×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Vineri, 20 octombrie 2017, 02:34
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cinstit pe 6 decembrie
Sfântul Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni
Sfântul Ierarh Nicolae
Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae, cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe, este cinstit pe 6 decembrie, ziua în care Sfântului Împărat Constantin cel Mare i-a apărut în vis cerându-i să ierte trei tineri nevinovaţi. Cei trei, guvernatori locali, acuzaţi fără temei, de complot împotriva împăratului, urmau să fie omorâţi a două zi, însă acesta i-a eliberat.


Atât Biserica Ortodoxă, cât şi cea Româno-Catolică îl serbează pe Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut în toată lumea, fiind cinstit şi iubit de credincioşii de pretutindeni.


Născut în jurul anului 280 şi trecut la cele veşnice în jurul anului 345, el s-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul sau, Nicolae, episcopul Patarelo, şi a impresionat prin inteligenţă, blândeţe şi nobleţe sufletească. Pentru dreapta sa credinţă a fost prins şi întemniţat împreună cu alţi creştini. Om de o foarte mare cultură teologică, adesea Sfântul Ierarh Nicolae este pus alături de apostoli.

Sfântul Ierarh Nicolae a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni, fiind considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii. A salvat cetatea Mira de foamete, dar şi sufletele a două fete ce ar fi urmat să-şi scoată familia din sărăcie dând cinstea pe desfrânare, după ce le-a pus la fereastră câte o pungă cu bani. Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, şi nişte marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor.


Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al fetelor nemăritate şi al mireselor şi, în mod special, al copiilor. Toate aceste minuni, dar şi marea sa bunătate stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie, mai cu seamă că Sfântul şi-a împărţit toată averea moştenită fără să păstreze nimic.

Cunoscut şi iubit încă din timpul vieţii sale, ierarhul din Mira a început să fie cinstit mai ales începând cu secolul al VI-lea, la peste două sute de ani de moartea sa. Din secolul al X-lea, cultul sfântului începe să se răspândească repede şi în Apus, iar în perioada cruciadelor, nenumărate Sfinte Moaşte au fost luate din Răsărit şi duse în Apus.


Potrivit site-ului creştinortodox.ro, Sfântul din Mira a început treptat să aibă parte de un cult tot mai vizibil, multe dintre biserici fiind împodobite cu fresce biografice ce înfăţişează principalele momente din viaţa sa: naşterea sfântului; sfântul învăţând carte, lângă educator; hirotonia sfântului întru diacon; Sfântul Ierarh Nicolae aruncând bani în casa celor două fete sărace; hirotonia sfântului întru preot; sfântul învie un corăbier; hirotonia sfântului întru episcop; sfântul în temniţă, primind Evanghelia de la Hristos şi omoforul de la Maica Domnului; sfântul tăind un copac în care stăteau diavoli; sfântul scăpând de la moarte pe cei trei tineri; sfântul dărâmând o capişte idolească; sfântul apărând în vis împăratului Constantin şi lui Avlavie; adormirea sfântului.

Rugăciune către Sfântul Nicolae

”Cel ce verşi mir de mult preţ la toată lumea şi mie celui nevrednic şi mai mult decât toţi păcătos, dăruieşte-mi ca să-ţi aduc ţie cântare, Părinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozeşte-mă din toate necazurile ca să cânt ţie: Bucură-te, Sfânte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!
Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
În oraşul Mira Lichiei, sfinte, sfinţitor te-ai arătat; că Evanghelia lui Hristos, cuvioase, plinind-o, ţi-ai pus sufletul tău pentru poporul tău; mântuit-ai pe cei nevinovaţi din moarte. Pentru aceasta te-ai sfinţit, ca un mare slujitor tainic al harului lui Dumnezeu.
O, preabunule părinte Nicolae, pastorul şi învăţătorul celor ce aleargă cu credinţă către a ta folosire şi cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguieşte degrab a le ajuta; izbăveşte turma lui Hristos de lupii cei ce o răpesc pe ea, şi toate părţile creştineşti le ocroteşte şi le păzeşte prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevile lumeşti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie şi de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală şi de moarte grabnică; şi precum ai miluit pe cei trei bărbaţi care şedeau în temniţă şi i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului şi de tăierea sabiei, aşa ne miluieşte şi pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul şi cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor şi ne izbăveşte de mânia lui Dumnezeu şi de chinul cel veşnic că, prin solirea ta, cu ajutorul, cu milă şi cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viaţă lină şi fără de păcat, ca să vieţuim în veacul acesta, şi de partea stării de-a stânga să ne izbăvească, şi în partea de-a dreapta, împreună cu toţi sfinţii, să ne învrednicească. Amin".

Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine cu daruri. Pentru ca Moşul să le umple cu dulciuri şi jucării, ghetuţele trebuie însă lustruite şi aşezate la uşă.

Adela ConstantinescuPublicat Sâmbătă, 06 decembrie 2014
10468
 | 4
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
E zi de sarbatoare,
+1
La 6 decembrie 1916 era ocupat bucurestiul si husarii maghiari intrau victoriosi marsaluind pe strazile capitalei romaniei. Iar guvernul Marghiloman trebuia sa se refugieze la Iasi.
Publicat Sâmbătă, 06 decembrie 2014
+Răspunde
Constantin
+3
Pe langa toate atacurile furibunde la adresa Bisericii Ortodoxe Romane, articolul acesta este ca o gura de aer proaspat. Totusi, BOR are 2000 de ani de existenta pe aceste meleaguri! Felicitari Cotidianul!
Publicat Sâmbătă, 06 decembrie 2014
+Răspunde
pontya @ Constantin
+3
Pai cum sa nu ataci BOR si scoala si societatea romaneasca devreme ce rezulta astfel de imbecili ca tine, care afirma astfel de ineptii.
Publicat Sâmbătă, 06 decembrie 2014
+Răspunde
SOBOLANU
+14
LA MULTI ANI CU SANATATE TUTUROR ROMANILOR CE SI SARBATORESC ASTAZI ZIUA DE NUME SFANT !!!!!!
Publicat Sâmbătă, 06 decembrie 2014
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017