×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:20
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
O comisie a Bundestagului i-a deconspirat pe jurnaliştii ce-şi spionau colegii
Varianta germană a cazului Turcescu
Wilhelm Dietl în exerciţiul funcţiunii de jurnalist şi spion
Wilhelm Dietl în exerciţiul funcţiunii de jurnalist şi spion

Cazul Robert Turcescu nu este unul fără precedent în presa europeană. În 2006, presa germană era şi ea zguduită de un scandal legat de agenţi acoperiţi care isi spionau colegii. Eroul principal al scandalului s-a dovedit însă şi un valoros agent al spionajului german în Orientul Mijlociu.

Wilhelm Dietl, un ziarist cu notorietate la acea vreme, a fost deconspirat că lucra de 10 ani ca agent al serviciului german de informaţii externe. În urma unei anchete parlamentare, s-a descoperit că Dietl, acum în vârstă de 59 de ani, a fost agent al BND şi a umblat în toată lumea islamică, dar, în acelaşi timp, publica reportaje în presă.

În urma scandalului creat în presa din Germania, serviciul secret a anunţat că nu va mai folosi agenţi secreţi deghizaţi în jurnalişti. Iar sindicatul presei germane a introdus în Codul Presei menţiunea că meseria de jurnalist nu este compatibilă în niciun fel cu serviciile de informaţii.

Dietl lucrase pentru BND între anii 1982 și 1992 și nici până azi nu e clar dacă el era un agent scriitor sau un reporter-spion. EPe vremea aceea, Dietl lucra pentru una din cele mai presitigioase reviste germane, Focus. Dietl consideră însă că a fost demascat prin încălcarea legii de către serviciul pentru care a lucrat, deoarece acesta ar fi oferit comisiei Bundestagului informaţii despre el, deşi era vorba despre o anchetă privind spionarea jurnaliştilor şi nu spionajul efectuat peste hotare, împotriva unor puteri străine. Dietl susţine că BND l-a „sacrificat”, că el nu şi-a spionat niciodată colegii din presă. Concluzia comisiei de anchetă a fost însă alta – Dietl şi-a spionat colegii, iar reputaţia sa a fost pătată grav.

Jurnalistul a încercat să riposteze scriind o carte în care povesteşte despre perioada colaborării sale cu BND. Nicio editură germană nu a acceptat să-i publice cartea, care a apărut la o mică editură austriacă.

În cartea sa, Dietl povesteşte despre modul în care a acţionat în Orientul Mijlociu, despre cum obţinea informaţii de la serviciile secrete saudite despre liderul palestinian Abu Nidal, despre întâlnirile şi interviurile realizate cu Yasser Arafat.

Dietl nu se simte vinovat nici măcar în momentul în care este întrebat dacă nu a pus în pericol viaţa colegilor săi jurnalişti în momentul în care se afla în Orientul Mijlociu, având în vedere că putea fi „mirosit” de serviciile secrete ale respectivelor state. Dietl susţine că orice jurnalist îşi asumă un risc foarte mare odată ce merge în aceste ţări.

În Germania, cazul Dietl a avut urmări concrete. BND a decis și a anunțat public că nu va mai folosi acoperirea de jurnaliști pentru agenții săi secreți. Iar sindicatul presei germane – da, există țări unde ele chiar fac ceva – a introdus în Codul Presei o mențiune clară: meseria de jurnalist nu este compatibilă în niciun fel cu serviciile de informații. (capitolul 5, punctul 2 din Codul Presei germane).

Cum se respectă Codul Presei în Germania

Cat de mult respectă jurnaliștii și serviciile secrete Codul Presei în spiritul său rezultă dintr-un recent volum publicat de Udo Ulfkotte, un fost jurnalist al Frankfurter Allgemeine Zeitung. În ”Jurnaliști cumpărați”, el arată cum ştirile sunt o adevărată spălare de creier, jurnaliști cooptați de lobby-ul american își pun semnătura pe texte scrise de CIA, iar brațul lung al biroului de presă al NATO pregătește viitoarele războaie. Autorul arată publicului că a fost mituit pentru a scrie articole de presa proamericane și devoalează, în premieră, întregul mecanism prin care corupția a pus stăpânire pe mass-media germană.

Călin MarchieviciPublicat Luni, 22 septembrie 2014
6488
 | 7
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Sovivesticul
+4
Jurnalistii nemti au mancat marmelada si de la basewscus,la referendum cel putin, ce sa mai vorbim de americani, NATO, ....
Publicat Marţi, 23 septembrie 2014
+Răspunde
SaakasBilly
+14
Gata,neam bagat si noi in seama,oricum nimeni nu o face !! Pai atunci ne varam singuri in top ?? Cu Turcescu ?? Cu Bamse&Nutzy ?? Cu Ponta&Prostanac ?? Voi vedeti ce caraghios arata astia ??
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
IQ100
+10
asta cu agentii si desconspirarea e ca povestea arma contra arma (desconspirarea se face de catre agentura inamica, ce mare taina?); spirala continua; alta secretizare , alta "desconspirare"...parca ar mai fi nevoie, cand din avion se vede ca jurnalismul e o acoperire uzuala si va fi mereu...si noi, civilii, ne prindem de asta...de exemplu, 'englezul executat de ISIS ,iar la noi, eu as miza pe editat, s.am.d...
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
IQ100 @ IQ100
+5
nu e bine., domnule IQ100, nu e bine...cred ca am zis pe cine (nu) trebuie, cum nu trebuie, pt.ca , de la editat incolo mi-au ...editat toate numele de la noi, desi le-am exprimat perifrastic si eufeministic...mai incerc odata, mai politicos...deci acestia CRED eu ca ar fi agenti de influenta ai unor cercuri redactionale, universitare, literare si/sau ale societatii civile, numai civile; de la noi sau europene: Emil Hurmuzeanu, Stelian Caratase, Mircea Drambescu, Bogdan Teozofescu, zis si morsa insuficient competenta, Morsa Prea Competenta (care macar e simpatica) , Incrucisatorul Tudor Tenisescu , Lelia Munte Sfintescu, Adrian Croatul, Andreea Porul, Ioana Afetiscanei ( Centru pt Jurnalism Dependent), Ioana Anagrama, Mircea Toana, Sandra Sezlongg, Ion Carstociu, Rar Eşti Bogdan, Cosmin Guşter, s.am.d...
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
Ivan cel Groaznik
+9
Decat sa va uitati tocmai in gradina germanilor caline.... mai bine ia-ti dibui pe agentii acoperiti din redactia voastra, pentru a-i deconspira pe turcestii ce-şi spioneaza colegii.
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
Cr. Oaie
+12
Cel mai mare agent secret gazetar: Richard Sorge. Bravo lui !
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
Serban
+13
Ce asemanare este . UN reporter german cu activitate externa a fost si agent al serviciului de informatii al tarii sale intr-o zona "sensibila" de pe glob. Vestitul Richard Sorge a fost atasat de presa german la Tokio dar agent al URSS i, in acel timp in conflict cu Germania dar nu cu Japonia . Turcescu, daca este ofiter acoperit , este un jurnalist de "politica interna" deci cel mai probabil si serviciul de securitate l-a folosit pe plan intern. Analiza activitatiil lui , daca exista si se va face vreodata, are toate sansele sa duca la dovedirea amestecului serviciului secret in activitatea politica interna ,deci un abuz .
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
Cititor
+4
Marchievici, ai declarat propriul tau 23 august?! Cum poti sa publici adevaruri incomode despre NATO, CIA si ziaristii corupti din solda lor?!
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
Cetatean indignat
+20
Ptiu,drace...iti vine sa crezi? Jurnalisti mituiti sa scrie articole americane,sa faca propaganda? Drace, eu credeam ca numai rusii fac asta!
Publicat Luni, 22 septembrie 2014
+Răspunde
Cazul Robert Turcescu
Meleşcanu despre cazul Robert Turcescu
PublicatMiercuri, 24 septembrie 2014
Năstase despre cazul Turcescu
PublicatMiercuri, 24 septembrie 2014
Cazul Turcescu explicat de Vadim Tudor
PublicatMarţi, 23 septembrie 2014
Cum au îngropat presa acoperiții din redacţii
PublicatMarţi, 23 septembrie 2014
Dobriţoiu: Turcescu face o mascaradă
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Sub semnul întrebării: căinţa lui Turcescu
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Reacție din PDL la cazul Turcescu
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Tolontan, despre cazul Turcescu
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Ce jocuri face Robert Turcescu?
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
CTP, despre cazul Robert Turcescu
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
PublicatLuni, 22 septembrie 2014
Turcescu: Da, am fost lt.-colonel sub acoperire
PublicatDuminică, 21 septembrie 2014
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017