci ca un "acoperit" de la Armata nu ar avea ce sa caute intre ziaristi, "acoperitii" de la Armata au alt rol pe "scena" informativa a unei tari ! Socata am fost de felul in care "s-a spovedit" ziaristul "dur" Turcescu ! Primul gand a fost ca a luat-o razna din cu totul alta pricina, iar declaratia nelegala a Presedintelui l-a impins pe aceasta partie ! Ulterior am citit, pe mai multe site-uri, aproape tot ce s-a scris despre "caz", parerile multor ziaristi sau oameni politici ! Cel mai rau au gresit, evident, oamenii politici cu pareri care mai de care mai traznite si tematoare ! Acum, pe seara, am ajuns pe site-ul unui ziar cu de toate, din care am aflat ca cei doi fluturasi de salariu sunt ai Oanei Sarbu - fosta iubita a lui Turcescu - care a fost sau mai este in cadrul Ansamblului "Doina" al Armatei, iar Livretul Militar a fost uitat la Turcescu de catre cei care i l-au dat pe vremea cand inca era "colonel", pana la retragerea gradului ca fiind ilegal atribuit ! Multa lume a observat ca livretul nu este original si nici corect completat .... Si Livretul poate fi al Oanei Sarbu, cu unele stersaturi si adaugari .... Deci, acum ma intreb: dece si ce rol de prost gust a interpretat Turcescu duminica noaptea ?! Cine i l-a repartizat ?! In ce "film" ?! Nefiind, pe bune, un "ofiter acoperit", nu risca decat ridiculizarea din partea colegilor, a noastra, a comentatorilor ! Caderea psihica proprie, in urma faptei inutile si a teatrului ieftin pe care l-a jucat, va veni curand ... Prietenii cei mai buni vor merge in vizita, cu portocale si apa plata, la "Balaceanca" ! Din acel moment, chiar se va crede "Dumnezeu" !!!
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
IQ100 @ IOANA_D_D
+1
dar oana sarbu ce cauta la ansamblul doina al armatei??/Ihmmm??
Publicat Vineri, 26 septembrie 2014
+Răspunde
magda
+2
Robert Turcescu este un glonte aruncat din pusca,noi ne uitam sa vedem la cine ajunge, totul ca noi sa nu observam dedesubturile din politica el nu va patii nimic, Traian Basescu este un destept stie cum sa-l protejeze.Dar, pe el cine il va proteja ? Nimic nu ramane neplatit pe acest pamant.
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
cornel
+2
Si daca vine Basescu si spune ca Ponta ,Iohanis,Tariceanu si toti ceilalti candidati la presedintie sunt agenti acoperiti ,ce efect poate sa aiba.Ne crede chiar prosti ca-i face loc Elenei Udrea ?Si daca ii face loc Elenei Udrea scapa de dosarul ...Povestile basiste cu i,etc...gen Omar Haissan(despre care nu se mai stie nimic,si care a fost facut scapat de regimul basist) nu mai tin.Ne-am desteptat si noi,ce naiba,nea Traiane.Mai umblam si noi pe afara.Metodele de manipulare au evoluat.Numai,tu,ai ramas la fel...Adio...Cat despre Turcescu,fiul lui Basescu...vezi,Robert,mai sus ce-ti spuneam despre metodele de manipulare,ca au evoluat...Dar ce-si face omul cu mana lui...pentru bani....
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
rocky @ cornel
+1
ce tampenii vorbesti, Omar Hayssam eate inchis in Romania, extradat din Siria cred ca in 2007, citeste presa in loc sa faci comentarii nereale
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
IQ100 @ cornel
0
pai si Elena e acoperita...cel putin a romanilor...a serviciilor romane vreau sa zic, sa nu se inteleaga alta acoperire, honi soit qui mal y pense!
Publicat Vineri, 26 septembrie 2014
+Răspunde
Ela
+4
Un c a c a t descoperit fiindca pute rau,mai are si ochi.De unde au aparut astia,indivizii tip salcie plingatoare?
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
cornelia
+3
O mica sceneta pusa la cale de cuplul Basescu-Turcescu.A inceput Basescu la Tvr cu agentul acoperit din presa al carui nume incepe cu T.Apoi a continuat acest mascarici Turcescu.Astia numai stiu ce sa faca sa-l scoata pe Ponta si Tariceanu din joc.
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
anti
+3
Turcescu-i țigan borît acoperit, nu agent acoperit, face numai ce-i dicteaza dictatorul Basescu!!!
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
IQ100 @ anti
+5
Egzact ( !sic!). Acoperit neacoperit, institutionalizat sau nu, e omul Kiorului..
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
Gi-One
+2
Paza de pe carnet , identica cu cea de pe Facebook???
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
sonsub
-1
Un ipocrit nenorocit care se da drept " mare ziarist, gazetar.... " ...... FENOTIPUL U.T.C.-istului care "OCUPA" țara, lansand "VRAJELILE SECURISTE" ale lui BĂSESCU. Este jalnic sa vezi ca cei care se ocupa de MEDIA este preocupata de acest IMBECIL .
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
Ivan cel Groaznik
+7
delir mistico-medicalo-teatral am mai adaugat eu....problema cu ofiterul acoperitul este ultima pe care o are Robert Turcescu ...principala lui problema este de natura medicala...un om normal nu se comporta asa.
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
Cazul Robert Turcescu
Meleşcanu despre cazul Robert Turcescu
PublicatMiercuri, 24 septembrie 2014
Năstase despre cazul Turcescu
PublicatMiercuri, 24 septembrie 2014
Cazul Turcescu explicat de Vadim Tudor
PublicatMarţi, 23 septembrie 2014
Cum au îngropat presa acoperiții din redacţii
PublicatMarţi, 23 septembrie 2014
Dobriţoiu: Turcescu face o mascaradă
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Varianta germană a cazului Turcescu
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Sub semnul întrebării: căinţa lui Turcescu
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Reacție din PDL la cazul Turcescu
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Tolontan, despre cazul Turcescu
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
CTP, despre cazul Robert Turcescu
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Turcescu: Da, am fost lt.-colonel sub acoperire
PublicatDuminică, 21 septembrie 2014
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 19 minute