×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 13:58
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Să ne purtăm ruşinea cu demnitate
Politicieni promovaţi de presă ca formatori de opinie sunt acuzaţi de mare corupţie
Aurel I. Rogojan
Aurel I. Rogojan

Cum ar trebui să înţelegem faptul că, cel puţin o duzină de politicieni, prezenţi aproape nelipsit din platourile televiziunilor, unde sunt invitaţi ca să ne formeze şi să ne orienteze opiniile, potrivit standardelor de valori ale presei promovate de respectivele posturi de televiziune, şi-au încheiat “misiunile” în spaţiul comunicării publice prin a avea probleme grave cu legea, fiind condamnaţi ori inculpaţi pentru acte de corupţie, săvârşite în exerciţiul funcţiei de autoritate, iar alţii au căutat să se ascundă de răspunderea penală sub paravanul imunităţii parlamentare?


De ce i-au scos partidele “la înaintare”, în ordine aproximativ cronologică, pe “greii” Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Ilie Sârbu, Ecaterina Andronescu, Dan Radu Ruşanu, Relu Fenechiu, Mariana Câmpeanu, Monica Iacob Ritzi, Sorin Roşca Stănescu, Ioan Adam, ca să-i numim doar pe unii dintre cei mai redutabili candidaţi ori membri ai speciei politice a lui “homo fraudensis”?


Erau cei numiţi exemplele de civism şi moralitate prin care partidele doreau să-şi promoveze doctrina şi programele, să ne câştige (însele) încrederea, ori, cei în cauză, aveau nevoie de vizibilitatea publică pentru a abate atenţia de la mizeriile în care s-au scufundat? Ei şi găştile lor politice. Ceea ce, în caz afirmativ, se cheamă propagandă de diversiune şi intoxicare informaţională, cu corolarul şi rezultatul: “război politic împotriva poporului român”.


De ce şi în ce scop? Pentru ca, în spatele perdelei de fum ţesute din aşa-zisele nobile idealuri ale democraţiei, în diversele ei culori politice (social-democrate, liberale, conservatoare, naţionaliste –române ori maghiare- ecologiste etc. etc.), infrastructurile criminale transpartice să poate lucra în linişte pentru prosperitatea familiilor politice organizate ca veritabile clanuri mafiote. Am mai spus-o, dar trebuie reiterat: “Familiile politice sunt cancerul democraţiei şi inamicul statului de drept în România.”


O asemenea concluzie gravă conduce la un nou set de probleme. Ce sunt posturile de televiziune care impun atenţiei publice astfel de repere politice, morale şi civice? Sunt ele în serviciul presei, “câine de pază al democraţiei”? Sau, dimpotrivă, au devenit armele unui război psihologic, prin care se destructurează capacitatea unei naţiuni de a înţelege corect realităţile, de a judeca raţional evenimentele şi a decide liberă opţiunile?
O persoană, a cărei onestitate nu cunosc să fi fost contestată şi de a cărei bună credinţă nu am motive să mă îndoiesc, îmi relata cum un personaj din specia politică a lui “homo fraudensis”, după ce a fost “adecvat moderat” de un om de televiziune, ajuns, ulterior, şi el senator, a “uitat” în studio o pungă cu bancnote, pe care amfitrioana, căci era de “sex frumos”, a luat-o cu gingăşie, mare drag şi radiind de o nedisimulată bucurie. Ce ne demonstrează acest exemplu? Că numai o presă coruptă este deschisă aplicaţiilor de demagogie politică la care, noi cetăţenii, suntem zilnic supuşi de politicieni şi ziarişti, şi unii, şi alţii corupţi. Părtinirea unor aşa-zişi gazetari, analişti, moderatori, producători şi invitaţi ai lor este atât de evidentă, până la o ostilitate greţoasă, care compromite până şi ideea de presă.


Până într-o seară, un fost director al unui serviciu naţional de informaţii ne-a obişnuit a fi consultantul televiziunilor şi invitatul cu “mare expertiză” în tot ceea ce alţii nu se pricepeau. La ştirile dimineţii, aflăm că domnul Cătălin Harnagea este percheziţionat în afacerea de mare corupţie politică “E.A.D.S”, într-un lot de alte câteva zeci de persoane, care include şi sonorele nume ale oamenilor de afaceri Dorin Cocoş (fost consort al candidatei la preşedinţia României, Elena-Gabriela Udrea) şi Nicolae Dumitru, mai bine cunoscut ca “Niro”, deţinătorul unui holding şi al monopolului pe un anume segment al relaţiilor de afaceri cu China. Afacerea “E.A.D.S.” şi altele, pe acelaşi calapod, sunt “causa causorum” pentru care România nu a fost, încă, admisă în spaţiul Schengen şi nu este un membru credibil al familiei euroatlantice.


Frăţia criminală a lumii politice, a oamenilor trecuţi prin serviciile secrete, şi/sau chiar din interiorul acestora, promovarea onorabilităţii infractorilor de către presa coruptă, protecţia cumpărată de la magistraţi, poliţişti, vameşi şi perceptori, acesta este melanjul sufocant al smârcului din care trebuie scoasă o ţară, ţara noastră, România.


Ţara întreagă este dimensiunea reală a flagelului, iar ceea ce ne este dat să vedem nu este decât o parte infimă a dezastrului, chiar dacă cifrele prejudiciilor sunt ameţitoare. Dintr-un singur foc, o singură manoperă de trafic de influenţă, doi lideri majori ai social-democraţilor, Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc, sunt inculpaţi în aceeaşi cauza, având ca obiect retrocedarea ilegală a 90.000 de hectare de munţi şi păduri, cu un prejudiciu de aproape 400 de milioane de euro. Câte asemenea alte prestaţii de trafic de influenţă au mai fost?


Timid, cu jumătate de gură şi condeiul tremurând, cineva a încercat, apoi a renunţat, să deschidă subiectul “mafiei traspartinice şi transnaţionale a medicamentelor”. România este şi ţara farmaciilor. Reţelele criminalităţii organizate din domeniul asigurărilor de sănătate şi al medicamentelor administrează un “business” care ne scoate anual din buzunare, fără fiscalizare, cel puţin 5.000.000.000 (cinci miliarde) euro.
Şi chestiunea arzătoare a sănătăţii poporului, a achiziţiilor şi deficitelor de medicamente (deşi se importă în cantităţi care permit reexportul!) este pe agenda unor redacţii specializate ale televiziunilor. Ziarişti, politicieni, directori de case de sănătate, medici şi patroni de reţele farmaceutice dezbat, dezbat furtunos, într-o regie uneori tragicomică, în timp ce pe ecran curg imagini zguduitore ale mizeriei şi suferinţelor sistemului sănătăţii publice. Tot o perdea de fum! Când se va destrăma?!
Nu trebuie să ne bucurăm sau să ne întristăm de absenţa în viitor a unor politicieni de pe ecranele televizoarelor. De dincolo ne vor invita pe blogurile personale, în încercarea de a ne convinge că sunt nevinovaţi. Între timp, cei aflaţi pe “lista de aşteptare” vor continua să ne salute în fiecare zi sau seară.


Nu vor mai veni în “prime time” Ilie Sârbu şi Ioan Adam? Mai sunt şi alţii din falanga social-democraţilor: Dan Şova, Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele, Rizea… Apropo, de ce să fie surprinsă Ecaterina Andronescu de faptul că în ministeriatul dânsei s-au întâmplat atât de multe cazuri suspecte de corupţie, dacă era mai mult prin platourile televiziunilor decât la cârma Învăţământului, Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice?
Ne-a lipsit Monica Iacob-Ridzi? A suplinit-o Sulfina Barbu.
Nu mai sunt Dan Radu Ruşanu, Relu Fenechiu şi Mariana Câmpeanu? Mai sunt generalul Dobriţoiu, profesorul Barbu…
Lista comunicatorilor partidelor şi a formatorilor opiniilor noastre este fără de sfârşit… Fără număr, fără număr, ca şi lista celor care sunt şi vor mai fi invitaţi să jure pe Biblie şi în faţa Justiţiei.


Reciclarea “reperelor morale” ale vieţii publice în suspecţi şi inculpaţi, infractori şi condamnaţi este oare purgatoriul prin care trebuie să treacă România pentru a renaşte?


Dacă acesta este preţul, să ne purtăm ruşinea cu demnitate!

Aurel I. RogojanPublicat Vineri, 17 octombrie 2014
5301
 | 41
 | 18
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Sa se face curatenie
+8
Dacă ar fi doar ăştia, am zice : Gata ! Am scăpat. Dar nu sunt numai ei. Mai există judecători, care sunt la fel de corupţi, primari, fosti miniştri, etc. Paecă procurorii şi*au mai revenit.
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
dani
-4
Și dacă mâine auzim la tv sau citim în vreun ziar că și D-nul Rogojan e acuzat de vreo faptă?
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
Autorul @ dani
+4
Orice este posibil, nu si probabil, dar intrebarea este foarte buna !
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
m/3
+1
,,se mai insala omul " a zis si ariciul cand sa suit pe perie...
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
John
+10
Felicitari domnului Rugojan care dovedeste ca in servicii si dupa pensionara au ramas oameni cinstiti si patrioti (am folosit acest cuvant pe care nu-l mai auzim in scoli, media sau Parlament, unor tradatori fiindu-le rusine sa-l mai pronunte). Basescu a reusit sa altereze si sa compromita unele persoane din conducerea serviciilor foste sau actuale in detrimentul devotamentului , seriozitatii si patriotismului cu care cei multi din sistem isi fac datoria.
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
Sonata
+8
Noi cetatenii onesti din aceasta Tara raminem cu un gust foarte amar ,oare in cine sa mai avem incredere ? Sa mai avem nadejde ? Va exista o Renastere ? Suntem obligati sa credem in ea .
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
octavian căpățînă
+8
Hrebenciuc - un cap al tuturor sforăriilor din această țară! Are ,,MERITUL,, de a fi pus definitiv societatea noastră pe calea de fier a CORUPȚIEI. Mita învârtită de acest personaj era moneda guvernării lor. Vă mai aduceți aminte cum se terminau brusc conflictele de muncă și cum se îmbogățeaua, tot așa de brusc, liderii de sindicat. Evident nu aveți cum să știți însă cum s-a terminat în 1993 prima investigație de corupție la nivel înalt! După campania electorală din toamna lui 1992 Viorel a fost acuzat că și-a băgat mâna în banii de campanie a președintelui. Acuza publică privea o fraudă de un 1 miliard de lei. În iunie 1993 s-a făcut o comisie senatorială de cercetare. Senatorul Joarză, din comisie, mi-a spus, în iulie 1993 că nu e vorba de 1miliard ci de 3 miliarde. Că a fost amenințat cu moartea, are o fetiță și trebuie să se gândească bine ce face! Probabil că s-a gândit f. bine și Joarză a ajuns în toamnă vicepreședintele Senatului și Viorel a fost găsit ,,curat,,. Un fleac! PS Unii apar la televiziuni, dar alți prădători, delapidatori, evazioniști- abonați ai banului public nu doar că se abțin să apară în lumina rampei, ci pur și simplu se ascund.
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
Radu @ octavian căpățînă
+1
Ce va place sa manjiti oamenii fara sa aveti dovezi. Asta se numeste manipulare, capitol la care basescu si ai lui sunt asi. Rasfiratiiiiiiiii.
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
Virgil @ octavian căpățînă
0
@Radu care il ataca pe Octavian Capatana! Sa stii musiu Radu, ca domnul O.C. spune adevarul, degeaba vii cu insulte. Dansul a explicat faptul ca radacinile coruptiei sunt adanci, pornind de la presedintia lui Iliescu. Dovedeste, fara injurii, ca ai tu dreptate!
Publicat Marţi, 21 octombrie 2014
+Răspunde
hjkhjk
+18
Un citat extrem de valabil, mai ales in Romania. - INAPTOCRAŢIA: Un sistem de guvernământ în care cei mai incapabili de a guverna sunt aleşi de către cei mai incapabili de a produce, şi care împreună cu ceilalţi membrii ai societăţii cei mai puţin în stare să se întreţină singuri sau să se realizeze, sunt recompensaţi cu bunuri şi servicii care au fost plătite prin confiscarea avuţiei şi muncii unui număr de producători aflat în scădere continuă.
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
un orecare
-11
Nea Rogojane, i-a vezi cum faci mata sa te mai uiti prin redactia aia unde iti dai cu parerea si sa observi ca esti in contradictie de opinii cu jurnalisti(asa se cred ei ca sunt) de multa vreme... Chestia dauneaza grav cititorilor acestui ziar care, parerea mea, este manipulata!
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
rumun
+11
Din 14 candidati la Presedentia Tarii 10 ar trebui saltati urgent si SRI, SIE, CCR, CSM, Parchetul, Politia si altii nu schiteaza nici un gest! Cine sunt conducatorii acestor institutii! Sunt ei oameni de onoare?
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
Oradeanu @ rumun
+1
SRI si SIE nu "salta". Sunt doar organe de informare.... Atentie la ceea ce spuneti aiurea pe diverse forumuri.
Publicat Sâmbătă, 18 octombrie 2014
+Răspunde
bio
+13
SCOALA, STRADA SI SPITAL. IN TURDA A MAI MURIT UN COPIL DE 15 ANI DE LA O SIMPLA LARINGITA CA IN SPITALE NU SUNT MEDICI SI MEDICAMENTE. SECURISTILOR CARE II PROTEJATI PE HOTZI, VETI DEVENI SI VOI SAU CINEVA DIN FAMILIA VOASTRA VICTIMELE CORUPTIEI. PANA VA DUCE PE MARIILE VOASTRE ELICOPTERUL LA AKH, PUTETI SA O MIERLITI LOCAL. ROMANIA NU MAI ARE TIMP DE PROCESE. HOTZII , CORUPTII, etc, TREBUIE IMPUSCATI SI CONFISCATE AVERILE. CORUPTIA UCIDE.PREA MULTE VICTIME...
Publicat Vineri, 17 octombrie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017