×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:23
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
România în lume
Scrisoare de la Paris

Scrisoare de la Paris
Stimate domnule Nistorescu,

Pe 10 februarie Preşedintele României domnul Klaus Iohannis va face o vizită oficială la Paris. Ambasada României organizează cu acest prilej o recepţie la care a invitat personalităţi din diaspora. Asta după scandalul de la alegerile din noiembrie, de la urne când ambasadorul Mazuru a pus jandarmii să-i împrăştie pe românii care stăteau la coadă ca să voteze.

Ambasada a trimis iniţial e-mailuri prin care solicită ÎNTÂI confirmarea participării pentru a emite apoi cartoanele de protocol. Las de o parte că este o dovadă de impoliteţe să ceri celor pe care îi inviţi să vină singuri, dar iată că directoarea Institutului Cultural Român, Yvette Fulicea, comite o gafă şi mai mare: a scris mail-ul de invitaţie direct pe cel primit de la secretara ambasadorului şi astfel a redirecţionat şi un fişier “Excel" de uz intern care cuprinde comentarii ireverenţioase la adresa celor invitaţi.


Cunoşteam cam ce fel de “diplomaţi” reprezintă România, am avut de a face cu ei pe vremea când eram trimisul României la UNESCO sau senator, vicepreşedinte al Comisiei pentru Politică Externă. Văd că lucrurile nu s-au schimbat, ba chiar tind să se înrăutăţească.

Va trimit, cu acceptul autorului, mailul pe care l-a adresat ambasadorului României la Paris, domnul Bogdan Mazuru, prietenul meu domnul Radu Portocală, scriitor şi jurnalist, fost director al Institutului Cultural Român din capitala Franţei.

Cred că este prea “tare” ca să rămână “de uz intern”!

Cu respect,
Eugen Mihăescu

Domnule Ambasador,

Am primit invitaţia pe care aţi trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitaţie «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deşi, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite.
Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat - în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat şi redirecţionat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte -
detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc.


Ce m-a interesat este fişierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l şteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el menţiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soţia», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge ». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitaţiei: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Fireşte, nu-mi îngădui să vă dau lecţii, dar şi adăugirea de ultim moment, şi formula sînt foarte puţin diplomatice…


Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei.


În sfîrşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze.

În ce mă priveşte, veţi înţelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituţie care funcţionează astfel şi care lipeşte etichete ca în anii ’50 s-ar afla în totală contradicţie cu convingerile mele.

Cu mare şi tristă nedumerire,
Radu Portocală

Publicat Joi, 05 februarie 2015
16717
 | 34
 | 29
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
TONY DACCRE BARAT
0
DRAGI AMICI…DEAR FRIENDS..SCANDALURI PARIS,,,ROMANIA ETC” NOTE GENERALE : IN FIECARE ZI CITESC ALTE MINUNATII DESPRE POPORUL CRESTIN DIN ROMANIA DE ORIGINE ROMANA LATINA,,,POPOARE ELENE…DACI TRACI…INDO EUROPA…ALTE GLUME TAMPITE ANALFABETE ACADEMICE.. LA SUBIECT : 1.IN ROMANIA SUNT UN MILLION DE FUNCTIONARI SENIOR ADICA CU POZITII IMPORTANTE CARE STAPANESC ABSOLUT ROMANIA PT.BINELE LOR…DOAR A LOR…EI AU LA BAZA FORMARII LOR TEORII PRODUSE DE NAZISM LEGIONARISMUL ROMAN CRESTIN ORTODOX…CARE ARE LA RANDUL EI…TEORIILE ANALFABETE NATIONALISTE DIN ROMANIA…ROMANII POPOR ALES LUMINOS…JIDANII SI TIGANII JEGOSI IMPUTITI SI CARE IMPIEDICA DEZVOLTAREA ROMANIEI… 2.ROMANII CRESTINI SUNT BUNI PERFECTI IUBESC POPORUL ROMAN…NU GRESESC NICIODATA…AU NUMAI INTENTII CRESTINE UMANE SI BUNE…ISI IUBESC APROAPELE…. 3.DUPA 90 CEI TRIMISI CA AMBASADORI LUCCREAZA DIN GREU PT. ROMANIA…POPORUL ROMAN…NU POTI COMENTA CRITICA NIMIC… II.IN ANII 70 CAND ERAM STUDENT LA POARIS…ERAU 2 COMUNITATI DE ZISTII LEGIONARI…ROMANII FUGITI PROASPATI…DIN CARE 90 % EARU AGENTI AI SECURITATII TIP KGB…EU ERAM DIN ISRAEL STUDIAM LA PARIS STINTE POLITICE…ERAM DUPA 2 RAZBOAIE MAJORE…SI DESI AM FACUT ARMATA LA TANCURI…STIAM SA DECELEZ DE LA 1000 DE ANI LUMINA…UN MAJUR TAMPIT DE POLITIE…AGENT POLITRUC APARATCHIC…ACTIVIST DE PARTID…SE INVATA DOAR IN O ARMATA DEMOCRATA…UNDE ZILNIC ESTI INVATAT SA TE APERI DE OAMENI OSTILI 2.CARACTERISTICA CELOR 2 CATEGORII DE ROMANI CRESTINI LA PARIS… » ETRE BORNES INCUIATI BLOCATI « TOTI ERAU CONVINSI DE UN COMPLOT UNIVERSAL CONTRA ROMANIEI.. 3.CE NU STIU ROMANII CRESTINI DIN STATUL ROMANIA…. ???!!! INTRE 50 -70 IN ISRAEL EXISTA O DOCTRINA MENTALITATE PARANOICA DE ORIGINE POLONEZA RUSA UCRAINEANA…TOATA LUMEA…URASTE PE ISRAELIENI…TOTI SUNT CONTR
Publicat Luni, 09 februarie 2015
+Răspunde
MOESIA
-2
Dar cine credeti ca sunt pe la aceste ambasade ? Pai ati vazut vreun ambasador - care ia la greu salariu din banii nostri - sa vina sa spuna ca a adus in tara noastra firma x sau y care sa faca ceva de bine pentru Romania ? Astia pusi pe doarele coldiste stau si asteapta sa faca tot ce se poate sa inlature votul diasporei...Si atat! Sunt astatia tineri care au absolvit facultati prestigioase, care au confirmat prin activitatea lor si care sunt recunoscuti in afara, de ce acestia nu pot sa fie ambasadori >? Cine comanda si aici... sa fie si astia subordonati sefului tarii - adica lui coldea ?
Publicat Luni, 09 februarie 2015
+Răspunde
Camelian Propinatiu
0
RO nu poate inspira respect vecinilor decât investind 10% din pib pt Edu si Cultura... Deci TVR Cultural, ICR Patapievici de reconstituit cum au fost, Mezzo TV şi Museum Channel, mai ales Arte TV gratuit si obligatoriu, in retelele de telecablu sau macar pe internet.
Publicat Sâmbătă, 07 februarie 2015
+Răspunde
ALEXANDRE STARK
0
ABJECT SI NOZEABOND .
Publicat Sâmbătă, 07 februarie 2015
+Răspunde
Oltenus
+3
Acum câtiva ani la o receptie de Ziua Nationala eu însumi am surprins o replica a unui "tip " din ambasada (si nu un simplu sofer sau om bun la toate), tras la patru ace, gen "om umblat" care i-a spus altuia arâtând cu capul spre oamenii care-si lasau paltoanele la vestiar: "Gata, au sosit nemâncatii !" Asa ca nu ma mira patania lui Madame Fulicea care probabil nu stapâneste nici prea bine mesageria Internet. Marturisesc ca desi gaseam sarmalele excelente si ma bucuram sa întâlnesc câteva persoane simpatice la receptia de la Ambasada, de vreo câtiva ani nu mai onorez nici o invitatie tocmai pentru ca am impresia ca lucrurile sunt facute cu multa ipocrizie, din obligatie. Zâmbetele sunt crispate, atitudinile fortate... Mai bine lipsa...
Publicat Vineri, 06 februarie 2015
+Răspunde
Ryo
-5
Eu una am cunoscut-o pe dna Fulicea, si pe multe dintre fatucile/pilele de la ambasada si ICR Paris, acum cativa ani buni. Va spun sincer ca dansa a fost mult mai activa si mai implicata in evenimente culturale decat toata trupa de piloase de la ICR, platite ca sa fie incompetente si sa faca propaganda. Isi merita pozitia actuala, chiar e binevenita. Repet, erau individe asa-zise directoare care erau varza, iar dansa se ocupa si initia actiuni chiar daca nu facea parte din ICR, ci din ambasada. Pe de alta parte, gafa este de maaare prost gust, dar adnotarile cred ca-s ale secretarei, o acritura, nu ale ei.
Publicat Vineri, 06 februarie 2015
+Răspunde
Cineva @ Ryo
+9
Cred ca n-ai cunoscut-o prea bine.Si ea, si secretara,sunt doua actrituri.
Publicat Vineri, 06 februarie 2015
+Răspunde
Altcineva @ Ryo
+1
Și nu e dînsa, ci domnia sa! Iar asta e general valabil pentru toți vorbitorii și întreaga mass-media!
Publicat Duminică, 08 februarie 2015
+Răspunde
crinuta
+9
cum se poate vedea si fisierul? sa vedem si noi cine e milog si cine indezirabil
Publicat Vineri, 06 februarie 2015
+Răspunde
Woow
+5
Sedinta cu "rosalul" din Paris.
Publicat Vineri, 06 februarie 2015
+Răspunde
IMPACT EUROPEAN
-2
Buna ziua! Consider ca o asemene gafa este de ne imaginat odata ce un domnul Presedinde al Romaniei vine pe 10 feb.2015 la Paris in cadrul Ambasadei, este invitati in primul rand mass-media si apoi oameni "diplomati" ca sa nu uzam nici erorile de acuzatie verbala, oricum presa este uitata, chiar daca a trimis multi jurnalisti solicitari de a fii invitati au primùit un raspuns chiar solicitat insisten de unii colegi adica"asteptam sa vedem cine nu raspunde la invitati pana joi 05 fev.2015, dupa care vineri 06 fev va invitam",.ups! Deci domnul Presedinte oare cum vede aceasta greseama majora, sau MAE cum raspunde de diplomatia si diplomatia lor la Paris?
Publicat Joi, 05 februarie 2015
+Răspunde
Alina
-12
Vorbiti in necunostinta de cauza.Ii atribuiti ambasadorului, pe nedrept o gafa monumentala cu care nu are nicio legatura. Ambasadorul Mazuru este un om deosebit, cu o educatie si pregatire deosebite, net superioare multor angajati din MAE. Daca Romania ar avea mai multi ambasadori precum d-l Mazuru, atunci ar fi privita altfel in lume. Ambasadorul Mazuru nu are nicio ruda angajata in ambasada sau ICR. Este o personalitate cu o cultura de inalta clasa , pentru care multi oameni de buna credinta au tot respectul.
Publicat Joi, 05 februarie 2015
+Răspunde
Zerouri! @ Alina
+17
Mazuru, personalitate cu o cultura de inalta clasa? hahahaha Unde, in Congo? Educatie si pregatire deosebite? Ce studii are Mazuru? ZERO! Sunt romani cu masterate si doctorate STRALUCITE la Sorbona care nici macar nu-si pot depune CV-ul in MAE sau in oricare alta institutie din Romania tocmai din cauza unor indivizi ca Mazuru, Fulicea&comp!
Publicat Joi, 05 februarie 2015
+Răspunde
Ryo @ Alina
+6
Dnul Mazuru, desi un om respectabil si destul de onest mi se pare (l-am cunoscut personal la ambasada) a dat o replica memorabila la intalnirea cu diaspora dintre cele 2 tururi de la alegerile din noiembrie: in timp ce se dezbateau aspecte ale legii electorale, dansul ne-a spus ca el e "doar un inginer", nu se pricepe la legislatie, a facut Automatica... Sa lesini, nu alta ! ce diplomati de cariera avem...Jenant.
Publicat Vineri, 06 februarie 2015
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017