×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 03:45
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Uniunea Scriitorilor reacţionează după acuzaţia de mită
N. Bălaşa: "Acum îmi dau seama că era mult mai corect să fi organizat un flagrant"

După apariţia articolului „Mită la Uniunea Scriitorilor”, Gabriel Coşoveanu a publicat un Comunicat pe site-ul USR unde anunţă că-l va da în judecată pe scriitorul Nicolae Bălaşa, cel care l-a acuzat că i-a cerut mită pentru a fi primit în USR. Acesta reacţionează, la rîndul său, şi-l anunţă că-l are ca martor pe George Sorescu, care i-a fost profesor la Universitatea din Craiova.

Gabriel Coşoveanu este preşedintele filialei Dolj a Uniunii Scriitorilor şi a fost acuzat de scriitorul Nicolae Bălaşa că, la sugestia lui Valentin Bazăverde, economistul filialei, ar fi cerut şi primit mai multe „atenţii” pentru a-i facilita primirea în Uniunea Scriitorilor a sa şi a soţiei sale! În Comunicatul publicat pe site-ul USR în 16 ianuarie 2015, Gabriel Coşoveanu neagă acuzaţiile şi ameninţă că-l va acţiona în judecată pe Nicolae Bălaşa:

Nicolae Bălaşa nu se lasă intimidat de ameninţarea cu procesul de calomnie, susţinînd, la rîndul său, că are un martor important la scena în care îi înmînează lui Gabriel Coşoveanu două plase cu „cadouri” chiar în faţa blocului unde locuieşte acesta. Este vorba despre profesorul universitar George Sorescu, fratele mai mare al lui Marin Sorescu, care i-a fost chiar profesor lui Coşoveanu. Mai mult decît atît, Bălaşa precizează că întîlnirea matinală a fost negociată chiar de către George Sorescu într-o convorbire directă cu Coşoveanu!

Iată şi Comunicatul lui Nicolae Bălaşa, transmis redacţiei noastre şi filialei Dolj a USR:

Scrisoare deschisă către USR – Filiala Craiova

Domnilor,

În legătură cu acel comunicat postat pe pagina oficiala a USR (27.01.2015), comunicat semnat de Gabriel Cosoveanu, în care mă ameninţă cu acţionarea în instanţă, trebuie să stiţi dumneavoastră, cititorii, şi să ştie şi dumnealui (dacă l-a lăsat memoria!) că întâlnirea cu dumnealui (despre care pomeneşte Cotidianul şi despre care vorbesc eu în actele trimise instituţiilor din Romania), mi-a fost mediată de către fostul său, profesor (George Sorescu - un om de mare calitate morală şi intelectuală din cadrul Universităţii din Craiova). Seara, a avut loc o convorbire telefonică între cei doi, George Sorescu - Gabriel Coşoveanu, iar în dimineaţa următoare, împreună cu profesorul Sorescu m-am prezentat la uşa blocului în care locuia (Coşoveanu), cu un oarecare cadou. În sacoşele respective erau, printre altele, şi cărţile mele şi ale soţiei, cărţi pe care ar fi trebuit măcar să le răsfoiască, pentru a vota în cunoştintă de cauză în Comisia de Validare a USR. Trebuie să vă spun tuturor că profesorul George Sorescu încă trăieşte.

Conform celor legale (la un notar, la Poliţie etc), am să rog organele competente să îi ia o declaraţie, în care să povestească doar ce a făcut şi ce a văzut în legătură cu această întâlnire în trei: George Sorescu-Nicolae Bălaşa-Gabriel Coşoveanu. Nimic mai mult! Poate, Doamne fereşte, moare omul şi, uite aşa, conducerea USR Craiova mai trage o beţie pe cinste, cu motive, în astfel de condiţii, bine intemeiate.

Lăsând gluma la o parte, trebuie să vă spun, domnule Coşoveanu, (dumneavoastră şi celorlalţi) că vă bateţi joc de mine şi de soţia mea de ani de zile. Din acest motiv, am apelat la instituţiile statului român, instituţii care se ocupă de cultură, şi nu am dat fuga la Poliţie şi nici la Justiţie. Uite, abia acum imi dau seama că era mult mai corect să fi organizat un flagrant în momentul când domnul Bazăverde mi-a sugerat să cumpăr o carte cu 2000 de euro, cartea domnului Chifu, abia ieşită de sub tipar! Mi-a sugerat chiar la dumnealui acasă, în camera dinspre răsărit, în care se intră din holul acela mic, cu încă o intrare, într-o altă cameră, pe dreapta. (Sunt convins că ştiţi locaţia!). Tot atunci ar fi trebuit să mă adresez organelor de cercetare pentru a lămuri în ce condiţii Centrul Cultural din Drobeta Turnu Severin a achiziţionat cele 300-400 de cărţi. Din informaţiile noastre (nu este exclus să greşim, dar cine trebuie să verifice o va face), achiziţia a fost doar pe hârtie, pentru încasarea bănuţilor, un fel de bonus la acea lansare cu fast, organizată pe măsura geniului oltean. Cât priveşte dovezile?! Aflaţi, domnule Coşoveanu, că înainte de a mă adresa instituţiilor statului român, am consultat avocaţi, judecători etc. În măsura în care vă sunt cunoscuţi termenii, vă garantez că există suficiente probe directe şi indirecte. Las în seama organelor de cercetare chestiunea de la Dunăreni, las şi pe aceea cu Balta de la Bulzeşti şi verişoara cu pricina etc. Există specialişti care să reconstituie întregul parcurs.

Şi pentru că tot am amintit despre aşa ceva, am să solicit organelor de cercetare o reconstituire, pas cu pas, a celor 8-9 ani în care v-aţi bătut joc de noi, nu de alta, dar să aducem în prezent toate cele întâmplate. Fie şi numai pentru memoria literaturii!. Dar dacă cei ce se vor ocupa de reconstituire vor veni cu documentele lor şi, evident, dumneavoastră o să negaţi, că doar e mai simplu să negi, stau şi mă întreb ce o să răspundeţi instanţei când vi se va pune întrebarea de ce aţi refuzat de patru ori dosarele de primire (ale mele şi ale soţiei) în USR? Cum aţi putut respinge o cerere de intrare în USR , anul trecut, în 2014, când în ea şi în mapă, se găseau 28 de cărţi (titluri)? începând, la mine, cu roman, roman- eseu (a mai scris Eminescu, Al. Ruso, Maiorescu şi am încercat şi eu, din câte se pare, cu succes), eseu, teatru (regret ca v-am dat volumul de teatru pe holul Universităţii! Pe dumneavoastră, ca de altfel pe mulţi alţii din USR, nu carţile îi interesează!), carte ştiinţifică (am amintit-o chiar dacă nu face parte din mustărie), iar soţia zece volume de poezie? Cum? Vreţi sau nu, domnule Coşoveanu, acceptaţi ideea conform căreia suntem o familie de creatori ai Craiovei şi nu este exclus ca, într-o zi, să vă scuipe lumea pe stradă pentru atitudinea pe care aţi avut-o faţă de noi şi faţă de lumea cu bun simţ. Oare nu sesizaţi faptul că şi în acest moment, în afara unui cerc restrâns, nu vă mai bagă nimeni în seamă? Domnule Coşoveanu, instanţa e alegerea dumneavoastră! Pentru noi (pentru mine şi soţia mea), va fi o onoare să punem pe masa ei, a instanţei, tot ce avem. Organele de cercetare, cu siguranţă, îşi vor face datoria. După aceea, vom vedea care pe unde scoate camaşa.

PS. Până una, alta, USR-ul, în ansamblul său, va trebui să dea socoteală de banii chetuiţi (inclusiv pe salarii de aiurea), bani ce au venit din bani publici (în special, că doar Ministerul Culturii e sponsorul principal! In rest de acolo nu se aude, nu se vede! Nimeni nu verifica dacă banii daţi se duc pe apa sâmbetei) şi chiar şi pentru ceilalţi, adică din veniturile proprii ale USR (nu este exclus să fie plin de catran, că doar iadul e la tot pasul). Aş mai avea de adăugat o chestiune demnă de luat în seamă de mulţi: nu mai confundaţi Universitatea Craiova cu o cârciumă ordinară şi nici cu un bordel, că o să fim mai mult decat râs de râsul lumii!

28.01.2015

N. Bălaşa

Nu este prima oară cînd se vorbeşte în public despre şpaga cerută de către membrii de vază ai USR pentru primirea în Uniune a noilor membri. În anul 2010, ziarul „Ancheta” a publicat cazul poetei Daniela Voiculescu din Piteşti, autoarea a 11 volume, care şi-a înaintat dosarul în anul 2009 şi, după cum singură declara despre unul din membrii comisiei: „Mi-a cerut direct bani, fără nicio jenă. Mi-a spus că Ion Cristoiu are 11 dosare în aşteptare, pentru prieteni sau cunoscuţi. Cine să mai aibă timp şi de dosarul meu?”.

Publicaţia citată reproduce şi declaraţia lui Mircea Ghiţulescu, unul dintre foştii membri ai comisiei din cadrul Uniunii Scriitorilor. „Eu nu mai ştiu, doamna lucrează la Antena...? Aaaa este poeta din Piteşti. A fost respins dosarul ei. Dacă a fost respinsă, scrie prost”!

După apariţia articolului nostru, mai mulţi cititori ne-au sunat pentru a ne semnala cazuri similare în care dosarele unor autori au fost respinse sub acelaşi pretext, dar totdeauna după ce li s-au cerut sume importante pentru a fi acceptaţi. De asemenea, ni s-au relatat cazurile unor profesori care au scris doar nişte culegeri de teste pentru exemenele de BAC şi care au fost acceptaţi în USR. Vom reveni asupra acestui subiect şi-i invităm pe cei care cunosc cazuri asemănătoare să ne contacteze la adresa ionspanu@gmail.com.

Ion SpânuPublicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
9985
 | 11
 | 24
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Maiorescu
+10
@Nicolae Balasa, Scrieti-i Presedintelui Iohannis, vad ca se preocupa de oamenii de cultura, chiar azi face o vizita la Academie, sunt sigur ca se va implica in sens benefic.
Publicat Miercuri, 04 februarie 2015
+Răspunde
Cod Galben
+21
N-am venit să-ţi tulbur somnul /Sau capodoperele să ţi le comentez, / Am venit să-mi iau paltonul, pălăria şi bastonul / Şi-apoi dormi aşa cum crezi... Concluzia, v-aţi distrat destul pe banii altora. Locul vostru este la bucătărie, să vă ajutaţi nevestele, dacă le mai aveţi. Vă aşteaptă treburile gospodăreşti şi plimbarea prin grădinile publice. Nu mai consumaţi hârtia, pe motiv că sunteţi membri în USR. Aiurea! Săniuţa lui Moş Gerilă este în drum spre voi, să vă aducă ceea ce meritaţi.
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
rusine
+5
e prea de tot ce-a putut ajunge Uniunea Scriitorilor sub Manolescu.Au ajuns hoții si impostorii mari dregători.Plecați, demisionați, să nu mai auzim de voi ! Rusine !
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
Pe scurt
+4
Nenea asta nu prea are treabă cu uniunea Scriitorilor, iar Manolescu, Chifu si gasca trebuie să plece imediat , să fie demisi . Cam asta-i, pe scurt, situația. Ion spânu, asta-i subiectul. Chestia cu mita o va rezolva poliția.
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
mai pe scurt @ Pe scurt
+3
da, nenea ast, Balasa si domnita lui, pot fi membri ui uniunii. De ce nu ? Chifu nu-i cu mult mai breaz, iar Vosganian e un exemplu notoriu de subminare a uniunii, prin medicritatea lui împachetată pe banii boborului literat. Plătiți impostorii, cum alții plătesc c u r ve e le . E la fel.
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
membru
+1
Cine-s tâmpiții aștia Bălasa, Cosoveanu , Chifu and Comp? In halul asta a ajuns Manolescu ? UUUUUUUUUUUU
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
nistor @ membru
+5
E clar. Uniunea Scriitorilor trebuie desființată dintr-un mimin respect pentru scriitori.
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
Nicolae Balasa @ membru
+11
Eu, Nicolae Balaşa, pot fi, probabil, contextual, şi un tâmpit, cum sugeraţi Domnia Voastră, însă nu de aceeaşi teapă cu ceilalţi. Sau, cel puţin, nu fac parte din gaşca lor. Dacă vă interesează persoana mea, din varii perspective, am rugămintea să mă contactaţi: 0769 259932. Stăm de vorbă ca oamenii, că doar oameni pretindem a fi. Dacă doriţi să îmi cunoaşteţi cărţile, vi le pot trimite... Le citiţi şi trageţi concluzii. Nu m-ar deranja dacă aţi rămâne la aceeaşi expresie, la acelaşi atribut, însă argumentat. Spunând simplu: ,,ăla e un tâmpit!’’ – nu obţineţi nimic. Expresia e goală de conţinut. Mă rog, dacă doriţi, putem comunica într-un fel. Credeţi-mă, e sub demnitatea dumneavoastră să rezumaţi, aşa, hodoronc-tronc, totul, la expresia ,,tâmpiţi''. Şi ca să vedeţi că sunt un om onorabil, care dă Cezarului ce e al Cezarului, vă spun, cu certitudine, că nici Coşoveanu şi nici Chifu nu sunt tâmpiţi. Găsiţi-le alte atribute, ăsta, cu siguranţă, nu li se potriveşte. În altă ordine, deocamdată, de aici, de unde mă aflu, aud cum bate toaca! Şi bate pentru că e putred ceva şi în noi, şi în afara noastră! Domnule, ştiţi ce? Tâmpenia e cu nuanţă! Meditaţi vă rog! Cu aleasă preţuire, N. Balasa
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
missu
-2
tara arde si baba ...il cauta pe Ali ! Cui ii pasa de ,,viermuiala'' asta a voastra . Nu-mi amintesc ca Balzac sa fi fost inscris in U.Scriitorilor pt. a avea permisiunea de a scrie ....si a tot scris -slava D-lui !
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
dante @ missu
+4
Dar trăia într-o țară unde nu era Uniunea Scriitorilor, care te făcea scriitor . Nici acum în Franța nu te face scriitor Uniunea p u ț i i
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
NICIEUNICITU @ missu
+17
Se vede că eşti de-al lor, bre, matale ai talent, eşti cumva unic în idei? Nu mai luaţi apărarea celor corupţi, aţi intrat acolo nu pe cine ştie ce merite. Nu sunteţi conştienţi de limitele voastre? Eu zic că DNA are probleme de mâncătorii mai mari, trece şi pe la voi. Nu mai scăpaţi ! Când începe ancheta vă faceţi mici, nici usturoi n-aţi mâncat, nici vorba aia... Nu-l pune pe Balzac în gunoi, francezii au avut curente literare bine gândite, literatura nu s-a făcut după ureche, ci după principii. Să rămână 50 în USR, dar cei mai buni, să ne mândrim cu ei.
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
farcas
+4
Conducerea Uniunii Scriitorilor demisă, alt Statut, alegeri. Imbecilii ! Hoții să plătească!
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
membru @ farcas
+2
Statut strict SINDICAL !
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
gabi
+7
Manolescu Apolzan - un Videanu al Criticii, Chifu- un Vanghelie !
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
TULAI, DOAMNE! @ gabi
+10
Mda ! Vă este necaz că au ăştia cocardă de scriitori? Ei, asta este... Cine îi preţuieşte cu cocarda lor cu tot ? Dacă îşi dau premii între ei, e clar!
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
VISUL UNEI NOPŢI DE IARNĂ
+20
Jalnică treabă, nu se mai poate aşa! Pleacă toţi între patru scânduri, nici mai mult, nici mai puţin, cu păcatele adunate. O uniune de creatori şi atât, unde trebuie să se regăsească cei care au aplecare spre scris, de unde ideea cu pensii pentru creatori ? ASTA ESTE PROLEMA, aşa au strâns laţul în jurul gâtului, oamenii o duc prost în România, încercând să-şi suplimenteze veniturile. Unii poate au avut cu ce cotiza. Alte reguli, de pildă, dreptul de a fi sponzorizat la tipărirea unei cărţi sau a unui dicţionar, ceva în scop colectiv. Cunoscuţi publicului sunt cei care sunt mediatizaţi de ei şi premiaţi după cumetrii, nu sunt genii literare nici unul. TREBUIE ORDINE ŞI DISCIPLINĂ LA USR, fără comentarii. Se ştie bine despre ce este vorba, să nu o mai dea după cireş. E grav, cum să intre în USR fără creaţii?
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
mimi @ VISUL UNEI NOPŢI DE IARNĂ
+4
Creații sunt, dar sunt proaste!
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
bistrița
+5
Desființarea USR, acordarea de drepturi egale tuturor scriitorilor constituiți în organizații independente, aceasta este soluția.
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
Eliza @ bistrița
+2
Bună ideea! Desființarea USR este solutia. Alo, DNA-ul! Directia USR! Prea multi nerozi au făcut slănina pe spinarea acestei uniuni care toacă bani pe tot felul de acțiuni de editare și tipărire a unor cărți și autori de toată jena. Cât o privește pe poeta din Pitești, am cautat pe Google numele ei, am citit câte ceva din creația sa, foarte slabuță, pare un scrib mediocru, o doamnă cu studii medii, care avea, și ea, vise mari cu USR-ul. Adică o pensie de la U.S.R., pentru că din câte m-am informat, nu a lucrat nicăieri, niciodată, până la 46 de ani, conform informațiilor de pe net. Dacă domnul Bălașa poate proba afirmațiile, și observ că are dovezi, ar trebui ca DNA-ul să întreprindă o vizită turistică în grădinile suspendate ale uniunii și, mai cu seamă, în sertarele secrete. Până atunci, să sperăm, că va veni eradicarea corupției și în acest domeniu, mâncător de bani publici și mâncat din încheieturi de orgolii, prostie și beție!
Publicat Sâmbătă, 31 ianuarie 2015
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017