×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 18:03
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Lumea în colaps
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Nu numai Franţa, întreaga lume civilizată este cutremurată de ce s-a întâmplat cu editorii revistei "Charlie Hebdo". S-ar putea spune că acest fapt a fost posibil şi pe fondul relativizării libertăţii presei, xenofobiei, degradării vieţii politice, care permite, indirect, apariţia barbariei. Când se petrec asemenea lucruri, pe de o parte, libertatea este ameninţată, iar pe de altă parte, pot avea loc tot felul de confuzii agravante. Pe fondul crizelor de tot felul, politica avansează apropieri iresponsabile între libertate şi anarhie.

Într-o Europă comunitară încercată de mari defecţiuni ale mecanismelor integratoare, contracararea eficientă a extremismului ar trebui să fie una dintre marile preocupări. Libertatea presei, cultura suferă tot mai mult deformări, intrând sub sfera manipulărilor tot mai previzibile. Jurnaliştii francezi se alătură unui lung şir de victime care par să arate că trăim într-o lume în care răul chiar nu mai are frontiere. Nu numai administraţiile, dar şi politicienii vor trebui să gestioneze noua situaţie. Problematica extremismului islamic ar trebui adusă în centrul dezbaterilor asupra instabilităţii actuale. Compromiterea democraţiei prin inadecvate măsuri de securitate poate transforma Europa chiar în ceea ce vrea terorismul, respectiv cenzurarea libertăţii de exprimare.

Jurnaliştii din întreaga lume sunt mai expuşi ca niciodată violenţei, oriunde se află. Violenţe de tot felul. Fără informaţiile, anchetele, perspectivele asupra realităţii propuse de ei, lumea actuală s-ar scufunda, fiind mult mai imposibilă. Inclusiv democraţia occidentală. Umbra Rusiei, care se alătură terorismului, într-un coşmar tot mai familiar, a fost un fel de avangardă a ceea ce se întâmplă acum. Terorismul doreşte pârghii statale, instituţionale, încercând eliminarea adversarilor. Românii au trăit într-un stat terorist, iar conceptul de libertate este prea puţin preţuit şi manifestat ca atare. Fără libertatea cuvântului, nimic nu există. Cei care o încalcă, cei care atentează la ea fac parte dintre marii vinovaţi ai lumii şi trebuie de urgenţă incriminaţi.

Atentatul de la Paris este un alt 11 Septembrie. Viaţa publică se va schimba, impunând o altă politică, alte priorităţi. Diferenţele, acest motor al democraţiei, vor trebui acceptate prin asumare. Importul de violenţă şi anarhism, care este o realitate, va trebui supus unei severe anamneze. Jurnaliştii au fost nu o dată extrem de expuşi, obligaţi fiind să apere însăşi libertatea de exprimare, suportând presiuni chiar din partea oficialităţii. Cei de la hedomadarul "Charlie Hebdo" au plătit cu viaţa. Nu presa va trebui temperată, cum probabil se vor auzi unele voci, administraţiile vor trebui să fie eficiente. Este problema lor, să o rezolve. O presă liberă este aceea care aduce adevărata siguranţă publică.

Franţa este un teritoriu al libertăţii şi al culturii, al speranţei, un spaţiu unic al lumii, asigurând exil vocilor indezirabile, responsabile. Se simte acest fapt oriunde în Franţa, face parte din constituirea acestei naţiuni exemplare. Apare necesară revizuirea şi stoparea tuturor factorilor care au făcut posibil acest masacru, cei care ţin de siguranţă. Un concept mai larg, care nu poate fi rezolvat doar de către poliţie. Situaţia este chiar mai dramatică decât se arată. Discursul public, actul guvernării în sine arată mari slăbiciuni, politicianism. Întrega Europă ar trebui să se solidarizeze în a găsi soluţiile liniştii şi siguranţei. Fundamentalismul care se anunţă tot mai intens la orizont poate lovi oricând.

Mulţi scriitori, jurnalişti români, sau din Est, cunosc mai bine decât mulţi din Occident presiunile inacceptabile. Psihologice, administrative, ideologice. Toate, însă, de natură criminală, cu trimitere spre mediul instituţional, chiar statal. Este mediul care produce monştri în statele totalitare, şi în cele care nu sunt stabilizate democratic. Nu întâmplător gruparea teroristă Statul Islamic se vrea formă statală, simte că are parteneri politici.

Jurnaliştii de la mica publicaţie franceză au devenit instantaneu un simbol tragic al tuturor jurnaliştilor, scriitorilor de acum şi dintotdeauna. Cu atât mai mult cu cât au dovedit curaj în susţinerea unor programe editoriale. Acea echipă a morţii care i-a secerat este fabricată oriunde se încalcă libertatea cuvântului, fiind directa lor consecinţă. Societatea românească, care asistă pasivă la exterminarea presei, de către mediul politic, adică a libertăţii de exprimare, ar trebui să intre într-un moment de amplă reflecţie.

Ioan VieruPublicat Joi, 08 ianuarie 2015
10969
 | 40
 | 40
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Hiperboreus
0
@Www. Tu ai citit articolul? Nu vezi ca tampenii a scris autorul? "Umbra Rusiei, care se alătură terorismului ..." ?? Nu pot decat sa rad. Si, daaa, Putin ma plateste fff bine = cam 1000 de dollari pe postare!
Publicat Vineri, 09 ianuarie 2015
+Răspunde
Hiperboreus
-2
DAAAA! PUTIN E DE VINA>>>>>>HA,HA< HA!
Publicat Vineri, 09 ianuarie 2015
+Răspunde
www @ Hiperboreus
0
Ce naiba, va plateste Putin la numarul de postari, de il aparati pe Putin si cand nu e atacat? Ce, iti da Putin 1 ciolan de ros la fiecare 10 postari pro-putin? Ai norma de indeplinit la fabrica -sau este colhoz?- de aberatii putiniste de trebuie sa scrii tampenii la kilogram? Trebuie si gura ta sa manance ceva... Sper ca mananci doar ciolanele pe care vi le arunca Putin, nu si alte chestii mai grave... Na, colhozul indobitoceste, se pare...
Publicat Vineri, 09 ianuarie 2015
+Răspunde
Cata
0
forumul cotidianul este o rusine! impreuna cu cenzura faceti ce nu s-a facut niciodata in acest ziar! eu imi asum tot ceea ce scriu, fiecare cuvint, fiecare virgula, fiecare inteles asa cum il exprim eu! mi-e rusine mie de lipsa voastra de rusine!
Publicat Vineri, 09 ianuarie 2015
+Răspunde
NICCOLO
-1
Islamul este perceput pe zi ce trece drept religie a morții din cauza unor fanatici care interpreteaza gresit si in mod barbar CORANUL. FRANTA e de stanga ,e suficient de laica sa ia in ras habotnicia. OPINIA unor tembeli ca vina e reciproca pentru ca a lezat ADANCUL sufletesc al unor golani de cartier,e la fel de criminala precum crima insasi. In franta traiesc 5 milioane de islamisti. De ce doar 2 din 5 milioane s-au simtit atat de ofensati incat sa asasineze-n masa?
Publicat Joi, 08 ianuarie 2015
+Răspunde
CETATEAN
+9
nu puneti botul la aceste conflicte regizate si servite pe tava pt a crea frici si disensiuni propici planurilor creatorilor nefasti... trezirea... cetiti pe net ISTORIA GALACTICA
Publicat Joi, 08 ianuarie 2015
+Răspunde
Katedratiko
+3
Foarte slab articol....practic nu spune nimic, doar bate niste campi ! Autorul are o doza importanta de talibanism( un radicalism iratzional )...foarte inrudit cu jihadul dar pe invers !
Publicat Joi, 08 ianuarie 2015
+Răspunde
SANTI
+5
Criminali sunt ucigasii,cu scuza ca sunt exaltati sau au creerul spalat. Dar CEI care încearca sa le justifice monstruozitatile mai sunt si MIZERABILI.
Publicat Joi, 08 ianuarie 2015
+Răspunde
c.g.@ILIE DE LA SCULARIE .
-3
Este adevarat ca Rusia are si ea parte de terorisme din zonele amintite de dumneata !,Ce vrea sa scoata in evidenta domnul Ion Viereu ''Umbra Rusiei care se alatura terorismului...'',cred eu cu mintea mea de condicar ,lefegiu,ca este adusa pe tapet ca si ingrijorare deoarece a extras Crimeea si este pe cale sa extraga si Noua Rusie dintr-o Ucraina umflata teritorial de pe vremea lui Stalin cu teritorii si populatii,din: ROMANIA si Rusia,iar Rusia datorita ca Ucraina a fost invitata la U.E. si se tot autoinvita in N.A.T.O.,fac prin forta armelor o Ucraina mai mica!Nu trebuie sa ignorati ca Rusia isi manifesta o anumita influenta in tarile foste comuniste actualmente in U.E. si N.A.T.O.prin surtinerea unor politicieni hoti si banditi economici,mai ales in ROMANIA ,in haita ...actuala la Putere !O zi cu bine ! p.s.-nu uita ca in dec'89 Ion Iliescu si ciracii sai cam spioni straini,au dat o lovitura de stat in cardasie cu fosta URSS,adica Rusia de azi,si au tupeu si azi sa spuna ca a fost... revolutie !
Publicat Joi, 08 ianuarie 2015
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE @ c.g.@ILIE DE LA SCULARIE .
+8
Absolut de acord cu calificativele acordate lui tataie Iliescu si altor canalii care l-au inconjurat atunci, cit si facaturii numite pompos "revolutie". Insa "marea buluceala din decembrie" (pacat, mare pacat ca victime au fost si multi oameni nevinovati, asasinati de niste criminali in cautare de "legitimitate) eu personal nu cred ca putea avea loc fara aprobarea si chiar complicitatea Vestului ("civilizator si democratic"). A se vedea in acest sens "episodul Malta" ... Cit despre amestecarea Rusiei in evenimentele de ieri si in general in marea problema a terorismului .... OK, am inteles dorinta de a fi insiruite amenintari asa-zis globale, dar in cazul asta hai sa vorbim si de "incalzirea globala" (o timpenie asa cum ne e prezentata, in fond fiind vorba de niste perturbari climatice majore), si despre Ebola, si despre generatiile pierdute de tineri cu scoli dar fara slujbe, etc etc ...
Publicat Joi, 08 ianuarie 2015
+Răspunde
www
+5
Putina lume stie ca tari ca Tunisia sau siria erau majoritar crestine. Faptul ca azi, ele sunt ~100% islmice, arata clar ca Islamismul nu tolereaza minoritatile. De exemplu, in sistemul lor judiciar traditional, care inca mai functioneaza in unele tari, sau a functionat pana de curand, orice islamist putea sa reclame un crestin la imam (judecator), ca l-a insultat pe Allah sau Coranul. Il reclama, castiga automat. Ii trebuiau 2 martori islamici sa confirme spusele lui, pe care ii gasea imediat, dacanu avea deja intelegere cu ei. Ca urmare, crestinul era arestat si ucis, iar averea confiscata. Practic exact 3 (cati au facut atentatul) islamisti se puteau intelege, si puteau sa duca la moarte oriece crestin. Ca urmare, un numar enorm de crestini din tari ca Libia au trecut acum 1000 de ani la islamism, fara voia lor, ca sa nu fie omorati. Iar acum noi ce facem? Cantam osanale "libertatii religioase" ca "bietii islamisti" au dreptul in Europa, la libertatea religioasa pe care ei le-au negat-o stramosilor nostri din fostul Imperiu Roman. Putinii Crestini ramasi, Coptii din Egipt sunt terorizati zi de zi, amenintati si rapiti. Acelasi lucru face Boko Haram in Nigeria, tara 50-50 % crestina si musulmana. Omoara copii, civili, chiar daca islamistul de rand neaga ca ar avea vreo legatura, el ii sustine pe teroristi in mod sincer.
Publicat Joi, 08 ianuarie 2015
+Răspunde
Moftangiu @ www
+1
Dupa teoria ta crestinii trebuiau exterminati pentru ca inchizitia ii teroriza. Daca niste fanatici care detin puterea abuzeaza in numele islamului insemana sa-i extermini pe toti ismalistii? Atunci nu esti mai bun decat ei si nu te poti numi crestin, pentru ca incalci cele mai elementare reguli ale crestinismului.
Publicat Joi, 08 ianuarie 2015
+Răspunde
www @ www
+1
Nu am spus sa fie exterminati. Unde ai citit de exterminare? Am spus sa fie abolit islamismul, ca ideologie si ca organizatie. Sa fie desfiintat si interzis, asa cum a fost partidul nazist. Daca o organizatie duce la violenta si crime, cum au fost nazistii, si cum sunt musulmanii acum, Europa are voie sa o interzica, cel putin pe teritoriul ei. Nu exterminati, oamenii in sine pot sa traiasca, dar nu in islamism.
Publicat Vineri, 09 ianuarie 2015
+Răspunde
Moftangiu @ www
0
Nu poti intezice o religie din cauza unei minoritati extremiste care pune stapanire pe religia respectiva. Daca interzici islamul de ce sa nu interzici si crestinismul pentru ca si el a fost dominat de inchizitie ani buni. O vorba spune ca "pentru cativa purici nu arunci cojocul".
Publicat Vineri, 09 ianuarie 2015
+Răspunde
www @ www
0
Nu compara Inchizitia de acum 1000 de ani cu ce se intampla azi, e alt context. Inchizitia avea loc intr-o lume mult mai barbara decat azi, in Evul Mediu, cand pedepse ca taiatul mainii sau tragerea in teapa erau uzuale peste tot in lume. Compara cate victime au facut religiile astea 2 in ultima 100 de ani, nu ma lua cu Evul Mediu. Cati oameni a omorat Crestinismul in ultimii 30 de ani si cati a omorat Islamul? Sunt purici zici? Ca numar, ce face Islamul mi se pare destul de serios. Eu zic ca Islamismul e o religie sangeroasa ca ansamblu. Normal ar fi ca moderatii sa se lepede in sila de aceasta masinarie de razboi si crime. Momentan, moderatii joaca rol de scut uman pentru radicali. Asa zisii tai moderati sunt doar de fatada, citeste istoria Islamului, islamismul nu face decat razboi, nu au avut un an de pace si prosperitate in istoria lor. Cum crezi ca a ajuns Siria o lada cu nisip?
Publicat Vineri, 09 ianuarie 2015
+Răspunde
g.stirbu-POET NATIONALE
-6
@Elena daca esti invidioasa pe libertatea presei,apuca-te frate si fa presa.Ca o s-o faci cu patima din moment ce doar ca nu-ti afiseaza un coment-de cele mai multe ori din motive tehnice- TU DEJA SIMTZI '' frustare si neputinta care duce la violenta si extremism.'' da-i bataie ,cultura ai garla, de maine potzi scrie ca botezatu are 4 tatze, ca moliceanu 14 motorete, ca SALAM canta bine dar contine multa soia...
Publicat Joi, 08 ianuarie 2015
+Răspunde
Atentat la Paris
Reuniune la Londra pe tema grupării Statul Islamic
PublicatDuminică, 18 ianuarie 2015
Zeci de mii de atacuri cibernetice în Franţa
PublicatVineri, 16 ianuarie 2015
Franța trimite un portavion în Orientul Mijlociu
PublicatMiercuri, 14 ianuarie 2015
Lecția unui masacru – eșecul proiectului european
PublicatSâmbătă, 10 ianuarie 2015
Jean-Marie Le Pen, mesaj deplasat pe Twitter
PublicatVineri, 09 ianuarie 2015
Încă o luare de ostatici în Franța
PublicatVineri, 09 ianuarie 2015
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017