×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 16:35
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Iohannis despre proiectul de la Măgurele
Foto Administrața Prezidențială
Foto Administrața Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că proiectul științific privind laserul de la Măgurele va pune România foarte sus pe harta țărilor în care se realizează cercetare fundamentală. Klaus Iohannis a vizitat, joi, Centrul de Cercetare ELI-NP, din cadrul Institutului de la Măgurele.

Iohannis a fost primit de Nicolae Zamfir, directorul General al Institutului şi director de proiect, care i-a prezentat şefului statului Acceleratorul Linear de Particule Tandem 9MV.

Președintele a văzut şi şantierul ELI-NP, de pe terasa clădirii principale a Institutului şi a avut o întâlnire cu conducerea Proiectului ELI-NP.

La finalul vizitei, șeful statului a declarat că la Institutul de la Măgurele se pregăteşte ”cel mai mare proiect ştiinţific din regiune”.

”Este vorba de facilitatea cu laser de foarte mare putere, şi aplicaţii în fizică nucleară, un proiect extraordinar de ambiţios, care cu siguranţă va pune România foarte sus, pe harta ţărilor unde se face cercetare fundamentală. Acest lucru mi se pare extraordinar de important şi trebuie să recunosc că se îmbină foarte serios cu conceptul meu despre educaţie în România, care, poate vă amintiţi, după propunerea mea, va produce specialişti de foarte înaltă calificare, exact lucrul care se va întâmpla şi aici”, a declarat șeful statului despre proiectul de la Măgurele.

Despre stadiul lucrărilor la acest proiect, preşedintele a precizat că, din câte a înţeles, ”sunt câteva probleme de tip logistic, în mersul lucrărilor”. ”Este aproximativ în regulă, un pic au rămas în urmă”, a spus şeful statului.

”Cu siguranţă se găsesc soluţii adecvate, abia aştept să venim la inaugurare, în 2018”, a precizat Klaus Iohannis.

El a menţionat că acest tip de proiect reprezintă un instrument pentru a aduce cercetători înapoi, şi a adăugat că sunt cercetători români care s-au întors în ţară, special pentru acest Centru de Cercetare ELI-NP.

Publicat Joi, 19 februarie 2015
2922
 | 5
 | 16
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Kingstone
+7
In anii ´50 Romania era pe locul doi in lume (dupa SUA) in domeniul laserilor de putere, cu bioxid de carbon la acea vreme. Vremurile s-au dus! Pacat! De fapt, la acest centru nu se va face cercetare proprie ci se vor aplica teme de cercetare stabilite prin acordul de construire a acestui centru. Nu trebuie sa injuram occidentul: cine plateste, porunceste! Acest centru de cercetare face parte dintr-un ansamblu european, cu mai multe centre ce se construiesc acum, raspandite prin Europa. Un laser de asemenea putere va fi insa unic, cel mai mare laser, la cere nu avem din pacate nici un aport: finantat, proiectat si construit afara. Nu stiu daca montajul va fi facut de specialisti romani sau, ca in bancul cu astronautul bulgar, ei vor da doar de mancare la caini.
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Suciu @ Kingstone
+2
Lasere in anii '60. In anii 50 nu existaau decat masere (echivalentul laserului dar pentru unde radio, nu luminoase).
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Kingstone@Suciu @ Kingstone
+2
Nu te baga daca nu stii despre ce este vorba! Maserul are o emisie in domeniul microundelor. Undele radio nu sunt potrivite unei emisii stimulate. Mai exista si irasere, in domeniul infrarosu. Toti pafaristii au pareri! In stiinta, in politica, in economie .... oameni amarati!
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Patrocle @ Kingstone
+4
Mai infatuatule, microundele sunt tot unde radio. Pune mana pe carte si lasa ingamfarea. Primul laser a functionat in 1960, dar tu nu te pricepi sa cauti macar pe internet sa vezi daca e asa. In anii 50 funtionau masere, nu lasere.
Publicat Vineri, 20 februarie 2015
+Răspunde
Mihnea @ Kingstone
+4
Stimate bolovan regal(kingstone), desi nu aveti cunostinte elementare de fizica, sunteti teribil de fudul si va avantati in jigniri. Va amintesc ca prin definitie, undele electromagnetice cu frecventa cuprinsa intre 10E-3 Hz si 10E16 Hz se numesc UNDE RADIO. Faptul ca nu stiti nu e grav, grava este agesivitatea si infatuarea de care dati dovada. Subiectul corectiei pe care v-a facut-o Suciu era ca laserele exista incepand cu 1960, nu 1950 cum sustineti dv. In loc sa recunoasteti o greseala fireasca, v-ati avantat in sustinerea unei alte gogomanii preasarata si cu insulte. Cred ca insultele pe care le-ati proferat vi se cuvin cu prisosinta. In plus sunteti un habarnist dovedit.
Publicat Vineri, 20 februarie 2015
+Răspunde
Kingstone @ Kingstone
0
Domnilor, iar v-ati luat la incaierare pe comentariul meu? Cred ca va certati cu o alta identitate. Nu raspund de obicei la comentarii si, de regula nici nu le recitesc. Apreciez corectia istorica a domnului Suciu (in privinta aparitiei maserelor, aici am in amintire laserul cu CO2 de la Muzeul Technic, vizitat acum .. 30 de ani parca) nu si a confuziei cu undele radio. Daca domnii care ma injura s-ar uita in spectrul undelor electromagnetice, ar putea observa unde sunt undele radio, unde sunt microundele, unde este domeniul vizibil .... Apreciez cunostintele de limba engleza ale lui domnului Mihnea, un om cu educatie.
Publicat Vineri, 20 februarie 2015
+Răspunde
Cercetarea romaneasca
+8
uf!...cu ani in urma fizicenii romani au avut performante remarcabile, in urma carora, au atras atentia fororilor internationale...acum este doar finalizarea unui proiect international...pentru care s-a primit si finantare internationala...a sosit doar momentul taierii de panglici...in loc sa ne mandrim/bucuram cu cercetatorii romani care in conditii modeste fac performanta...unii ramnan in spectrul negarii...
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Edgar @ Cercetarea romaneasca
+5
Eu am sa va spun acum ceva ce putina lume stie, la un an de la realizarea concreta a primului laser din lume(Maiman, laser cu rubin) inventat de catre americani si rusi (Townes, Bassov, et Prokhorov), a fost realizat si primul laser romanesc in 1961, in laboratorul condus de acad. Ion Agarbiceanu. In acelasi an, un iranian a inventat primul laser cu gaz (heliu neon). Deci inteligenta romaneasca nu este de neglijat, dar din pacate nu este pusa in valoare.
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Ion
+1
Am si eu o dilema.Pune Romania sau UE "foarte sus" ? Cine plateste ? Romania sau UE ?
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
gelu
0
Vrajala, daca laserul va fi pus in functiune si nu va fi distrus in cazul in care incepe razboiul Nato-Rusia acest laser va fi folosit pentru arderea deseurilor provenite din UE foarte toxice chmice, radioactive si biologice operatie care va duce la contaminarea aerului, solului si apei din zona Bucurestului. Aceasta a fost menirea cestui laser tocmai pentru a nu expune tarile din Europa Centrala la un asemenea pericol.
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Moftangiu @ gelu
+3
Si acum se ard asemenea deseuri in cuptoarle combinatelor de ciment, si banii ii incaseaza firmele straine.
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Google von Maps
-3
Ti-am acordat prezumtia de nevinovatie. Am verifict cum zici ca ai facut si am obtinut f clar Institutul de la Măgurele. Deci, ori nu sti sa cauti ori esti mincinos & rau intentionat! Din pacate ambele duc la acelas lucu: publicarea de informatii false. ... Sau te pomenesti ca te dai "spiriual & pontos" mai nea ... cum ziceai ca-ti zice ?!
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
vasilica
-1
Ar fi fost moral de amintit si numele celui care a condus institutul si este o adevarata somitate in materie, recunoscut pe plan mondial ca un adevarat specialist, chiar daca numele lui este Valentin Ceausescu. Fara contributia lui nu s-ar fi facut acest proiect grandios.
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Prof. Ionel Purica @ vasilica
+4
Aici sunteti in eroare, prof. dr.Ionel Purica a infiintat si a condus "Scoala internationala de date nucleare si fizica reactorului" de la IFA...dar din nefericire n-a fost o vedeta ca sa fie cunoscut, asa a ramas doar in inimile discipolilor sai...s-a nascut in 3 martie 1925 si a plecat in august 1990...un bun prilej de aducere aminte la 90 ani de la nasterea sa...
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Edgar
+8
In sfarsit, ma pot declara multumit ca presedintele Iohannis revine la ceea ce a promis in campania electorala: o reforma reala si pragmatica a invatamantului si educatiei in general. E util sa ne putem enunta cu totii ideile, dar dumnealui impreuna cu echipa sa aleaga dintre ele si sa dea forma unei propuneri cadru pentru invatamantul romanesc. Fara nici o exagerare, materialul uman existent in Romania, principala bogatie a tarii, ar putea duce la o explozie in dezvoltarea economica daca se investeste in el si este lasat ulterior liber sa aplice roadele cunostintelor. Cea mai buna investitie si cu recuperarea cea mai rapida este in educatie. Exista insa o conditie: statul sa nu sufoce libera initiativa ci dimpotriva, sa o stimuleze. Presedintele poate avea un rol decisiv in armonizarea acestor planuri. Sunt mai importante pentru tara decat Ucraina si Libia.
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Crio
+2
A vizitat si Ciorbatronul? :)) daca se da cautare pe google maps (satelit) a institutului, apare o chestie rotunda ce se numeste nici mai mult nici mai putin decat Ciorbatron :))
Publicat Joi, 19 februarie 2015
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017