×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:55
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
O derivă antidemocratică
Europa devine un imperiu având în centru o democraţie etnică
Emmanuel Todd
Emmanuel Todd

Pornind de la şocul produs de victoria stângii radicale în alegerile anticipate din Grecia, antropologul Emmanuel Todd explică pentru revista Marianne mecanismele acestui acestui scrutin şi ale căderii sistemului democratic european sub jugul unei Germanii care are o logică a puterii din ce în ce mai autoritară.

Nu v-aţi exprimat opinia după atentatele de la Charlie Hebdo, de ce nu v-am auzit vorbind pe acest subiect?

Refuz, de fapt, orice discuţii în Franţa despre semnificaţia şi consecinţele sale. Nivelul de saturare unanimistă din presă este atât de mare încât face inutilă analiza sociologică. Aştept să revină calmul pentru a mă exprima. În contextul acestei discuţii despre problemele Franţei vreau să amintesc că a insista pe islam nu va rezolva adevărata problemă a elitelor din Franţa: supunerea faţă de Germania.

Săptămânalul Der Spiegel a arătat la începutul lunii ianuarie că Germania nu se va opune ieşirii Greciei din zona euro, în cazul în care coaliţia stângii radicale (Syriza) va câştiga alegerile. Ulterior, Angela Merkel a susţinut că îşi doreşte ca Grecia să facă parte în continuare din istoria europeană. Cum interpretaţi faptul că Germania avertizează asupra ieşirii din zona euro?

Adevărata dramă a pro-europenilor este că Grecia să iasă din zona euro şi apoi sa se descurce mult mai bine. Pe termen scurt va fi greu, dar ieşirea din zona euro va fi precum o revoluţie socială. Este ceva ce nu a fost analizat, Jacques Sapir a mers foarte departe pe planul previziunilor economice. Dar, dincolo de economie, o ieşire din zona euro ar fi un şoc cultural. Este ca un fenomen de repunere în mişcare pe plan social şi o ţară care se află într-un asemenea proces va ieşi întotdeauna mai bine. Acesta este riscul pentru Europa, de a vedea cum viaţa reapare la porţile sale. Este bine, pentru că au făcut tot ce au putut pentru a păzi aceste porţi, iar “ameninţarea” lui Merkel nu are decât un scop electoral. Aceasta pentru că ieşirea Greciei din zona euro ar fi sfârşitul sistemului.

Însă spunând că este gata să scoată Grecia din Euro, Europa nu-şi dezvăluie oare adevărata natură anti-democratică?

Ceea ce se observă din toate acestea este că Europa nu mai este lumea unei democraţii liberale egalitare. Europa ia forma unui imperiu având in înima sa o democraţie etnică. Popoarele europene nu mai sunt egale. Există o democraţie care funcţionează: Germania, cu Merkel care este susţinută de populaţia sa într-un mod destul de particular, pentru că acolo avem o coaliţie între dreapta şi stânga. Mecanismele democratice funcţionează în interior în ţară dominantă, însă regulile democratice, dreptul la vot de exemplu, nu se mai aplică popoarelor dominate de la periferie. Antropologul belgian Pierre Van den Berghe numea aceasta o “herrenvolk democracy”, termen folosit pentru Africa de Sud şi Statele Unite în perioada segregaţiei. Este un sistem de guvernare în care sistemul democratic este acaparat de un grup etnic, în timp ce grupurile dominate sunt private de drepturile lor. Aplicând acest model în Europa, se observă ca atunci când germanii votează este ceva important, dar când grecii votează, aceasta nu mai contează. Ca atunci când francezii au votat împotriva Tratatului constituţional european în 2005. În acest moment suntem între două lumi, vocea oamenilor nu mai contează, în special pentru că până şi în ţările dominate exista elite oligarhice care aplică modelul ţării dominante. Peste tot există o tendinţă antidemocratică latenta. Este o “Europă germană”, care însă nu poate funcţiona în acest fel, pentru că este o Europa oligarhică.

Cum vă explicaţi pasivitatea populaţiei, făcând abastracţie de fenomenele Syriza şi Podemos?

Această derivă antidemocratică este acceptată în general pentru că Europa este încă bogată şi exista ceva în evoluţia tuturor societăţilor care duce la inegalitate. Chestiunea fundamentală este dimensiunea educativă. Toata lumea ştie să scrie şi să citească, iar aceasta duce la un spirit egalitar în întreaga societate, însă dezvoltarea educaţiei superioare produce o populaţie scindată pe acest plan. Există acum oameni care se cred fie superiori, fie secundari, fie primari. Elitismul şi populismul sunt la putere.

În teorie, oamenii au favorizat mereu egalitatea, dar în modul lor de a fi ei nu sunt foarte egalitari. Trebuie să adăugăm aici îmbătrânirea populaţiei. Oligarhia este o lume a celor cu diplome, superiori şi în vârstă. Acest sistem oligarhic va fi tolerat până când reducerea nivelului de trai va deveni foarte violentă pentru tineri, pentru bătrâni şi pentru cei cu studii superioare.

De ce această cantonare într-o politică de austeritate care îşi arată mereu limitele?

Eşecul euro este catastrofal, Europa este împotmolită într-o criză din care nu va ieşi niciodată. Politica germană de austeritate este ciudată şi mi-e greu să o înţeleg. Poate fi rodul senilităţii (populaţia germană este cea mai îmbătrânită din Europa), poate fi o simplă prostie, poate fi o variantă de schizofrenie a comportamentelor economice ale populatiei germane. În ce priveşte elitele conducătoare, cred că aici ne aflăm în registrul perversităţii: politica de austeritate asigură dominaţia Germaniei care oferă credite şi asigură supunearea popoarelor de la periferie. Am o viziune antropologică a unei Germanii în care familia era autoritară şi inegalitară şi sunt aproape oripilat să văd că această ţară este incapabilă sa iasă din valorile tradiţionale autoritate şi inegalitare. Ca şi cetatean, îmi doresc să mă înşel. Ca şi cercetător, cred că Germania va confirma totuşi modelul meu istoric. Aş putea spune că Germania lucrează pentru propria mea glorie.

Vreţi să spuneţi că germanii rămân un popor dominator?

Germania are o cultură autoritară – ca şi Japonia, de exemplu, o ţară pe care o iubesc – ceea ce demonstrează că nu vreau să insult pe nimeni. Problema culturilor autoritare când sunt într-o situaţie de dominanţă relativă este că toată lumea se simte bine, mai puţin liderii. Fiecare persoană care are un şef ştie ce are de făcut. Problema o au cei care au funcţii de decizie foarte importante, aşa cum este cazul Germaniei în spaţiul european. La persoanele nu au un şef se conservă derive psihologice. Acesta a fost cazul in istoria Getrmaniei cu Wilhelm al II-lea: Germania a devenit cea mai mare putere europeană şi a intrat într-o etapă de orgoliu nemăsurat, de delir megaloman. Astăzi, liderii au o problemă cu incertitudinea ce planează asupra scopurilor de urmat, iar efectul acestui vid este căutarea puterii. Este ceva greu de înţeles pentru un francez, pentru că în Franţa toata lumea vrea să fie şef şi astfel în Franţa problemele şefilor sunt de cu totul altă natură.

Şi cu toate acestea, elitele franceze nu încetează să laude modelul german...

Elitele franceze au o enormă responsabilitate pentru reapariţia derivei germane, pentru că ele s-au aşezat la remorca unei ţări care nu are o adevărată direcţie în afara de logica puterii. Fără îndoială că 2014 va fi amintit ca anul conştientizării acestei derive hegemonice a Germaniei. Chiar şi americanii vor înţelege că germanii sunt rivalii lor strategici. În schimb, liderii francezi îşi fac iluzii. Atitudinea lor se limitează la ceva de genul “este puţină hegemonie, dar ce e mai greu a trecut”. Ei nu văd că actualul stadiu al hegemoniei germane nu este cel final. Nu este decât începutul unui proces de derivă autoritară!

Este o strategie de putere care nu este complet absurdă, dar liderii noştri nu-şi dau seama că este un proces dinamic de dominare. Astăzi miniştrii noştri merg pentru sfaturi la Berlin, dar în curând Franţa va fi condusă prin emailuri. Umilinţa abia începe. Clasa noastra conducătoare – atât stânga, cât şi dreapta – trăieşte într-o umilinţă acceptată. Sunt conştient că mulţi germani sunt puţin atinşi de modul meu de a mă exprima, dar ştiu că mulţi dintre ei vor simţi că ştiu bine cultura ţării lor. Cu dilemele şi incertitudinile sale, clasa conducătoare din Germania are nevoie de liderii francezi pe post de parteneri şi nu din postura de servitute voluntară.

Nu credeţi deloc într-un declin al Germaniei? Acest declin ar fi legat de problemele demografice sau de degradarea recentă a situaţiei economice?

Pe termen lung, situaţia demografică a Germaniei este catastrofală şi o dominaţie eternă a Germaniei este de neconceput. Dar când ne limităm la aceasta interpretare facem doar “demografism”: deducem ceva foarte simplu pornind de la natalitatea germană foarte redusă. Populaţia germana ar fi trebuit să se reducă de acum 20 de ani. Nu e cazul. Nu am vrut să observăm că Germania a fost prima ţară de imigraţie din Europa. Germania, care este ostilă faţă de greci şi spanioli a primit mână de lucru, muncitori şi funcţionari din aceste state. În strategia economică germană, forţa de munca se caută în două feluri: simpla imigraţie şi preluarea controlului asupra populaţiei active calificate din Europa de Est, adică foloseşte mâna de lucru calificată formată în timpul comunismului în Polonia, Cehia, etc. De aceea eu văd situaţia din Ucraina ca o parte a strategiei germane de a prelua controlul asupra unei părţi a populaţiei ucrainene active. Dezintegrarea în curs a societăţii ucrainene ar putea asigura Germaniei ani de echilibru demografic şi de hegemonie.

Dacă mergem pe acest model istoric, va veni totuşi un moment când Franta va spune nu?

Vom vedea. Populaţiile sunt altfel. Oligarhia este o lume bătrână. Vârsta medie în Germania este de 44 de ani, în Franţa de 40 de ani, iar aceasta înseamnă că electoratele au în medie peste 50 de ani. Asta nu ne preaa multe motive de optimism...

(R.C.)Publicat Duminică, 01 februarie 2015
14474
 | 51
 | 56
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ciprian Galaon
0
Puterea informatiei si nevoia de a redefini democratia la: atia/
Publicat Vineri, 17 aprilie 2015
+Răspunde
c.g.@Www.
+2
Cum adica Germania nu mai produce ,cum adica ''continentul e pe duca economic'', dumneavoastra cam vorbiti fara acoperirie!?Poate ca estul ...ROMANIA ,este in mare deranj economic ,politic,social,dupa 26 de ani de ''balamuc nou'' dupa tovarasie !Sunt probleme si in lumea civilizata dar nu ii face China prin dumping, deocamdata milioane si milioane de estici europeni,africani, asiatici,cam presteaza in tarile civilizate din Europa si in SUA ,asa ca nu s-a transferat totul in China,poate unele industrii mai poluante asa dar atata amar de lume gasesc sa presteze in zonele astea civilizate ale Lumii !p.s.-ca unii nu suporta U.E.,euro,alta taina,ca au scornicit golania asta mondiala cu scaderea pretului petrolului,ca Ucraina este invitat in U.E. si irita Rusia sa faca o Ucraina mai mica ,ajunsa ,implinita in granitele astea de un Stalin in secolul trecut prin japca de teritorii si populatii de la vecini,inclusiv de la Rusia,sunt monstre de manifestari de interese ale greilor Lumii ,Rusia si SUA !
Publicat Miercuri, 04 februarie 2015
+Răspunde
www
+7
Treanca fleanca. Dam vina unii pe altii, toti dau vina pe germani ca sunt megalomani, germanii dau vina pe greci ca sunt corupti samd. De fapt, pacientul e pe moarte, si rudele se cearta pe frigider, ca altceva nu prea mai e. TOT continentul e pe duca economic. Daca Germania o ducea ASA DE BINE economic, avea crestere de 5-6%, nu de 0,2% pe an. Germania e la fel de "la pamant" ca si noi. Cauza e China. China duce o politica de dumping, care ingroapa celelalte puteri economice. E simplu. Se numeste off-shoring. Europa isi inchide fabricile si le trimite la bucata in China, si asta de vreo 10 ani, cu tot mai mult spor. Jobuile s-au dus de mult. Acum, Europa e un teren nivelat in care ne certam pe ce-a mai ramas: iarba si aerul. Multum(u)im liderilor nostri: ati facut treaba buna! Poate ca pe toti astia, Draghi, Legarde, Merkel, Hollande, ar vrea SUA sa-i angajeze ca ministri ai economiei, sa ruineze si economia SUA, ca pe noi ne-au terminat. Oare cum e sa fii liderul unei tari in ruina si tu sa fii, totusi, perfect multumit de tine insuti? Eu daca as fi directorul Bancii Europene si cresterea economica comunitara ar fi 0,1% pe an, as demisiona. M-as gandi "trebuie sa fie cineva mai capabil ca mine, ca eu clar nu sunt". Dar ei sunt perfect multumiti, sunt in functii de o suta de ani, n-au nici o treaba.
Publicat Miercuri, 04 februarie 2015
+Răspunde
lunetistu @ www
+1
Te inseli si acuzi pe nedrept China . Sistemul este inventat de americani in perioada de virf , anii`60 , a bunastarii lor cind America era tara tuturor posibilitatilor , inclusiv a trintorilor care haleau mierea albinelor lucratoare . Cu timpul , acestea au devenit din ce in ce mai multi , iar lucratoarele , din ce in ce mai putine pentru ca lucratoare , au aparut si-n alte parti ale lumii si mult mai harnice ca cele americane . La sfirsitul ww2 ,America producea 56% din PIB.ul mondial , la sfirsitul anilor`60 (cind sa renuntat de catre Nixon la acoperirea in aur a $ (mai erau acoperite lira engleza , francul francez si rubla ruseasca ) mai producea doar 25% din PB .ul mondial . De ce ? Pentru ca vinduse Japoniei , 25 000 brevete de inventie pe derizoria suma de 50 miliarde de $ , reprezentind EXCEDENTUL comercial al Japoniei pe 6 luni . Gresala capitala ( dar si de sistem ) datorita arogantei de parvenit a vacarului american , aroganta generala in societetea americana , care nu concepea ca `galbejitul ` de japonez este in stare sa le puna-n practica , daramite sa mai si cistige cu ele . S-a inselat amarnic si de acolo li se trage . China doar si-a insusit exemplul japonez . `Sfidarea mondiala` vol 1 si 2 aparuta la jumatatea anilor `70 . Japonia , avea in acea perioada un economist de exceptie care le explica sincer americanilor cauzele regresului , dar in van , mindria vacarului era mai puternica decit realitatea . Cel care cunoaste istoria reala a Americii , incepind cu , calitatea colonistilor , situarea geografica si sfirsind cu cine conduce America in zilele noastre nu se mira de situatia ei actuala . Romanii au un proverb : Cine a fost si cine a ajuns . Intelepciunea adinca a poporului nostru `barbar` .
Publicat Duminică, 08 februarie 2015
+Răspunde
bibanu
+3
Hmm, nu sunt convins. Plata datoriilor este o arma cu doua taisuri. Germania pretinde ca are un popor harnic pe cand Grecia nu. In realitate majoritatea locurilor de munca sunt sinecuri (daca esti cinic) adica parte a unui contract social caci pot foarte bine fi inlocuite de roboti, inclusiv cele de natura intelectuala, deci maretul popor german ar putea foarte bine sa stea acasa, iar Germania sa nu mai aiba motive sa ceara partea leului pe care apoi s-o distribuie sub forma de imprumuturi. Imprumuturile reprezinta o sinecura in sine, aceea a acceptarii ca germanii "sunt harnici", iar restul nu. Nu vad deci unde a gresit Germania? I s-a dat un rol si si l-a asumat. Grecii s-au prins si au plusat. Cand noi ne-am platit datoriile sub Ceausescu, iar n-a fost bine, atunci luati de aici datorie greceasca! Banii ca si popoarele (vorba lui Krixus) pot deveni forme fara continut in mana puterii.
Publicat Marţi, 03 februarie 2015
+Răspunde
Florin STEFAN
-6
Cea mai accesibila oferta de lucru online! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire online, de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim toate detaliile dupa ce trimiteti un mesaj cu textul ”Info” la aceasta adresa de email: agritech_afs@yahoo.com
Publicat Luni, 02 februarie 2015
+Răspunde
SOBOLANU
+2
DOMNULE C.G VA ADMIR CUM SI CE COMENTATI .ADEVARATUL SI VECHIUL SOBOLAN NU INTRUSUL ALA DEZAXAT DE SCRIE IN NUMELE MEU !!!!! CU STIMA !!!!!
Publicat Luni, 02 februarie 2015
+Răspunde
aneta
+9
Germania se vrea sefa europei si pentru a nu parea ca-l copiaza pe Hitler i-a luat si pe francezi ca sa zicem noi ca este imperiul germano-francez. Lucrurile nu pot merge la infinit!
Publicat Duminică, 01 februarie 2015
+Răspunde
vlg
+10
Romanii daca nu ies din UE vor plati, ca de obicei, toate oalele sparte. Nu vad insa nicio grupare care sa se coaguleze in jurul acestui deziderat. Nadajduiesc ca grecii vor reusi sa scape de euro si de UE.
Publicat Duminică, 01 februarie 2015
+Răspunde
X
+13
Toata lumea e o Schema Ponzi, o piramida unde se lafaie la varf banii falsi si o baza plina de sudoare si suferinta. Povestea UE e veche, de cand cu caderea Imperiului Roman si impartirea puterii intre urmasii Romei. Acum, Grecia, daca va iesi din UE, va avea zile grele pe termen scurt, pt. ca banii falsi ce intretin iluzia, vor disparea incet-incet. $$$ falsi sunt inselatori, ei au fost distribuiti pe criterii subiective de ordin (geo)politic; in cazul; Romaniei, care nu mai produce aproape nuimic, curg totusi bani pt. intretinerea unui sistem capitalist dominator intr-o zona interesanta pt. stapanii lor. Pana cand? Pana cand o Europa oligarhica va mai domina o multime tot mai constienta de nedereptati? UE e fost un "fetus mort dinainte de nastere" (Michel Rochard, fost PM francez); azi o domina Germania, un popor razboinic si constient de puterea sa, dar continuatorul spiritual, Vaticanul are si el ceva de spus (vezi si 'Doctrina Huntington) pe plan spiritual si nu numai.
Publicat Duminică, 01 februarie 2015
+Răspunde
Calatorul Virtual
-2
Nu inteleg cine semneaza acest articol/interviu, ce contine chiar in titlu cuvantul "etnic". Vad ca apar doua initiale R.C. , dar nu pot sa-mi dau seama: sunt ale Anei Pauker, care a reinviat, sau ale lui Vladimir Tismaneanu care s-a mutat de la EVZ la Cotidianul ? Oricum, de cand USA a devenit o mahala a Tel Aviv-ului, exista o oftica a asa-zisilor americani pe UE, in care au mai multi cai troieni, unii mai mari, cum ar fi GB, si viermisori, cum ar fi Romania. Nu inteleg ce cauta acest articol in Cotidianul. Eu nu mananc mai mult decat am si nu ma intind mai mult decat mi-e plapuma, cum au facut grecii.
Publicat Duminică, 01 februarie 2015
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017